4 337 11

"Лукойл" продава дизела най-евтино в България

ОПЕК се плаши от Русия за петрола

"Лукойл" продава дизела най-евтино в България
Актуално

Укрепването на връзките между Москва и Рияд, а също така координацията на техните действия на петролните пазари предизвиква недоволство сред редица страни, влизащи в ОПЕК. Това пише в своя статия The Wall Street Journal, цитирана от БГНЕС.

"Докато ОПЕК проучва възможностите за съкращаване на добива, за да коригира спада на петролните цени, членовете на картела негодуват заради тесните връзки между Саудитска Арабия и Русия", констатира сайтът „Актуално“. В статията се отбелязва, че представителите на тези страни "са все по-загрижени за това, което Саудитска Арабия дава на Русия, която не влиза в ОПЕК, а именно - прекалено голямо влияние върху цената на петрола". По думите им, плановете на картела за повишаването на цените на нефта могат да се окажат заплашени без съгласието на Русия", пише The Wall Street Journal.

Докато връзката между двамата най-големи износители на нефта укрепва, много членове на ОПЕК, включително Венецуела, Алжир, Кувейт и Нигерия се чувстват отстранени от всичането на решения. Източник на вестника отбеляза, че някои членове на картела смятат, че закритите консултации на Москва и Рияд за петрола са несправедливи. Решението на Катар да излезе от ОПЕК до голяма степен е било продиктувано от сближаването между Русия и Саудитска Арабия.

Друг източник на The Wall Street Journal посочва, че за Рияд връзките с Русия са важни на фона на убийството на журналиста Джамал Хашоги. "Кралството все повече се сближава с Москва, защото се нуждае от сключването на нови съюзи след случилото се".

Руският министър на енергетиката Александър Новак съобщи, че на днешното си заседание ОПЕК+ ще продължат преговорите за съкращаването на добива на "черно злато" през 2019 година. Русия и Саудитска Арабия играят водеща роля в споразумението. Двете страни още не са постигнали съгласие с какви количества да бъде съкратен добива догодина.

Цената на горивата в България

отново е малко по-ниска спрямо началото на седмицата – средно поевтиняване с 1 стотинка на бензин А95 (2,04 лева на литър) и 2 стотинки за дизела (2,24 лева на литър), според данните на fuelo.net. Най-евтино бензинът се продава на бензиностанция „Никсметал груп” в Ботевград и SNG 807 в „Люлин” – 1,84 лева, а най-скъпо – на бензиностанцията на OMV Автокам на „Ботевградско шосе” в София – 2,42 лева. При дизела вече има цена от 1,99 лева – на бензиностанцията на „Лукойл” в Дряново, на изхода за Велико Търново. Най-скъпо, 2,48 лева на литър, се продава на бензиностанция Terminal Card в Бояново, като следващата най-висока цена е 2,43 лева, на три бензиностанции на Go Petroleum.

България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Възмутен
  Отговор
  1 15:21  05.12.18
  ХаХа Златев се притесни да не би хората да излязат да му секне печалбата :). Няма бе приспахте бензинджиите и всичко утихна, ситият на гладен не вярва. Утре пак да ме поканят за високите цени на горивата като бензина стане 2.50 да им тегля една майна на всичките.
 • дедо
  Отговор
  2 15:23  05.12.18
  Ма да не си помислите, че това е заради протестите? У никакъв случай!
 • Т.о.ш.и.б.и.я.н
  Отговор
  3 16:17  05.12.18
  Хахах наи ефтиния дизел не е при лукоила муахахахаха

 • ванката
  Отговор
  4 16:59  05.12.18
  стига с това че сме имали най-ниски цени на горивата дайте малко сравнение на заплати а не на цени та да се направи реалне сметка на скъпия живот който живеем и който е непоносим за европеските граждани ...
 • Borislav Popov
  Отговор
  5 17:20  05.12.18
  Местните руски подлоги се скъсаха тук да плюят по саудитите, че уж били гооолеми приятели с проклетите американци, а се оказа, че арабелките , с руснаците са още по големи приятели ! Сега са озадачени и не знаят какво да правят, да ги плюят или да им ближат топките, а и опорките от Мацква закъсняват нещо.
 • Иван
  Отговор
  6 17:54  05.12.18
  Боклуци
 • 1944
  Отговор
  7 20:09  05.12.18
  бойкот на боклукойл!
 • 1111
  Отговор
  8 21:37  05.12.18
  До сега защо никой от тези всезнайковци не коментира най често задавания въпрос от хората. А именно когато барел петрол беше от порядъка на 140 долара и цена на горивата бяха в порядъка на 2.80лев. При техните справки когато не са дигани нито акцизи и ДДС каква ще е цената на горивата сега ако барел стигне пак 140 долара сигурно ще мине 3.00лев. В КОЙ ДЖОБ ОТИВА ТАЗИ ПЕЧАЛБА КАТО НЕ Е В ДЪРЖАВАТА ОСВЕН ДДС ТО. С тия касови бонове е само замазване на очите. Основния въпрос е на колко излиза литър гориво от лукойл и на колко се продава в пунктовете за зареждане. Отделно какви разходи си надписва лукойл ако не може да влезе в международно признатите значи трябва да фалира и да се вкарва гориво с по малка себестойност а не да ограбва народа за да си покрива загубите. Как не се намери един нормален журналист да зададе този елементарен въпрос който задават хората.
 • Ст.
  Отговор
  9 22:44  05.12.18
  Това е защото не плащат данъци
 • Колев
  Отговор
  10 08:47  06.12.18
  На Марешки дизела е 1,98
 • емо73канар
  Отговор
  11 06:55  07.12.18
  Фалит за лукойл.

Напиши коментар:


Публикувай