1 417 14

Милиони фалшиви профили във фейсбук, Габриел въвежда мониторинг

5 милиона евро за борба с фалшивите новини отпуска ЕК

Милиони фалшиви профили във фейсбук, Габриел въвежда мониторинг
Снимка: БГНЕС
Тихомир Шумов

Между 60 и 90 милиона фалшиви профили има във фейсбук, и те са най-активните, особено по избори. 3-4% от съдържанието на социалната мрежа е фейк. 80% от профилите в туитър, засечени, че са разпространявали фалшиви новини на предишните евроизбори през 2015 г., са още активни.

Това предупреди Европейската комисия (ЕК) на пресконференция след заседанието на колегиума, след като прие доклад относно борбата с дезинформацията онлайн и плана за действие относно изкуствения интелект, съгласуван с държавите - членки, съобщи "24 часа". Ресорният еврокомисар по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел представи плана за действие на ЕК за борба с дезинформацията онлайн заедно с върховния представител и заместник-председател на Комисията Федерика Могерини, заместник-председателя Андрус Ансип и комисарите Джулиан Кинг и Вера Йоурова.

На пресконференцията Мария Габриел подчерта, че трябва да се положат всички усилия за гарантиране на ненамеса на предстоящите през 2019 г. избори за Европейски парламент. „В плана за действие, който представяме днес, се предвижда създаването на система за ранно предупреждение, както и мониторинг на прилагането на Кодекса за добри практики за борба с разпространението на дезинформация онлайн.

В периода януари-май 2018 мониторингът ще е месечен, съсредоточавайки се върху точно определени индикатори от Кодекса. Целта е да се осигури бързо и ефективно изпълнение на ангажиментите, като Европейската комисия ще провери направеното със съдействието на Европейската група на регулаторите за аудиовизуални медийни услуги (ERGA). Нямаме време за губене, трябва да действаме бързо. Ще продължа да полагам всички усилия, за да се гарантира, че платформите изпълняват своите ангажименти. Няма да се поколебаем да предложим нови мерки, ако не видим ясни и измерими резултати“, заяви комисар Габриел.

Планът за действие за борба с разпространението на дезинформация онлайн предвижда и създаването на независима европейска мрежа на проверителите на факти, информира още българският еврокомисар. Според Мария Габриел тяхната работа е от съществено значение за справяне с дезинформацията. Тя призова също така държавите членки да положат усилия за подобряване на медийната грамотност. В този контекст ще се проведе и Европейска седмица на медийната грамотност през 2019 г. по нейно предложение.

„Способността за противодействие на дезинформацията се основава и на уменията на гражданите като критично мислене, анализ, медийни умения, което им позволява да вземат информирани решения. Нужни са много усилия в този посока“, посочи българският еврокомисар. Накрая тя отбеляза, че правилното и ефективно изпълнение на плана за действие ще допринесе за наличието на прозрачна, разнообразна и надеждна информация в съответствие с европейските ценности и свободи. „Необходим е всеобхватен подход в борбата с разпространението на деизинформация онлайн, който да включва координирани действия както на национално, така и на европейско равнище“, заключи Мария Габриел. 5 милиона евро за борба с фалшивите новини отпуска ЕК, което не е достатъчно с оглед на това, че Русия дава 1,1 милиарда евро на година, има 1000 работещи на пълно работно време.

Правят "активное мероприятие" 85% от усилията им отиват за разпространяването на лъжи. Няма да позволим интернет да се се превърне в Дивия Запад, зарече се комисар Кинг. Веднага трябва да знаем откъде идва във всеки случай дезинформацията и кой стои зад тях. Използва се и изкуствен интелект, който да разпространява дезинформация, изредиха комисарите. Подходът на Европа ще е различен - няма да разпространява дезинформация, а ще информира хората. Ще подкрепим качествените медии и прозрачността в средствата за масова информация. 61 млн. евро ще бъдат заделени за това. В момента журналистите се справят сами, а не се обединяват - такава слабост отбеляза комисията.

България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 19:09  05.12.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • баси
  Отговор
  2 19:36  05.12.18
  Заплатите са по 600 лева, ама на тях фейсбука им е проблема.

  Коментиран от #4

 • бълвоч за плужеци
  Отговор
  3 19:40  05.12.18
  3-4% от съдръжанието е фейк останалите 96% от него са клюки

 • искустфен инелект
  Отговор
  4 19:42  05.12.18

  До коментар #2 от "баси":

  Така е когато всеки втори е бюрократ-чиновник.Не останаха хора които реално да работят и да произвеждат благата.Висчко е виртуално и всеки е експерт.
 • 5 20:01  05.12.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Тази еврокомисарка
  Отговор
  6 20:09  05.12.18
  е пълен дебил!
 • 7 20:30  05.12.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 8 21:04  05.12.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Иванов
  Отговор
  9 22:47  05.12.18
  Вижте и на мен ми се иска понякога да хвана някой русофил или туркофил и да му лепна два шамара, но демокрацията позволява всики човек да изразява мнението си, колкото и пошло или платено да е то. Инак по какво бихме се различавали от нашите противници? И в Мордор и в Тартар за една крива дума си или в канавката или в затвора. Може би точно за това бленува г-жа Гейберел? Да върже опонента и да го шиба с кожения си бич, демонстрирайки Строга господарка по чорапи и токчета. Не става така уважаема госпожо, освен в домашни условия. Хората трябва да се стимулират да мислят и разсъждават САМОСТОЯТЕЛНО, А НЕ ВИЕ ДА ГО ПРАВИТЕ ВМЕСТО ТЯХ. АКО СТЕ ЧИТАВИ, ХОРАТА ЩЕ ВИ СЛЕДВАТ, НЕЗАВИСИМО ОТ ВСИЧКО. АКО НЕ СТЕ, НИКАКВИ ПРОМЕНИ В ЗАКОНОДАТЕЛСТВОТО НЯМА ДА ВИ СПАСЯТ ОТ ГНЕВА НА УЛИЦАТА!!!

 • Питам
  Отговор
  10 02:02  06.12.18
  Габриел мъж ли е или жена ? В тази България няма ли 1 нормален човек , който да заеме този пост ?

  Коментиран от #12

 • Един
  Отговор
  11 09:11  06.12.18
  Марче, т'ва за facebook-а е ясно! Ама ми е ясно, че +90% от политиците/администрацията,и изявленията им, и работата им са също "ФЕЙК"! ЕТО ТОВА Е ПРОБЛЕМА!
 • антрашпиц
  Отговор
  12 11:16  06.12.18

  До коментар #10 от "Питам":

  НЯМА!!!
 • бял
  Отговор
  13 12:22  06.12.18
  Пълно с кухи герберски тролове,по снимките на котки ще ги познаете
 • Bg citizen
  Отговор
  14 19:53  07.12.18
  А най-фейк си ти самата! На кого направи фелацио, че те издигнаха?! На човек не приличаш, нормален мъж не може да има ерекция ако си легне до теб! А мъж ти, ти ли го оправяш или с вибратор си действате?

Напиши коментар:


Публикувай