1 139 22

Столичани протестираха с маски

Десетки възмутени софиянци призовават общината да признае проблема с въздуха

Столичани протестираха с маски
Снимка: БГНЕС

Столичани излязоха на протест с маски пред общината заради мръсния въздух. Десетки възмутени софиянци призовават общината да признае проблема с въздуха, както и да предприемат незабавни мерки.

Според един от протестиращите трябва да има санкции срещу горенето на опасни битови отпадъци и поощрителни мерки за по-удобен безплатен градски транспорт, съобщи още bTV.

Председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков заяви, че поемат ангажимент да чуят всички разумни предложения и да приемат промени в механизма.

От общината посочиха, че още 22 станции за измерване на чистотата на въздуха ще бъдат разположени в София до края на годината.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова каза, че се е запознала с исканията на протестиращите, като според нея програмата на общината съвпада с исканията на хората, просто трябва да време те да бъдат реализирани.

Според фармацевти, последната седмица има значителен ръст на купените антисмог маски. Те отбелязват, че заради по-ниската цена хората предпочитат хирургичните маски, но от тях няма ефект.

Фармацевтите съветват при високо ниво на вредните вещества във въздуха, задължително да поставим шал или маска на лицето си.

България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ванката
  Отговор
  1 20:06  05.12.18
  наше право в тая държава не съществува имаме право на това което ни дадат ние сме никой и нямаме никакви права всичко се определя от власт имащите диктатори на живота...който икска да има права трябва да стане сиган!!!
 • боцмана
  Отговор
  2 20:11  05.12.18
  Страх ги е хората да не ги разпознаят и да им шибнат актовете от родната полиция.
 • 3 20:18  05.12.18
  Този коментар е премахнат от модератор

 • Мишоци.
  Отговор
  4 20:20  05.12.18
  Га Кремиковци бълваше дим ни ривахти. Да ва....в грийнпийсите
 • ПЕЧКА
  Отговор
  5 20:22  05.12.18
  ХА ХА ХА ПРОТЕСТИРАЛИ ДА СПИРАЛИ ПЕЧКИТЕ НА ТВЪРДО ГОРИВО ЗАЩО НЕ СПРЕТЕ КОЛИТЕ ЩЕ СПРЕТЕ ОТОПЛЕНИЕТО НА ТВЪРДО ГОРИВО ДРУК ПЪТ
 • гост
  Отговор
  6 20:23  05.12.18
  Това какъв протест е ? Да стоиш и да дремеш и да чакаш нещо да се случи .
 • На два пъти
  Отговор
  7 20:28  05.12.18
  Са споменати фармацевтите?! И специалните маски които продават! И кметството загрижено? Сигурно е вносителят, на маските! Кой е организаторът? Фандъкова?
 • смог он да ватер
  Отговор
  8 21:06  05.12.18
  тия протестанти ако ги няма новините няма и да знаят че има замърсяване.Мъгла с малко дим не е болка за умиране
 • Ventura
  Отговор
  9 21:20  05.12.18
  Утре да стегнат и протест на дамски превръски.А сетне и на презервативи. Ама на ония в парламента им е птрез оная работа за хората.Те нали са си добре.
 • Ханко от село Осеня
  Отговор
  10 21:22  05.12.18
  Ми що реваха като сложиха по високи данъци на дъртите димящи таралясници , хем боли хем сърби
 • Хайл
  Отговор
  11 21:52  05.12.18
  София е в котловина, което значи, че като пръднеш на орлов мост ще бъзди няколко часа. Софиянци като искат чист въздух да забранят печките, да изгонят селяните, или да бутнат някоя от планините да става течение и да проветрява!

  Коментиран от #12

 • Къде са жълтите павета?
  Отговор
  12 22:46  05.12.18

  До коментар #11 от "Хайл":

  Пич, принципно си прав/+/, но прави ли ти впечатление кампанийността на проблема? Да не говорим за пренаселеността на този град и ред други проблеми, но колите са номер 1-замърсител. Да не говорим за неадекватните на много места велоалеи, неадекватно работещи "умни" светофари и др., но въвеждаме нови неща и никой не си дава сметка каква е ползатаот тях. Защо ли?
 • Факти,
  Отговор
  13 22:48  05.12.18
  Посочете броя на "десетките" софиянци.
 • Бени Хил
  Отговор
  14 22:49  05.12.18
  Платен протест от общината.
 • Непротестър
  Отговор
  15 23:03  05.12.18
  Протеста на тия ми прилича на хапане на куче, което хапе тоягата а не оня, който я държи.Ако властта не беше вдигнала цената тока, акциза на пропана и метана, ако не беше напълнила София с калинки мечтаещи да работят на бюро и беше осигурила достоен живот на хората по прованса та да си стоят там, можеше и да има чист въздух.София не е място за близо три милиона народ, в тази котловина тия хора по веднъж на ден да пръднат и ще се напълни котловината със смог та ако ще само коли на ток да карат.Сигурен съм, че протестърите са в голямата си част чиновници, който ги издържаме от акцизите на горивата тъй,че да си помислят хубаво за, какво да протестират.
 • Не разбрах
  Отговор
  16 01:45  06.12.18
  Десетки или десет ?

  Коментиран от #17

 • Питам
  Отговор
  17 01:49  06.12.18

  До коментар #16 от "Не разбрах":

  Защо само толкова , след като най-гледаните телевизии постоянно съобщаваха мястото и часа на "протеста" ?

 • Иео
  Отговор
  18 08:15  06.12.18
  На село няма мръсен въздух къщи много
 • амерканец
  Отговор
  19 15:13  07.12.18
  а като падне мьглата в Лондон не се вдига с месеци тогава колите ли им пречат или печките на твьрдо гориво това е някькво природно явление и в софия си го има от години като сте тьпи ще доиде време да сте без коли и отопление щом слушате Европа те това искат да ни унищожат дьржавата и после наше чудо никде няма един мои колега беше тираджия в Швеция 5 години и казва само 3 дена има сльнце през годината а през другото време мьгла и облачно добре чекурсовете ни бяха повече в Европа и там хората си живеят и никои не претендира за лош вьздух и там се отопляват на твьрдо гориво и там карат стари автомобили а вие тук какво искате просто не знам и стига с тоя европеиски сьюз англия не по проста от нас докато няма разбирателство у народа няма да се постигне нищо

  Коментиран от #21

 • никси
  Отговор
  20 15:27  07.12.18
  а едно време като имаше , Кремиковци , червена могила , химко враца , плама плевен , вазовските заводи гуми баба вида завода за автобуси завода за товарни автомобили мадара балкан ловеч ,ззме благоев град корабостроителницата вьв варна дане говорим и за всички тецове локомотивни депа и завод ленин в град перник тогава вьсдуха по ли беше мрьсен от сега само питам и отговор не изкам защото това което беше направено те тия дето са стачкуват те тия расипаха дьржавата па и повдигате перките на фьндькова тая колко е направила за софия толкова милиони евро е откраднала и продьлжава що не смеят да я разследват нея аз ще ви кажа до като е герб на власт няма да се получи иначе всите за у каушо, за затвора
 • никси
  Отговор
  21 15:34  07.12.18

  До коментар #19 от "амерканец":

  да колега пьтувал сьм в англия и в Швеция наистина е така особенно в Швеция като доиде зимата и настанат минусови температури камиона се се гаси изгасиш лиго тогава има олеле маико няма палене добре че хората там са подготвени за всякакви ситуяции защото все пак е скандинавска дьржава
 • Русенец
  Отговор
  22 18:28  08.12.18
  Чистият въздух е наше право. Е що си го цапате тогава?

Напиши коментар:


Публикувай