821 15

Миналата година въздухът в София бил по-мръсен

Основните замърсители са автомобилният транспорт и битовото отопление

В сравнение с миналата година замърсяването на въздуха в София е по-малко. Миналата година по същото време само станциите на "Павлово" и "Младост" имат близки стойности като тази година, на другите места нивата на замърсяване са по-ниски, а никъде няма по-високи стойности, заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов пред bTV. По думите му обаче, това не означава, че хората няма за какво да се притесняват.

Основните замърсители са автомобилният транспорт и битовото отопление, заяви министърът. По думите му безспорно у нас има подновяване на автомобилния парк, което е съвсем естествено. Битовото отопление допринася над 50% за замърсяване с фини прахови частици и той е основният източник за замърсяване, заяви той. Според Димов дървата, въглищата и брикетите са част от материалите, които не са достатъчно качествени, а вредят най - много на чистотата на въздуха.

Световната банка има две предложения за справяне с този проблем - дървата да се продават на обем, тъй като влагата тежи повече, и другото е дървата да не бъдат изсичани в последния момент, за да може да има по - дълъг период на изсушаване. Този проблем обаче има огромна социална роля, тъй като няма как да накараме хората дали да избират да дишат чист въздух, или да стоят на топло, каза министърът.

Той отбеляза, че основната тежест при мерките срещу замърсяването на въздуха е върху местната власт. "Почти всички общини имат програми, но не всички постигат резултати. Трябва да има санкционен механизъм. Не можем да говорим, че има панацея", коментира министърът.

В същото време представителите на големи работодателски организации, членове на бизнессъвета към кмета на Столична община, подкрепиха искането на кмета на София Йорданка Фандъкова да бъдат въведени стандарти за въглищата и брикети с високо съдържание на сяра и да не бъдат продавани за битово отопление.

"Въглищата с високо съдържание на сяра замърсяват най-много и имат ниска енергийна калоричност, тоест, топлят по-малко", е пояснила кметът Фандъкова. Стандартът за въглищата беше разработен от МОСВ по предложение на Столична община и в момента се разглежда от депутатите в Народното събрание. Представителите на бизнеса са заявили подкрепа и за предложението на Столична община за въвеждане на екостикери, които да отразяват екологичния стандарт на всички автомобили.

Представителите на големия бизнес в България подкрепят мерките за подобряване на качеството на въздуха, които реализират кмета Фандъкова и нейния екип. КРИБ и Столична община ще организират кръгла маса, на която да бъдат обсъдени политиките за подобряване на качеството на въздуха, за които трябва да се търси подкрепата както на други институции, така и на бизнеса и гражданите.

Заместник-кметът Дончо Барбалов е направил презентация за бюджета на Столична община за 2019 г.

Важно е да продължи устойчивото развитие на града, е казала Фандъкова. "Последователно в последните години залагаме едни и същи приоритети, защото това е начинът да постигнем съществена промяна и развитие на града. На първо място това са екологията и чистотата", е казала също кметът Фандъкова.

България

Още по темата

 • Що дишаме тази гадост?

  Що дишаме тази гадост?

  Този екзистенциален въпрос има два отговора. Кратък и дълъг. За радост на плеймейтките, нека започнем с дългия. Дишаме фини прахови частици. ...
  6.12.2018
  2 008
  30

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Решението
  Отговор
  1 11:08  06.12.18
  Е първо задоволяване на вътрешният пазар , с дърва за огрев и след това износ. Контрол на качеството на горивните материали твърди, течни и газообразни! Ползваме боклуци!
 • JEEP
  Отговор
  2 11:14  06.12.18
  Точно дървата са най-малкия проблем. Много по-голям проблем са брикетите, отрязаните катализатори и фап филтри и най вече една група гласоподаватели дето се топлят с гуми и дрехи втора употреба.

  Коментиран от #4

 • Генералът
  Отговор
  3 11:17  06.12.18
  Пак се връщаме на изхода. Нулевото качество на живота, бедността, мизерията и безпаричието водят до всички негативни последици включително и най-замърсенят въздух в Европа.

 • Отплявал
  Отговор
  4 11:20  06.12.18

  До коментар #2 от "JEEP":

  Ли си се на дърва? Имаш ли опит? Когато дървата имат дървесни сокове, в себе си тлеят, не горат добре! А гората е за горене, другото за заместители

  Коментиран от #6, #12

 • ДАУЕ
  Отговор
  5 11:24  06.12.18
  Миналата година си издрайфах червата. Тази по малко. Имате право!
 • Мба
  Отговор
  6 11:37  06.12.18

  До коментар #4 от "Отплявал":

  Не гората е за горене а ти бе селтак!
 • Чурулик чурулик
  Отговор
  7 12:02  06.12.18
  Значи палим гуми да изравним стоиностите муахахахахаххаах
 • Пелетите
  Отговор
  8 12:16  06.12.18
  Са дървени стърготини слепени, гранулира и с химикали. Тези химикали какво въздействие имат върху околната среда и хората? Италианци и гърци се отопляват с наши дърва, сигурно са по-прости, от нас?!
 • ха ха ха
  Отговор
  9 12:54  06.12.18
  А самолетчетата, дето ни ръсят с неизвестни отрови?
 • Бита
  Отговор
  10 13:01  06.12.18
  Се отоплява и от Отоплителни централи и от тока от ТЕЦ основно. Те са основните замърсители

 • Консултант
  Отговор
  11 13:17  06.12.18
  Тази година е по-чисто, защото вече се продават много повече ХИБРИДНИ автомобили, които замърсяват въздуха в страната много по-малко от конвенционалните. Друга тема е, че тяхното производство не е толкова чисто, но нали тровят другите страни, в които се добиват суровините.
 • JEEP
  Отговор
  12 13:31  06.12.18

  До коментар #4 от "Отплявал":

  Да топлил съм се на дърва. Нямам си село, но вилата я топля на дърва. Имам и камина в къщата, която може да я топли цялата, но я паля за кеф. Та имам "някакъв опит". Сухите дърва са за пиролизен котел, в камината излитат през комина за отрицателно време. Бял бук на 4 месеца гори прекрасно и държи дълго време топлината. Ползвал съм камината и цяла зима, ама вече не ми се занимава с хамалогията. На теб опитът ако ти е с някое кюмбе....няма как да ти се обясни. Питай някой с истинска камина, дето я ползва сериозно.

  Коментиран от #13

 • Не съм на кюмбе
  Отговор
  13 15:02  06.12.18

  До коментар #12 от "JEEP":

  А от много години на горнооряховска камина “ Комфорт 21” . Горнооряховци са баш майстори и с входящи и изходящи клапи се регулира перфектно горенето, На загрята камина се слага широколистни дървета с кората. Кората спомага за по-бавното им изгаряне. . И обратно, без кора, по бързо. Не съм от село и има много малко хора, на моята възраст, родени в София! Кюмбето не е лошо, но много лакомо и бързо изтива, като чудото. Сега парното, в София е мижаво, не като при Брежнев, а вилата я правя баня, та бабата ходи като на петровден

  Коментиран от #14

 • JEEP
  Отговор
  14 17:48  06.12.18

  До коментар #13 от "Не съм на кюмбе":

  Не съм искал да те обидя. Просто тук пишат хора без да имат никакво понятие. При мен е голяма камина към 25-30kW топли къщата +бойлери и пита за още. 190 квадрата на около 21-22 градуса (не обичам жегата) с 15 кубика (реални) се изкарва зимата. Като и набутам 4-5 цепеници по 25-30 см диаметъра и с добро както казваш регулиране изкарва целия ден. Вечер като се прибера само разбутвам жарта. Няма по-голям кеф от живия огън в хола, но е хамалогия и си е цапане...сега е за празници и за гости. Естествено държа сериозен запас дърва, че нищо не се знае. Горил съм и дъб, но предпочитам бука. Май или юни като го докарат става екстра за зимата. Най лошото е, че повечето вярват в глупостите за дървата и си затварят очите за истинските проблеми. Юли месец на 35 градуса смогът над София да не е от печките и камините? Бъди жив и здрав, че останаха малко нормалните.

  Коментиран от #15

 • И аз моля
  Отговор
  15 21:32  06.12.18

  До коментар #14 от "JEEP":

  Да ме извиниш, за тона. Съгласен съм, че през лятото, поради високите температури, замърсяването ,на въздуха , е по-голямо.

Напиши коментар:


Публикувай