1 395 8

Лекар: Нуждаещите се от бял дроб да емигрират

Емиграция обмисля 27-годишната Илияна Христова от Варна, която спешно се нуждае от трансплантация

Лекар: Нуждаещите се от бял дроб да емигрират

Ако искате да бъдете спасени, емигрирайте. Това е съветът на д-р Тодор Мангъров от „Асоциация пулмонална хипертония” към българите, които се нуждаят от трансплантация на бял дроб.

Чакащи за трансплантация у нас бяха разочаровани от новината, че България предостави орган по линията на Евротрансплант на клиника във Виена.

Сред тях е 27-годишната Илияна Христова от Варна, която спешно се нуждае от нов бял дроб.

„Д-р Христов (д-р Михаил Христов, директор на Агенцията по трансплантации) в едно интервю каза, че при първата донорска ситуация ще дойде екип от чужбина за 2 часа. Обаче това не се случи. Настоявам за правото си на живот”, коментира младата жена.

„Д-р Христов не отговаря на обажданията ни. Обади се една жена от агенцията, която не дава никаква надежда. Само ни пожела успех, но успехът ни зависи изцяло от техните действия”, каза майката на Илияна – Галина Христова.

Двете жени се надяват, че даряването на органи за Евротрансплант увеличава шансовете спешните случаи у нас да бъдат трансплантирани във Виена. Илияна обмисля и емиграция, за да получи шанс за живот.

„Евротланспант е обединение само на осем държави, които се намират в Централна Европа. Държавите в Западна Европа имат изключително добре развита база. Зада бъдем пълонправни членове, трябва да изпълним високи критерии, а ние нямаме национална програма, с която да развива донорството”, коментира д-р Мангъров пред бТВ.

Той напомни, че у нас няма и добре подготвени специалисти, които да могат да извършат операция по трансплантиране на бял дроб. Неговата прогноза е, че следващите две години няма да има шанс за българите, нуждаещи се от такава трансплантация, освен емиграцията.

В момента у нас за нов бял дроб чакат 15 души.

България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 11:45  06.12.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Гост
  Отговор
  2 12:20  06.12.18

  До коментар #1 от "Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н":

  Ти си истински българин.
 • кеф
  Отговор
  3 12:20  06.12.18
  Добре ли е да живееш в булгаристан?

 • антрашпиц
  Отговор
  4 12:27  06.12.18
  Не само тези които се нуждаят от бял дроб а всички трябва да емигрират.И не ми се правете на големи националисти.Истинските българи са си заминали покрай световните войни.
 • 90% Lower IQ
  Отговор
  5 12:55  06.12.18
  От българите-герой живели по тези земи от преди 100г и сегашните такива няма нищо общо! В момента сме жалко подобие на народ и държава и нека не са заблуждаваме, че сме нещо повече от прадедите ни проляли и последната капка кръв за бъдещите поколения за да може същите да си съберат багажа и за емигрират!
 • Е Николов
  Отговор
  6 13:05  06.12.18
  Уникално решение след като изгонихме повечето умни и читави хора нека да премахнем и болните , за да останат само циганите, престъпници и политици!!!
 • onq s konq
  Отговор
  7 14:22  06.12.18
  Некои хора си мислят че като отидат в чужбина,там ше ги къпят...
 • Ventura
  Отговор
  8 02:04  08.12.18
  Какъв бял дроб търсиш в страна с 90% пушачи, замърсен въздух в пъти? Професора е имал това в предвид .

Напиши коментар:


Публикувай