1 177 3

Свети Амвросий

Най-бързото издигане в църковната йерархия

Свети Амвросий

Свети Амвросий Медиолански е християнски светец, епископ на Милано, богослов и проповедник. Един от четирите велики латински отци на Църквата, доктор на църквата (от лат. "doctor ecclesiae"), почитан като светец и от Православната и от Римокатолическата църква.

Роден е около 340 г. в гр.Тревир (днес Трир, Германия) в римско християнско семейство. Неговият брат, Сатирий (Satyrus of MIlan), и сестра му Марцелина (или Марчелина, saint Marcellina), също са канонизирани за светци.

След смъртта на баща му 352 г. семейството се преселва в Рим, където Амвросий получава много добро образование. През 370 г. завъшва обучението си и започва работа първоначално като юрист в префектурата на гр. Сирмиум (днес Сремска Митровица, Сърбия), а впоследствие и като съветник на префекта на Италия - Проба, християнин, който цени и покровителства Амвросий.

През 373 г. Амвросий заема длъжностт префект на Северна Италия с резиденция в Медиолан (днес Милано), който по това време е втори по големина град в Италия след Рим.

По време на наместничеството на Амвросий, Медиолан е арена на остри разпри между арианите и ортодоксалните християни. През 374 г. тези разпри стават пречка за избирането на нов епископ, доколкото всяка страна искала да види на тази длъжност свой представител. Като компромисна е предложена кандидатурата на Амвросий, който се ползва с уважение сред съгражданите си. Амвросий, който не бил кръстен опитва да се откаже, но дава съгласието си, след като зад неговата кандидатура застава и император Валентиниан I.

На 30 ноември 374 г. Амвросий се кръщава, след което е ръкоположен за свещеник и на 7 декември е назначен за епископ, като преминава за 7 дни през всички степени на църковната йерархия.

Като епископ на Милано води усилена борба с арианската ерес и отстоява чистотата на християнството. Води добродетелен и аскетичен начин на живот. Под неговото ръководство в Милано са построени две базилики — Амвросианска базилика и Апостолска базилика (днес църква "Свети Назарий") и е основан мъжки манастир. Амвросий умира на 4 април 397 г.

Автор е на множество богословски трудове. Сред творбите му са "Светият Дух" (De Spiritu Sancto; The Holy Spirit), "За таинството на въплъщението Господне" (De incarnationis Dominicae sacramento), коментари върху Стария и Новия Завет, 91 писма, колекция от химни, запазени откъси от негови проповеди и др.

Почитан е като светец и отец на Църквата от Православната, Източните Православни, Римокатолическата, Англиканската и Лутеранската църкви.

Италия

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • среднощен
  Отговор
  1 07:33  07.12.18
  Титан на вярата! Един от малкото епископи, които по това време са имали смелостта да не допуснат императора до светите Тайни поради нехристиянските му постъпки..! Отче Амвросие моли Христа Бога за нас!!
 • Валя
  Отговор
  2 14:27  07.12.18
  Изненадана съм , как така не се споменава да е правил чудеса ? този светец е първия , на който му липсва вълшебна пръчка
 • Хахо
  Отговор
  3 20:07  08.12.18
  Църковни приказки за балами , някой да е виждал бог ,или да му изпълнил молбитите. Дръжки , лъжа измама , номера за балъци.Да живее атеизма по целия свят долу тъпата църква и религия.666.

Напиши коментар:


Публикувай