7 Декември, 2018 10:00 4 833 26

Кмет дава на прокуратурата мъж, искал често достъп до обществена информация

  • прокуратура-
  • кмет-
  • дряново

Кметът на Дряново иска държавното обвинение да установи какво прави Ангел Ангелов с получената информация

Кметът на община Дряново Мирослав Семов е изпратил сигнал до Окръжна прокуратура в Габрово срещу гражданин, който подавал често заявления за достъп до обществена информация. Семов иска държавното обвинение да назначи проверка, която да установи какво прави гражданинът с получената информация и дали не е налице злоупотреба с права, съобщава aip-bg.org.

Гражданинът, на когото се наложи да пише обяснение пред прокурор защо ползва Закона за достъп до информация (ЗДОИ), е Ангел Ангелов. Жител е на Дряново и известен в градчето със своята обществена ангажираност и непримиримост към нередности и злоупотреби.

Колко често Ангелов използва ЗДОИ?

Според справка, представена от кмета Семов на прокуратурата, през 2016 Ангелов е подал едно заявление по ЗДОИ. Следващата година е поискал информация с две заявления, а от началото на 2018 е заявил желание да му се осигури достъп до данни с четиринайсет заявления. Според него по пет от тях се е наложило да води дела в Административен съд - Габрово, защото или е имал мълчалив отказ от информация, или не е получил това, което е заявил.

Какво притеснява дряновския кмет?

Чии интереси обслужва Ангелов питайки със средствата на ЗДОИ, пита Мирослав Семов

Гражданинът изпращал заявленията по електронен път, с което „избягва плащането на такса, като общината освен че ангажира административен капацитет, за да му отговаря постоянно, не получава и съответните такси“, пише в сигнала. „За мен не е ясно за какво той използва придобитата от него информация, като вероятно това не е за задоволяване на любопитството“, предполага Семов, като настоява прокуратурата да се намеси за това, че Ангелов използвал информацията, за да я разпространява в местното издание „Дряновица“.

Към сигнала си Семов прилага цялата кореспонденция между общината и Ангел Ангелов, както и печатното издание „Дряновица“, където са публикувани част от разкритията, до които Ангелов е стигнал, използвайки ЗДОИ. „След като я разгледате, ще забележите, че след получаване на търсената информация, Ангелов я използва, като я разгласява“, пише кметът до прокуратурата. И следва най-странното: „Считам, че е от особена важност да се разкрие чии интереси обслужва това лице и на кого докладва тази информация, която получава по реда на ЗДОИ“. Според кмета става дума за злоупотреба с права и информация, заради което той настоява прокуратурата да извърши проверка.

Гражданинът пред прокуратурата

„В Европейската конвенция за защита правата на човека е записано, че всеки има право на свобода на изразяване на мнения. Това право включва свободата на всеки да получава и разпространява информация и идеи, без намесата на държавните власти и независимо от държавните граници“, пише в обяснението Ангел Ангелов. Пак там той посочва, че основната му цел при подаване на заявление по ЗДОИ е да си състави мнение за работата на общинската администрация в Дряново и в частност на кмета във връзка с предоставените му по закон правомощия. За Ангелов информацията, която търси по реда на ЗДОИ, е начин да установи налице ли са корупционни практики и дали общината се управлява добре. Подава заявления винаги, когато прецени, че е възможна злоупотреба, а целта му освен информираност е и сезиране на компетентните органи, които в крайна сметка се произнасят има ли нарушения.

Колкото до това за какво използва информацията, малка част от нея е намерила място в разпространявания безплатно местен вестник „Дряновица“, но той не счита това за нарушение, тъй като е убеден, че обществото трябва да знае как работят кметът и екипа му.

Подаването на заявления по ЗДОИ не е престъпление

Факт е, че у нас гражданите често са по-активни от журналистите, от които се очаква търсенето и разпространението на информация. Безспорно е също, че никъде в Наказателния кодекс няма текст, който третира подаването на заявления по ЗДОИ и публикуването на полученото в отговор като престъпление. А искането на кмета на Дряново Ангел Ангелов да каже на кого предава получената по ЗДОИ информация е меко казано параноично и води до извода, че Семов опитва със средства на държавата да сплаши гражданин, който се интересува от ставащото в общинската администрация. Защото аргументите, че чиновниците хабят административен капацитет, за да отговарят на заявления, са смешни.

Комичен е и другият аргумент на Семов – че администрацията не печели нищо, когато до нея се подават заявления по електронен път. Дряновският кмет би трябвало да е наясно, че Законът за достъп до обществена информация не е направен, за да заработва приходи на администрацията, а да служи на гражданите, които са в правото си да знаят как работят управляващите. Питайки институциите, гражданите не злоупотребят с права, а използват дадените им по закон. А дали в случая все пак става дума за злоупотреба, изчакваме прокуратурата да се произнесе.

Емилия Димитрова, координатор на ПДИ в Габрово


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тога

    3 49 Отговор
    Това е една от най-честите злоупотреби с право - да се залее дадено ведомство с искания за обществена информация, и след това да се завеждат съдебни дела като не бъде получена, най-често защото няма смогване за доставянето й.

    Коментиран от #5, #11, #22

  • 2 гост

    46 0 Отговор
    на политиците им е изгодно да говорят за демокрация но когато се наложи да я приложат на практика почват да се държат като комунистите . На кметската администрация ,заплатата им е плащаме ние обикновените граждани за да работят за нас обикновените граждани , това е смисъла на демокрацията ,така че кмета да не се жалва той и администрацията му не произвеждат никакви блага за обществото напротив в повечето случаи пречат .

    Коментиран от #19

  • 3 Опа

    46 1 Отговор
    кмета го е хванал страха нещо
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Гост

    30 1 Отговор

    До коментар #1 от "Тога":

    A като си толкова еродиран и запознат по темата и имаш статистика и може да кажеш кое е "най-честото" и кое по-малко, би ли коментирал доводите на кметчето? Гражданинът е спазил нормативната уредба на Република България, от моя гледна точка! Ако според законите, не се дължи такса при елекронно подаено заявление, тогава кметът какво иска? Така изглежда , че кметчето не става и просто иска да очерни живота на един буден, но несъгласен с него гражданин.

    Коментиран от #7, #10

  • 6 Азъ

    22 0 Отговор
    Прокурора е за уволнение!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 гост

    31 0 Отговор
    Всяка нормална община ще подпише оставката на кмета с подобно действие от негова страна. Щом я има услугата за безплатно заявление, значи и 100пъти да поиска, 100пъти трябва да му се даде отговор, ако не може да му се предостави исканото, пак отговор защо не може. Кмете, мирише на корупция и сплашване, прокуратурата моментално трябва да се самосезира и да направи проверка на кмета успоредно с проверката на гражданина.
  • 9 ай стига бе

    28 0 Отговор
    Не искал да плаща такса, и редовно се интересувал дали кметът и другите в общината си вършат работата както трябва.......наглец такъв, как не го е срам, че кой е тоя бе, че да разваля рахатлъка на недосегаемите и привилегировани общинари........малко му е прокурора, требе съд, Белене, бесене, да видят кво се случва на тия дето проявяват гражданско самосъзнание и се опитват да вадят наяве кирливите ризи на преялите с власт и пари! А кметчето на 99% е от ГЕРБ!

    Коментиран от #15

  • 10 Тога

    1 21 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Не казвам, че в случая кметът е стока, но този подход наистина се използва за печелене на пари. Естествено, всеки има право на информация-ако наистина има нужда от нея. Иначе терминът е злупотреба с право.

    Коментиран от #12

  • 11 Schmidt

    23 1 Отговор

    До коментар #1 от "Тога":

    ...да се залее дадено ведомство с искания....

    Четиринайсет заявления "заливане" ли е? И в община като Дряново да не мислиш, че имат много работа та да не могат да отделят 30 минути да му отговорят?
  • 12 Костофф

    24 0 Отговор

    До коментар #10 от "Тога":

    Демокрацията е скъпо нещо другарю,щом закона му позволява на човека ЩЕ ИСКА.

    Коментиран от #13

  • 13 Тога

    0 15 Отговор

    До коментар #12 от "Костофф":

    Всичко опира до това какви са целите, другарю ;-), дали се прави за общото, или за личното благо.

    Коментиран от #16

  • 14 Студент

    22 0 Отговор
    Типичен фашист , не му се нрави че гражданина играе по правилата и решил да се оплаче на други фашисти , паплач измекярска....

    Коментиран от #20

  • 15 Анонимен

    12 0 Отговор

    До коментар #9 от "ай стига бе":

    Проверих го и наистина е от герб.
  • 16 НАТО ВЕЦ

    7 0 Отговор

    До коментар #13 от "Тога":

    Щом е законосъобразно, не би трябвало да има значение, нали така?! Все пак никът ви предполага да сте юрист. Да не твърдите, че законът е и морален?!
  • 17 Име

    12 1 Отговор
    Е заради такива, като тоя кмет сме на това място в Европа и не само.
  • 18 Apple

    0 9 Отговор
    Навсякъде има такива екземпляри, които се чудят какво да правят по цял ден. Интересно какво толкова пита въпросния човек и не може ли да си зададе въпросите наведнъж. Ами ако не го слуша главата съвсем?
  • 19 Народа ПРОСТ

    14 0 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Заставаме зад г-н Ангелов а Кмета феодал да бъде наказан или отстранен ХОРАТА имат право да знаят как се харчат парите им
  • 20 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Студент":

    А ето един разказ, който е твърде показателен:
    Ти фашист ли си, бай Димитре?
    Изправяйки се и гледайки Кръстю Андонов право в очите, той каза високо и ясно:
    – Да. Щом всички тук, които съдите са фашисти, значи и аз съм такъв. Гордея се, че в този момент се намирам между тях, а не между вас! Всички те са добри и честни хора!
    В залата настъпи оживление, а съдиите свъсиха вежди. Неговият съселянин Иван Гулев, в качеството си на съдия го запита:
    – Ти, бай Димитре, какво разбираш под думата фашист?
    – До момента на моето арестуване аз не я знаех тая дума и никога не бях я чувал. Преди да дойдете вие на власт, никой на никого не викаше фашист.
    Но когато дойде на власт вашата партия, разбрах, че аз и много други хора сме фашисти. Така ни именуваха онези, които казваха за себе си, че са комунисти. Вие, откакто взехте властта, започнахте да делите хората на фашисти и комунисти, а след както не съм комунист – значи съм фашист.
    Според вашите разбирания, фашисти са тези, които са добри стопани, не пиянстват, не крадат, не закачат чуждите жени, а работят от тъмно до тъмно.
    А комунисти са тия, дето не им се работи, които крадат и пребиват имотните, за да им вземат имота. Те нямат нищо, защото никога през живота си не са работили. Те са тези, които псуват, бият, пиянстват и викат „Смърт на фашистите!“
    С тези думи бай Димитър си подписа присъдата. Неговото прочувствено слово предизвика такава ярост в състава на съда, че всички започнаха да жестикулират с
  • 21 Мария

    6 0 Отговор
    , КМЕТ Е С КАКВИ ГЛУПОСТИ СЕ ЗАНИМАВАШ,ЯВНО НЕ СИ НА МЯСТОТО СИ И АНГЕЛОВ ТИ ПРЕЧИ. НЕ ЗАБРАВЯЙ,ЧЕ РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Е ДЕМОКРАТИЧНА И ПРАВОВА ДЪРЖАВА.
  • 22 Усмивката

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Тога":

    А как ще се произнесеш за честата злоупотреба на управляващите с правото им дадено от народа да разполагат с трите власти и да ни крадът ,лъжат, маниполират и подиграват с нас като да сме долна непотребна каста.
  • 23 Byden grajdanin

    7 0 Отговор
    Кмета явно се е уплашил.Я да каже ,колко парички е окрал от еврофондовете.А не дасе занимава с глупости.
  • 24 Доналт Тръмп

    5 0 Отговор
    Кметовете и техните братовчедски фирми окрадоха еврофондовете.А кмета на Дряново , се оплашил данеби човека даму развали бизнеса.
  • 25 Димов

    2 0 Отговор
    Я ся, Ангелов да даде тоя кмет на съда в Стразбург, за това, че му пречи да упражни законното си право, да бъде информиран къде отиват данъците му. Това е умишлено възпрепятстване на права, с цел прикриване на нередности.
  • 26 BG citizen

    0 0 Отговор
    Аааах пусто дърво в гърба на кмета, ама голяма гьостерица, че да млатиш докато спре да мърда! И права ли да нямаме вече - обществена, а не класифицирана! информация! Ето такива червиви кметове - на площада, на къс синджир и всеки да задава въпрос и ако не получи добър отговор - тупалка за кмета.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове