3 762 26

Кмет дава на прокуратурата мъж, искал често достъп до обществена информация

Кметът на Дряново иска държавното обвинение да установи какво прави Ангел Ангелов с получената информация

Кметът на община Дряново Мирослав Семов е изпратил сигнал до Окръжна прокуратура в Габрово срещу гражданин, който подавал често заявления за достъп до обществена информация. Семов иска държавното обвинение да назначи проверка, която да установи какво прави гражданинът с получената информация и дали не е налице злоупотреба с права, съобщава aip-bg.org.

Гражданинът, на когото се наложи да пише обяснение пред прокурор защо ползва Закона за достъп до информация (ЗДОИ), е Ангел Ангелов. Жител е на Дряново и известен в градчето със своята обществена ангажираност и непримиримост към нередности и злоупотреби.

Колко често Ангелов използва ЗДОИ?

Според справка, представена от кмета Семов на прокуратурата, през 2016 Ангелов е подал едно заявление по ЗДОИ. Следващата година е поискал информация с две заявления, а от началото на 2018 е заявил желание да му се осигури достъп до данни с четиринайсет заявления. Според него по пет от тях се е наложило да води дела в Административен съд - Габрово, защото или е имал мълчалив отказ от информация, или не е получил това, което е заявил.

Какво притеснява дряновския кмет?

Чии интереси обслужва Ангелов питайки със средствата на ЗДОИ, пита Мирослав Семов

Гражданинът изпращал заявленията по електронен път, с което „избягва плащането на такса, като общината освен че ангажира административен капацитет, за да му отговаря постоянно, не получава и съответните такси“, пише в сигнала. „За мен не е ясно за какво той използва придобитата от него информация, като вероятно това не е за задоволяване на любопитството“, предполага Семов, като настоява прокуратурата да се намеси за това, че Ангелов използвал информацията, за да я разпространява в местното издание „Дряновица“.

Към сигнала си Семов прилага цялата кореспонденция между общината и Ангел Ангелов, както и печатното издание „Дряновица“, където са публикувани част от разкритията, до които Ангелов е стигнал, използвайки ЗДОИ. „След като я разгледате, ще забележите, че след получаване на търсената информация, Ангелов я използва, като я разгласява“, пише кметът до прокуратурата. И следва най-странното: „Считам, че е от особена важност да се разкрие чии интереси обслужва това лице и на кого докладва тази информация, която получава по реда на ЗДОИ“. Според кмета става дума за злоупотреба с права и информация, заради което той настоява прокуратурата да извърши проверка.

Гражданинът пред прокуратурата

„В Европейската конвенция за защита правата на човека е записано, че всеки има право на свобода на изразяване на мнения. Това право включва свободата на всеки да получава и разпространява информация и идеи, без намесата на държавните власти и независимо от държавните граници“, пише в обяснението Ангел Ангелов. Пак там той посочва, че основната му цел при подаване на заявление по ЗДОИ е да си състави мнение за работата на общинската администрация в Дряново и в частност на кмета във връзка с предоставените му по закон правомощия. За Ангелов информацията, която търси по реда на ЗДОИ, е начин да установи налице ли са корупционни практики и дали общината се управлява добре. Подава заявления винаги, когато прецени, че е възможна злоупотреба, а целта му освен информираност е и сезиране на компетентните органи, които в крайна сметка се произнасят има ли нарушения.

Колкото до това за какво използва информацията, малка част от нея е намерила място в разпространявания безплатно местен вестник „Дряновица“, но той не счита това за нарушение, тъй като е убеден, че обществото трябва да знае как работят кметът и екипа му.

Подаването на заявления по ЗДОИ не е престъпление

Факт е, че у нас гражданите често са по-активни от журналистите, от които се очаква търсенето и разпространението на информация. Безспорно е също, че никъде в Наказателния кодекс няма текст, който третира подаването на заявления по ЗДОИ и публикуването на полученото в отговор като престъпление. А искането на кмета на Дряново Ангел Ангелов да каже на кого предава получената по ЗДОИ информация е меко казано параноично и води до извода, че Семов опитва със средства на държавата да сплаши гражданин, който се интересува от ставащото в общинската администрация. Защото аргументите, че чиновниците хабят административен капацитет, за да отговарят на заявления, са смешни.

Комичен е и другият аргумент на Семов – че администрацията не печели нищо, когато до нея се подават заявления по електронен път. Дряновският кмет би трябвало да е наясно, че Законът за достъп до обществена информация не е направен, за да заработва приходи на администрацията, а да служи на гражданите, които са в правото си да знаят как работят управляващите. Питайки институциите, гражданите не злоупотребят с права, а използват дадените им по закон. А дали в случая все пак става дума за злоупотреба, изчакваме прокуратурата да се произнесе.

Емилия Димитрова, координатор на ПДИ в Габрово

България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Тога
  Отговор
  1 10:03  07.12.18
  Това е една от най-честите злоупотреби с право - да се залее дадено ведомство с искания за обществена информация, и след това да се завеждат съдебни дела като не бъде получена, най-често защото няма смогване за доставянето й.

  Коментиран от #5, #11, #22

 • гост
  Отговор
  2 10:13  07.12.18
  на политиците им е изгодно да говорят за демокрация но когато се наложи да я приложат на практика почват да се държат като комунистите . На кметската администрация ,заплатата им е плащаме ние обикновените граждани за да работят за нас обикновените граждани , това е смисъла на демокрацията ,така че кмета да не се жалва той и администрацията му не произвеждат никакви блага за обществото напротив в повечето случаи пречат .

  Коментиран от #19

 • Опа
  Отговор
  3 10:13  07.12.18
  кмета го е хванал страха нещо

 • 4 10:15  07.12.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Гост
  Отговор
  5 10:17  07.12.18

  До коментар #1 от "Тога":

  A като си толкова еродиран и запознат по темата и имаш статистика и може да кажеш кое е "най-честото" и кое по-малко, би ли коментирал доводите на кметчето? Гражданинът е спазил нормативната уредба на Република България, от моя гледна точка! Ако според законите, не се дължи такса при елекронно подаено заявление, тогава кметът какво иска? Така изглежда , че кметчето не става и просто иска да очерни живота на един буден, но несъгласен с него гражданин.

  Коментиран от #7, #10

 • Азъ
  Отговор
  6 10:23  07.12.18
  Прокурора е за уволнение!
 • 7 10:24  07.12.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • гост
  Отговор
  8 10:33  07.12.18
  Всяка нормална община ще подпише оставката на кмета с подобно действие от негова страна. Щом я има услугата за безплатно заявление, значи и 100пъти да поиска, 100пъти трябва да му се даде отговор, ако не може да му се предостави исканото, пак отговор защо не може. Кмете, мирише на корупция и сплашване, прокуратурата моментално трябва да се самосезира и да направи проверка на кмета успоредно с проверката на гражданина.
 • ай стига бе
  Отговор
  9 10:39  07.12.18
  Не искал да плаща такса, и редовно се интересувал дали кметът и другите в общината си вършат работата както трябва.......наглец такъв, как не го е срам, че кой е тоя бе, че да разваля рахатлъка на недосегаемите и привилегировани общинари........малко му е прокурора, требе съд, Белене, бесене, да видят кво се случва на тия дето проявяват гражданско самосъзнание и се опитват да вадят наяве кирливите ризи на преялите с власт и пари! А кметчето на 99% е от ГЕРБ!

  Коментиран от #15

 • Тога
  Отговор
  10 10:40  07.12.18

  До коментар #5 от "Гост":

  Не казвам, че в случая кметът е стока, но този подход наистина се използва за печелене на пари. Естествено, всеки има право на информация-ако наистина има нужда от нея. Иначе терминът е злупотреба с право.

  Коментиран от #12

 • Schmidt
  Отговор
  11 10:49  07.12.18

  До коментар #1 от "Тога":

  ...да се залее дадено ведомство с искания.... Четиринайсет заявления "заливане" ли е? И в община като Дряново да не мислиш, че имат много работа та да не могат да отделят 30 минути да му отговорят?
 • Костофф
  Отговор
  12 11:00  07.12.18

  До коментар #10 от "Тога":

  Демокрацията е скъпо нещо другарю,щом закона му позволява на човека ЩЕ ИСКА.

  Коментиран от #13

 • Тога
  Отговор
  13 11:06  07.12.18

  До коментар #12 от "Костофф":

  Всичко опира до това какви са целите, другарю ;-), дали се прави за общото, или за личното благо.

  Коментиран от #16

 • Студент
  Отговор
  14 11:06  07.12.18
  Типичен фашист , не му се нрави че гражданина играе по правилата и решил да се оплаче на други фашисти , паплач измекярска....

  Коментиран от #20

 • Анонимен
  Отговор
  15 12:57  07.12.18

  До коментар #9 от "ай стига бе":

  Проверих го и наистина е от герб.
 • НАТО ВЕЦ
  Отговор
  16 14:10  07.12.18

  До коментар #13 от "Тога":

  Щом е законосъобразно, не би трябвало да има значение, нали така?! Все пак никът ви предполага да сте юрист. Да не твърдите, че законът е и морален?!
 • Име
  Отговор
  17 14:40  07.12.18
  Е заради такива, като тоя кмет сме на това място в Европа и не само.
 • Apple
  Отговор
  18 15:12  07.12.18
  Навсякъде има такива екземпляри, които се чудят какво да правят по цял ден. Интересно какво толкова пита въпросния човек и не може ли да си зададе въпросите наведнъж. Ами ако не го слуша главата съвсем?
 • Народа ПРОСТ
  Отговор
  19 16:21  07.12.18

  До коментар #2 от "гост":

  Заставаме зад г-н Ангелов а Кмета феодал да бъде наказан или отстранен ХОРАТА имат право да знаят как се харчат парите им
 • ИМПЕРИАЛИСТ
  Отговор
  20 21:56  07.12.18

  До коментар #14 от "Студент":

  А ето един разказ, който е твърде показателен: Ти фашист ли си, бай Димитре? Изправяйки се и гледайки Кръстю Андонов право в очите, той каза високо и ясно: – Да. Щом всички тук, които съдите са фашисти, значи и аз съм такъв. Гордея се, че в този момент се намирам между тях, а не между вас! Всички те са добри и честни хора! В залата настъпи оживление, а съдиите свъсиха вежди. Неговият съселянин Иван Гулев, в качеството си на съдия го запита: – Ти, бай Димитре, какво разбираш под думата фашист? – До момента на моето арестуване аз не я знаех тая дума и никога не бях я чувал. Преди да дойдете вие на власт, никой на никого не викаше фашист. Но когато дойде на власт вашата партия, разбрах, че аз и много други хора сме фашисти. Така ни именуваха онези, които казваха за себе си, че са комунисти. Вие, откакто взехте властта, започнахте да делите хората на фашисти и комунисти, а след както не съм комунист – значи съм фашист. Според вашите разбирания, фашисти са тези, които са добри стопани, не пиянстват, не крадат, не закачат чуждите жени, а работят от тъмно до тъмно. А комунисти са тия, дето не им се работи, които крадат и пребиват имотните, за да им вземат имота. Те нямат нищо, защото никога през живота си не са работили. Те са тези, които псуват, бият, пиянстват и викат „Смърт на фашистите!“ С тези думи бай Димитър си подписа присъдата. Неговото прочувствено слово предизвика такава ярост в състава на съда, че всички започнаха да жестикулират с
 • Мария
  Отговор
  21 00:50  08.12.18
  , КМЕТ Е С КАКВИ ГЛУПОСТИ СЕ ЗАНИМАВАШ,ЯВНО НЕ СИ НА МЯСТОТО СИ И АНГЕЛОВ ТИ ПРЕЧИ. НЕ ЗАБРАВЯЙ,ЧЕ РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Е ДЕМОКРАТИЧНА И ПРАВОВА ДЪРЖАВА.

 • Усмивката
  Отговор
  22 01:06  08.12.18

  До коментар #1 от "Тога":

  А как ще се произнесеш за честата злоупотреба на управляващите с правото им дадено от народа да разполагат с трите власти и да ни крадът ,лъжат, маниполират и подиграват с нас като да сме долна непотребна каста.
 • Byden grajdanin
  Отговор
  23 10:36  08.12.18
  Кмета явно се е уплашил.Я да каже ,колко парички е окрал от еврофондовете.А не дасе занимава с глупости.
 • Доналт Тръмп
  Отговор
  24 10:44  08.12.18
  Кметовете и техните братовчедски фирми окрадоха еврофондовете.А кмета на Дряново , се оплашил данеби човека даму развали бизнеса.
 • Димов
  Отговор
  25 09:46  09.12.18
  Я ся, Ангелов да даде тоя кмет на съда в Стразбург, за това, че му пречи да упражни законното си право, да бъде информиран къде отиват данъците му. Това е умишлено възпрепятстване на права, с цел прикриване на нередности.
 • BG citizen
  Отговор
  26 07:47  10.12.18
  Аааах пусто дърво в гърба на кмета, ама голяма гьостерица, че да млатиш докато спре да мърда! И права ли да нямаме вече - обществена, а не класифицирана! информация! Ето такива червиви кметове - на площада, на къс синджир и всеки да задава въпрос и ако не получи добър отговор - тупалка за кмета.

Напиши коментар:


Публикувай