7 Декември, 2018 12:10 38 675 68

50 000 българи изхвърчат от Острова заради Брекзит

  • нишан джингозян-
  • брекзит-
  • великобритания
50 000 българи изхвърчат от Острова заради Брекзит - 1

Голяма част от българите, които живеят във Великобритания, ще се завърнат. Това ще е защото няма да могат да покрият изискванията за оставане в страната след Брекзит. Това каза Нишан Джингозян, основател на Български център за социална интеграция и култура в Лондон.

Той поясни, че граждани на ЕС, в това число и българите, които живеят във Великобритания, следващата година трябва да кандидатстват за нов юридически статут заради Брекзит. Нишан Джингозян коментира, че последствия от завръщането на българи ще има и за Великобритания, и за България.

„Над 60% от българите във Великобритания работят в обслужващата сфера - хотели, ресторанти. Едно евентуално тяхно завръщане в България ще има отражение върху Великобритания, но също така и върху България. Представете си вълна от 10, 20 или 50 хиляди българи, които се връщат в България заради това, че не могат да останат във Великобритания.

Първо това означава значително намаляване на средствата, които постъпват в България от Великобритания. От друга страна това означава натоварване на социалната система на България. Например, ако в София се върнат 10 хиляди граждани, те кандидатстват за работа, за личен лекар, за жилище.

Прогнозирам, че една голяма вълна от хора ще се завърне, тъй като няма да могат да покрият изискванията“, коментира Джингозян, цитиран от Фокус. Според него има няколко проблема пред българските граждани на Острова: липса на езикови знания, липса или недостатъчно дигитални умения, невъзможност за предоставяне на необходимите документи, както и липса на информация за самата процедура.

По думите му хората, които няма да могат да отговорят на критериите основно са сезонни или нископлатени работници, хора с нисък образователен ценз или такива, които работят без договор, български граждани които не могат да докажат престой защото не са регистрирани, както и пенсионери, които живеят при децата си във Великобритания, но не са регистрирани и няма да могат да докажат, че през последните 5 години са живели там.

„За това приоритет номер едно за нас е информационна кампания, която да обясни на българските граждани, че трябва да кандидатстват. Тази разяснителна кампания трябва да започне и от България“, каза Джингозян. Той благодари на институциите в Лондон, които активно работят за популяризиране на кампанията.

„Искам да изкажа благодарност на седалището на ЕК в Лондон, които са изключително благоприятно разположени към нас, подпомагат ни. Ние започнахме съвместна информационна кампания, но без тяхната подкрепа, не бихме се справили. Благодаря на Кейт Осамор и Джон Райн – това са депутатите от Енфийлд, в тази част на Лондон, в която е базирана и нашата организация. Също така на Садик Кан, кметът на Лондон, който започна голяма кампания в подкрепа на гражданите на ЕС, живеещи в Лондон.

Кампанията се провежда и на български език, в цял Лондон има плакати и материали на български, които разясняват правата на гражданите след Брекзит. Благодаря и на Джоан Маккартни, тя е заместник кмет на Лондон и отговаря за интеграционни програми, както и на цялото ръководство на Лейбъристката партия в Стенфийлд.

Благодаря на общинските съветници Нека Киазор, която отговаря за социалната интеграция, на Ясмин Брет и Несил Калискан. За нас е много важна и подкрепата на кмета на Енфийлд Сарай Каракус. Ние работим и с 6 училища в Енфийлд, в който над 55% от децата са от България – започнахме разяснителна кампания с тях с подкрепата на национална организация на Великобритания - Тhe Law Center Networк, които предоставиха информация за самата процедура. Радваме се на ползотворна подкрепа както от страна на локалното кметство така и от редица институции във Великобритания“, каза Нишан Джингозян.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Циник

    111 10 Отговор
    После кой ще им мие кенефите на мизерните англичани?

    Коментиран от #28

  • 2 ожжгог

    110 13 Отговор
    Тоя се загрижил за нещо за което не го е грижа . В България няма хора и дошлите не са излишни а са необходими. Ако си дойдат.

    Коментиран от #33, #43

  • 3 чичко тревичко

    107 11 Отговор
    А не могат ли просто да отидат в друга държава? Само завръщане в България ли е вариантът?
  • 4 Емил

    81 6 Отговор
    Най ми хареса последният абзац - споменати пет имена - нито едно англо-саксонско! От "Велика"британия е останало едно световно гето - да и е честито на Кралицата (основен виновник за брекзит)!

    Коментиран от #8, #42

  • 5 Работещ в България

    40 21 Отговор
    Да се връщат! И нашите тоалетни имат нужда от почистване, нашите офиси, входове и апартаменти също се нуждаят от чистачки! Единственото отражение ще бъде върху Слънчев Бряг, където обслужващия персонал от Англия с български произход вече няма да може да си позволи да изкара едносемична почивка със спесетяваните с цяла години лишения 2000 лева.

    Коментиран от #32

  • 6 боб чорба

    23 84 Отговор
    Колко тъп трябва да си за да не знаеш английски в днешно време

    Коментиран от #17

  • 7 Viktor

    20 10 Отговор
    Welkome
  • 8 hahaha

    54 9 Отговор

    До коментар #4 от "Емил":

    А Нишан Джингозян е много звучно българско име че си се загрижил за имената на англо-саксонците
  • 9 Сметката не излиза

    31 3 Отговор
    То и без това с този нисък паунд сметката не излиза.
  • 10 4572

    28 4 Отговор
    От имената само Джон Райн ми звучи Английско. А името на основателя на Българския център Нишан Джингозян какво е? Арменско?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Д-р Храчков

    9 2 Отговор

    До коментар #11 от "CUKOVSKI":

    Кой набор си друже?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 проста статия

    31 3 Отговор
    три пъти си споменал за критерии и изисквания, но микаде не изброяваш КОИ СА ТЕ- критериите... прости репортери, но затова ти си в тази медия, защото добрите са в Англия или някаде другаде... продължавай да пишеш
  • 17 Но твоят български

    24 0 Отговор

    До коментар #6 от "боб чорба":

    Е на ниво втори клас! Кой ти е дал, дипломата, да му я върнеш!

    Коментиран от #18, #19

  • 18 От зелени тикви

    4 8 Отговор

    До коментар #17 от "Но твоят български":

    Семе неща !
  • 19 боб чорба

    7 10 Отговор

    До коментар #17 от "Но твоят български":

    А ти друже си пропуснал ми се струва часа в ,който е трябвало да ти преподават за употреба на запетая .
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 чичака

    10 4 Отговор
    чуждестранните инвеститори ще намалеят със 50000 ,то и без т"ва зъбчатките не на любят много-много по-добре ще стане
  • 22 Foreigner

    13 3 Отговор
    Господин Джингосян явно изобщо не е наясно с това, което публикува Министерство на вътрешните работи на Великобритания. Критериите за изискуем годишен доход от £30000 е за работници от Европейския съюз пристигнали след март 2019 и е още в проект.
  • 23 Анализатор

    57 5 Отговор
    Не бъдете наивни ще ни върнат само циганите. Ефектът ще бъде отрицателен само за България, увеличаване на престъпноста в БГ и допълнително натоварване на социалната система.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Просия

    64 1 Отговор
    50 000 хиляди мангала, те и без това се водят, че са си тука !!! Взимат помощи от целият СВЯТ !!!
  • 26 Buhaha

    63 4 Отговор
    После Бойко :"Ето, накарахме българите да се върнат." 😃
  • 27 Гост

    30 13 Отговор
    Какво лошо има да се върнат българите в България??? Те от немай къде са се пръснали по света! Както е написана статията, излиза, че не ги щем!!! Защо да работят за Англия, да просперира тя? Нека работят за родината!

    Коментиран от #36, #61

  • 28 бл.134 в Зап. парк

    38 6 Отговор

    До коментар #1 от "Циник":

    Да , колкото умрелите ще се завърнат - толкпва и работещите в Англия ще се върнат в " тази стран"

    Коментиран от #29

  • 29 МАК

    12 1 Отговор

    До коментар #28 от "бл.134 в Зап. парк":

    Абсолютно!!!
  • 30 Мисля

    15 0 Отговор
    Че за честните, умните и работливите БГ работници и служители, независимо от етноса, ще стане по-добре. Работодателите, не арменеца, ще свършат административната част. Ще получат и екстри, поради намалена конкуренция
  • 31 Справедлив

    26 6 Отговор
    Ще отидат в други държави но не и тук,живота е коренно различен
  • 32 Емигрант

    21 6 Отговор

    До коментар #5 от "Работещ в България":

    Ей голяма злоба бе охлюв завистлив, как да се оправи България като 99 процента от хората тука са като тебе.
  • 33 Димов

    20 4 Отговор

    До коментар #2 от "ожжгог":

    ... защото трябва някой да бачка за безпари и да плаща абсудни данъци, че да има за други.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Балчев

    23 3 Отговор
    Не се притеснявайте за гастарбайтерите! Няма да се задържат за дълго в наш'та кочина! На хубаво лесно се свиква, а на мръсотията много много трудно и като се "върнат" - ще е за малко. После там, където няма брекзит.
  • 36 NikNay

    24 4 Отговор

    До коментар #27 от "Гост":

    Е те работят за родината и не само тези в Англия а всички гастарбайтери. Наясно ли си че точно на тях се крепи икономика на България. Знаеш ли колко пари се превеждат месечно за да се подкрепят семейства и старци тук?
  • 37 гнида

    15 1 Отговор
    Сигурно гелираният чете статията и си мечтае , че това ще се върне като работна ръка в България на мрз .... Ех мечти !
  • 38 Ицо Багера

    32 1 Отговор
    Знам ги какви "българи" ще се върнат - Джафер или Сезги...
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Azzzzzzzzz

    1 2 Отговор
    Към #5
    Да го духаш

    Коментиран от #48

  • 41 0000

    15 1 Отговор
    Да се прибират.онези да си задържат обаче ромеите
  • 42 Гадната Англия

    10 1 Отговор

    До коментар #4 от "Емил":

    Имената са такива защото Enfield е общинско гето. Там върлуват отгледаните от либерастите негри, бели негри англичани и всекъв боклук на социалка. 90% от българите живеят в такива гета без да получават социалка. Уникални сме.
  • 43 Наблюдател

    7 7 Отговор

    До коментар #2 от "ожжгог":

    Точно така, дефицитя на работна ръка в България се изчислява на 120 000 до 150 000 работни места, като нуждата от кадри е за всяко едно стъпало - от овчари та чак до директори. И само информативно заплатата на един овчар е около 2000 лв, а на един комбайнер 6000, средната заплата на един юрист е под 1000 лв, направете сами избора си

    Коментиран от #44, #50, #52, #53, #54

  • 44 Ccссссс

    13 1 Отговор

    До коментар #43 от "Наблюдател":

    Я пак кажи за комбайнерите😁😁😁
  • 45 Еми ко се праи

    9 5 Отговор
    Еми щом англичаните го искат ок те губят. Имаме си Германия за какво ни е Англия. Германия печели. Европа печели.
  • 46 Ники

    12 2 Отговор
    Абе антибългарски помии турчля цигня и другата свлоч не ви ли писна да злобеете 15 години злобеете по тези сайтове и още кой знае колко в килера и все вещаете зло ама в булгар е ножа и хляба. Българина такъв онакъв бил а вие какви сте щом сте му чистачите и огризките. Хайде гледайте себе си вместо да плюете.
  • 47 BoyBoy

    8 0 Отговор
    Няма да ги мислим там в Англия да се оправят !
  • 48 Истината

    2 1 Отговор

    До коментар #40 от "Azzzzzzzzz":

    Май боли !
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Я кажи за цената

    3 1 Отговор

    До коментар #43 от "Наблюдател":

    На юристите, защото аз знам за хиляди евро на час, за среща
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Под 1000 лева

    5 1 Отговор

    До коментар #43 от "Наблюдател":

    Но за половин часа безполезна, даже вредна консултация! 400 лева за адвокатско пълномощно-пари на вятъра!
  • 53 Овчарите работя за малко пари

    3 0 Отговор

    До коментар #43 от "Наблюдател":

    Много бой и унижения! Кажи къде, дори на най-отдалеченият край, от София, овчар получава обявените от теб пари и за колко време!
  • 54 Минималната цена

    2 0 Отговор

    До коментар #43 от "Наблюдател":

    За юрист е 120 лева на час!
  • 55 Манго

    2 0 Отговор
    Ей ся ще се оплача на чичко Сорес!
  • 56 ШибиРиби

    1 0 Отговор
    Тоя като е подкарал с благодарностите може и да мине оттатък Ламанша че и Гибралтар .
  • 57 Ивайло

    2 0 Отговор
    Ще им направят услуга като ги изгонят , не е за всеки там
  • 58 1234

    6 1 Отговор
    Какво сте се разтревожили бе?Това са българи,които до сега са финансирали тоя държава и вече се завръщат в Родината си,в която по вечето си имат жилища,каква е тази тревога?Мигранти ли да вземаме какво.До сега работодателите се вайкаха,че нямало кой да работи,айде сега да ги видим като дойдат тия 50 000 квалифицирани работници КАКВИ ЗАПЛАТИ ЩЕ ИМ ПРЕДЛОЖАТ??? Или ще се спотайват и ще искат виетнамци и китайци,че по малки заплати да им дават.Сега ще го видим българския бизнес как ще посрещне толкова чаканата квалифицирана работна ръка.
  • 59 Евроглас

    4 0 Отговор
    Не мога да разбера какво искат? Елате си в България ,защото няма персонал за лятото по морето! Когато хората решат да се върнат - Ама защо се връщате? Няма да можем да ви лапнем кинтите които сте изкарали от Англия и сте решили да харчите в България. Към 2 милярда на година!!! После ще трябва да ви плащаме и от борсата !! Ама много ще сме вътре от вас !!!
  • 60 Мангалинов

    3 0 Отговор
    Искат да кажат 50 000 цигани се завръщат в България!
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 ауу

    3 0 Отговор
    Тоя не е наясно! Още от 1 октомври започна подаването на документи онлайн. Изискванията са да си живял минимум 5 години е страната, да не си ползеал не правомерно социални помощи, да не си нарушавал закона , а за учениците и студентите нищо не се променоло и няма да се променя. Какви са тия глипости дето се пишат!
  • 63 Бай Ганю

    3 0 Отговор

    До коментар #61 от "Джентълменът русофул":

    Браво за коментара. Аз само ще добавя обаче че в кралството има доста нашенци които много ама много заслужават да бъдат изритани .
  • 64 Серван

    1 0 Отговор
    Ще се завърнат и отново ще тръгнат да си търсят работа в чужбина. В България няма живот. Няма работа, ако си намериш то заплатата е в МР, като си платиш: ток, вода, телефон отиде половината заплата, ами облеклж, храна, отопление и ако имаш дете което се разболяла и нямаш пари за лекарство ?. Как се живее. Трябва да си мафиот или маг за да искараш повече пари за да преживееш нормален, приличен живот. Нямам предвид да живееш в ЛУКС.
  • 65 Servan

    0 0 Отговор
    От името ти личи БАЙ ГАНЬО, че единия си ТИ.
  • 66 Иво

    0 0 Отговор
    сега ще ни върнат 50 хиляди цигани минимум...
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    МЯУКЯН ОТ БТВ Е НА ДРУГО МНЕНИЕ И СМЯТА , ЧЕ НЯМА ПРОБЛЕМ С РАБОТЕЩИТЕ И УЧЕЩИ ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ БЪЛГАРИ ,КАТО НЕ ЗАСЯГА ВЪПРОСА ЗА В АВСТРАЛИЯ;НОВА ЗЕЛАНДИЯ И КАНАДА !!!!!!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове