921 5

Отново прогноза за мръсен въздух в София

В някои райони стойностите на фини прахови частици ще бъдат двойно и повече над нормата

Отново прогноза за мръсен въздух в София
Снимка: БГНЕС

Отново прогноза за замърсяване на въздуха в София за днес. Според сайта на Столична община двойно превишаване на нормата за фини прахови частици ще има в района на "Дружба" и "Надежда", а в "Павлово" и "Хиподрума" повече от два пъти.

Председателят на Столичния общински съвет – Елен Герджиков обеща, че механизмът, по който се отпуска зеленото билетче ще бъде обсъден от общинарите, за да се улесни процедурата и да се скъсят сроковете. В момента, за да бъде пуснат в продажба зеленият билет, е необходимо 4 от 7-те станции в София да показват показатели над 200 микрограма на фини прахови частици в атмосферата два последователни дни. Нормата е от 50 микрограма. Едва тогава на третия ден се въвежда продажбата на зеления билет от общината. В четвъртък ресорната комисия към Столична община реши кметът да има право да стартира мярката, без да изчаква два дни. Необходимо е само Националният институт за метеорология и хидрология да обяви жълт код за мъгла, инверсия, безветрие или ниско атмосферно налягане, което ще доведе до задържане и натрупване на замърсители във въздуха.

Мярката беше въведена за пръв път във вторник, след натрупване на замърсяването от събота, неделя и понеделник. Тогава почти 75 хиляди души са се възползвали от услугата „Зелен билет”. Той струва 1 лв. и важи за цялата транспортна мрежа и метрото до края на деня. Може да се закупи от касите на Метрополитена, от водачите в наземния транспорт , както и от касите на ЦГМ.

България

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • onq s konq
  Отговор
  1 13:24  07.12.18
  Тея дни ше докарам едно ремарке с противогази у софя
 • 2 14:57  07.12.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • гнида
  Отговор
  3 19:03  07.12.18
  Мили софиенци , тиквата вдигна данъците на народа , така че вместо да скътаме някой лев за по-сносни коли и добри климатици , ще му ги даваме на него ! Другите избори пак подкрепете герб и бъдете щастливи .... Не ми пука за вас !
 • Софиянец
  Отговор
  4 00:32  08.12.18
  Дишайте дълбоко , драги съселяни !!
 • ДОКО
  Отговор
  5 12:27  10.12.18
  ИНАЧЕ ДАВАМЕ МНООГО ПАРА ЗА ЕКОЛОГИЯ..НИЕ СМЕ ЗА СИНИ ЗОНИ И ЗЕЛЕНИ ТАКИВА ..ТАКА КАЗВАТ ДЕПУТАТИТЕ ОТ ПАРТИЯ ГЕРБ А ИСТИНАТА Е СПАСЯВАЙТЕ СЕ ПОЕДИНИЧНО И ТАКА ЩЕ СЕ СПАСИМ ВСИЧКИ И ДУХАЙТЕ СУПАТА ЩОТО МОЕ И ДА ДУХАТЕ И НЕЩО ПО ЛОШО..СОФИЯ Е ЗЕЛЕН ГРАД..СОФИЯ Е ЧОК НАЙ ДОБРЕ ЗА ЖИВЕЕНЕ И ТАКА НАТАТЪКА..ВСИЧКО БЪЛГАРИНО СА ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ И ДОБРОПОЖЕЛАНИЯ ЗА ПРАЗНИЦИТЕ..

Напиши коментар:


Публикувай