1 599 13

ТЕЛК ще е следващата битка на майките

Исканията на майките са за реална и правилна оценка на ТЕЛК

Мария Атанасова

Реформата на ТЕЛК е следващата битка на майките на деца с увреждания, които близо половин година протестираха за законодателните промени, които от вчера са факт.

На мястото на палатковия им лагер пред парламента майките обявиха следващите си стъпки за постигане на социална справедливост. "На 11 декември влизаме в работна група с представителите на здравното министерство по реформата в ТЕЛК", съобщи Ирена Юручка, цитирана от actualno.com.

Исканията на майките са за реална и правилна оценка на ТЕЛК и всичко, което се получава от хората с увреждания да е справедливо.

"Да не е както сега - да ни оценяват какво не можем, а да ни оценяват какво можем и да можем да работим - ние, децата ни, хората с увреждания", поясни Юручка. Несправедливо е според майките финансовата помощ да е на база процент на ТЕЛК.

"Нашите деца на 16 години стават негодни пенсионер. Това го няма никъде и трябва да се промени. Искаме справедливо и не според процента на ТЕЛК, а според индивидуалната оценка и потребности да получава подкрепа", каза Вера Иванова.

Ако не приемат исканията им палатките ще бъде опънати отново януари, но не пред парламента, а пред Министерството на здравеопазването. На пресконференцията си майките изтъкнаха какво са успели да постигнат - най-важното е хората с увреждания да знаят, че от 1 януари ще получат по-голямата финансова подкрепа и не трябва сега да тръгват по общини, кметства и социални грижи. Постигнахме нещата да стават автоматично от 1 януари, подчертаха представителките на "Системата ни убива".

Всеки човек с увреждания от 1 април ще може да кандидатства за индивидуална оценка по Закона за хората с увреждания. От 1 септември ще бъдат назначени асистенти по Закона за личната помощ. Затова е много важно хората, които ги касае от 1 април да започнат да минават на индивидуална оценка в специализираните звена в Агенция "Социално подпомагане".

Майките изказаха благодарност на всички съпричастни с каузата им и отбелязаха, че ще продължат да настояват и за електронната здравна карта, която ще осигури контрол.

България
Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 21:07  07.12.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • По прочел някои работи
  Отговор
  2 21:09  07.12.18
  Публикувано във факти.бг: Исканията на майките са за реална и правилна оценка на ТЕЛК и всичко, което се получава от хората с увреждания да е справедливо. "Да не е както сега - да ни оценяват какво не можем, а да ни оценяват какво можем и да можем да работим - ние, децата ни, хората с увреждания", поясни Юручка. Несправедливо е според майките финансовата помощ да е на база процент на ТЕЛК. - Внимавайте какво си пожелавате, защото може да ви се случи и тогава много ще плачете. Публикувано във факти.бг: Нашите деца на 16 години стават негодни пенсионер. Това го няма никъде и трябва да се промени. - Винаги можете да се откажете от решението на ТЕЛК и да застанете на равна нога с останалите хора. Не спекулирайте. Решението на ТЕЛК не е задължително. То е по ваше желание.
 • РУМЕН
  Отговор
  3 21:41  07.12.18
  НАГЛИТЕ МАЙКИ!

 • смешник
  Отговор
  4 22:16  07.12.18

  До коментар #1 от "CUKOVSKI":

  Пиши на кирилица бе, чукундур. Според теб всеки протест е платен ли? Много овчи опит за мислене проявяваш
 • ТЕЛК
  Отговор
  5 22:16  07.12.18
  Ми те като ви оценят като работоспособни, ще ви намалеят паричките и пак ще ревете. Я си помислете пак дали наистина го искате!
 • filo
  Отговор
  6 22:18  07.12.18
  Е..л с.м им майката на тия отрепки майките. Нищожества долни.
 • Василка
  Отговор
  7 22:41  07.12.18
  Не ви ли е срам? 80% от родителите си изкарват документи на децата, че са уж болни за да взимат пари от държавата. Това е масова практика, и при възрастните е същото положение. Дават едни пари на телка и документите готови... Източване яко на държавата...
 • 1234
  Отговор
  8 23:09  07.12.18
  Тия таласъми нямат насищане! Тиквата ще ги прави депутати от ГЕРБ!

 • Тухларов
  Отговор
  9 00:46  08.12.18
  Писна ми от тези "майки" , които се мъчат да превърнат раждането на изроди в професия !
 • Пич от Бургас
  Отговор
  10 01:34  08.12.18
  Че майките "кресливи", са платен отбор на БСП е повече от сигурно .Аз бях от потърпевшите клиенти на КТБ.Няколко човека се познавахме лично и се разбрахме за протест пред клона на КТБ в Бургас .Извадихме си разрешително от Общината и протестите започнаха .Събирахме се тихо и кротко пред банката ,десетина човека , говорехме си и след час се разотивахме.Попитах шефа на клона на банката ,конфиденциално , колко са вложителите в клона .Каза че са над хиляда .А се събирахме пряко сили 10 човека ,едни и същи ,за по 1 час .Всичко 4-5 пъти .А става въпрос за пари ?Хората имаха вложени по 30 Хил . до 50 Хил . Евра .А тези майки някой им поръча фланелки , плакати , палатки и други аксесоари .Някой им вдъхваше кураж и чувство за безнаказаност .Този някой е разбира се е всеизвестен - Нинова и БСП.Една вечер ги броих , - Варна -8, Пловдив - 15, София - 40 .И уж ги подкрепяла цяла България .Телевизиите започваха сутрин и завършваха вечер с тези двайсетина жени . Не те ,а медиите компрометираха Валери Симеонов .Нямало свобода на медиите , А ? Тези които поръчаха кресливите майки , животните в Странджа, суджуците , островът в Гърция ,вилата в Барселона , аферата с изборните бюлетини в Костинброд са едни и същи , те мразят България и българите .Готови са да я унищожат и предадат на една източна сатрапия , ама са си уредили дечицата на омразният им Запад .
 • Хасанчо
  Отговор
  11 06:53  08.12.18
  Пич от Бургас - как да те подкрепят и колко ще те подкрепят като си вложил 30 х. някъде. Аз дето няма с какво да изкарам месеца и не знам дали няма да поискат още пари за рисуване примерно в училище на детето ли да дойда да стачкувам за парите в КТБ ? Хиляди изгоряха с наглите застраховки и агенцията дето Нищо не гарантира и какво ? Даже глоби наложиха хората и вдигнаха двойно застраховките . Това не е държава . Тя умря . Алчност на политици и феодализъм на кметове и частници единици богаташи . Балкански капитализъм и няма да има оправия без радикални мерки. Все някой ще е изгорял. А за ТЕЛК ще ти кажа само едно- виждам как потомствено семейно трудоустроени цигански семейства ,вкл. и децата които трябва да са в училище по това време товарят всекидневно дебели крадени дърва от гората. По два -три курса правят с около 3 метрови трупи . Доста тежки и за здрав млад човек . Тук няма кой да контролира веднъж дадено решение и да провери какво става реално след като болния излезе от комисията. Дали не се е качил на някой покрив да прави ремонт с цялата си циганска фамилия .За пари разбира се . Не за да се лекува.
 • гост
  Отговор
  12 08:14  08.12.18
  Ако тези "майки" бяха сложили Драгомир Стойнев в една количка пред парламента,да видят хората едно истинско дете с увреждания,исканията им щяха да бъдат отдавна приети.
 • 13 09:30  08.12.18
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай