9 Декември, 2018 20:50 9 088 46

Домусчиев: В енергетиката има държавен картел, Петкова ни баламосва

  • кирил домусчиев-
  • държавен картел-
  • енергетика

Председателят на КРИБ прогнозира, че заради електроенергията предстои поскъпване на стоките и услугите, а през лятото вероятно ще скочи драстично и цената на тока за бита

Не съм представител само на едрия капитал. В КРИБ членуват над 12 хиляди фирми. Много хора искат да ме изкарат олигарх и да неглижират това, което правя. Затова държа да отбележа, че покриваме всички сектори. В България всеки обича да говори, особено политиците и всеки казва "Дайте да дадем", но никой не предлага конкретни решения, които да обсъдим с бизнеса и хората.

Това каза бизнесменът Кирил Домусчиев в предаването "Беновска пита" по Канал 3.

"Не съм гледал президента Радев. Рядко чета и кой какво е казал. Всеки говори за някакви утопии и и никой не се замисля как и от къде ще дойдат решенията и парите. Понякога решенията звучат разумно, но в крайна сметка всичко опира до момента, когато си на власт, да имаш куража да свършиш нещо. В повечето случаи не виждаме реформа. Тия приказки са политически приказки, на които сме свикнали", обясни Домусчиев.

Попитан от Беновска какво мисли за упреците на президента Румен Радев, който твърди, че парламентът приема закони, от които той би имал интерес, той каза: "Нямам интерес в тази поправка, въпреки че ми я преписаха. Нямам акт, който трбява да ми се опростява. Нито за 50 милиона, нито за 2 милиона. Това са приказки, които се тиражират. Напоследък чета как политици коментират и по-големи цифри, но нямам актове, които трябва да платя аз или фирмата ми. Данъчните служби могат да потвърдят това. Това са празни приказки."

Бизнесменът смята, че Бюджет 2019 е най-добрия до момента, заради малкия външен дълг. "Това говори добре за правителството и индустрията. Всичко е в основата на това да има ръст на потреблението и добро заплащане. Те са водещи фактори за ръста на БВП и причината да нямаме нови заеми. Приходите в частния сектор ще продължават да растат. Има недостиг на кадри, за това специалистите ще бъдат все по-ценни и ще получават по-щедри възнаграждения. Всеки, който не е доволен от професията и образованието си може да се преквалифицира и да работи нещо, което му харесва повече", каза още Домусчиев.

В енергетиката има тежък държавен картел, а заради високата цена на тока за бизнеса, който в последните седмици е поскъпнал с 350%, затвориха редица предприятия, каза още председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Според него заради лошата политика на държавата в сектора цената на тока е убийствена и непредсказуема.

Домусчиев каза, че в основата на държавния картел е Българският енергиен холдинг (БЕХ), който чрез ТЕЦ "Марица изток" 2, мините, които доставят въглищата и АЕЦ "Козлодуй", диктува цените. Той уточни, че в момента, заради високите цени на тока на енергийната борса, има спрели временно чугунолеярния предприятия и заводи за обработка на метал. Председателят на КРИБ прогнозира, че заради електроенергията предстои поскъпване на стоките и услугите, а през лятото вероятно ще скочи драстично и цената на тока за бита.

Според Домусчиев при тази ситуация би трябвало да се свика Съвета за национална сигурност, а ДАНС да направят проверки и да арестуват спекулантите. Вместо това, премиерът Бойко Борисов натоварил министърът на енергетиката Теменужка Петкова да реши проблема. През седмицата тя обясни, че според Българската независима енергийна борса, поскъпването на тока е в определени дни и часове, което се обяснявало със завишено търсене от страна на участници на пазара.

"Аз нямам надежда. Петкова от години е министър, но нищо не се променя. Тя ще ни забаламоса като политик с цените на борсите в Румъния и Унгария, но нека към техните цени хората да добавят 37 лева задължение към обществото на всеки мегават, да добавят високите такса достъп и пренос, в които е включен и студен резерв, какъвто няма почти никъде в Европа, да добавят всичките екстри. Скоро ще трябва да добавят и емисиите, които ще плаща БЕХ за емисиите от въглищните централи", обобщи Домусчиев.

Той поясни, че в енергетиката няма никакви реформи и даде пример, как в гръцкия ТЕЦ "Агиос Димитриос", с мощност сходна с тази на "Марица Изток" 2, работят 770 души със сезонно заетите, докато у нас са 2405.В същото време в мините били ангажирани 2500 човека, при 7200 в България.

Попитан дали ще има предсрочни избори, Домусчиев обясни, че няма да вземе отношение, защото това не му е работа. Той все пак даде гледната точка на бизнеса: "Нашата позиция, е че предсрочните избори не са решение. Не може улицата да диктува. Независимо кое е правителството - ляво или дясно, то трябва да се остави да си изпълни програмата. Временните правителства винаги са водели до лошо".

Коментирайки новия бюджет Кирил Домусчиев каза, че той е добър, защото в него има заложени доста разходи за хората. Това, което КРИБ не приели, било договарянето на четири очи със синдикатите за увеличаване на максималния осигурителен праг и минималната заплата. "Това не кореспондира с предизборните обещания и стратегията на управляващата коалиция. Въпросът е дали да вярваме на следващите избори, че ще бъдат спазени обещанията, които дават", допълни той.

Според Домусчиев приходите в бюджетната сфера биха могли да са и по-добри, ако там се извършат реформи. Той поясни, че в частния сектор също ще растат приходите, ако някой иска да си запази кадрите. "Догодина очакваме двуцифрен ръст на средната работна заплата, но за хора специалисти", е мнението на председателя на КРИБ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Иван Майсторо

    75 8 Отговор
    И енергетиката ли искаш бре?

    Коментиран от #24

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Гост

    98 9 Отговор
    Олигарх номер 1 ни обеснява що е морал.
  • 4 Кълвач

    101 10 Отговор
    Тоя г-н , с какво е по различен от Баневи, Арабаджиеви и т.н.

    Коментиран от #26, #38

  • 5 DGD

    64 8 Отговор
    Е*ах тоя малък външен дълг според него... Има няма 34 млрд евро
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Пазарджик

    50 5 Отговор
    Вземи някоя фирма за гел че такава немаш
  • 8 Тцъ

    42 5 Отговор
    Що бе дигнете още цените, ниски са дигайте смело, по господ да ви е на помощ.
  • 9 ХХL

    60 8 Отговор
    Този и той говори колкото да не заспи! Обвинява АЕЦ че диктувал цените, а Козлодуй има възможно най- ниската цена! Говори, че Централният Бюджет бил добър понеже бил разточителен , а в същото време говори, че трябва да съкратят хиляди хора в Марициете и Мините.... - Разбирате ли какви тъпотии говори този гении на икономическата мисъл? Да изхарчим бюджета в непродуктивни дейности и да уволним няколко хиляди от мините и Енергетиката. Странно е къде ще отидат тези хора и ще повлияе ли това върху данъци, потребление, раждаемост, емиграция и разбира се социалната система? - Последното е риторичен въпрос.

    Коментиран от #28

  • 10 Гер

    55 5 Отговор
    И тази простотия дето яналожиха този и аверите му 31.12 да е работен ден, ще се усетят хората ама е рано, не наяли алчни чорбаджии
  • 11 Пепо.

    51 3 Отговор
    Кире,знаеш много добре,че не всичко е читаво при тебе.Не се надувай толкова.
  • 12 Plovdiv

    58 6 Отговор
    Тоя защо не е в затвора?!

    Коментиран от #29

  • 13 Стратега

    41 5 Отговор
    Тоя ако още малко ИМ се опъва , ще последва Баневи, Арабаджиеви, Стайкови и т.н. Че и той бая бизнеси е захванал , интересен ИМ е, ама сигурно го чакат да се наиграе още малко и ще сготвят и него....
  • 14 Радо

    43 2 Отговор
    Разбира се че има държавен карел бе тъпанар... Казва се ДКЕВР.
  • 15 Наблюдател

    24 1 Отговор
    За какво му е ток на Домуза ? В неговите фирми работят основно със сгъстен кислород и пропан-бутан !
  • 16 Греб

    24 6 Отговор
    Герберски тролчета, дерзайте че не остана още малко ще заработвате стинки, после нема, оти нема да има гербс
  • 17 Усмивката

    9 1 Отговор
    Има един основен свидетел.Менгеме.На 100% вдичко което каже е вярно.До сега е разкрил и много закоравели престъпници.
  • 18 vvvvv

    14 0 Отговор
    Ченгетата извиха на умряло.
  • 19 Антисоциалист

    29 2 Отговор
    Господинът говори истини, но послъгва. Твърдението му за "държавен картел" е нелепост - картелът не може да е държавен. Картелът е само и единствено на частни предприемачи и инак не е картел. Друг въпрос е, коя и каква групировка - на чие общество от многото общества и групировки в държавата налага на държавната управа закони, правила, наредби и съглашения. Господинът иска още и е естесвено да иска - но това с лъжи и разчитайки на неосведомеността на обикновените не е естествено, а умишлено, лъжливо и вредно за хората. А как г-нът ще докаже, че не е участник в картел, щом разполага с наличното си без да го е добил като член на занаятчийска или общо-трудова гражданска кооперация - примерно на соцТКЗС?.. Няма как. "Нъл' тъй" г-н Домусчиев!
  • 20 Незнаещ

    15 1 Отговор
    Моля, обяснете какво означава домус/з?

    Коментиран от #30, #33, #42

  • 21 Хайл

    28 2 Отговор
    Това е следващия банев...разруши и продаде за скраб много фирми...с оня озмислен отбор лудогорец пере парите...в лудогорец чистачката и пазача са българи само

    Коментиран от #23

  • 22 81111У

    29 1 Отговор
    Със намесата на този домуз много хора останаха без работа Той пропиля домостр комбинат в Г О и всичко отиде за скрап Този е за затвор като тези иБАНОВИ
  • 23 Миро

    28 1 Отговор

    До коментар #21 от "Хайл":

    Прасе, какъвто е той и неговия брат.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Какъв наглец

    22 1 Отговор
    Окупирал е половината държава, купил е половината съдии, вее си байрака като бей, и има наглостта да критикува!? То, че ГЕРБ са си за критика е вярно, но точно крадец да критикува други крадци, това вече е наглост! Този е най големият мошеник в България! Сега реве защото му вземат от откраднатото, трябва да плаща по скъп ток, затова квичи като прасе!
  • 26 По различен е по това

    21 1 Отговор

    До коментар #4 от "Кълвач":

    че е по алчен и нагъл. Купил си е правовата ни система, никой не го закача за нищо, но не проумява, че времената се менят и един ден ще отговаря за всички золуми. Пред съда се съмнявам, но пред съдбата-да!
  • 27 Петкан

    8 0 Отговор
    Кире, как те баламосва - да не би да е отказала да живее без наем в твой апартамент, който Иван Сариев да и предостави ?
  • 28 Как къде ще отидат

    9 1 Отговор

    До коментар #9 от "ХХL":

    Този веднага ще ги зароби, той такива беззащитни търси и ги експлоатира като роби, работят без пари!
  • 29 Е аз това се чудя

    7 1 Отговор

    До коментар #12 от "Plovdiv":

    Вероятно след като Цецка им направи луксозен затвор, те не могат на тясно да живеят.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Марони

    13 2 Отговор
    Ето един жив пример на комунист петнящ името на предприемача и капиталиста!Този индивид се е изказал,че на българина и 600 лева заплата му е много!Това е съвременен български феотдал,а не капиталист.

    Коментиран от #37

  • 32 Луд

    12 0 Отговор
    Айде изкарвай на протест секретарките и чистачките заради скъпия ток и картела хахаха
  • 33 translate.google.bg

    6 0 Отговор

    До коментар #20 от "Незнаещ":

    Оригинала е на турски и се пише "domuz". Преведи си го с "google translate", че ако аз го напиша ще ми изтрият коментара.
  • 34 Гого

    10 0 Отговор
    Алооооооооооооо Домусчиев ти сега ли откри топлата вода България е един голям картел даже по голям от кокаиновия на Мексико и Колумбия взети заедно.
  • 35 Улицата

    8 1 Отговор
    По кой начин може да осъществи натиск, бе Домусчиев? За суверена, нещо да си чул, или ти си над него, очевидно?!
  • 36 Спокоо

    8 0 Отговор
    Ние че ги платим тия 300% ток бе, сега като набримчат стоки и услуги нали все на наш гръб е всичко. Яжте, пийте, крайния потребител плащаааа
  • 37 Той затова им плаща под 600

    9 2 Отговор

    До коментар #31 от "Марони":

    Работниците му работят на минимална заплата, ако има начин и по малко ще им плаща! Този е най големият цинцар, но живота ще му го върне тъпкано, за всичко ще си плати!
  • 38 Хайл

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "Кълвач":

    С това че още не е закопчан като другите...почнали са да му се клатят краката

    Коментиран от #40

  • 39 бай Ставри

    8 2 Отговор
    още малко ти остава, домус, чакам те...
  • 40 Митко

    3 2 Отговор

    До коментар #38 от "Хайл":

    Какъв му е постянния адрес?Една молотовка няма ли кой да хвърли за предупреждение?
  • 41 Анонимен

    6 2 Отговор
    Този говори като луд с оная си работа. АЕЦ -Козлодуй произвежда най евтиния ток
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Отчаяние

    4 0 Отговор
    Нека вдигат цената на тока пак протести докато падат глави.
    Разбиване на офиси на чез еон и други докато ги изметем от тук.
  • 44 1234

    1 0 Отговор
    Като ви гледа колко ви е багажа....
  • 45 gnida

    0 1 Отговор
    Ами да излезе на протест с чистачките , както плашеше ! Или да си изнесе бизнеса в чужбина , там да видим как ще се справи !
  • 46 Абрахам Лонкалн

    0 0 Отговор
    То въпроса е къде няма държавен картел. :D
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове