10 Декември, 2018 10:11 5 629 42

Търсят 5700 войници за 800 лева заплата

  • военни-
  • армия-
  • войник

Военният министър Красимир Каракачанов е реалист за кадровия проблем в армията

Търсят 5700 войници за 800 лева заплата - 1
Снимка: БГНЕС

Недостиг от близо 5700 войници спъва изпълнението на всекидневните задачи на българската армия, свързани с бойната подготовка. Въпреки че проблемите с кадрите не са от днес, те добиват застрашителни размери, предупреждават експерти пред в. "Труд".

"Непопълнените щатове са за войници, сержанти и офицери", обясни за вестника началникът на отбраната генерал Андрей Боцев. Най-голям е недостигът на кадри за пехотата - почти 80% от общото количество. Там има дивизии, в които незаетите са в размер на 30-40%.

Не изтребителите, а липсата на хора е най-тежкият проблем, който трябва да решава войската ни и през 2019 година.

Военният министър Красимир Каракачанов е реалист за кадровия проблем в армията.

"В годините назад се натрупваха повече напускащи, отколкото постъпващи. Ако тази година успеем да закрепим 0 на 0, та дори и малко нагоре, смятам, че това ще е една много добра тенденция", обяви пред в. "Труд" Каракачанов. По думите му не е достатъчно само да бъдат събрани хора, а те да са мотивирани с "добро възнаграждение и добър социален пакет".

Малките заплати и ограничените права са двете основни причини, заради които желаещите да станат професионални войници се броят на пръсти.

В момента начинаещ редник у нас "се разписва" срещу около 800 лв. месечно.

По разчети в Българската армия, с които в. "Труд" разполага, в редиците на армията отдавна трябваше да има назначени и близо 3000 платени резервисти. Този план обаче не се изпълнява, като причината е същата - пари. Към днешна дата има сключени не повече от 700 договора с доброволци да служат в резерва.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ванката

    55 2 Отговор
    така и ще си останат с търсенето...
  • 2 Даже и в циганските гета ги няма

    37 6 Отговор
    Колкото за пълнеж може да се навие някой циганин. Какви войници са, по добре да ги водят теляци, обслужваш персонал в НАТО. И милион да ми дадат, не бих служил в такъв джендърски съюз.

    Коментиран от #23

  • 3 КГБ Териер

    33 0 Отговор
    Каракачанов, Сидеров, Сименов те да ходят нали са патриоти и децата си да запишат Монката Паси и госпожа тикове с очите Чампоева и тя да ходи!!
  • 4 На баба ти фърчилото

    33 5 Отговор
    За 800 лв. да си внесат войници от Украйна, а и малко ли бежанци има!!!

    Коментиран от #8

  • 5 От Варна

    38 1 Отговор
    Хахахахахахахахахахахахахахаха! Ох задавих се! Късно е либе за китка както казва народа! Смешния премиер 10 години прави усилия да срине авторитета на армията! Сега ще се опитва да я събужда от будна кома! Никакъв шанс! Дори и пенсионерите не искат вече да са там!
  • 6 München

    16 10 Отговор
    Защо ги търсите бе? 2 години задължителна военна служба, "бичкия", стар войник, дали ще има джендъри след това? Търсили..... Има там един в министерството на отбраната дето се показва по телевизията, а не е ходил в казарма.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Дедо Грую

    14 0 Отговор

    До коментар #4 от "На баба ти фърчилото":

    За толко парички най - добре да докарат от сомалия.
  • 9 SS3Pc28H

    18 1 Отговор
    Веднъж бях агроном, упс искам да кажа военен. Не мерси.
  • 10 ЪРП

    24 1 Отговор
    С ДВЕ ДУМИ МАЗНИЯТ КАРАКАЧАК И ГЕРБЕРАСОПИТЕЦИТЕ ПРИЗОВАВАТ БЪЛГАРСКИТЕ МАЖЕ В РАЗЦВЕТА НА СИЛИТЕ СИ ДА СТАНАТ ПУШЕЧНО МЕСО ЗА КОЛОСАЛНАТА И НЕВИЖДАНА СУМА .......800 ЛВ.......УАААУУУУУ!!!!!!!!
    АЙДЕ НАРОДЕЕЕЕЕ........ЮРУШ ЗА ПУШЕЧНО МЕСО...........,КВО ПЪК ТОЛКОВА, ТВА СА 800 ЛВ.........ИЗУМИТЕЛНААА, ПОТРЕСАВАЩА ОФЕРТА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 11 ЪРП

    8 1 Отговор
    С ДВЕ ДУМИ МАЗНИЯТ КАРАКАЧАК И ГЕРБЕРАСОПИТЕЦИТЕ ПРИЗОВАВАТ БЪЛГАРСКИТЕ МъЖЕ В РАЗЦВЕТА НА СИЛИТЕ СИ ДА СТАНАТ ПУШЕЧНО МЕСО ЗА КОЛОСАААААЛНАТА И НЕВИЖДАНА СУМА .......800 ЛВ.......УАААУУУУУ!!!!!!!!
    АЙДЕ НАРОДЕЕЕЕЕ........,ЮРУШ ЗА ПУШЕЧНО МЕСО...........,КВО ПЪК ТОЛКОВА, ТВА СА 800 ЛВ.........ИЗУМИТЕЛНААА, ПОТРЕСАВАЩА ОФЕРТА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 12 филянкишията

    27 0 Отговор
    Търсят и глупендъри по възможност джендъри за офицери със заплата 840 лв. с бонуси задгранични командировки в слънчевите курортни дестинации - Афганистан , Ирак , Либия и Сомалия , нощен труд надница 0,05 ст. , безплатна храна , дрехи и квартира и невероятна перспектива за кариерно развитие , претиж и бъдеща квалификация. И най- важното безплатно лечение във ВМА-София и погребение безплатно с почести и съболезнователна телеграма до вашите близки лично от министър Шкембе ВоЕвода Паспортаджийски от Русе известен и като агент Иван от ДС специалист експерт по мЪкедонските вАпроси.
  • 13 Партенка

    6 10 Отговор
    От такива коментари по добре да се предадем в плен на някой съсед.То бойния дух го няма.Не се гаси туй що не гори.Срам за нацията.Армията= народ=държава.Едното без другото не може
  • 14 Шефьор

    28 0 Отговор
    За 800лв. мога да им пратя моя снимка. Всеки път като я видят да ми ги пращат, може и месечно.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Гост

    17 1 Отговор
    Не само възнаграждението е причина за недостига на войници и не само войници в останалите министерства е същото.
    Корупцията и отровния психологически климат са основната причина за оголването на армията и полицията. На ръководни постове се назначават калинки на партиен принцип, които тровят атмосферата, също така причиняват и огромни финансови загуби поради некадърност.
    С други думи положението в армията е следствие от цялостната картина в държавата. Както казваше Костов само с ченгесарски номера не става трябва и да се работи.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Хектор

    19 0 Отговор
    В Гранична полиция назначиха ,,хора'' от гетата!И станаха най -добрите каналджии.А в армията със сигурност ще продадат,, желязото''.Не може редника да получава 2,5 пъти по-малко от един канцеларски плъх.С тази политика ще има само недостиг на канцеларии!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ГостЪ

    6 0 Отговор
    Тая работа , както и държавата ни вече и за виц нестава . За тези пари няма даже да
    Наемат и маймуна . И да ги изпозастпеляме всички управляващи ще е малко .Такава наглост не подлежи на описание ...
  • 22 ВНН

    13 1 Отговор
    Партиите в парламента да се лишат от партийните си субсидии и да ги дадат на армията. Дали ще стане?
  • 23 Боика

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Даже и в циганските гета ги няма":

    Ати данеси по добър войник от циганин оп забравих че турците са по добри
  • 24 бббббб

    7 0 Отговор
    Хахаха да те гърмят за 800лв.
  • 25 Ацо

    20 0 Отговор
    Ако не бяха дедите ни да се бият за комат мухлясал хляб и канче боб ,нямаше да ги има тези коментари!Срамно е армия без поражение в новата история на Европа да се докара до това състояние от шайка мазни политици преяли с власт!

    Коментиран от #29

  • 26 Аз , аз

    8 0 Отговор
    800 лв ???
    Чистачка в офиса взема повече!!!
    И догодина ще ги търсят доброволците, но вече ще са повече липсите!
  • 27 NikNay

    5 11 Отговор
    Въведете отново задължителна наборна служба и проблема ще се реши.

    Коментиран от #28

  • 28 El Torro

    4 0 Отговор

    До коментар #27 от "NikNay":

    Да, ама и за това трябват кинти.

    Коментиран от #35

  • 29 no name no face no number

    8 2 Отговор

    До коментар #25 от "Ацо":

    Търси причините в натовските партньори. Срам , че нашата държава е част от този съюз. Бих се сражавал без пари за родината, но в момента моята родина е част от този съюз, който ненавиждам и следователно няма да се боря за чужди интереси.
  • 30 Ацо

    5 0 Отговор
    Съгласен съм че в 21 век не става с ,На нож!, Но другата ни опция е да сме уж натовци със 50 годишна руска техника!!?? Или да минем към Русия? И в двата случая зле! По добре да ни оборудват по натовски и да гледаме на запад,ама всичко вече струва пари!
  • 31 бай Мите

    5 1 Отговор
    За такива идиоти,които ни управляват,и за 8000лв. няма да се мръдна.
  • 32 Николай

    7 1 Отговор
    Значи 800 се дели на 4 седмици и се получава по 200 лева на седмица.След това се делят тези 200 лева на 40 часа работн седмица и се полуцават по 5 лева на час или казана по 40 лева на ден. Заначи това си е подигравка. Един хамбургер да хапнеш с картофки и безалкохолно ти струват към 10 лв. Излагация-маймуни с трици хващат лисе ?
  • 33 патриот

    11 0 Отговор
    Аз , ще служа на Бълхария и ще защитавам споследната си капка кръв имота и живота на мойте робовладелци , защото те са умни , крадливи и талантливи , образовани селяндури , милеещи за нашата скъпа татковина.
  • 34 Хахахахах

    3 2 Отговор
    Хахахахахахах аиде балами ходете да защитавате корпоративните интереси на тиквата на банев на домусчиев на оня с бугатито на доган на пеевски на чехльото и останалите от престъпната шаика хахахха значи аз ше ида само за да повреждам всичко до което се докопам и ше помагам на Ердоган ако настъпи да си прибере територията хаха тоз абсурд не може да продължава
  • 35 NikNay

    7 0 Отговор

    До коментар #28 от "El Torro":

    Е преди как имаше пари за 120000 армия а сега няма? Къде са парите в чии джобове потънаха ?
  • 36 SAAB

    3 0 Отговор
    у Факултета пълно......със строителни войски ! Ама ....министЕра , македонец от Русе ......а първи министЕр....бодигард ! :)
  • 37 NikNay

    6 0 Отговор
    Е преди как имаше пари за 120000 армия а сега няма? Къде са парите в чии джобове потънаха ?
  • 38 Инспектор

    3 0 Отговор
    За толкова пари и единия крак няма да си покажа навън.
  • 39 filo

    1 1 Отговор
    Не ни трябва армия, закривай.
  • 40 гост

    5 0 Отговор
    Търсят 5700 кадроваци ама само на приказки , празни приказки . Защо не обявяват прием тогава ?
  • 41 Митака с калпака и патлака

    3 0 Отговор
    Дай пенсионерите да станат войници! Поне са на ясно как се служи и ще бъдат по полезни от мадамите в армията!
  • 42 киро

    1 0 Отговор
    Могат да се обърнат към затворниците !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове