Last news in Fakti

11 Декември, 2018 07:27 3 881 60

11 декември 1868 г. Обиколката на Васил Левски

  • васил левски-
  • левски-
  • обиколка-
  • българия

На 1 май 1869 г. Апостола предприема втората си обиколка

11 декември 1868 г. Обиколката на Васил Левски - 1

На 11 декември 1868 г. Васил Левски се отправя на първата си организационна обиколка из България.

С параход от Турну Мъгуреле Дяконът тръгва за Цариград. Оттам започва първата си обиколка във вътрешността на страната, подпомогнат от „Българско общество“. Левски посещава Пловдив, Перущица, Карлово, Сопот, Казанлък, Сливен, Търново, Ловеч, Плевен и Никопол. Свързва се с доверени познати и проучва обществените настроения и готовността на народа за бунт. Обнадежден е от постигнатите начални резултати и на 24 февруари се завръща в Букурещ.

На 1 май 1869 г. Апостола предприема втората си обиколка. Този път се снабдява със сведения за вътрешни дейци, с пълномощно и прокламация, издадени от името на Привременното правителство в Балкана. Естествено, такова не съществува, но Левски правилно преценява, че по-лесно ще печели сърцата на хората, ако се представи от името на авторитетна организация. Създава контакти в Румъния – като този с Данаил Попов, който първоначално го препоръчва на брат си в Плевен, а по-късно служи на Апостола за връзка с емигрантските среди във Влашко. Братът на Попов запознава Левски с хора, верни на освободителната борба, в градове, близки до Плевен, и така започва изграждането на комитетската мрежа – първо в Плевен, а после и в Ловеч, Троян, Карлово, Калофер, Казанлък, Пловдив, Сопот, Чирпан и други селища. По време на втората обиколка Апостола преосмисля преценката си за готовността на народа за скорошно въстание и заключва, че е нужна много по-задълбочена подготовка.

На 26 август 1869 г. Левски се завръща в Букурещ. Той има ясна представа за обстановката в България и за възможността за успех на комитетската мрежа, затова трябва да убеди емигрантската революционна интелигенция в правотата на идеите си. Първоначално среща пълно неразбиране сред революционерите, които още таят надежди, че помощта ще дойде от другаде. В края на 1869 г. Апостола, заедно с Любен Каравелов, участва в основаването на Българския революционен централен комитет-(БРЦК). Макар Каравелов да възприема някои от идеите на Левски, двамата водачи на революционното движение се разминават в основните си възгледи. За Каравелов участието на съседните балкански народи в бъдещата революция е абсолютно задължително, докато Левски смята, че това би спомогнало за бунта, но основната роля трябва да изиграе българското население.

Левски оставя на поколенията около 140-150 писма и прокламации, в които излага идеите си за равноправието на хората, за човешките права и свободи, идеята за демократичното управление, за общуване между народите и съвършеното равенство между тях, идеята за законността и равенството пред законите.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Petko Woivoda

    11 8 Отговор
    И 10 обиколки да беше начравил робите са си роби не можеш ги вдигнеш на въстание те са си свикнали със турците!
  • 2 Гост

    17 2 Отговор
    А кога най сетне,този заспал народ ще се вдигне на бунт,да свали това мракобесно и не мелеещо за народа правителство!!!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 isus

    1 12 Отговор
    bunt shte mi pravi

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Мизирабъл

    8 7 Отговор
    Ама защо е обикалял? То се е живеело екстра по време на Турскито присъствие! Както сега при Хамериканското ...
  • 8 коко

    18 3 Отговор
    Велик българин,който завинаги ще остане в сърцата на хората със делата си.Левски е забележителна личност за своето време и епоха.Лошото е,че ние неговите съвременници се сещаме за него когато наближават бележити дати свързани със неговото раждане и смърт.Нека всички да се опитаме да показваме на младото поколение и подрастващите неговия път,житие и подвиг за България.
    Поклон пред този велик българин!!!
  • 9 Иванов

    3 1 Отговор
    България има и други свидни синове от ранга и висотата на дякон Игнатий. Нека си спомним и за Ванче Михайлов, един титан за чиято забрава комунистите даваха мило и драго!!!
  • 10 Az1

    0 6 Отговор
    Българите много възхваляват Левски може би да борил се е, но все пак българин го предава... Е ония времена е било както сега правят с нас политиците и американците,така че незнам защо му казват робство..

    Коментиран от #11, #15

  • 11 Българин

    1 3 Отговор

    До коментар #10 от "Az1":

    Айде моля ви Хасановците поне за Левски да не се месите нали искаме всички мир???
    Все едн ние да казваме че вашият Алах е едно изпражнение, вие как ще реагирате????

    Коментиран от #14

  • 12 Радо Петков

    6 0 Отговор
    Вред, адски огън в боен ред, вървяхме ние, все напред.... От старият ни горд Балкан с Ура стигнахме до Чеган.... Чеган, чеган.... Ти помниш Ощ.... Урата страшний в тази нощ.... Кага, дружина сал... Една със кървав нож до теб стигна..... Слава на Апостола, Слава!
  • 13 Путко воивода

    0 7 Отговор
    Този е терорист и подстрекател против изконната турска власт на Султана народа нищо добро не видя а доведе ушанките поробители а сега и тиквата българоубиец крадец

    Коментиран от #16, #19

  • 14 Фатих Мехмед

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "Българин":

    Кажи ама Алах ше те накаже
  • 15 Генерал

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Az1":

    Предателя е родом сърбин, предатели има във всяка една страна, но не е там проблема! Хиляди обикновени българи, възрожденци, са загинали за тая Свобода. Не може да се заклеймява и упреква цяла една нация, заради един и едно предателство.
  • 16 Око за око

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "Путко воивода":

    Хасане а Алах е един терорист и подстрекател да се режат глави и изнасилват жени, отвратително езично посмесище. Сега доволен ли си око за око.
  • 17 Усмивката

    2 0 Отговор
    И къде са тия 150 писма и прокламации.45 години комунистите ги криеха и разбираемо защо.Ми тия ,нашите, ..„новодемократи” ,защо продължават да ги крият отпоколенията......пачему???
  • 18 Първият фейк новинар

    1 0 Отговор
    "Този път се снабдява със сведения за вътрешни дейци, с пълномощно и прокламация, издадени от името на Привременното правителство в Балкана. Естествено, такова не съществува, но Левски правилно преценява, че по-лесно ще печели сърцата на хората, ако се представи от името на авторитетна организация. " А вие си мислехте, че фейк новините са от вчера...

    Коментиран от #21

  • 19 Усмивката

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Путко воивода":

    Не е вярно ...„то койно ни освободи ,той и ще ни зароби” ....са негови думи.

    Коментиран от #24

  • 20 СИК, ВИС и други застрахователи

    0 1 Отговор
    Дяконът е първият български застраховател. По негов патент се създават застрахователните дружества на борците в българия

    Коментиран от #22, #26

  • 21 Усмивката

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "Първият фейк новинар":

    Може ли да си помислиш че Левски е измамник.Ти сега заради кого си свободно говорящ българин.Защо мислиш че живееш в България .Имаш ли представа ,ако не се бяхме освободили какво ще е бъдещето ни.

    Коментиран от #23, #27

  • 22 Усмивката

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "СИК, ВИС и други застрахователи":

    А ти сега щеше да си последния роб в чифлика на миризлив едноок бей.И щеше да удряш чело ,ако не бе дякон Левски и всички революционери пожертвали младоста си.
  • 23 Мога да си помисля всичко

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Усмивката":

    Отдавна съм се освободил от митологемите.
  • 24 Историк

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Усмивката":

    Няма такова нещо, това е измислено от някои пишман съвременни политици. Освен това когато Левски е жив никой не се е надявал Русия да ни освободи, щото на дневен ред е била Сърбия.

    Коментиран от #55

  • 25 стоян георгиев

    2 0 Отговор
    левски е бил изключително интелигентен и много начетен.няма друг балкански революционер с неговите идеи и капацитет в онзи период.ако видиш да речем гръцките или сръбските революционери те приличат на съвременните джихадисти,религиозни фанатици желаещи да правят верска воина.левски създава визията за българската държава .неговата визия е актуална и дне близо век и половина след онова време.начина му пък на конспиративност и идеите му за национална революция се ползват в последствие от вморо .негови ученици са гоце делчев дамян груев и тодор александров.жалко е наистина че много голяма част от българите у нас немогат да разберат кво явление е васил иванов кунчев!

    Коментиран от #28, #29

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Мислиш, че щеше да е по-различно ли

    0 1 Отговор

    До коментар #21 от "Усмивката":

    Щяхме да ходим още с робски нашийници, да се казваме Хасан и да говорим турски както са го правили дедите ни преди да ни освободят ли? Твоят прапрадядо преди освобождението не е ли говорел български?

    Коментиран от #30

  • 28 Българин

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "стоян георгиев":

    Стояне защо обиждаш Българите заради шепа Хасановци?? Много добре разбираме кой е и какво е направил Левски.
  • 29 Пак си се пообъркал

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "стоян георгиев":

    Много повече думите ти подхождат за господина Каравелова, но пусто образът му не приляга за национален герой, чорбаджия, богаташ, пък и не живее в България ....

    Коментиран от #34

  • 30 Българин

    1 1 Отговор

    До коментар #27 от "Мислиш, че щеше да е по-различно ли":

    Щяха да режат главите ни да изнасилят децати ни и да ни вкарат в затвора без да ни питат!!!
    Така направиха с нас, така направиха с Арменците и сега така правят с Кюрдите мислят ги за животни.

    Коментиран от #32

  • 31 Хайде някой да ни осветли

    0 0 Отговор
    За методите по които дяконът е събирал средства за святото дело. Разкажете как е с "волни" пожертвования е пълнел революционната каса.

    Коментиран от #35

  • 32 А защо

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Българин":

    Не са го направили преди това? Имали са 500 години време.

    Коментиран от #33

  • 33 Българин

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "А защо":

    Правили са го прочети малко литература вместо да си бъркаш в носа.

    Коментиран от #38

  • 34 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Пак си се пообъркал":

    не на каравелов.каравелов няма визия нито за българия нито за революцията ни .брат му след това и ни управлява повлиян от идеите на любен.що се отнася до левски конспиративната му деиност,както и комитетитете му .всичко е повторено от македонските и тракииските революционери едно към едно 40 години след смърта му,въпреки че те вече са били с военно образование и държавата българия е била тяхна логистична база.като левски няма както друг на балканите тогава,тои може да се мери по идеи с френските революционери в същия период от които между другото е бил повлиян.желанието му за република,толерантност между етносите и демократично управление са база която още не сме постигнали 145 години след смъртта му.каравелов залита към русия ,което силно го отличава от левски смятащ българия и българите като себедостатъчни нещо в което и до днес ние ввсе още неможе да повярваме.

    Коментиран от #37

  • 35 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Хайде някой да ни осветли":

    при революциите няма волни пожертвувания убавецо.има революционен данък.тва е обща практика използвана при всички поробени народи.едва ли богатите местни еднородци са имали мерак да жертват парите си за народната революция ама им се е налагало!!!!

    Коментиран от #36

  • 36 Данък свобода

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "стоян георгиев":

    Все пак не отричаш, че личното благоденствие е било на преден план пред възможността за свобода. Някакси това е трудно да се свърже с роб. Че кой роб няма да предпочете да пожертва всичко за свободата?

    Коментиран от #47

  • 37 Много преувеличаваш

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "стоян георгиев":

    Личността на Васил Иванов Кунчев. Направо си я митологизирал. Разбирам те, всяка нация има нужда от своите герои

    Коментиран от #44, #48

  • 38 Препоръчайте ми някой автор

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "Българин":

    Различен от Антон Дончев и Иван Вазов.
  • 39 Българин

    1 0 Отговор
    Пробвай с Джанюариъс Макгахан, Виктор Юго, Уилям Гладстоун и т.н и т.н. вместо да четеш корана по 5 пъти на ден и да си удряш главата в земята.

    Коментиран от #40, #42

  • 40 Дай ми историк

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "Българин":

    Не писатели и журналисти. Художествена литература чети ти.

    Коментиран от #43

  • 41 Чудна работа

    0 0 Отговор
    На погребението на един друг Васил (Илиев) имаше повече хора. А са правели едно и също ..
  • 42 Препоръчваш ми

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "Българин":

    Да чета библията, да паля свещи в задимени помещения и да целувам мазни картини на измислени хора докато се кръстя енергично ли? Ами чел съм я. Даже имам въпроси. Не ми стана ясно след като Адам и Ева са имали трима сина само как са се появили останалите хора? Един с друг ли са се съешавали синовете им Каин, Авел и Сит? Ти Каинов или Ситов наследник си? Или може би Авелов? И кой от тримата ти е "баща" и кой "майка"? Или може би това няма значение, в модерен свят живеем...

    Коментиран от #45, #46

  • 43 Българин

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "Дай ми историк":

    Историк??? ти си се побъркал, няма да ти давам някой който след 100 години написал нещо дето чул някой дето чул от братовчед си, който живеел в Анкара. Това са хора които са съвременници на събитията някои от които дори са биле на място. Ти ми напомняш на Алгафари дето казваше че ИДИЛ не режели глави и това било театър. Е да Турците не са рязали глави така като и ИДИЛ не са!!!
    Толкова си оматан че чак ми говориш че журналистите пишели художествена литература, вземи се скрии някъде.
  • 44 Усмивката

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "Много преувеличаваш":

    Прочети.Сега вече има достатъчно литература.Криеха почти всичко преди.И сега не е популярно,разбираемо.Но делото което е извършил наистина не е способен обикновен човек.Съчетания от много качества.Плюс непорочност .Нещо което малцина световни подобни него личности имат,буди преклонение.За това прилича на мит .Това че ти никога не би бил такъв ,не означава че такива хора няма.
  • 45 Българин

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "Препоръчваш ми":

    Хасане не чети Библията а ходи на училище България е светска държава. И Турция някога беше.

    Коментиран от #51

  • 46 Усмивката

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "Препоръчваш ми":

    В Библията не само това ,а и много други писания не намират обяснение.многоТова за размножаването е най малкия кахър.Но е факт че много ,да не кажа повече ,съвпадат.
  • 47 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Данък свобода":

    какво лично облагодетелстване има при левски?взел е решение да не се обвързва за да служи единствено на революцията.философията му в последствие е възприета от гоце делчев и иван михаилов,макр последния да се жени ,решава да няма деца за да остане единствено революционер.
  • 48 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "Много преувеличаваш":

    нищо не преувеличавам,напротив аз съм конкретен.левски с образование за нисш чин в църквата иска да имаме република с толерантност и равенство между етническите и социални групи.за това се бори и не го крие.идеите му са възприети след него от следващите български интелектуалци,същото е в революционната му деиност,тои прави организация която по-късно е копирана на 100 процента от следващите ни революционери.тва всичко е конкретно.тои е писал и многократно е обяснявал както идеите си така и революционната си деиност..героизацията му е съвсем друга бира!

    Коментиран от #49, #50, #52

  • 49 Историк

    0 0 Отговор

    До коментар #48 от "стоян георгиев":

    Да допълня, това което знам е че организацията на Левски след смъртта му почти е заличена, но втората вълна революционери използват напълно неговият опит идеи и схема за организиране. Може да се каже че въпреки че пряко Левски няма нищо общо с Априлското въстание без него то нямаше да съществува или поне не в този си вид.
  • 50 Стига с глупостите

    0 0 Отговор

    До коментар #48 от "стоян георгиев":

    Каква организация, каква конспирация? 15 комитета като за две седмици всички са арестувани. Никаква конспиративност. Куриери с писма обикалят по тези комитети, всичко написано черно на бяло. Всеки познава всекиго. Общо взето дилетантска работа.

    Коментиран от #58

  • 51 Както сам виждаш

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "Българин":

    На училище съм ходил повече от тебе.

    Коментиран от #53

  • 52 Освен това

    0 0 Отговор

    До коментар #48 от "стоян георгиев":

    Организацията му е терористична и Каравелов затова се разграничава от него и го призовава да спре политическите убийства и грабежи. И забележи, целият рекет и убийства са срещу по-засуканите българи. Дори Дяконът иска да убие братът на Евлоги Георгиев за да го обере. За убийството на отец Игнатий няма нужда дори да споменавам.

    Коментиран от #54, #56, #59

  • 53 Българин

    0 0 Отговор

    До коментар #51 от "Както сам виждаш":

    Твоето училище е било в джамията, знаеш само две имена започващи с А и М. А главата ти от удряне в земята е по размътена и от Майк Тисън.
  • 54 Българин

    0 0 Отговор

    До коментар #52 от "Освен това":

    Единствените терористи са Алах и Мохамед в името на които се извършва геноцид над Българи и Арменци. Остави ни на мира не ни закачай нашите чувства защото бумерангът се връща Хасане.
  • 55 Бахти

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Историк":

    и историка - полит-конюнктурно мекере. Тебе те няма кретене

    Коментиран от #57

  • 56 Генерал

    0 0 Отговор

    До коментар #52 от "Освен това":

    И кои са тия политически убийства? За един приятел питам.
  • 57 Историк

    0 0 Отговор

    До коментар #55 от "Бахти":

    Вместо да говориш много може да приложиш линк да го видим всички?!?!?!?!?
  • 58 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #50 от "Стига с глупостите":

    напротив организацията не е разбита след провала ,комитетите не са 15 ,а много повече.структурата е възприета на 100 % от гоце делчев 30 години по-късно.същите комитети,същите апостоли на същата база .въпреки че гоце делчев е професионален военен.структурата на вморо е по същия начин каквато вро на левски.пак има задгранично представителство и оперативни апостоли на терен.в спомените си революционерите от вморо признават че са ползвали организацията на левски,а после от българските революционери се учат и други подобни организации.
  • 59 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #52 от "Освен това":

    кои са тия политически убииства дето извършва левски?какви грабежи е извършил?нека бъдем конкретни!!!чакам и конкретен отговор !кои е този отец игнатии дето е убил ?тва за евлоги георгиев също е лъжа!интересно що лъжеш така нагло за васил левски?имаш нещо против него ли?
  • 60 чичо

    0 0 Отговор
    АПОСТОЛЕ,даже и да можеш, не излизай от гроба,защото сега, не от бесило ще умреш,а от срам.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове