Last news in Fakti

11 Декември, 2018 09:43 2 977 31

Александър Йорданов: Москва през Каракачанов спъва Македония за ЕС

  • македония-
  • българия-
  • александър йорданов

Военният ни министър се опитва да насочи вниманието другаде заради скандалите около ВМРО и с изхранването на армията, твърди Йорданов

Александър Йорданов: Москва през Каракачанов спъва Македония за ЕС - 1

„На мен вече ми омръзна в България да има политици, които сутринта говорят едно, а следобед точно обратното. Давам пример именно с Красимир Каракачанов, който през юни е казал: „Ние сме признали страната с това име, признали сме и македонския език”.

Това коментира в предаването „Тази сутрин” по bTV бившият ни посланик в Македония Александър Йорданов.

В последните дни се породи напрежението между София и Скопие заради изказването на военния министър Красимир Каракачанов, който заплаши Македония с блокиране на членството й в ЕС и НАТО, ако премиерът Зоран Заев продължава да твърди, че има македонски език.

Вследствие на това македонското външно министерство излезе с ответна реакция. Заев се опита да намали напрежението, защитавайки споразуменията, които Македония е сключила с България и Гърция.

„Каракачанов на 16 септември имаше визита в Скопие като министър на отбраната и там той допусна речта му да се превежда на македонски език и не възрази на място, ако трябваше да възразява защо му се превежда на македонски език“, припомни Александър Йорданов.

„Според мен Каракачанов прави опит да се върне в говоренето си като партиен лидер, забравяйки обаче, че той е вицепремиер на държава, министър на отбраната, който е вдигнал ръка и е гласувал за този българо - македонски договор. И най-малко на него му прилича да се прави на изненадан от това, че този договор предполага различно тълкуване в двете страни“, каза бившият посланик. Той подкрепи тезите, че Москова през Каракачанов спъва членството на Македония в ЕС, както и че по този начин военният ни министър се опитва да насочи вниманието другаде заради скандалите около ВМРО и с изхранването на българската армия.

Според него първо трябва да се мисли, а после да се действа, а нашите политици първо приемат договори и после се сещат, че е трябвало да мислят преди това. Той добави, че премиерът Зоран Заев говори това, което е подписал като договора с Гърция: „В договора с Гърция, Македония се отказа от претенциите си към античното наследство, което Гърция смята за свое, но за сметка на това получи това, което македонизмът като доктрина настояваше през всичките тези десетилетия, след 1945 г. особено. И то е, че гражданите на тази бъдеща Северна Република Македония ще се наричат македонци, езикът им е македонски език и ще имат история такава, каквато те си я кажат, че имат“, отбеляза Александър Йорданов. Той се съгласи, че македонският език е норма, диалект на българския език и добави, че от научна гледна точка такъв език няма, но това не е така от политическа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реално

    63 9 Отговор
    Този бок-ук няма право въобще да говори!

    Коментиран от #14

  • 2 Сандро

    56 8 Отговор
    Свиня дебела дано гориш в ада
    И всички които разпродадоха България
  • 3 Червен плащ

    45 7 Отговор
    Е, безочието на някои хорица няма граници!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Тоти

    38 9 Отговор
    Този угоил се мерзавец го има още?

    И ни го пробутват по телевозията да ни дава акъл!
    А защото тези от хранилката са казали че макетата трябва да са в НАТО такива предатели загърбват националните ни интереси!
  • 7 Гост

    38 10 Отговор
    Излагате се като давате трибуна на такива. Вместо игнор - те ми го въртят по медиите. Същото и с паси.
  • 8 Помнящ

    36 10 Отговор
    Този , кой го извади от бунището ?
  • 9 име

    25 5 Отговор
    Какво общо имат това ченге и партийката му с ВМРО?
  • 10 Само питам

    14 26 Отговор
    Защо се разквичаха руските свине?

    Коментиран от #21

  • 11 11ап

    13 7 Отговор
    То бива квичане, бива квичане АМА! Все пак идва КОЛЕДА!
  • 12 Gruyo

    14 7 Отговор
    Каракачанов защитава БГ интересите. Това, че линията му става успоредна на Занзибар, Гвиана, Колумбия и Русия, и че най-вече става не-успоредна на ФАЩ и източните й пръстчета, е съвпадение, което нищо не доказва.
  • 13 One Wise

    26 8 Отговор
    Някой да е чул в Мексико да се каже че говорят мексикански, в УСА че говорят американски, в ЮАР че говорят южноафрикански и т.н. Няма такова нещо . Македонците са тръгнали да изопачават историята, затова ще видят ЕС през крив макарон. Няма по-запознат човек от Каракачанов по македонския въпрос , затова той като говори по въпроса всички трябва да мълчат. Да изопачаваш историята и да създаваш конфликтни точки със съседите си е недопустимо в ЕС. Затова Македония няма да влезе в ЕС , факта че се обожествяват и са затрупали центъра на Скопие с великански статуи говори че техните политици не са в ред с мозъка.
  • 14 МИРО

    9 13 Отговор

    До коментар #1 от "Реално":

    Ама някой като казва истината ни боли, обаче са такива фактите.
    Оня торбалан като няма опит и не ги разбира тези неща що се е хванал на такава работа ?
    Се ко праим ? Замря и бизнеса му с тескеретата , отивали на политическото бунище ?
    На следващите избори ще получи силен ритник на неудобно място е ясно като бял ден.
    Но що трябваше да влоши отношенията ни със съседите ни,?
    Може да разполага с голям тумбак но този залък се оказа по голям за устата му .
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Боклуци

    19 6 Отговор
    Ето един предател и родоотстъпник! Наистина трябва да има наказание за предателите! Защо е поканен в медия този изрод? Ние българската история, ханове и царе няма да дадем и продадем подобно на вас! В случая Каркачанов защитава българската история!
  • 17 Смерш

    12 6 Отговор
    Тази лоена торба да се скрие щото руснака му е приготвил сатъра
  • 18 боцмана

    14 7 Отговор
    Ти пък откъде се пръкна наново , бе шопарино ненаяден? Нали ти си бащата на корупцията в България , мястото ти е стъпил на столчето с насапунисана вратовръзка , с удоволствие ще го ритна!
  • 19 Що е маке се е

    12 6 Отговор

    До коментар #15 от "OMBRÉ и РОБИН ХУД":

    Много сте го закъсале щом изкарахте тоа ръждясал уждемократ. Тоа жалник не го щем и у Македониа.
  • 20 НАТО ВЕЦ

    13 4 Отговор
    Публикувано във факти.бг: „Ние сме признали страната с това име, признали сме и македонския език”. - Вие може и да сте "признали", но народът не е.
  • 21 Све

    13 3 Отговор

    До коментар #10 от "Само питам":

    Защото американски агенти като този предадоха и продадоха България и днес 60% от българите преживяват… ., а мутрите и СВИНЕТЕ ДЕБЕЛЕЯТ.
  • 22 Све

    7 4 Отговор
    Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ и народен съд
  • 23 SAAB

    7 4 Отговор
    Няма ПО отвратителен от .. НЕ реализиран комунист / СДС - сар /
    Това са долни твари ........:) Генетични наследници на Поп Кръстю Никифоров.......:)
  • 24 Аве Адолф

    4 4 Отговор
    Долна седесарска свинемайка хрантутница , не се наяде тая мутра подкупна . Само острел ги оправя такива ...
  • 25 Помнещ

    11 2 Отговор
    Значи след 45 -та признахме ,, македонската нация " под натиска на Москва( и не само на нея) ,а сега да им помогнем да влезнат в EU и НАТО (загърбвайки нашите национални интереси и исторически истини) под диктовката на САЩ и EU. Е къде е разликата от 45 и сега?
  • 26 ООЦ

    7 2 Отговор
    Тази свиня мазна, от коя кочина я извадихте
  • 27 Митака с калпака и патлака

    3 2 Отговор
    Ей къв си ти бе? Виждал ли си политически невежа отврат! Ако не си, виж се в огледалото и там ще видиш! Ти си един от тия дето унищожихте България и имаш нахалството да даваш още първосигнални съвети! "Ние сме признали..." Кои сте тези "Ние"? До сега никой от властимащите не е питал народа за нищо! Така че скрий се в дън земя мазнико!
  • 28 Митака с калпака и патлака

    3 2 Отговор
    Ванга е казала: "Америка нема да ни помогне, пак Русия ке ни спаси"!
    Да живее България! Слава на велика Русия!
  • 29 ХанкоБрат

    0 2 Отговор
    България вън от мюсюлмано-джендъският съюз и НАТО!
  • 30 Misho

    0 0 Отговор
    За този , гледайте Стефан Солаков по СКАТ , там казват много интерестни случки за това лице
  • 31 Много сме меки

    2 0 Отговор
    Резултатите от досегашната работа на българо-македонската комисия показват, че македонските експерти са инструктирани да не зачитат историческите факти от нашата история.
    До 1944 г. в географска област Македония живее население с многовековна българска държавна предистория, с българско самосъзнание и с българска езиково-писмена и Християнска култура. С други думи до 1944 г. НЕГОВАТА ИСТОРИЯ Е БЪЛГАРСКА.
    Ние нямаме правно снование да искаме от потомците на Вардарските българи как сега да се наричат, но те още по-малко имат правно и морално основание да подменят със задна дата идентичността на своите български предци и вековната история на българския народ !
    Така че, ако лидерите на новосъздадената държава „Република Северна Македония” желаят на дело добросъседски отношения с Република България и по-нататъшна подкрепа за членство в НАТО и ЕС, те са длъжни да официализират в тяхнятя предистория тези неоспорими факти!
    С опашати лъжи приятелство и добро бъдеще не се гради !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове