11 Декември, 2018 11:41 4 914 14

Глобиха 2 бона мъж за алкохол в спряла кола, натопила го жена

  • глоба-
  • алкохол-
  • спряла кола

Жена счела, че мъжът е солидно почерпен и помолила полицията да го проверят

Могат ли да ви глобят, ако сте пили и сте седнали зад волана на кола, но в момента не я управлявате? Отговорът на този въпрос е "да". За това свидетелства решения на Районния съд в Пловдив, което потвърждава наказателно постановление на "Пътна полиция" Пловдив. Нужно е само някой да потвърди, че сте карали преди това.

Шофьорът, който научи този урок от първа ръка, е санкциониран с 2000 лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от 24 месеца, а наказанието е такова, тъй като мъжът категорично отказал да даде алкохолна проба.

Действието се развива на авиобаза "Крумово". Полицаи пристигнали на мястото по сигнал за нарушение в музея към авиобазата. На входа служителите на реда били пресрещнати от жена, която твърдяла, че преди малко отпред е спряла кола, от която е излязъл мъж, който се олюлява. Със залитане той отишъл до близкия банкомат и със затруднения изкарал портфейла си, за да вземе банковата си карта.

Жената счела, че мъжът е солидно почерпен и помолила полицията да го проверят, тъй като мъжът се канил отново да потегли. И така... от дълг към гражданското общество, решила да вземе нещата в свои ръце, съобщи trafficnews.bg.

По това време въпросният мъж вече бил в колата си, седнал на шофьорското място. Двигателят на автомобила не работил, а той говорил със спътника си. Полицаят се приближил, почукал на прозореца на водача, след което разговарял с него, като при разговорът усетил, че в действителност същият лъха на алкохол. Служителят на реда взел ключовете от автомобила, след което извършил проверка на документите му – неговите и на човекът до него и повикал патрул на КАТ, за да извършат проверка за алкохол.

На място пристигнал полицай от сектор „Пътна полиция“, който поканил мъжа да бъде тестван за употреба на алкохол с дрегер, но той категорично отказал, в това число и да даде кръвно изследване.

Съставили му акт за отказа да се установи дали е пил, въз основа на който после е наложена глобата и лишаването от шофьорска книжка.

Мъжът е обжалвал пред Районния съд в Пловдив санкцията, ала магистратите заключват, че от показанията на свидетелката се установява и приема, че мъжът е шофирал автомобила, слязъл е от него и е залитал към баномата, където изглеждал дезориантиран. Съдът намира за достатъчно условие този разказ, за да потвърди обстоятелствата по нарушението - че именно този мъж е шофирал до преди малко тази кола. Показанията на полицая също се вземат предвид - той заварил мъжа зад волана на автомобила, готвейки се да го приведе в движение, лъхайки на алкохол.

Съгласно нормата на чл. 174, ал. 3 ЗДвП, водач на МПС, който откаже да му бъде извършена проверка с техническо средство за установяване употребата на алкохол или упойващи вещества или не изпълни предписанието за медицинско изследване на концентрацията на алкохол в кръвта му, се наказва с лишаване от право да управлява МПС за срок от 2 години и глоба 2000 лв.

Така съдът в Пловдив не счита, че казусът би могъл да се квалифицира като “маловажен случай” и липсват основания за ревизия на глобата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 dragula

    30 16 Отговор
    Браво!
    Може да се окаже, че е спасила човешки живот.

    Коментиран от #7

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Guðmundsson

    24 38 Отговор
    Тая заслужава як тупаник, та да не се познае после.

    Коментиран от #5, #6, #9

  • 4 Периша

    17 6 Отговор
    Това пада на по-горна инстанция, гаранция! Съдя просто иска да събира повече такси.
  • 5 гост

    32 7 Отговор

    До коментар #3 от "Guðmundsson":

    Защо? Защото този да смачка някое дете на пешеходната пътека ли? Добре е направила жената. Така трябва да е всеки, който види пиян и залян да кара кола.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    8 12 Отговор

    До коментар #1 от "dragula":

    И кво ше го спре да не се качи пиян и без книжка а ?като ти земе кат книжката взема ли ми уменията да карам?не муахахахахахах
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Кольо

    11 12 Отговор

    До коментар #3 от "Guðmundsson":

    Як тупаник заслужаваш ти смотльо, голям бой ще ядеш

    Коментиран от #10

  • 10 СссереМ

    14 5 Отговор

    До коментар #9 от "Кольо":

    Бре кви мъже имало зад клавиатурата,а после мишки.
  • 11 Dean

    11 3 Отговор
    Тая държава няма дасе оправи спрял да спи и го глобят да спи на багажника тогаз
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ТРАПЕРЯ

    6 0 Отговор
    Ха амънакой..... , заслужава две години суша .
    Аз вече спя сам и когато имам нужда за 30 или 50 лева пълна програма и пълно отпускане.
    За кво ти е такава беля ? Аааааа
    Само да уредя прането и гладенето и готовооооо проблемите са решени. Бе най добре е свободата.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове