11 Декември, 2018 16:32 3 763 27

Обвиниха Евгени Крусев в престъпление по длъжност

  • евгени крусев-
  • джи пи груп-
  • граф игнатиев

Бившият зам.-кмет на София изменил неправомерно сключения договор с „Джи Пи Груп“ за ремонта на ул. "Граф Игнатиев"

Обвиниха Евгени Крусев в престъпление по длъжност - 1
Снимка: БГНЕС

Специализираната прокуратура обвини бившия зам.-кмет на София Евгени Крусев за престъпление по длъжност, от което могат да настъпят значителни вреди в размер на над 5 млн. лева. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Става дума за процедура, касаеща виброизолационните подложки на трамвайните релси, положени при ремонта на ул. "Граф Игнатиев". От държавното обвинение твърдят, че те са сменени в нарушение на Закона за обществените поръчки. А именно - подменен е материалът и се предполага, че от това е можело да настъпи щета.

По-рано през деня Крусев пристигна с адвоката си на разпит в Националната следствена служба. Пред журналисти той заяви, че винаги се е водил от интересите на общината и всички решения, които е взимал не са били еднолични.

Защитникът му Менко Менков е на мнение, че няма нарушение на ЗОП. Той допълни, че под проекта са се подписали близо 30 експерти. Крусев е с наложена мярка "подписка". Наложена му е забрана да напуска страната.

На 16 октомври до главния прокурор е постъпил сигнал от Фондация „Спаси София“, в който са изложени данни за нередности с обществена поръчка, финансирана със средства от Европейския съюз по процедура „Изграждане, възстановяване и обособяване на публични пространства в Централна градска част на гр. София – зона – 2“.

Главният прокурор е изпратил сигнала на Специализираната прокуратура, по компетентност. На 23 октомври Специализираната прокуратура е образувала досъдебно производство за престъпление по служба /чл.282 ал. 2 вр. ал. 1 НК/.

Допълнително, на 5 ноември до главния прокурор е постъпил и сигнал от кмета на Столична Община – г-жа Йорданка Фандъкова, с приложени документи и резултати от извършена по нейно разпореждане проверка по случая. Документите са изпратени на Специализираната прокуратура, по образуваното досъдебно производство. От страна на ръководството на общината е оказано пълно съдействие при снабдяване с необходимата документация.

Разследването на Специализираната прокуратура е установило следната фактическа обстановка:

С решение от 8 август 2017 г. на Столична община е открита обществена поръчка, по оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., с директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Устойчиво и интегрирано градско развитие“. По тази процедура, на 15.09.2017 г. 4-ма участника са подали оферти - “ПСТ градска среда Зона 2” ДЗЗД, Обединение “Трейс РВП”, Обединение “ИСАФ С.А.- Колас Рай С. А. зона 2” и фирма Джи Пи Груп. По реда на ЗОП, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова е упълномощила своя заместник Евгени Крусев за възложител - да открие и проведе обществената поръчка.

В техническите условия на поръчката /заданието/, освен изисквания за гранитни настилки, бетонови и други материали, има изключително конкретно изискване за технологията, която ще се използва за осигуряване на необходимите виброизолационни качества на трамвайното трасе и за параметрите, на които виброизолационните елементи следва да отговарят.

В проекта за реконструкция е заложена така наречената еластична виброизолационна подложка за система „плаващи плочи”, с цел осигуряване на най-добра виброизолационна защита, което е от особено значение за гъсто застроени и то със стари сгради улици, каквато е ул. „Граф Игнатиев“. Обединение “ПСТ градска среда Зона 2” ДЗЗД участва в обществената поръчка с материали на фирма Pandrol.

За да бъде допуснато тяхното използване те трябва да отговарят на критериите в техническата документация /заданието/ на поръчката, а именно: маса, статичен коефициент на еластичност и динамичен коефициент на еластичност. Масата е важен критерий, тъй като качествените системи за виброизолация трябва да бъдат достатъчно гъвкави, за да поемат вибрациите и шума от преминаващите по трасето трамваи. Именно масата е показателят, определил резултатите от процедурата.

Максимално допустимите стойности на масата на подложката според заданието на поръчката, утвърдено от Крусев, са 5кг/м2. Тъй като „ПСТ градска среда Зона 2” ДЗЗД са предложили продукта на Pandrol с маса от 15,6кг/м2 или над 3 пъти по-високи стойности от максималните по задание, те са отстранени от процедурата /офертата им не отговаря на предварително обявените условия на поръчката/. Дружеството Джи Пи Груп печели обществената поръчка, като е предложило материали на австрийската фирма Getzner, с характеристики, отговарящи на техническото задание.

Така, именно с това дружество, като изпълнител, е подписан договор от Столична община. На 8 юни 2018 г., след започване на реалните строителни дейности по ул. Граф Игнатиев, в общината е получено становище от инж. А. Тасев – председател на съвета на директорите на Столичен електротранспорт ЕАД, в която сочи, че материалът на Pandrol e повече от подходящ за трамвайното трасе, докато този, с който фирма Джи Пи Груп печели и който отговаря на всички технически изисквания на поръчката, не е. Проведено е заседание на експертен съвет по устройство на територията и със свое решение членовете на съвета са гласували за замяна на материала на Getzner /предложен от Джи Пи Г и отговарящ на техническото задание/ с този на Pandrol /заради който при класирането „ПСТ градска среда Зона 2“ ДЗЗД е било отстранено/.

Евгени Крусев, като възложител, е нарушил служебните си задължения, като в нарушение на чл. 116 от ЗОП предприел съществено изменение на сключения договор с „Джи Пи Груп“, изразяващо се в изготвяне на нов инвестиционен проект и промяна на издаденото разрешение за строеж, вкл. и за полаганата виброизолационна система /подмяна на виброизолационните елементи по задание, оферта и договор с такива, заради които друг участник е бил отстранен от участие, поради несъответствието им със заданието/.

От деянието на Крусев могат да настъпят значителни вредни последици в размер на 5 028 354 лв., тъй като са създадени условия за прилагане на финансови корекции на основание чл. 70, ал.1 т. 10 от Закона за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Юзбашия

    41 5 Отговор
    Сандъкова тя нищо не знае...разбире се.
  • 2 Шушу-мушу

    32 1 Отговор
    Сега бате ние тука ще ти повдигнеме едно обвинение за прах в очите на тия подскачаштите да замажеме положените че много шум се вдигна пък след някой и друг месец ще го прекратиме!
  • 3 хаха

    7 28 Отговор
    комунистите газ пикаят , че са извън обществения, политически и икономически живот и всячески саботират всичко - типични терористи (партизани)
    техните помияри от спаси софия сега се изявяват

    Коментиран от #5

  • 4 Българска пародия

    32 1 Отговор
    Горкия единствен и основен бушон ли ще си?
    Тоя явно от самото начало не подозираше къде и как са го насадили е вече май му е ясно защо.
    Даващия парите обвинен а приемащите парите невинни
  • 5 Гост

    4 11 Отговор

    До коментар #3 от "хаха":

    Никога по вече няма да се докапат до властта тези червени помияри.
  • 6 Исключително,неприятна физиономия

    5 1 Отговор
    Видем мошеник
  • 7 MelissaThompson

    0 16 Отговор
    Аз правя $ 86 на час, работейки от дома. Бях шокиран, когато съседът ми каза, че средно е $ 95, но виждам как работи сега. Сега чувствам толкова свобода, че съм мой шеф.

    Посетете ........>>>> www.Trade46.Com
  • 8 Batushka

    23 1 Отговор
    Ово е стандарт ... Тиквата проста ползва и захвърля.....щото младежкия университет на ГЕРП бълва ,бълва -готови ,нахъсани и прости...
  • 9 Торбалан

    0 7 Отговор
    Момчето поне работеше с желание, сега пак някой дебело..рко ще "ръководи" от кожения стол в кметството.
  • 10 Лилиян

    14 0 Отговор
    Синковеца циганоподобен най-накрая го разкриха, а той горкият парашутист спуснат на бачо-брат му на майка му братовчедка в общината. Ах сега ли се сетиха, че и той крал и той ял.
  • 11 Гошо

    3 0 Отговор
    И кво излиза? ПСТ са най големите балъци! Защо никой неги пита тях ще съдят ли кметството за нанесени вреди?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 1234

    2 0 Отговор
    Сега да му съчувстваме ли на тоя комунистически, соросоиден, костовистки, ГЕРБ-Джендър?
  • 14 Робот

    6 0 Отговор
    Що не е окован тоя, веригите ли не стигнаха, или и тях гепиха ?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Антей

    4 0 Отговор
    Не бе, Путин и Русия са виновни.....😂😂😂
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 РПГ

    3 0 Отговор
    ПСТ или Трейс или GPGroup. Винаги една от тези фирми. Няма други на държавата хранилка.
  • 19 SAAB

    4 0 Отговор
    Не ги знам кои са тия „Джи Пи Груп“..........но , като минавах по Графа видях само " ДЖИПСИ ГРУП " 100% присъствие ....нямам проблем с поносимоста НО както се казва в поговорката : " Хубава работа .... ама циганска " ! :)
  • 20 НовМодел

    3 0 Отговор
    Ами значи вече сме измислили нов модел: Завършват 24 годишните младежи, викаме ги на стаж в общината и след 6 месеца ги правим зам. кметове ... хем им чешаме егото, хем някой левец вземат младите ... правят ремонт за милиони и края на ремонта подават оставка. Ами нова година, нови завършващи студенти - други виновни няма за нищо, важно е че има градинки и цветя по парковете )
  • 21 Кокич

    0 1 Отговор
    И с какво е виновен по ремонта на Графа? Там единствените виновници са ... комунистите!
  • 22 Мило

    0 2 Отговор
    Мръсната Курнелия и нейната гадна партия се опитаха да политизират този ремонт и с един куп фалшиви новини и прочие невинни хора станаха виновни ...
  • 23 Камилата

    0 2 Отговор
    Смешна работа ... с какво е виновен? Ай докажете и после обвинявайте ... ремонтът на Графа е супер ....
  • 24 Даната

    0 1 Отговор
    Не знам за него, но БСП са виновни и не разбирам защо никой не им потърси отговорност?!
  • 25 Евстатиев

    0 1 Отговор
    Курнелия е много виновна за много неща, защо прокуратурата не се заеме с нея?! Стига сме обвинявали невинни хора
  • 26 Аман

    0 0 Отговор
    Аман! Стига невинни хора стават престъпници, това на нищо не прилича, честно ...
  • 27 Чукча

    0 0 Отговор
    Айде оставете човека, е!
    Не виждате ли че целия ЗОП е измислен по този начин с цел цоцкане на кинти, а момчето не ви е виновно!
    Чудно как ли щяха да се цоцкат кинти по ЗОП, ако всички условия бяха заложени в тръжната документация и се изграеше саво на "НАЙ-НИСКА ЦЕНА?" Но това е друга тема.
    Няма как да опере пешкира момчето, народът не е прост, всичко вижда!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове