Last news in Fakti

12 Декември, 2018 17:09 1 141 5

Big Brother влиза в изборните секции, машинното гласуване отпада

  • парламент-
  • гласуване-
  • народно събрание

Парламентът одобри промени в Изборния кодекс на първо четене

Big Brother влиза в изборните секции, машинното гласуване отпада - 1

Big Brother влиза в изборните секции, машинното гласуване отпада. ГЕРБ дават заден за премахването на номерата в бюлетините. Парламентът днес прие на първо четене промени в Изборния кодекс.

Предложението на Воля““ да има видеонаблюдение на изборния процес беше подкрепено от всички партии със 115 гласа "за", с изключение на БСП, които се въздържаха.

ДПС подкрепи видеонаблюдението със забележката, че трябва само да бъде опазена тайната на вота - когато човек гласува в тъмната стаичка, да не бъде наблюдаван и онлайн контролиран.

Така след първото четене стана ясно, че всяка секция ще бъде оборудвана с камери и ще се излъчва на живо на сайта на всяка от РИК.

Два часа и половина спориха депутатите основно за машинното гласуване, което е тема на втория приет законопроект, внесен от ГЕРБ и Обединените патриоти. По този въпрос всички гласуваха за въвеждането на поне 1000 машини за гласуване в страната, а БСП бяха против заради настояването машинното гласуване да се въведе повсеместно. Там, където гласоподавателите са под 300 души, машини няма да се инсталират.

"За" машинното гласуване твърдо се обявиха и от ДПС, но подкрепиха проекта на мнозинството с довода, изказан от Хамид Хамид и Йордан Цонев, че трябва най-сетне химикалката и хартията да се изхвърлят от изборния процес. Машинното гласуване ще върне доверието в изборния процес и ще минимизира огромния брой сгрешени бюлетини, категоричен е Цонев. Сега регистрираме 64% от протоколите като сгрешени, извади той статистика.

Според одобрените текстове номерата в интегралните бюлетини следва да се премахнат с цел изключване на ефекта 15/15 при преференциалното гласуване.

Хамид Хамид от ДПС каза, че това не е добър вариант за решаване на проблема. Той обясни, че в медиите са се появили коментари, че липсата на номера е въвеждане на образователен ценз за гласуване. Причината е, че избирателите ще трябва да могат да четат, за да знаят за кого гласуват.

От ДПС между първо и второ четене щели да предложат друга опция за решаване на проблема с преференциите.

Според Хамид обаче е най-добре преференциалното гласуване направо да отпадне. От ДПС щели да поискат и това.

Шефът на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ каза от своя страна, че би предложил номерата в бюлетините да останат. Според него ефектът 15/15 може да се изчисти чрез въвеждане на такава номерация, че числата на политическите сили и на отделните кандидати в листите да не могат да съвпадат.

От „Обединени патриоти” не останаха доволни от това.

Юлиан Ангелов от националистическата формация обясни, че за тях е важно номерата на партиите да отпаднат. Хората трябвало да са интелигентни и да не гласуват за числа.

От БСП претендираха срещу фактическото отпадане на машинното гласуване. Според приетия на първо четене вариант машини ще има най-малко в 1000 секции. Те обаче общо са около 12 000.

БСП и ДПС поискаха машинното гласуване да стане масово.

От ДПС категорично отхвърлиха аргумента, че е скъпо и отново се обявиха за повсеместно машинно гласуване. Ако ще се въвежда такова, то да е на 100% такова, а не смесено - хем с бюлетина, хем с машина, е позицията на Движението. Нито е скъпо, нито е сложно, няма нужда от едни милиони и да се наемат едни машини, опонира депутатът от ДПС. Софтуерът се прави тук, особено ако имаме доверие на "Информационно обслужване", каза той. БСП бяха единствените, обявили се срещу записването в законопроекта, че машините се осигуряват от "Информационно обслужване", понеже същата фирма брояла и бюлетините. Опасението им е от конфликт на интереси и възможност за манипулации. Социалистите настояват за пълно въвеждане на машинното гласуване, защото така е записано в закона и той трябва да се спазва.

Любопитно е, че ДПС подкрепиха проекта на ГЕРБ и „Обединени патриоти”. Срещу него гласуваха само БСП.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Bubbles

    4 0 Отговор
    Е как, много по-лесно за електората им е да им се покаже един номер и даим се каже драскай там.
  • 2 ванката

    3 0 Отговор
    как така точно герб неискат да отпаднат номерата ??? защото техните избиратели знаят само числата но не и буквите... а това 64% сгрешени бюлетини ако се провери ще се види че на определена партия има много малко сгрешени от останалите и знам точно каква е практиката с една мини химикалка( ставало и със срязан пълнител) в ръка при преброяването лично ми го е казвал човек взел пари и получил тия указания...
  • 3 Ха де

    6 0 Отговор
    Ако не се лъжа по Конституция, всеки български гражданин е задължен да учи, тогава за какъв образователен ценз говорят, да не можеш да четеш е противоконституционно.
  • 4 Ха де

    5 0 Отговор
    Чл. 53.
    (1) Всеки има право на образование.
    (2) Училищното обучение до 16-годишна възраст е задължително
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове