19 737 24

Защо ни е Бюро за контрол на СРС-та, ако то не ходи на работа?

Бивша подкомисия съдействаше да има свобода в комуникациите и данните да не могат да бъдат следени и предоставяни на органи, които нямат право на това

Защо ни е Бюро за контрол на СРС-та, ако то не ходи на работа?

Членовете на подкомисията към Комисията за контрол на службите, създадена през 2009 г. са свършили много повече работа от Бюрото за контрол на СРС-та.

От момента на създаването си до 2014 г. подкомисията е работила по знакови случаи като този с Мишо Бирата и тогавашния шеф на митниците, известен като случая "Ало, Ваньо". След като Борисов закри през 2009 г Бюрото за СРС-та, тази подкомисията внесе ред много преди приемането на новите законови разпоредби в събирането на трафични данни/ай пи адреси, логове от разговори през мобилни телефони, данни от обмен на електронни съобщения/, като контролираше органите, които нямаха право да получават такива данни, наистина да не ги получават.

Тази подкомисия съдействаше да има свобода в комуникациите и данните да не могат да бъдат следени и предоставяни на органи, които нямат право на това.

Тази комисия също така контролираше използването, съхранението и унищожаването на информация, придобита от специални разузнавателни средства. Депутатите от комисията имаха и достъп до архивните помещения на специалните служби.

В същото време на Бюрото за контрол на СРС, чийто мандат изтича, се прослави с нежеланието и неспособността да контролира специалните служби.

Илия Ганев е познат сред администрацията в Бюрото с предишната си кариера на лесничей, с отказите да поема проверки, защото не е юрист, както и с желанието си да има шофьор и секретарка.

Освен това Илия Ганев има навика да не ходи на работа – общо 373 пропуснати работни дни за 5 години, в които нито е бил в командировка, нито в отпуск.

От встъпването си в длъжност (02.01.2014 г.) до края на януари 2014 г. той многократно повдигаше два "особено важни" за него въпроси: да му се заплати възнаграждение за периода 19.12.2013 – 01.01.2014 г., въпреки че в този период не е полагал труд; да му бъдат назначени лична секретарка и шофьор, на другите членове – също, ако пожелаят (т.е. 10 служители допълнително при общо 15 по щат). След категоричния отказ да се удовлетворят тези претенции съпричастността на г-н Ганев към изпълнение на функциите му в Бюрото рязко намаля. Силно впечатляваше неизпълнението на елементарни трудови задължения от негова страна, което наложи многократно да му се обръща внимание да спазва работното време, се отбелязва в справката, цитирана от в. „Капитал“.

Той дори открито заявявал на Бойко Рашков: "Какво ще ми направиш, бе, Бойко, ще ме уволниш ли?"

Кандидатът на БСП за втори мандат в Бюрото за контрол на СРС -та е избирал да отсяда в суперлуксозни хотели като тези в курорта „ Св. св. Константин и Елена“.

След 17.06.2017 г. Илия Ганев не е участвал в нито една проверка на Бюрото.

Същото отношение към задълженията си има и номинираният от ГЕРБ Огнян Атанасов. Той е на работа около 2-3 часа дневно. През това време се занимава с четене на вестници, пушене на цигари и гледане на телевизия.

През целия си мандат Ганев и Атанасов не са изготвили самостоятелно нито един документ и не са прочел нито един класифициран документ, свързан с функциите на Бюрото.

Бившата подкомисия за контрол на СРС-та стриктно наблюдаваше и дали правилно са издадени съдебни разрешения за подслушване и следене и дали не се нарушават гражданските права.

В същото време членовете на сегашното Бюро за контрол на СРС -та са отказали да извършат проверки на близо 50 структури в района на София.

Статистиката за дейността на сегашното Бюро за СРС-та е много стряскаща. Тя показва, че на около 85% от общо над 190 структури по чл. 13, 34н 15 и 20 ЗСРС не са извършвани комплексни проверки, респективно Бюрото няма яснота за състоянието на дейностите по използване и прилагане на СРС.

От седмици ФАКТИ се опитва да получи коментар от председателя на парламента Цвета Караянчева за избор на нов състав на Бюрото за контрол на СРС-та.

Нито един гражданин не е бил уведомен, че е бил подслушван незаконно през 2018 г. от Националното бюро за контрол на СРС. Статистиката е доста странна на фона на резултатите от предишни години, през които броят на нарушенията постоянно растеше. 2014 г. за незаконно подслушване са уведомени 4-ма души, 2015 г. - 5-има души, 2016 - 10, 2017 г. - 1 човек. Отделно от това бюрото не е открило нарушения и при проверките на институции, които прави всяка година. През 2018 г. са извършени едва между 10% и 15% от планираните проверки.

Основната причина е нежеланието на членовете на бюрото, твърди председателят му Бойко Рашков. Според него те отказват дори да приемат дневния ред на ежеседмичните заседания и не ходят по проверки повече от година. В. "Сега" разполага с докладна записка от служителка на бюрото, която се е опитвала да издири тримата, за да им връчи дневния ред за заседанието днес. Според документа двама са отказали да го вземат, а третият изобщо не е бил на работа. "Естествено, че като не работиш, не откриваш нарушения. То това е и смисълът на това мълчание, на това безделие, което цари в момента", заяви Рашков пред в. "Сега".

Отправихме нашите въпроси и към ресорната комисия, но до момента не сме получили отговор. В желанието да има прозрачност в процеса на избор и ясни гаранции за качествата на новите членове отново публикуваме въпросите:

- Доколко Илко Димитров Желязков е допустим за член, след като в публикации в медии през 2001 г. той е освободен от Националната служба за сигурност по обвинения за злоупотреби с информация, нелоялност и извършване на корупционни действия?

- Как изборът на Пламен Колев Иванов и на Илко Димитров Желязков ще гарантират прозрачност и контрол над използваните СРС-та?

- На какво основание щатен служител на ДАНС е попълнил декларация, за да бъде предложен?

- Това не е ли в нарушение на чл. 45 и чл. 47 от Закона за ДАНС?

- Пуснал ли е Пламен Колев Иванов предизвестие за за прекратяване на взаимоотношенията си с ДАНС в изискуемия от закона 30-дневен срок?

Ясно е, че има политически консенсус да се газят правата на гражданите. Парламентът заедно с шефовете на МВР и на ДАНС не искат да гарантират законното използване на подслушването.

За съжаление, за пореден път се говори едно и също, а правата на гражданите се газят най-брутално.

Колкото и да бягаме от политическия прочит на този скандал, не можем да го игнорираме, драги читателю на ФАКТИ...

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 патриот

  52 3 Отговор
  ало Ваньо след това няма Ваньо няма и Мишо

  Коментиран от #13, #15

 • 2 Vojda

  61 1 Отговор
  То бива мърша, ама тез са за скопяване
 • 3 Ицо Багера

  53 1 Отговор
  Питайте депутатите в Парламента.... ааа тоест там те ги няма потърсете ги по вилите.
 • 4 БАЙ ГАН4О

  41 2 Отговор
  В големите фирми също началниците се назначават по роднинска линия.НО ЛОШОТО Е ЧЕ ЗА НИЩО НЕ СТАВАТ,заплатите им са депутатски,а нарежданиятя които дават намат нищо общо с разума човешки
 • 5 Про

  31 4 Отговор
  Защо Ганев и Атанасов да работят като техните функции са поели Цвъки и Тиквата ...и то безплатно
 • 6 ванката

  45 2 Отговор
  а защо са ни 240 хрантутници които също нито ходят на работа и нито вършат някаква работа???

  Коментиран от #9


 • 7 бббббб

  21 0 Отговор
  Политическа маша.Ползват се при нужда.
 • 8 ХХХ

  1 9 Отговор
  Не се казва вземат, а взимат, платен византиецо.
 • 9 Сатаната

  21 0 Отговор

  До коментар #6 от "ванката":

  Защо са ни 450 000 служители в тази България, Ванка?

  Коментиран от #14

 • 10 нов

  14 0 Отговор
  за такива бюджета е бездънен, но за увеличения в социалния или пенсьонния сектор хазната е празна!!! А то и финансовия министър горкичкия - добре, че кума е насреща!!!
 • 11 Много

  6 0 Отговор
  още какви ли чудесий ни очакват!
 • 12 равни пред закона

  10 1 Отговор
  От, една цяла страница писане,разбрах че ,подслушването е наложително, но не важи, за Бойко Борисов и Ахмед Доган. -Какви нагли, долни, държавни крадци! На "Граф-Монте" Кирилов, Законотвореца, нещо не му работи, целебралната фантазия... -Крадеца вика, дръжте крадеца...
 • 13 ЙВСталин

  4 0 Отговор

  До коментар #1 от "патриот":

  "Есть человек — есть проблема, нет человека — нет проблемы"
 • 14 Простак

  4 0 Отговор

  До коментар #9 от "Сатаната":

  всяка година в България се произвеждат , тъпи и неграмотни висшисти ,, просто им намират работа в държавната администрация ,, народа плаща всичко ,,
 • 15 електорална 1

  1 0 Отговор

  До коментар #1 от "патриот":

  ...и на Мишо жена му също. За всеки случай, че може нещо да знае и да се разприказва.
 • 16 Христо Станев

  1 0 Отговор
  Без да чета статията - Депотатите

 • 17 патриот

  1 0 Отговор
  до йвсиджук сигурно ти си сипал новичока щом се засягаш
 • 18 патриот

  0 0 Отговор
  глобален електоралена 1 само гадове останаха
 • 19 Този коментар е премахнат от модератор

 • 20 Бай

  2 1 Отговор
  И да не кажете, че съм черноглед, ще допълня, че обичам оптимистите - ето Иначе някои имат и поглед в бъдещето - оптимисти дет се вика - създават и отглеждат наследници във фекалиите си И ги учат да се грижат за кафявата субстанция, да я наблюдават кога аджеба, ще се случи великият феномен на самопочистването...защото, те, милите в краткото си и изпълнено с мъка съществуване да създават фекална маса, която да се самопочисти, не са могли да видят осъществен тоя така жадуван блян...

  Коментиран от #21

 • 21 Този коментар е премахнат от модератор

 • 22 Този коментар е премахнат от модератор

 • 23 Този коментар е премахнат от модератор

 • 24 красимир

  1 1 Отговор
  Така е - за всичко са виновни червените. Спор няма.

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.