13 Декември, 2018 09:00 21 058 27

Защо ни е Бюро за контрол на СРС-та, ако то не ходи на работа?

  • срс-
  • бюро за контрол на срс-
  • подслушване-
  • илко желязков

Бивша подкомисия съдействаше да има свобода в комуникациите и данните да не могат да бъдат следени и предоставяни на органи, които нямат право на това

Защо ни е Бюро за контрол на СРС-та, ако то не ходи на работа? - 1

Членовете на подкомисията към Комисията за контрол на службите, създадена през 2009 г. са свършили много повече работа от Бюрото за контрол на СРС-та.

От момента на създаването си до 2014 г. подкомисията е работила по знакови случаи като този с Мишо Бирата и тогавашния шеф на митниците, известен като случая "Ало, Ваньо". След като Борисов закри през 2009 г Бюрото за СРС-та, тази подкомисията внесе ред много преди приемането на новите законови разпоредби в събирането на трафични данни/ай пи адреси, логове от разговори през мобилни телефони, данни от обмен на електронни съобщения/, като контролираше органите, които нямаха право да получават такива данни, наистина да не ги получават.

Тази подкомисия съдействаше да има свобода в комуникациите и данните да не могат да бъдат следени и предоставяни на органи, които нямат право на това.

Тази комисия също така контролираше използването, съхранението и унищожаването на информация, придобита от специални разузнавателни средства. Депутатите от комисията имаха и достъп до архивните помещения на специалните служби.

В същото време на Бюрото за контрол на СРС, чийто мандат изтича, се прослави с нежеланието и неспособността да контролира специалните служби.

Илия Ганев е познат сред администрацията в Бюрото с предишната си кариера на лесничей, с отказите да поема проверки, защото не е юрист, както и с желанието си да има шофьор и секретарка.

Освен това Илия Ганев има навика да не ходи на работа – общо 373 пропуснати работни дни за 5 години, в които нито е бил в командировка, нито в отпуск.

От встъпването си в длъжност (02.01.2014 г.) до края на януари 2014 г. той многократно повдигаше два "особено важни" за него въпроси: да му се заплати възнаграждение за периода 19.12.2013 – 01.01.2014 г., въпреки че в този период не е полагал труд; да му бъдат назначени лична секретарка и шофьор, на другите членове – също, ако пожелаят (т.е. 10 служители допълнително при общо 15 по щат). След категоричния отказ да се удовлетворят тези претенции съпричастността на г-н Ганев към изпълнение на функциите му в Бюрото рязко намаля. Силно впечатляваше неизпълнението на елементарни трудови задължения от негова страна, което наложи многократно да му се обръща внимание да спазва работното време, се отбелязва в справката, цитирана от в. „Капитал“.

Той дори открито заявявал на Бойко Рашков: "Какво ще ми направиш, бе, Бойко, ще ме уволниш ли?"

Кандидатът на БСП за втори мандат в Бюрото за контрол на СРС -та е избирал да отсяда в суперлуксозни хотели като тези в курорта „ Св. св. Константин и Елена“.

След 17.06.2017 г. Илия Ганев не е участвал в нито една проверка на Бюрото.

Същото отношение към задълженията си има и номинираният от ГЕРБ Огнян Атанасов. Той е на работа около 2-3 часа дневно. През това време се занимава с четене на вестници, пушене на цигари и гледане на телевизия.

През целия си мандат Ганев и Атанасов не са изготвили самостоятелно нито един документ и не са прочел нито един класифициран документ, свързан с функциите на Бюрото.

Бившата подкомисия за контрол на СРС-та стриктно наблюдаваше и дали правилно са издадени съдебни разрешения за подслушване и следене и дали не се нарушават гражданските права.

В същото време членовете на сегашното Бюро за контрол на СРС -та са отказали да извършат проверки на близо 50 структури в района на София.

Статистиката за дейността на сегашното Бюро за СРС-та е много стряскаща. Тя показва, че на около 85% от общо над 190 структури по чл. 13, 34н 15 и 20 ЗСРС не са извършвани комплексни проверки, респективно Бюрото няма яснота за състоянието на дейностите по използване и прилагане на СРС.

От седмици ФАКТИ се опитва да получи коментар от председателя на парламента Цвета Караянчева за избор на нов състав на Бюрото за контрол на СРС-та.

Нито един гражданин не е бил уведомен, че е бил подслушван незаконно през 2018 г. от Националното бюро за контрол на СРС. Статистиката е доста странна на фона на резултатите от предишни години, през които броят на нарушенията постоянно растеше. 2014 г. за незаконно подслушване са уведомени 4-ма души, 2015 г. - 5-има души, 2016 - 10, 2017 г. - 1 човек. Отделно от това бюрото не е открило нарушения и при проверките на институции, които прави всяка година. През 2018 г. са извършени едва между 10% и 15% от планираните проверки.

Основната причина е нежеланието на членовете на бюрото, твърди председателят му Бойко Рашков. Според него те отказват дори да приемат дневния ред на ежеседмичните заседания и не ходят по проверки повече от година. В. "Сега" разполага с докладна записка от служителка на бюрото, която се е опитвала да издири тримата, за да им връчи дневния ред за заседанието днес. Според документа двама са отказали да го вземат, а третият изобщо не е бил на работа. "Естествено, че като не работиш, не откриваш нарушения. То това е и смисълът на това мълчание, на това безделие, което цари в момента", заяви Рашков пред в. "Сега".

Отправихме нашите въпроси и към ресорната комисия, но до момента не сме получили отговор. В желанието да има прозрачност в процеса на избор и ясни гаранции за качествата на новите членове отново публикуваме въпросите:

- Доколко Илко Димитров Желязков е допустим за член, след като в публикации в медии през 2001 г. той е освободен от Националната служба за сигурност по обвинения за злоупотреби с информация, нелоялност и извършване на корупционни действия?

- Как изборът на Пламен Колев Иванов и на Илко Димитров Желязков ще гарантират прозрачност и контрол над използваните СРС-та?

- На какво основание щатен служител на ДАНС е попълнил декларация, за да бъде предложен?

- Това не е ли в нарушение на чл. 45 и чл. 47 от Закона за ДАНС?

- Пуснал ли е Пламен Колев Иванов предизвестие за за прекратяване на взаимоотношенията си с ДАНС в изискуемия от закона 30-дневен срок?

Ясно е, че има политически консенсус да се газят правата на гражданите. Парламентът заедно с шефовете на МВР и на ДАНС не искат да гарантират законното използване на подслушването.

За съжаление, за пореден път се говори едно и също, а правата на гражданите се газят най-брутално.

Колкото и да бягаме от политическия прочит на този скандал, не можем да го игнорираме, драги читателю на ФАКТИ...


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 патриот

    53 3 Отговор
    ало Ваньо след това няма Ваньо няма и Мишо

    Коментиран от #13, #15

  • 2 Vojda

    62 1 Отговор
    То бива мърша, ама тез са за скопяване
  • 3 Ицо Багера

    54 1 Отговор
    Питайте депутатите в Парламента.... ааа тоест там те ги няма потърсете ги по вилите.
  • 4 БАЙ ГАН4О

    43 2 Отговор
    В големите фирми също началниците се назначават по роднинска линия.НО ЛОШОТО Е ЧЕ ЗА НИЩО НЕ СТАВАТ,заплатите им са депутатски,а нарежданиятя които дават намат нищо общо с разума човешки
  • 5 Про

    32 4 Отговор
    Защо Ганев и Атанасов да работят като техните функции са поели Цвъки и Тиквата ...и то безплатно
  • 6 ванката

    47 2 Отговор
    а защо са ни 240 хрантутници които също нито ходят на работа и нито вършат някаква работа???

    Коментиран от #9

  • 7 бббббб

    21 0 Отговор
    Политическа маша.Ползват се при нужда.
  • 8 ХХХ

    1 9 Отговор
    Не се казва вземат, а взимат, платен византиецо.
  • 9 Сатаната

    21 0 Отговор

    До коментар #6 от "ванката":

    Защо са ни 450 000 служители в тази България, Ванка?

    Коментиран от #14

  • 10 нов

    14 0 Отговор
    за такива бюджета е бездънен, но за увеличения в социалния или пенсьонния сектор хазната е празна!!!
    А то и финансовия министър горкичкия - добре, че кума е насреща!!!
  • 11 Много

    6 0 Отговор
    още какви ли чудесий ни очакват!
  • 12 равни пред закона

    10 1 Отговор
    От, една цяла страница писане,разбрах че ,подслушването е наложително, но не важи, за Бойко Борисов и Ахмед Доган.
    -Какви нагли, долни, държавни крадци!
    На "Граф-Монте" Кирилов, Законотвореца, нещо не му работи,
    целебралната фантазия...
    -Крадеца вика, дръжте крадеца...
  • 13 ЙВСталин

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "патриот":

    "Есть человек — есть проблема, нет человека — нет проблемы"
  • 14 Простак

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "Сатаната":

    всяка година в България се произвеждат , тъпи и неграмотни висшисти ,, просто им намират работа в държавната администрация ,, народа плаща всичко ,,
  • 15 електорална 1

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "патриот":

    ...и на Мишо жена му също. За всеки случай, че може нещо да знае и да се разприказва.
  • 16 Христо Станев

    1 0 Отговор
    Без да чета статията - Депотатите
  • 17 патриот

    1 0 Отговор
    до йвсиджук сигурно ти си сипал новичока щом се засягаш
  • 18 патриот

    0 0 Отговор
    глобален електоралена 1 само гадове останаха
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Бай

    2 1 Отговор
    И да не кажете, че съм черноглед, ще допълня, че обичам оптимистите - ето

    Иначе някои имат и поглед в бъдещето - оптимисти дет се вика - създават и отглеждат наследници във фекалиите си И ги учат да
    се грижат за кафявата субстанция, да я наблюдават кога аджеба, ще се случи великият феномен на самопочистването...защото, те, милите
    в краткото си и изпълнено с мъка съществуване да създават фекална маса, която да се самопочисти, не са могли да видят осъществен тоя така жадуван блян...

    Коментиран от #21

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 красимир

    2 1 Отговор
    Така е - за всичко са виновни червените. Спор няма.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове