13 Декември, 2018 10:24 42 166 60

Разбра се каква грешка е допуснал младият лекар, загинал в планината

  • стара планина-
  • турист-
  • марио шкодрев

Загиналият в Стара планина 26-годишен лекар Марио Шкодрев е подценил условията в планината и надценил собствените си възможности. Това е мнението на директора на Планинската спасителна служба Емил Нешев в ефира на bTV.

„Знам, че е направил грешка, като е тръгнал много късно – около 16 ч. в понеделник, по маршрут, който трае между 3 и 4 часа в зависимост от атмосферните условия. Въпреки предупрежденията на хижаря на хижа „Добрила”, той си е предприел това, което си е наумил”, посочи Нешев.

„Според нас не е имал шанс и още първата нощ и сутрин се е случило всичко”, допълни той. По думите му през цялото време на акцията във високите части на планината температурите са били доста под нулата, със силен вятър и гъста мъгла, а от северната страна снежната покривка е 30-50 см.

Нешев допълни, че това е била една от най-тежките акции за спасителите през този сезон, с много неясни моменти, малко информация и тежки условия в планината.

„Сигналът постъпи при нас в 19:30 ч. в понеделник. Единствената информация, която имахме, беше, че момчето е тръгнало неизяснено точно откъде в началото в посока хижа „Амбарица”. Постепенно успяхме да съберем повече информация, включително и чрез мобилните оператори. Когато ни подадоха сигнала, че той бедства в планината, на практика имаше един контакт с него около 22:30 ч. чрез 112.

При много лоша връзка успяхме да разберем само, че е добре, че не мръзне и не е мокър. Дадохме му съвет какво да прави, след което връзката прекъсна и така и не получихме повече възможността да говорим с него”, разказа Нешев.

„Във вторник по обяд успяхме да достигнем до информация, че всъщност е тръгнал от хижа „Добрила”, което беше изненада за нас, защото ние знаехме, че е тръгнал от Карлово, през хижа „Хубавец”. Това ни насочи в друга посока. Междувременно получихме информация и от мобилните оператори къде последно е засичан телефонът му. Така насочихме усилията си в нов район, който на практика ни доведе до намирането на тялото му”, каза още директорът на Спасителната служба.

„Това, което ни забави и затрудни, беше, че от една страна, имахме информация, че се намира от северната страна на билото, от друга страна, последният му есемес до хижарката показваше, че е бил от южната страна на билото. Наложи се да разделим екипите – едните от юг, другите – от север, което до голяма степен забави операцията”, отбеляза той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    44 66 Отговор
    Като се обърне колата пътища много. Можели са да спасят момчето. Бог да го прости.

    Коментиран от #23

  • 2 ванката

    55 45 Отговор
    кога най-после ще започнете да забранявате на такива екстремисти а не да ги предупреждавате щом си бил в планинска хижа хижаря нетрябва да те пуска ако прецени че е опасно но пък така спасителите какво ще работят...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Пеньо

    156 4 Отговор
    За съжаление този е поредният млад човек с грешна самооценка. Бог да го прости, но природата не прощава.
  • 5 шемза

    66 20 Отговор
    няко да му е виновен? избора е бил негов .......каквото е търсел ,това е намерил
  • 6 Пешо

    133 8 Отговор
    Наистина трябва да си доста зле със самооценката си за да тръгнеш в 16 часа на преход, при условие, че в 17 часа е нощ, а в 17 и 30 си е черна нощ.

    Коментиран от #52

  • 7 Хахаха

    228 4 Отговор
    Не съм съгласен с критиките към спасителите. Все пак те са доброволци !!! и никой не им плаща НИЩО.
    За да няма инциденти в планината се правят следните прости неща: 1.ВИНАГИ се върви в група поне от двама. 2. ВИНАГИ се уведомява от къде се тръгва и за къде си тръгнал, както и ориентировъчно време за пристигане. 3. ВИНАГИ си носете мобилен телефон с приложение на ПСС за бързо отчитане на местоположение. 4. ВИНАГИ през зимата се тръгва с професионална екипировка, а не по анцуг. 5. ВИНАГИ си правете застраховка... между 3 и 5 лева на ден е дявол го взел. 6. ВИНАГИ ако не си преминавал маршрута трябва да имаш поне 4 часа запас за ходене 7. ВИНАГИ се тръгва денем, а не нощем. Има мечки в планините ни бре хора, не се шегувам.
  • 8 стефчо

    105 5 Отговор
    Планината рядко прощава човешката самонадеяност.

    Коментиран от #45

  • 9 Гоуст

    60 41 Отговор
    "Междувременно получихме информация и от мобилните оператори къде последно е засичан телефонът му".... иначе телефоните не се следят и никой не знае другия какво прави. Свободата Санчо...

    Коментиран от #44

  • 10 Бай

    58 5 Отговор
    Предлагам всеки който ходи в планината да има нещо като сигнален пистолет както и спасителите да разполагат със термокамери и хеликоптер все пак това е човешки живот!!!Бог да го прости момчето .
  • 11 Циник

    97 15 Отговор
    Поредното доказателство, че образованието няма връзка с интелекта.
  • 12 селски тарикат

    105 5 Отговор
    Самия телефон винаги комуникира и "казва" на най-близката клетка че се закача за нея и напуска предишната. Това не е следене,просто така работи gsm стандарта. Капиш?
  • 13 КироП

    60 3 Отговор
    От прочетеното разбрах, че не е грешка а серия от грешки. И на мене ми се е случвало като млад да ме хване зимна буря и да не мога да намеря хижата - ама бяхме двама и добре екипирани и цяла нощ тръмбовахме с приятеля и се държахме будни вместо да седнем да замръзнем в някоя от преспите.
  • 14 Препатил

    61 4 Отговор
    На тези години е характерно човек да надценява възможностите си и да пренебрегва съветите от по-възрастните с опит ! Жалко за изгубения млад живот !

    Коментиран от #16

  • 15 ГосТ

    25 8 Отговор
    Хм ето го изказването, което очаквах,макар и малко по сдържано от обикновено. Един от коментиращите е прав за ситуацията в ПСС,но това не е извинение,а още едно доказателство за нивото на страната. С една минимална бройка щатни, без хеликоптер и елементарен достъп до информация парадираме за някакъв туризъм. Аз лично съм бил свидетел как при загубил се човек,спасителите пиеха ракия и говориха цинизми на Рилски езера. Няма да се повтарям с това, което написах предният път. Не е проблем да тръгнеш сам, когато си подготвен и преценил ситуацията. Аз го правя и то в големи и чужди планини. Планината облагородява човек и му дава духовна извисеност, която никъде другаде не може да получи,но може да му вземе всичко на този свят.
  • 16 Хахаха

    54 3 Отговор

    До коментар #14 от "Препатил":

    Преди няколко години, загина хижаря на х. Добрила, защото тръгнал да търси и спасява през зимата подобни на този младеж.
    Планината не е шега работа
  • 17 циник

    43 6 Отговор
    Планината си прибира хората с голямо его и самочувствие. Да не давам пример с Боян Петров преди време.....

    Коментиран от #18

  • 18 ГосТ

    31 1 Отговор

    До коментар #17 от "циник":

    Планината прибира тези, които ходят там. Заради грешки- нелепи или сериозни и поставяне на високи цели.
  • 19 гост

    61 2 Отговор
    Доброволците рискуват своя живот, за да помагат на изпаднали в беда. Срамно е да се критикуват за забавяне или за неефектвиност, при положение, че няма държавна служба, която да го прави това срещу заплащане и срещу последващо обезщетение чрез осигуровките. Щом е бил добре, а после е поел на своя глава в неизвестена посока, то никой не му е виновен. Млад, стар, той сам си е виновен.

    Коментиран от #21

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ГосТ

    36 4 Отговор

    До коментар #19 от "гост":

    Да, това трябва да се разяснява на всички чужденци, които ходят в България. ПСС са доброволци и не носят ама абсолютно никаква отговорност за нищо. Но вие си правете застраховка и между другото, ако се наложи да ви извлекат (в буквалния смисъл) от някоя ски писта (до там се ограничава ареала на дейност) си пригответе една много солидна сума. Освен това,забравете за Хели. С тях се вози само баце,да реже ленти. Ама то и без това няма болница с функционираща площадка. Добре дошли в България

    Коментиран от #25

  • 22 ГосТ

    10 7 Отговор

    До коментар #20 от "Хаха":

    2000 високо ли ти е? Гледай некои филмче на red bull да видиш к'во мое прави едно Хели!!!
    И през нощта летят без проблем,но принципно в настоящия случай в бг,не е било уместно. Което не отменя нуждата от добро Хели за ПСС бе братчед

    Коментиран от #31

  • 23 Виви

    29 5 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    А бе, Гостенино, що не идеш ти да спасяваш там, ами спасяваш тук???????? Много ти знае устата от Нета.
  • 24 Виви

    9 6 Отговор

    До коментар #3 от "комуниста":

    И ти остроумнико нещастен, иди да спасяваш де. Глезльо...
  • 25 КироП

    24 2 Отговор

    До коментар #21 от "ГосТ":

    Какви хеликоптери бе човек - в буря посред нощ ще тръгнат да търсят турист, който не се знае къде е - "някъде там из Балкана"...

    Коментиран от #27

  • 26 Е как така???

    10 4 Отговор
    Не е ли първото нещо да се вземе имфо от мобилен оператор??? Що за факти са това- нелепа ситуация. Бог да го прости!
  • 27 ГосТ

    4 5 Отговор

    До коментар #25 от "КироП":

    Прочети какво съм написал! В случая,може би не е било уместно,но това не отменя нуждата от такъв. Хайде да не изреждаме други случаи. Като този на Кончето да речем. При положение, че са остановили мобилна връзка са имали и информация за местоположението му. При една добра организация за макс 6ч са там. Това е проблем на държавата-какво е положението в ПСС. В същото време обаче,там се подвизават изключително нечистоплътни и неподготвени хора (пак казвам, разбира се че има и подготвени-много малка част). Айде нема нужда от такива доброволци.
  • 28 п.п.

    5 1 Отговор
    *установили. техническа грешка. Да не кажете че съм неграмотен
  • 29 pazenek

    21 2 Отговор
    Бог, да го прости! Защо, учи, бе момче? Да умреш като овца без история!!!
  • 30 marquise

    30 3 Отговор
    Бог да прости неразумното действие на младия лекар, който е самопричинил смъртта си толкова лекомислено. Много е тъжно, когато един млад и навярно переспективен лекар, призван да спасява човешки живот, не може да опазия своя си.
  • 31 хаха

    43 2 Отговор

    До коментар #22 от "ГосТ":

    К'во да гледам клипчета на red bull, хеликоптер е кацал на Еверест, но това нито означава, че ние имаме такава техника, нито толкова опитни и добре обучени пилоти, още по-малко някой ще поеме бруталната отговорност да изпрати няколко човешки живота с хеликоптер на почти самоубийствена мисия. А до тоя балък, според който ареала на ПСС бил само на пистите - само на пистите важи застраховката, включена в картата за лифта, като ходиш да се пързулкаш, идиот такъв. Ако нещо се случи извън пистата и нямаш планинска застраховка, ще плащаш. А по въпроса колко "некадърни" и "неподготвени" били ПСС просто съм безмълвен. Докато вие пърдите под юрганите те се хващат и БЕЗВЪЗМЕЗДНО, с риск за живота си тръгват в нечовешки условия мъкнейки десетки килограми техника на преходи, от които и те самите не знаят дали ще се върнат.. За това колко неподготвени са може да се съди по броя на човешки животи, които са спасили.. Може на тях и на техните близки да дадете обоснованата си компетентна оценка, че за нищо не стават. Е, и там има олигофрени, но както се вижда и при коментарите тук, при такава плътност на олигофрените в България, просто няма как..

    Коментиран от #33, #46

  • 32 истинко

    20 14 Отговор
    Ако Бойко Борисов или Цв.Цветанов се бяха изгубили в планината - задните си части щяха да скъсат да ги търсят, но в случая понеже е едно обикновено момче - за къде да бързат хорицата!
  • 33 ГосТ

    5 18 Отговор

    До коментар #31 от "хаха":

    Ооооууу, я по полека. Казах! От такива кюфтета които се пишат доброволци за да ползват неква отстъпка от магазина за екипировка с която не могат да боравят и да се правят на интересни,нема нужда !!! Разбираш ли? Хората в ПСС, които заслужават уважение се броят на пръсти. Което е голям проблем. Казах при добре функционираща организация за макс 6ч (ама макс) са на място. Услугата за първа помощ на писта е включена в картите в Европа. В България не! Освен това, във Франция плащаш едни допълнителни пари и получаваш пълна застраховка-трудно достъпни терени и Хели. Хързаляш се ти,аз карам ;)
  • 34 ААА

    23 2 Отговор
    Разходката в планината , не е като разходката в парка. Един подобен случай с моята скромна личност , подействал ми като профилактика срещу "планински бяс" - нова модерна болест да се ходи сам в планината без нужния опит , познания , физика. Естествено не бих могъл да се загубя там където ловувам обикновено , но ме поканиха колеги ловци ,непознат терен в балкана. Влязохме двама навътре - марш на скок , едно дере , второ трето спускане изкачване, контра пусия на майна си Райна. Тръгнахме на обратно , по една време колегата изпъшка - загубил си ножа , щял да се връща да го търси. Аз да се връщам сам , да не се бавя, по старите ни следи. И докато се връщам небето падна , запука дъжд , видимостта до 15 тина метра, сам се опитвам да намеря пътя, първите признаци на страха се появяват , но казваш си спокойно , не си за първи път мога да движа в подобен терен десетки часове , все някъде ще изляза в цивилизация. Изпразних автомата с надежда да чуя ответен изстрел, но .... му янков. Обхват също няма. Мислено си представих маршрута , и посоката от която тръгнахме , и подкарах директно през храсти и къпини , оставяйки там кожи и екип , на моменти вървях с газа напред през тръните ,сякох с ножа.Оставям настрана други подробности , но за мен цяла вечност , излязох 300 метра под джиповете. Гледам останалата дружинка се събрала , и ме пита твоя човек (този с ножа) къде го остави , загубил се е, обади се да го търсим - нали познава терена викам , и аз се бях загубил но
  • 35 ААА

    22 2 Отговор
    И аз се бях загубил но излязох на фантазия. изстрелите ми чухте ли ги- не отвръщат , в такова време изстрел не се чува на повече от 150 метра. Тръгнахме на верига да търсим другият колега , викове изстрели намерихме го , така и не си беше намерил ножа.
  • 36 Public Owner

    22 7 Отговор
    Какво значи да го спасят!? То тоя приживе е бил мъртвец с промития си мозък, ината и слабоумието. Що за малоумник трябва да си, да тръгнеш през такъв терен 1 час преди стъмване с маршрут който трае 3-4 часа, на температури доста под нулата, 30-50 санта сняг, силен вятър и гъста мъгла...!? Всеки който мисли и вярва, че някой му е виновен на този е не по умен от самия него. Слабоумници в тази държава се навъдиха много, акъла им не става за преценка на елементарна ситуация, камоли ако се наложи нещо сериозно, война и т.н. Докторче на 26г. с пилешки мозък. Браво, че няма загинали или пострадали спасители, поне не пише да има, дано да няма.
  • 37 red

    20 4 Отговор
    Това момче е можело да бъде спасено!!!
    Това,че е тръгнал рисковано не е основание за оплюване! Млад,неопитен и да самонадеян,но,кой на неговите години не е бил такъв,а?! И сега,сам си бил виновен...да умира,ЧУДОВИЩНО е да се пише и говори така и не трябва,защото утре може да бъде ваш близък също млад човек и тогава като как ще разсъждавате?! А,колкото до спасителите,толкова са могли,толкова са направили хората за без пари и това е много!!! Но,че липсва елемента за защита в такива случай е ОЧЕВАДНО,но каквато ни държавата и народа, такова и спасяването ни в подобни екстрени случай! Бог да го прости момчето,младо!
  • 38 Мария

    14 6 Отговор
    БОГ ПРИБИРА ДОБРИТЕ!.

    Коментиран от #60

  • 39 Гад

    26 2 Отговор
    Язък че мъкнат модерни телефони. Приказвал бил със 112, глупости на търкалета. Пусни си GPS-а, прати си координатите с SMS и хората ще те открият. Кой знае колко празни приказки е изприказвал докато се е обяснявал. Убедил съ се че 90% от хората не могат да обясняват ясно само дрънкат празни и заблуждаващи приказки.
  • 40 България The Best

    20 3 Отговор
    Аз съм селянин? и тръгвам по джапанки!!! не ми трябва компаси, телефони и куп простотии да нося и мъкна само. Тръгвам си кат пич пък може и да не се върна от планината, ако ме намерят кристализирал! да ме згреят мога и да живна, ако отселея ще съм велик. Ето това си мислят тъй наречени аматьори и опитни алпинисти (планинари) напоследък явно живота не е нищо повече, от това да си купиш хляб? изяждаш го, и вече го няма! и така следващия. Млади хора се правят на велики и простаци, катерят планини, катерят се по вагони, по згради за селфита, подръжават на простащината!!! това е най големия ни проблем.
  • 41 ГосТ

    5 5 Отговор
    Глейте са, пускам дуото, пия един ред бул и за 6часа съм там ;) Смартфоно в повечето случаи не играе,от мен да го знаете, затова ви треа истински GPS и карта, а ако сте гъзета като мен си зимате и сателитен телефон. Ае,че пак много изпросте тука. Акъл за две с'тинки, немат много хора.
  • 42 Снк

    8 2 Отговор
    Жалко за загубата на млад човек, бог да го прости
  • 43 vasik atanasova

    6 2 Отговор
    Бог да го прости
    луда глава
    бохем
    с тази къдрева коса
  • 44 незнайко

    4 2 Отговор

    До коментар #9 от "Гоуст":

    Не Ви ли мина през ума, че засичането е почнало след като е подаден сигнал за издирване ???
  • 45 даже

    7 0 Отговор

    До коментар #8 от "стефчо":

    зимата не прощава...а сега е средата на декември,там времето се променя за час буквално

    Коментиран от #48

  • 46 Кольо

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "хаха":

    Браво! След теб е излишно повече да се коментира
  • 47 Фифти найн пажалуста

    7 0 Отговор
    Ужас,хейтърите,хейтърите и все хейтърите,е за това ще си мрете от глад пред компа или на някое паве или....бе прости ще си умрете като кон без история.Бог да го прости стажантчето поне е спасил много хора ,все някак ще го спомнят,но вас жалки мишки,НИКОЙ!!!
  • 48 5555

    11 0 Отговор

    До коментар #45 от "даже":

    Нощувал съм сам в палатка на връх Амбарица през август.Гръмотевична буря ме хвана на около 20 мин под върха.В планината и през лятото може да бъде опасно студено,особено ако си мокър до кости.А времето се променя и за по малко от час,особено по билото на Стара планина.ПП:Жалко за момчето.Последните години по телевизии и интернет се рекламира "живот с рискове" и от там се добива нереалистична представа за опасностите.
  • 49 5555

    5 1 Отговор
    Иначе го разбирам.Неописуемо чувство е да си сам в планината,но трябва и да си доста внимателен и подготвен.
  • 50 Знам че сте гневни, защото е несправедли

    3 1 Отговор
    Но, защо обвинявате човека? Представяте ли си какъв труден живот е водел, борба с лошотията всеки ден. Това много изтощава, особено когато си сам и си понесъл такава загуба и болка в живота си. Мен ме яд, че липсва по-добра система за спасяване. Само Бог знае защо се е случило това с момчето! Нека да почива в мир!

    Коментиран от #53

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 El Torro

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "Пешо":

    Пешо, правили сме походи през зимата посред нощ и в Рила и в Пирин и в Стара планина,и то във времена когато нямаше мобилни телефони пък сме живи и здрави. Искам да ти кажа, че тъмнината не е проблем, и ниската температура не е проблем. Проблем е когато не знаеш какво да правиш в такива условия.
  • 53 El Torro

    1 0 Отговор

    До коментар #50 от "Знам че сте гневни, защото е несправедли":

    На такива екстремни места, си сам с природата, и ако не си подготвен малко от малко няма кой да ти помогне. Колкото и жестоко да звучи, но е факт. А адреналина се впръсква бясно в мозъка и ти вика продължавай ти можеш.
  • 54 Вили

    1 0 Отговор
    Бог да го прости!
  • 55 Бобо

    6 0 Отговор
    Хижарите да имат права за забрана за късно тръгване през зимата- това е сигурна смърт и колко трудности за още тридесет спасители,които рискуват живота си.
  • 56 марин

    1 0 Отговор
    никой не му е виновен. но поне новинарите сега ще имат доста за какво да преказват
  • 57 Танко

    2 0 Отговор
    Планината не е майтап работа,особено зимата.
    Разберете го младежи!
  • 58 Сандо

    0 0 Отговор
    Ами искаха да. Станат по обективни е. Ето станаха вече ги. Знаят кои са щесе базикаш ти с природата
  • 59 One Wise

    1 0 Отговор
    Не е пил алкохол, затова е замръзнал. Преди време имаше един хижар на х. Скакавица бай Марко, при поредния му запой на х. Зелени преслап не се прибра до 1 часа през нощта, а отдолу съобщиха че си тръгнал в 20 часа, спасителите го намериха заспал на кръколицата на леда пред изворчето!
  • 60 Matrix

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "Мария":

    А дявола прибира лошите.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове