15 Декември, 2018 22:01 3 082 43

Две трети от работодателите готови да наемат бежанци

  • работодатели-
  • работа-
  • бежанци

В Агенцията по заетостта има регистрирани едва 15 души със статут на бежанец

Най-малко една трета от българите нямат нищо против да имат колега бежанец, но повече от две трети не биха искали да имат за началник бежанец. Това съобщи на специална конференция Матайс льо Рут, представител на Върховния комисариат за бежанците към ООН (ВКБООН) в България, позовавайки се на резултатите от проучване през 2017 година, възложено от ВКБООН, пише actualno.com.

Откривайки конференция, посветена на заетостта на бежанците в България, организирана от ВКБОН и КАТРО България, той съобщи, че в консултации между ВКБООН и ОИСР е набелязан План за действие в 10 стъпки за наемане на бежанци и подчерта, че ВКБООН се интересува от практическата му реализация в България.

Две трети от работодателите имат готовност да наемат бежанци, съобщи Анелия Димитрова, управител на КАТРО България, представяйки ново проучване на КАТРО за нуждите на българския пазар на труда като ключ към заетостта на бежанците.

Проучването включва анализ на статистики, интервюта с 14 ключови заинтересовани страни и 15 работодатели от различни сектори и региони в България. Това са средни и големи компании от най-развиващите се сектори. Над 79% са от преработвателната промишленост като сектор, който най-динамично се развива - шивашка, текстилна, мехатроника, производство на електро-части и компоненти, продукти за бита и др. Конкретни мерки за по ефективна заетост на бежанците у нас предлага с проучването КАТРО България, което е възложено от ВКБООН. Изследването анализира настоящите и бъдещи тенденции в развитието на икономиката и пазара на труда в България, за да идентифицира и очертае възможностите за по-ефективна и постоянна заетост на бежанците в страната.

"Идентифицирахме сектори, в които виждаме потенциал за развитие на бежанците – селското стопанство в Североизточна и Северозападна България, хотелиерство и ресторантьорство, аутсорсинг, недвижими имоти – най-вече в поддръжката и управлението; транспорт, логистика", посочи Димитрова.

Като най-съществени бариери тя изтъкна неразбирането на български език, което е пречка дори за най-нискоквалифицирания труд, тъй като работниците трябва да разбират инструкциите и правилата. Според нея с подходящи политики и усилия на различните институции бежанците могат да бъдат мотивирани за постоянна заетост в България. Тя съобщи, че изготвените препоръки на КАТРО България за преодоляването на бариерите и използването на потенциала на бежанците съвпадат в 90% с мерките в плана на ОИСР и ВКБООН.

Ситуацията в България

"Половината от страните, ратифицирали Женевската конвенция от 1951 година, са въвели в законодателството си ограничения в достъпа на бежанците до трудовия пазар. България не е сред тях. България много добре е разбрала, че липсата на достъп до пазара на труда за отделното лице е катастрофално и пагубно за страната и нейната икономика", отбеляза Матайс льо Рут и изтъкна, че от това бежанците да имат трудова заетост печелят двете страни. По думите му фирмите в България разбират, че бежанците като работна ръка предлагат многообразие и гъвкавост. Много важно е сътрудничеството на работното място и подкрепата на частния сектор за преодоляване на предразсъдъците, отбеляза още Рут.

При най-големия посредник на трудовия пазар – Агенцията по заетостта, в момента има регистрирани едва 15 души със статут на бежанец, потърсил убежище, което е твърде малко, съобщи началникът на отдел "Анализи и прогнози" в агенцията Иво Иванов. Както поясни той, още от 2002 година (откакто съществува Законът за убежището и бежанците) агенцията предоставя услуги на бежанци и има опит в работа с такива хора, в оценяването на техните умения и адаптирането им към пазара на труда. Може би агенцията трябва да се промени - вместо да бъде пасивен регистратор на събития и да чака нуждаещите се сами да потърсят услугите ѝ, да навлезе в тези общности проактивно още преди предоставянето на статут, смята той.

"Голяма част българската работна сила емигрира, демографската криза също оказва негативно влияние върху заетостта. В момента много от секторите се нуждаят от изпълнителни кадри с добра функционална грамотност и умения за учене. Бежанците имат тези качества и с малко инвестиции бихме могли да ги пригодим към нашето търсене и да осигурим резерв, който да гарантира икономическия растеж на страната", смята Иванов. Но голяма част от бежанците, които в последните няколко години влезнаха в България, нямат намерение за дълготрайно пребиваване в страната и устройване на българския пазар, изтъкна той.

Все повече работодатели се ориентират за свободните работни места към бежанците. Българска фирма с производствена база в Нови Искър от 3 – 4 години има опит в наемането на бежанци и в момента търси за 15 вакантни работни места, поради липса на желаещи българи. "Предлагаме заплащане над минималната заплата, осигурен фирмен транспорт, възможности за жилищно настаняване", каза представител на компанията.

Чая Колева от БЧК посочи и български пример - организираме курсове, последният беше за фризьорство и имаме успешен пример за бежанка, която е постъпила вече на работа като фризьор. Добри практики от гражданския сектор представи и Кариерен център за бежанци на "Каритас". Гамбиецът Муса Ниаси, който от 5 години е в България, показа разработена от него платформа за публикуване на обяви за работа за бежанци, която осигурява директен контакт между работодателите и бежанците.

По време на конференцията бяха дадени напътствия за работодатели при наемането на бежанци и дискутирани проблемите на икономическото включване.ВКБООН представи и примери за добри практики, събрани от цял свят. В Турция, например се валидират дипломите на бежанците. Издадените им документи за професионалната квалификация се превеждат на арабски език, за да могат бежанците максимално да се възползват от тях след като се върнат в страната си. В Таджикистан провеждат 4-месечни стажове в хотел "Шератон", в Швейцария ИКЕА провежда 6-месечни стажове. В Унгария Асоциация за подкрепа на мигрантите предоставя обучение по компютърни умения с Европейски компютърен сертификат.

Десетте стъпки в Плана за действие на ОИСР и ВКБООН:

1. Ориентиране в административната рамка;

2. Предоставяне на достатъчна правна сигурност на работодателите;

3. Идентифициране и проверка на уменията на бежанците;

4. Развиване на умения за работа;

5. Съчетаване на уменията на бежанците с нуждите на работодателите;

6. Предоставяне на равни възможности при наемането на служители и борба със стереотипите;

7. Подготовка на работната среда;

8. Предоставяне на възможност за дългосрочна трудова заетост;

9. Предоставяне на аргументи пред бизнеса за наемането на бежанци;

10. Координиране на дейности между всички заинтересовани страни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ОДА ЖОН ИЗКЕНЗВАНЕ

    86 2 Отговор
    наемайте бежанци та средната заплата да падне на 400лв ха ха ха
  • 2 Бай Иван

    83 3 Отговор
    Наемайте!!!!!!!!!
    Утре ще станат и бъдещи избиратели на ГЕРБ!!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #37

  • 3 huha

    57 1 Отговор
    Да не са тия, дето "протестираха" на Цариградското?!? Дирят подобряване на качеството... малиииии
  • 4 Инкогнито

    99 1 Отговор
    Къде точно ще ги наемат тези чалми? Те в собствената си родина не искат да работят та тук ли ще започват!
  • 5 Расист

    81 1 Отговор
    Е нали ще видя някъде в някой магазин да работи такъв и повече никога нама да се върна там!
  • 6 356

    85 2 Отговор
    Както българите бачкаха като животни в Западна Европа, така никога няма да дойде арабин да бачка, те раждат по 5 и чакат помощи. Само от Украйна може да се сбърка някой да дойде и да работи в Бг
  • 7 любопитен

    75 2 Отговор
    Така ли започва подмяната на етноса в една държава?

    Коментиран от #11, #13

  • 8 Софиянеца

    66 2 Отговор
    Центъра на София 12 h на обяд около джамията на тротоара килимчетаи тия черни и зелено-лилави се кланян а оняотгоре извива на арабски на мегафоните и сечува чак до Александър Невски катедралата!! Защо всеки път когато този започне да пее не Бият камбаните на черквите в София едновременно?

    Коментиран от #26

  • 9 999

    74 1 Отговор
    Като вземат да говорят такива щуротии започвам да се смея! - Нека да припомним, че повече от 50/100 от фирмите са без работници. Фирмите с персонал от 4 до 9 души са около 20% А фирмите с персонал над 250 души са под 1%. Как мислите? - Кои са онези, кои са онези 2/3 от фирмите готови да наемат чужденци за персонал?
    Вероятно са 2/3 от тези под 1%. Останалите просто нямат хал да издържат персонал предвид конюнктурата. София започна губи разсъдък и да мислят глупости. Харченето на парите на страната в София далеч не означава че икономиката е в подем и видиш ли персоналът не стига. Останалите градове, като изключим Пловдив който още се държи на практика затъват! Нито в Бургас ще се върне кораберемонта и корабостоенето, нито във Варна, Русе, ако щете и Тутракан. В нито един от големите градове няма подем! - В нито един! Какви работници ще наемат? Бизнес няма!

    Коментиран от #10

  • 10 Инкогнито

    58 0 Отговор

    До коментар #9 от "999":

    Е звучи ето така-не искайте големи заплати зщото ще ви замениме с тарамбуки които не са толкова претенциозни!

    Коментиран от #14

  • 11 ванката

    47 0 Отговор

    До коментар #7 от "любопитен":

    колега прав си но с малка грешка направо в цял континент искат да подменят
  • 12 А така

    42 1 Отговор
    Еее вие да не давате повече от 500лв. сте готови на всичко!
  • 13 Азаз

    38 1 Отговор

    До коментар #7 от "любопитен":

    Не съжалявай. Тук народа е овце а почти всички работодатели антибългарски. Продажните фуражки са врагове, а патриотите ни да панаирджии. Вече и не се ядосвам, защото ако трябва да се оправя България, трябва да се изтрепал всичко политици, чиновници, държавни служители от 750 години насам, за геноцид над българите. Държавата чрез тия заплатата или работи срещу българите. А овцете с пагон гледат овчи как си отива ... Да не ти дреме вече, с мамуни на хранилка народ не се гради.
  • 14 999

    41 1 Отговор

    До коментар #10 от "Инкогнито":

    Аз мисля, че просто правят фойерверки за да заблудят обществото как всичко в държавата върви напред. Когато стане някой сакатлък един през друг вързаните с властта започнат да бръщолевят по медиите как цъфтим и вързваме . Навсякъде извират мед и масло, а хората са щастливи и доволни! - Само финансовият министър е беден и живее у един приятел

    Коментиран от #15, #19

  • 15 Инкогнито

    33 0 Отговор

    До коментар #14 от "999":

    В тази държава всичко е менте и политиката, работодателите, живота. истинки са само крадените пари!
  • 16 работник

    32 0 Отговор
    Експлоататора на човешки труд(работодател) не се интересува от народност, важното да е евтин работника. Национализация на всичко и експлоататорите да отиват в историята.
  • 17 българинБГ

    24 9 Отговор
    Я давайте ми двамина бежанци: 1 бр. електричар и 1 бр. ел.монтьор КИПиА със заплата около 600 лева чисто! Щото две години не може моята шефка да намери такива и върша работа и за такива двама!
    .........................Писна ми вече от големи изисквания към заплащане при под средно ниво на знания и умения на български кандидати!!!!!!!!!!! (Знам какво говоря тук щото притежавам 5 кв.група по ел.безопасност до и над 1000 волта).
    .......................... Бях против мигрантите щото знам тяхната подготовка и желание да работят! - ама, сега, вече за проба, искам да ги видя кандидатите-мигрантите кво представляват!
    За мене по-добре да дойдат бежанци-бесарабските българи от области с военно положение в Украйна! Ама, не ги пущат "потрошенковци"!!!

    Коментиран от #21

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 гост шофер

    22 1 Отговор

    До коментар #14 от "999":

    Това бе добро.Живее у приятел!!!!
    Наглостта е безкрайна!!!!
  • 20 Се тая

    25 1 Отговор
    Българина е свикнал като го измушка шефаму със заплатата да мълчи за да не си изгуби работата а тези ако ги измушка шефа може да му се случи случка.Те неси поплюват .
  • 21 смях в залата

    38 0 Отговор

    До коментар #17 от "българинБГ":

    За 700лв заплата чорбаджията на фирмата иска да си ел техник , кип и а ., шлосер ...а в останалото време когато няма авария за остраняване общ работник . И за това нашите уж бизнесмени няма да задържат ра ботна квалифицирана ръка ...ако го погоди този номер на чужденеца може да яде и ножа за подигравка .
  • 22 Българина

    34 1 Отговор
    Абсолютна лъжа, герб ни подготвят за поетите ангажименти. Те винаги действат така, едно приказват правят обратното. Нито един макак не трябва да се пуска на Българска земя! Герб са башибозук. Налагат чрез мон джендъризъм и лгбт, регистрираха дост, сега е циганска партия, вкарват ни в еврозоната без допитване... Сега фирмите искали? Предлагам всичи българи да емигрираме и да оставим да им работят само близкоизточни маймуни.
  • 23 Австрийка

    30 1 Отговор
    Браво , дотам ли стигнахте?! Да не си мислите , че те са дошли да работят , вместо да опъват кълки?! Ако плащахте добре ,ние щяхме да се върнем и да ви изринем!!! Затова ни държите далеч!
  • 24 Мис Марпъл

    28 0 Отговор
    В кой сектор на икономиката ще ги наемат? Да пасат добитък ли? Струва ми се,че и в очите на бежанците да им бръкнеш,трудно ще се захванат с работа.
  • 25 Иванов

    30 1 Отговор
    Тези от оон са напълно изкукали ако мислят, че някой ще преплува Средиземно море с гумена лодка за да дойде да бачка на бай Ганьо за 250 евра месечно. Разбирам, че имат стремеж да ни ползват територията за гето, ама защо ни хвърлят прах в очите? Я да вървят по дяволите, сорасоиди ниедни!
  • 26 Мдаа....

    15 0 Отговор

    До коментар #8 от "Софиянеца":

    Защото, когато някои хора протестирахме, срещу тази гавра, други се чешаха, където не ги сърби!
  • 27 Drittes Reich

    12 1 Отговор
    Зя чобани стават. И да запълват дупки по улиците.
  • 28 ГосТ

    23 0 Отговор
    Разбира се, че "бизнеса" докара всички цветнокожи в Европа,за да притисне в ъгъла белия човек и да го приравни с африканците. Но вие спете спокойно германци,нали така беше....
  • 29 Дядото

    29 0 Отговор
    Тези бежанци не са научени да работят! Само ще лежат и ние ще ги храним а те за благодарност ще ни крадат, бият, изнасилват и тн.А ние ще стискаме зъби тихо ще псуваме, защото, ако ни чуят ще ни обвинят в дескреминация и погазване на човешки права. Е българино решавай, кое е по добре. С тях или без тях?
  • 30 Кибик

    27 0 Отговор
    Циганче влиза в кръчмата да проси. Кръчмарят му дава метлата и казва: Измети и ще ти дам 10лв. Циганчето: Аз не съм тръгнАл да работим а да просим.
  • 31 ХанкоБрат

    23 1 Отговор
    Протестиращите „честни“ работодатели, вкупом с мюсюлмано-джендърска партия ГЕРБ, всяка седмица пускат статии в „свободната“ преса за наемане на бежанци. Така с години се опитват да оправдаят започналата подмяната на етноса в България. По същия метод мюсюлмано-джендърите минаха през цяла Европа.
  • 32 SAAB

    9 0 Отговор
    Майтап.......и кой бежанец ще им работи ?
    Пропагандата на бодигарда иска да оправдае връщаните от немско амуджи ! ....защото шмеркелана му дава и кинти за тях....
  • 33 Тодоров

    10 0 Отговор
    Че то фирми като Язаки в Сливен и Ямбол вземат само чужденци от доста години насам сещате се за кои говоря. А то за тези ниски заплати едва ли може да се намери квалифицирана работна ръка.Чалмите бига предпочели да избягат навън и да чакат на помощи и така ще взимат повече от колкото работещив нашата родина България...управлявана от продажници които се опитват да ни подменят етноса.То и без това до 2030 ще са останали 6 до 7 големи града в които ще е средоточено населението а селата ще са ликвидирани... жална ни майка за съжаление това е случвашото се.
  • 34 Санди

    14 0 Отговор
    Нека не подхождаме скептично.Фармацефтичните компании могат да ги ползват за тестове,вместо плъхове.Могат да се ползват и от някой институт за ядрени изследвания или да чистят някой реактор отвътре и т.н.
  • 35 Гого

    10 0 Отговор
    Само чеееееееееееееее има един малък проблем бежанеца едва ли ще бачка за 500-600 лева това са мокрите сънища на нашите работодатели така се задоволяват сексуално като си предтавят че някой бачка за минималната заплата.
  • 36 Galia69

    11 0 Отговор
    Навремето имаше един чичко със смешни мустачки...
  • 37 ГАД

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бай Иван":

    Това е целта на ГЕРБ неграмотен и лесно маниплируем народ така се осигуряват вечния мандат
  • 38 волен сидеров

    6 0 Отговор
    а така най после,браво -сега нашите роми ще ви се сторят манна небесна....взимайте бежанци-да са ви честити,ще падне голям смях,най после ще си намерите майсторите където не искате да вдигате заплатите...
  • 39 Софянец

    1 1 Отговор
    И марсианци ще докарате само да не давате заплати робовладелци мръсни
  • 40 Колега

    1 0 Отговор
    Как ви звучи това
    300 лева във вид на ваучери за храна освободени от осигуровки и данъци. Сега закона позволява 60 лева. Смешен закон. Това са нова за храна от 80 години.
    300 лева необлагаеми по закон за допълнително доброволно пенсионно осигуряване. Можете да ги теглете и другата седмица законно. Сега нивото е 60 лева. Смешно ниво.
    Така. Високи данъци е равно на малко чисто в джоба. Абе хора в Германия с едно Гевербе за 40 евра си имам легален майсторски бизнес. Има и неща като необлагаеми доход. А тук трябва фирма с осигуровки и данъци и и т. Н.
    Не са ви виновни шефовете. А законите които са различни от тези в Германия.
  • 41 Колега

    1 0 Отговор
    Истината е в Германия. По мислено е за всеки. И за бачка тора. И за майстора. И там живота е труден, парите винаги не достигат. Само омраза има в приказките ви.
    Чакате да се върне комунизма. Света върви напред а вие назад. И дребните работодатели си стегнаха багажа и са в Германия. Защо ли???
  • 42 Кандидат Предприемач

    1 0 Отговор
    Тук компания няма да направя. Години 18. Езици 2. Образование предприемачество.
    Да не съм луд. Всички да ме заливат с помия само защото съм учил предприемачество. По-добре в страна в която обществото знае , че без предприемачи всички са изгубени. Желая да ме уважават след като спазвам правилата. Няма да си губя времето тук. Не ме кефи. Навън професията предприемач е уважавана. А тук е хулена. Детето ми ще ме пита-Тате ти защо си избра престъпна професия. Ще си дойда само ако се промени в обществото начина по който се гледа на любимата ми професия. Такива като мен са много. От клас 30 души, 100 процента. Не можем нищо да ви помогнем. Нямаме време.
  • 43 Мале мале

    0 0 Отговор
    Какви епитети в горните постове. Човек губи това което не цени. Намерих си работа в Германия. Като самоусигуряващ се с Гевербе. Аз съм свободен човек. Дали ще ме пусне робовладелеца. Хм... Реалността е такава каквато я виждаме или....
    Никой не може да ме спре. На никой не съм роб. Малко да сменим. Догодина в Испания, по догодина в Дания...... Във Франция не. Много са високи данъците. В Италия е същото. В немъчко е добре.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове