16 Декември, 2018 03:37 3 036 36

Богатите българи получават 8 пъти повече от бедните

  • българия-
  • доходи-
  • проучване

2,766 млн. души са били в риск от бедност и социално изключване през миналата година

Доходите на най-богатите 20% от българите са 8,2 пъти по-високи спрямо тези на най-бедните 20% от населението. Данните са от изследването на доходите и условията на живот (EU-SILC), цитирано в отчета за изпълнение на националната стратегия за намаляване на бедността и публикувано от dnes.bg. Това поставя България сред страните в ЕС с най-високо подоходно неравенство.

Всеки трети у нас живее в материални лишения, като този показател достига най-ниската си стойност през 2017 г. спрямо предходните години.

Близо 39% от населението, или 2,766 млн. души, са били в риск от бедност и социално изключване през миналата година. Стойността на показателя намалява с 1,5 процентни пункта (п.п.) спрямо 2016 г.

Основният фактор, увеличаващ риска за попадане в групата на бедните, е икономическата активност и участието на пазара на труда. Относителният дял на бедните е най-висок сред безработните (58,7% за 2017 г.), а при заетите лица той намалява за година с 1,6 на сто до 10%.

Най-голяма опасност да изпаднат в мизерия има при възрастните хора, които живеят сами, показват още данните. 29,2% от децата на възраст 0-17 години в България са изложени на риск от бедност, или с 2,7 на сто по-малко спрямо 2016 г.

През последните години непрекъснато нараства търсенето на работна сила от бизнеса, се посочва още в доклада. През 2017 г. на първичния пазар на труда са заявени 197 815 свободни работни места, което е с 5% над очакванията за годината.

Анализът показва, че най-голямо търсене на служители има от сферата на преработващата промишленост, търговията и хотелиерството.

Реалният бизнес търси предимно неквалифицирани работници – 76% от всички места, следват ги тези с работническа професия – 14%, а специалистите са едва 10%, сочи още докладът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зайко Байко многознайко

    31 5 Отговор
    Гарван гарвану око не вади. Държавата ни е малка и всичко за всички се знае. ДС срещу ВКР , там е заровено кучето. Корона, ВИС, СИК, 777, Аполо и Болкан, ТИМ. Вътрешно партийните борби между клановете на БКП, доведоха държавата ни до това състояние. Първо народа целенасочено беше обезоръжаван, след това гражданското общество беше унищожено в зародиш, благодарение на Зелю Зелката, Филип Димитров и Драгалевския натурален индо-европеец. Последствията са съсипване на образователната система преиначаване на историческата истина, разграбване на пенсионния и здравния фондове. Съсипване на печелившите отрасли в промишленоста ,особено в енергетиката, спомнете си Козлодуй 1,2,3 енергоблокове. "Мариците" продадени на безценица а сега, когато световният енергиен концепт се промени се оказа, че трябва ние а не собствениците да плащат т.н. такса вредни емисии. За коя поредна година ни лъжат, че още малко и влизаме в Шенген, но всъщност си не влачат, като шарани на дънна въдица. Заболява ме мозъка, като си помисля за пропуснатите шансове, благодарение на нашите " умни" управляващи.
  • 2 Зайко Байко многознайко

    29 5 Отговор
    Като почнете от преформатирането на външният ни дълг от юпитата на Мадридското цукало и стигнете до решенията на Тиквоций Едно за Южен поток. Сега се получи, както в поговорките: "Сетила се Мара да се побара" и " Късно е либе за китка". Докато в управлението седят родоотстъпници, така ще е. Нямам нищо против Премиера да има острови и къщи по света, ако народът ни живее добре, ненаситните грабещи довели ни до просешка тояга, не могат да разберат, че няма ли народ и те са обречени. Дядо ми Мъдрият заек казваше скедното:" Народът е, като стадо овце, стрижи, го, дои го , но му давай да яде, започнеш ли да го щавиш , ще останеш без стадо и си обречен на глад".

    Коментиран от #27, #32, #34

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ГосТ

    9 4 Отговор
    "Реалният бизнес търси предимно неквалифицирани работници "
    И какъв е тоя реален бизнес ? За това иде реч. Затова напълниха и ще пълнят цяла Европа с африканци. Не е само България, въпреки че при нас положението е най зле разбира се. Изкуствен интелект, машини,генно инженерство. Трябва да живеем по добре с тях. Това не са лоши достижения,лоши са паразитите, които се възползват. Или ще се изчистим от тях по най безкомпромисният начин или те ще ни довършат.

    Коментиран от #31

  • 5 ГосТ

    11 8 Отговор
    Ако сега света не поеме курс наляво, след известно време посоката ще бъде еднопосочна. Безработицата и бедността ще растат и хората ще стават все по невежи.
  • 6 ГосТ

    10 7 Отговор
    Еволюцията на човека е на такъв етап,че вече е абсолютно неприемливо да живеем като животни.
  • 7 В България

    20 6 Отговор
    Богатите теглят заеми, а обикновените им ги плащат!
  • 8 ВЕЛИКАЯ РОССИЯ

    9 10 Отговор
    А при нас е обратното:):) Затова е ВЕЛИКАЯ РОССИЯ:):)
  • 9 гост

    16 3 Отговор
    За възрастните хора,съм съгласен.За всички останали,риска се състои в :МЪРЗЕЛ,НЕГРАМОТНОСТ,ОГРОМНИ ОЧАКВАНИЯ,ЗАВИСТ,АЛКОХОЛ,ТЪРКАНЕ НА БИЛЕТЧЕТА СЛУШАНЕ НА ЧАЛГА,НАРКОТИЦИ И ЧАКАНЕ ДЪРЖАВАТА ДА НИ СЕ ОПРАВИ ОТ САМО СЕБЕ СИ,БЕЗ ДА РАБОТИМ.

    Коментиран от #10, #19, #21, #33

  • 10 ГосТ

    12 4 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    И ти си прав донякъде,но обърни внимание каква част квалифицирани кадри се търсят !!!
    Айде стига с тоя рефрен за неграмотността. Заплатите пък няма да коментирам. Все по неграмотни ще стават хората, особено в България с тоя "бизнес" и все повече пияници ще има за да подтискат потребностите си. Това е най евтино ! И все повече африканци ще идват за да работят за по малко пари -нискоквалифициран труд. Без държава и намеса от нейна страна, жална им майка на българите

    Коментиран от #12

  • 11 ГосТ

    10 3 Отговор
    Това е пример от България,но помнете ми думата, наистина е страшно! Корпорациите търсещи специалисти се броят на пръсти, освен това, със софтуерните продукти вече за решаването на една задача са нужни по малко мозъци. Всичко останало е на конвеир. Предлаганата работа е за неквалифициран персонал и е най добре да я вършат емигранти съгласни на всичко. В един момент,много от тях обаче остават на улицата и започват да искат. По този начин, европееца, освен че е притиснат да работи за по малко пари, губи всякакви шансове за някаква социална политика,тъй като Европа е пълна с африканци които не работят,но искат.Джунглата ще става още по голяма.
  • 12 гост

    6 5 Отговор

    До коментар #10 от "ГосТ":

    Така е няма спор,но това е световна тенденция и едва ли ние Българите можем да я избегнем,за съжаление сме доста малки и с възстановяваща се икономика.Лошото е,че сме от скоро в това нещо,наречено демокрация-само 1во поколение и народеца се обърка тотално,бърка социалното с луксозното,търси социална политика в бедна държава,не си дават сметка,че държавата,това сме ние.Искат помощи за всичко,без да си помислят,че някой трябва да ги изработи тези пари и най-вече поради горните причини сме лесно податливи на ПОПУЛИЗМА.
  • 13 Наблюдение

    5 2 Отговор
    Пред нас бачкаторите ремонтираха улицата. Редиха тротоар. После си наредиха по палети плочките. Редиха бордюри. После си ги преместиха, че не бяха правилни линиите. 4 дни 5-6 човека слагаха светеща пешеходна пътека. Е как да взимат заплата колкото среден китаец?
  • 14 mom4eto

    13 5 Отговор
    Като за начало да премахнат ПЛОСКИЯ ДАНЪК! :)
  • 15 Я кажете

    10 1 Отговор
    Въпросът е : на 20% от населението доходите ли са много високи, или на 20 % от населението са много ниски. И включва ли се 40% сива икономика в сметките? За крадци на дребно и проститутки, които официално не работят въобще не питаме.
  • 16 Drittes Reich

    7 4 Отговор
    Нормално е. Човек, който не може да състави сам CV и да си напише името без правописна грешка е в реда на нещата да взима мизерно възнаграждение за немърливия си труд. Един от арендаторите, с които работя, сади картофи. Много. За прибиране на реколтата ангажираше около 40 циганина, 30 кинта надница, по гаца картофи на седмица, вървят след някакава машина и събират пропуските.
    Е не става. Нагли, бойкотират процеса като вид изнудване. Човека купи за 60 000€ комбайн за картофи. Останаха само 5 циганина. Вече на 20 кинта надница, сега са мнооого послушни.
    Да живее механизацията, капитализма и империализма!

    Коментиран от #17, #20, #25

  • 17 ГосТ

    4 6 Отговор

    До коментар #16 от "Drittes Reich":

    Аз пък викам, човек който не може да реши диференциално уравнение,не знае какво е валентност и генетичен дрейф автоматично да реди плочки на улицата ;). За какво друго става?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Гост2

    5 3 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Явно и ти си един от изродите " бизнесмени " !

    Коментиран от #22

  • 20 Миризлив Пор

    11 2 Отговор

    До коментар #16 от "Drittes Reich":

    Е, това е "правилния ред на нещата" - механизация която увеличава производителността и смъква разходите за труд при по-всоко качество. Проблема на нашенския бизнес е, че от 30 години пеят мантрата за "евтиния труд" и никой не купува комбайн за 60 000 евра а "черен жип за 100 000 евра" и не плаща на работниците за да избие парите за джипа и се оплаква че му е скъпа продукцията. За това и магазините са пълни с картофи по 30-40 стотинки от Германия и Полша а там труда е в пъти по-скъп.
  • 21 Миризлив Пор

    10 2 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Човече, не знаеш до колко си прав. Лошото е, че зад всичко това стои една малка думичка "мотивация". Как да мотивираш един човек да учи докато е млад и да се квалифицира за пазара на труда след като вижда как родителите му са учили по 12 години, сами си плащат за курсове за повишаване на квалификацията и накрая мизерстват със заплатата която е почти колкото на неквалифициран работник? Преди около час се прибрах от работа, екипа "на терен" беше 8 човека работили са 12 часа от 8 вечерта до 8 сутринта навън на студа и накрая се разписват за 800 лева бруто - Говорим за хора със образование стаж и квалификация. Е, 2-ма сутринта казаха да не ги броим от другата седмица, шефа пак ще пуска обяви за работа и пак ще реве че тези които идват "искат много".

    Коментиран от #24

  • 22 гост

    5 3 Отговор

    До коментар #19 от "Гост2":

    Не съм "бизнесмен",изхранвам се от професия на свободна практика,с висше образование,плащайки си данъците,бил съм в 2 емиграции семеен съм с дете и не се оплаквам,но явно ти си притежател на всички изброени качества от мен и най-вече,завистлив,мързелив и не търпящ различно мнение!
  • 23 радев

    1 3 Отговор
    8000 ПЪТИ, МОЖЕ БИ?
  • 24 гост

    4 1 Отговор

    До коментар #21 от "Миризлив Пор":

    Шапка Ви свалям,щом работите,но мотивацията,не трябва ли да е лична,и най-вече да идва от желанието за реализация в този живот,а парите да са средство за живот,а не цел?Работил съм като вас в Германия преди години и взимах средна заплата,но имах своите идеи и те ме мотивираха да не спирам,после осъзнах,че там моите идеи са само сън,Върнах се тук приравних тамошните си спестявания към нашия стандарт успешно и сега още се радвам на добър живот,без да мисля,че някой ми е виновен или длъжен.

    Коментиран от #26

  • 25 гост 2

    6 2 Отговор

    До коментар #16 от "Drittes Reich":

    Проблемът на българският работодател, не е първото ниво на заплащане. Най-ниското ниво пазарът сам си го регулира и сам натиска работодателя. Проблемът е, всяко следващо ниво и финансовото му отстояние от предходното. Не може 100-200 лева да делят човек, който нищо не разбира и сега започва, с такъв с опит, на който няма нужда да казваш какво да прави, които обучава новопостъпилите и ги носи на гърба си докато влязат в час. А механизацията и автоматизацията са просто един омагьосан кръг за човечеството като цяло, защото в крайна сметка хем понижават себестойността, хем увеличават продукцията, а в същото време намаляват драстично крайните си клиенти.
  • 26 Миризлив Пор

    7 1 Отговор

    До коментар #24 от "гост":

    Е, каква мотивация ще имат децата на колегите? Събужда се неделя сутрин и вижда баща си да се прибира премръзнал и утрепан като куче едвам уцелващ вратата. Учил е 12 години, завършил е техникум с доста добър успех, на 2 години ходи на курсове и си ги плаща сам и накрая - взема малко повече от "чичо Пешо дето е пазач" и всички знаят, че чичо Пешо не е наред с главата в магазина винаги го лъжат защото едвам чете и срича. Повярвай ми, децата го виждат това нещо и трудно им се обяснява защо парите са еднакви и защо трябва да се гърчат да учат. Та за тази мотивация говоря.

    Коментиран от #28, #29

  • 27 нервен

    5 3 Отговор

    До коментар #2 от "Зайко Байко многознайко":

    Не разбирам как някой който отива на работа и цял ден седи и си чопли телефона и се скатава (нямам теб предвид) може да прояви наглостта да мрънка че му е крива държавата и да протестира ??? Аз не съм образован не съм шеф но не ме мързи работя не излизам през 10минути за фас пауза от 15мин работодателя ми го вижда това и съответно вземам повече от мързеливите си колеги и живея добре не заради Тиквоций а заради мене си !! Искате да имате пари ...работа има колкото щете само да ви се работи ...
  • 28 гост

    2 4 Отговор

    До коментар #26 от "Миризлив Пор":

    Прав сте но само до някъде,ако искате ми вярвайте но в Германия съм возил бремената си съпруга на рамката на колело,при това на сняг,сега имам 2 хубави автомобила и един стар съм подарил на родителите си.Моята мотивация,бяха самите ми родители-служащи,които всяка година взимаха заем,за да отидем на море и едва връзваха 2та края,така,че...
  • 29 гост

    2 1 Отговор

    До коментар #26 от "Миризлив Пор":

    Родителите ми също така ме мотивираха и да завърша висше образование,защото и двамата да са ми живи и здрави са със средно и видях още по комунизма,че няма как да бъдеш назначен на работа с по- голяма заплата с такава диплома.
  • 30 Густо Майна

    6 2 Отговор
    Много пошла статийка! По цял ден ни се вменява колко достойни са "бюджетните" професии - армия, полиция, лекари, съдии и т.н. Тук обче джанъм фактите са кристално ясни - "що така бе Миме..."?! Защото и най-кривото джипи е консуматор. И корумпето - съдия и др. такива. Истината е ИНДУСТРИЯ и индустриални професии. С нашенско ноу-хау! Не случайно преди 20 год. полската държава тегли 20 млрд. долара заем и ги раздаде на начинаещи предприемачи! Къде е Полша сега (1200 евр. ср. раб. заплата), къде е БГ??? Но при нас простотията продължава с пълна пара. По последни проучвания най-желаната професия сред младежите е... Лекар?! От къде бре джанъм пари да се издържат масово "любители" на подобен труд - лекари, адвокати, полицаи, общ. служители? Трябват инженери - на първо място, комп. спецове, висококвалифицирани работници във всяко производство. Логистици, професионални търговци и др. подобни!!! Всичко останало е розов облак, на крив ху. и вълната му пречи и още 30 год. "Ша са опра'им"... Ама друг път!
  • 31 КРИБ

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "ГосТ":

    ГЕРБАДЖИЙСКИ СТАНДАРТ
  • 32 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Зайко Байко многознайко":

    Те тук грешиш с 1 2 5 10 милиарда всеки комунистически клан ше живее прекрасно навсякъде по света и бизнеса му ще се развива а го боли че тука немало народ и затва сичките крадат до откат що не им требва народ с тез милиарди
  • 33 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    1 3 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Ма ходи и ти работи на олигарсите бе даже стани ударник работи петилетка без пари и денонощтно работи без пари и агитираи сите де познаваш и те така да правят и така ше се оправи държавата щот тя е на олигарсите ххаха
  • 34 Кратун

    0 3 Отговор

    До коментар #2 от "Зайко Байко многознайко":

    Много точно.
  • 35 Drittes Reich

    0 4 Отговор
    Аз по цял ден работя с два телефона, че и лаптоп понякога. Без надеждна и светкавична комуникация не бих изкарвал колкото сега. Работа се върши предимно с качествени хора и с няколко приказки по телефона.
  • 36 Реалист

    1 0 Отговор
    Този който си изкарва парите с труда си нека да взема и 100пъти повече от другите, ама разни дебили на държавна хранилка да вземат 8-10 пъти по вече от работещ човек в частния сектор е недопустимо, при положение, че заплатата на чиновника се изкарва от реалния сектор.
    Нека да има и държавни служители да вземат по високи заплати, но само тези постигнали високи резултати, а те не са по вече от 5% от всичките търтей в министерствата.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове