13 Декември, 2018 20:44 4 090 10

Разследват Горанов за корупция и конфликт на интереси

  • кпконпи-
  • владислав горанов-
  • пламен георгиев-
  • министър на финансите

Председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев сподели, че текат две проверки срещу финансовия министър

Разследват Горанов за корупция и конфликт на интереси - 1
Пламен Георгиев, снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Комисията за борба с корупцията и конфискация на незаконно придобито имущество извършва две проверки на финансовия министър Владислав Горанов - за корупция и конфликт на интереси. Това съобщи в студиото на "Още от деня" по БНТ председателят на комисията Пламен Георгиев.

"Едната проверка, за корупционно престъпление, е възложена от прокуратурата. Има и успоредна проверка във връзка с преценка за конфликт на интереси с оглед медийни публикации - до три месеца комисията ще излезе с решение", изтъкна Георгиев.

Председателят на КПКОНПИ коментира и делото срещу Евгения и Николай Баневи, като заяви, че комисията работи по казуса и проверява семейството за незаконно придобито имущество във връзка с уведомление от прокуратурата.

Георгиев коментира и решението на Гражданската колегия на ВКС, според което прекратяването на наказателното производство за някои престъпления е процесуална пречка при самото отнемане на незаконно придобито имущество в полза на държавата. Георгиев обаче изложи аргументи от текстовете на закона, в които се казва, че прекратяването на постановление не може да е пречка.

"Дотук имаме 20 дела за около 20 млн. лв. Това тълкувателно решение на съда обаче променя правилата на играта", категоричен е Георгиев. Председател на колегията във ВКС, която е взела това решение, е Лозан Панов, допълни шефът на КПКОНПИ.

"Имаме една година за проверка, която може да бъде удължена за срок от шест месеца. Представете си, че проверяваме сериозен бизнесмен който има 20-30 компании в чужбина или у нас, има хиляди сметки. За 10 години се събира една стая пълна с документи - това е само банковата информация, без движимо и недвижимо имущество. Понякога, чисто обективно, ние не можем да спазим този едногодишен срок", заяви той.

Георгиев е категоричен, че по никакъв начин през това време не се засягат правата на гражданина, защото проверката е тайна. Лицето разбира, че е проверявано едва при иска за запор, след което има срок от три месеца да докаже произхода на имуществото си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бибос

    19 1 Отговор
    Егати тъпото парче. Те го проверяват 18 месеца, а той да доказва правотата си само 3. Евала бе тъпа.к
  • 2 Иванов

    30 2 Отговор
    Прах в очите на народа.
  • 3 Социализъма и комунизъма

    25 2 Отговор
    Шшшшш кой ли ви вярва , гюбрета ГРОБарски ?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 С....Я

    16 2 Отговор
    ЩЕ.ГО.ОСЪДЯТ. КОЛКОТО.МОСКОВСКИ.ЗАКРИВА И. ТАЗИ.ПАРТИЯ.ЛЪЖЛИВА. И.КРАДЛИВА
  • 6 Морук

    9 0 Отговор
    Голям праз,само заглавие
  • 7 факт

    7 1 Отговор
    ВСЯКО ИЗВЪНРЕДНО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО СЛУЖИ ЗА РАЗПРАВА С НЕУДОБНИТЕ!!!
  • 8 5555

    5 1 Отговор
    Борбата с корупцията се свежда до тормозене на непослушни "бизнесмени".
  • 9 гашник с мотика

    5 0 Отговор
    Такава тъпа палячовщина нямаше и в Живковите времена!
  • 10 Гост

    2 0 Отговор
    Министър Горанов заповяда на КПКОНПИ да го разследват, само за пред медиите разбира се.