Last news in Fakti

16 Декември, 2018 08:44 6 590 46

Ваклин: След подкупа, преписката тръгна

  • александър ваклин-
  • кмет-
  • младост-
  • десислава иванчева-
  • подкуп

Седмици наред се носеха слухове и от други хора за тази практика

Ваклин: След подкупа, преписката тръгна - 1

„Когато подадете документи за една преписка и стигнете до районната администрация, която има единствено курирска роля да изпрати писмото до главния архитект, а в същото време чакате 7-8 месеца, ви става ясно, че не става въпрос за некадърност, а за нещо друго”. Това заяви пред камерите на „Канал 3“ строителният предприемач Александър Ваклин във връзка с казуса с обвинената в получаване на подкуп бивша кметица на столичния район „Младост” Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова и по-конкретно затова как на него му е станало ясно, че от него се иска подкуп.

Именно след жалба на Ваклин и с негово съдействие се стигна до арестите на Иванчева и Петрова.

„Седмици наред се носеха слухове и от други хора за тази практика”, допълни той.

Относно излезлите СРС-та в медиите той бе категоричен, че тези, които са с негово участие, са истински.

„Посредникът, по неговите думи, води няколко седмици преговори с нея и са стигнали до договорка за 15 евро на кв.м на първата фаза. Три по 75 означава 3 пъти по 75 хиляди евро”, каза още Ваклин.

Поясни, че фирмата му е искала разрешително за 4 строежа на територията на „Младост”. Разказа и цялата хронология около срещите му и предаването на подкупа.

„Пред мен Дюлгеров изпрати СМС-и затова до кметицата или зам.-кметицата. След това стигаме до среща в общината. Обясни ми, че тя е изнервена, инструктира ме как да се държа. Трябваше и той да дойде с мен, но се оказа, че той реши да ме изчака в кафене, където да му дам парите след това.

Доста време се надявах, че всичко е от некомпетентност, от липса на кадри. Надявах се, че нещата ще тръгнат нормално, но се оказа, че идеята е била съвсем различна.

„Отидох на тази среща (на 13 април) със 70 хиляди евро. Тя продължи 4 часа. В момента, в който пристигнах пред кабинета на кмета, настана суматоха. При влизането си чух, че секретарката обясни на кметицата, че това съм аз. Оставиха ме да чакам към 2 часа. Стана около 19:00 часа и естествено общината вече се бе изпразнила. Тогава се появи един човек, който се представи като отговорник по сигурността”, каза Ваклин.

Той внесе и яснота по друг въпрос относно искането за изграждане на детска площадка.

„Никога от нас не е искано да бъде изградена детска площадка – беше поискано да дарим пари с цел да бъде изградена детска площадка. Но това е друга тема как се харчат тези пари за дарения”, допълни бизнесменът и се върна на въпроса за срещата.

„Срещата се проточи непредвидено дълго и Дюлгеров си бе тръгнал. Разбрахме се след това той допълнително да се разбере с кметицата. Той поиска да отида по-късно вечерта при него, но аз се притесних дали не става въпрос за измама. След това той ми се обади в понеделник, обясни ми, че кметицата е много изнервена и няма да пусне нищо, докато не предам парите. На срещата тя много странно размахваше преписката ми и я въртеше като волан на автомобил. Те искаха още в понеделник да ги предам, но тогава нямах възможност да събера парите и отложихме за вторник.

Срещата бе уговорена за вторник в заведение на ул. „Раковски”. Те искаха да се предадат парите в Столична община, но се оказа, че по това време има заседание на Общинския съвет, на посещение бе и американска делегация. Казват, че мястото на срещата не е било случайно, но не – случайно беше. Тя си избра мястото, на което да бъдат предадени парите. Аз бях с Дюлгеров, когато той се разбра по телефона с нея, той да предаде парите в друго кафене. Пет минути по-късно той тръгна към другото кафене. Аз тръгнах след него и дори го проследих, докато той седна на една маса с кмета и зам.-кмета. След това вече нямам наблюдения какво се случва. И това, което знам е, че 10 минути, след като са предадени парите, тя се е обадила на секретарката и да пусне преписката”.

"Вярвам в институциите, винаги съм вярвал, занимавам се със строителство от 1999 г. и винаги съм се уповавал в тях. Досега не съм давал подкуп. Колкото до това дали са ми искали... В такъв мащаб от 1 милион евро само за куриерски услуги... Борбата с това явление трябва да продължи”, каза в заключение Александър Ваклин.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Статистик

    70 10 Отговор
    За кой от всичките раздадени подкупиот този юнак става дума?
  • 2 Малиии

    88 28 Отговор
    Гербрастка подлога, при това лъжлива

    Коментиран от #5

  • 3 Младост

    79 30 Отговор
    Мръсен клеветник, Господ ще го накаже!
  • 4 ДС 6то

    78 21 Отговор
    Хубавецо,че нали за това я опраскахте,за да ти тръгне "преписката".....а и не само твоята!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 щяпоий

    63 20 Отговор
    Гнусен наглец! Тръгна, разбира се, след като се сдушихте да тикнете пречката в затвора, за да си движите далаверата! Да гориш в ада дано!
  • 7 Hhhhhhh

    62 9 Отговор
    Да проверят парите на Ваклин.
  • 8 факт

    27 10 Отговор
    и аз като си платя и доктора ме преглежда, нищо че се осигурявам!
  • 9 Странният к ут

    48 13 Отговор
    СТРАННО Е ЧЕ ТОЗИ КЕЛЕШ НА СНИМКАТА ВЪОБЩЕ НЯМА ВИД НА ПРЕДПРИЕМАЧ, ПО-СКОРО ИМА ВИД НА ВИСШИСТ - ИНЖЕНЕР ИЛИ ДРУГО, А ТЕ НЕ СЕ ЗАНИМАВАТ С ПРЕПРИЕМАЧЕСТВО
  • 10 Ventura

    39 11 Отговор
    Една лъжа повторена хиляди пъти, започва да
    изглежда. като истина!
    Стига сте ни заблуждавали,
    знаеме колко струвате!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 123

    23 22 Отговор
    Гитката на кметицата в действие... Който не се е сблъсквал с общинската администрация само той може да твърди че там се "работи", всичките са мекерета - от строителен надзор(където имам преписка за събаряне на незаконен таван от 3 години и нищо не се случва), паркинги и гаражи и се стигне до кметицата и зам. кметицата които щом са видели паричките са решили да пуснат преписката но иначе не са знаели какво има в кутията. Незнам какъв лумпен трябва да си или колко подкупен и глупав за да наредиш да пусне секретарката ти преписка и да знаеш че това ще ти вземе главата и да твърдиш че не си взел подкуп, хайде бе хора, бива слабоумие ама чак пък толкова...
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Драйвър

    25 42 Отговор
    Явно бая пари е прибрала тази Иванчева преди да я хванат,гледам само най-скъпо платените адвокати я защитават,а Интернет и Фейсбук поддръжката е на изключително професионално ниво!Човека разказва как е бил рекетиран от районен кмет,а под статията има 10 отрицателни коментара написани все в един стил как видите ли този изрод топи святата жена!Платени подлоги-можете да си пишете каквото искате,но не забравяйте ,че Иванчева "светна като коледна елха" и мястото на такива е В ЗАТВОРА!

    Коментиран от #26

  • 15 име

    12 26 Отговор
    иванчева беше уж ново лице? сам нейният ментор се отказа от нея. защо? но кадиев я изхвърли като лоша ,либералнине умници я прибраха за много хебава.защо? оная отрепка панов да отива в ареста при нея.
  • 16 МАЯ МАНОЛОВА

    43 10 Отговор
    Зашо никой в държавата не го провери тоз юноша бледен,който с сигорност няма 40 год.от къде има тези пари и кой му ги дава .Тук са комундетата начело ББ Другарю Сссереш .
  • 17 nikola

    15 7 Отговор
    хмм , мерише ми на ганьовската приказка... " всички са маскари"
  • 18 бибос

    35 8 Отговор
    Няма ли да го проверят прокурорите как си е напазарувал парцелите и колко е платил за тях където трябва?
  • 19 vvvvv

    24 1 Отговор
    Не уточнява, за кой подкуп на прокурор.
  • 20 Бачо Киро

    38 13 Отговор
    Хахаха Ваклинчо, миндил, нали в момента на подхвърлянето на парите ѝ сготвихте PR показна акция. Кога ти пусна преписката? Докато чакаше с белезници половин ден? ДейВа и боклука лъжлив, отвсякъде се омота. Сготвихте я точно защото ви пречеше да си правите каквото сте свикнали.
    Що не си кажеш, а? Вече си каза, че всичко за подкупа е тръгнало от теб, демек трябва да си в затвора, заедно с Дюлгеров, който е единственият сигурен участник освен теб. Нали си пуснал жалба, защо не изчака? Защо "чрез приятели" и "случайно" си потърсил Дюлгеров, но иначе си знаел, че можел да помогне... Де факто ти инициираш даване на подкуп. На този етап никой друг нищо не ти е искал... "знаело се"... Ама по твои разсъждения... Всичко започва от теб. Ако беше читав, щеше да изчакаш жалбата. Институциите на ГЕРБ не се мотат срещу кметове парашутисти. Ти обаче си решил да я свършиш както си знаете вие строителните фирми. Потърсил си Дюлгеров, който е следствен, и си попаднал най-вероятно в клопка на КОНПИ като последен балък. От там нататък, за да не лежиш ще си готов на всичко... Само ти и Дюлгеров сте говорили за пари, никой друг никъде не ти казва нищо. Некадърна работа.. Хванахте се за едно 3х75 което може да всичко... Дори ти сам в съда отречеш Иванчева да ти е искала пари и въобще да сте говорили за пари. Уж патка, не знам си кво, ма за колко месеца подслушване нищо? Само ти и Дюлгеров и то по твоя инициатива! Сега ходиш по каналите и дрънкаш простотии, но в съда друга песен
  • 21 München

    10 4 Отговор

    До коментар #13 от "Литекс-Етрополе":

    Този, като го гледам е от ЛеWCки! Камбуров пак ви ....напомни за себеси!!
  • 22 Владо Вр

    28 3 Отговор
    Интересно, защо тръгна с подписа на главният архитект на София? Нали в "Младост" си имат архитект на района, а кметицата е отстранена, да не пречи?
  • 23 АНАНИЕВ​

    19 10 Отговор
    КАТО ГО ГЛЕДАМ и ТОЯ НЕ Е ЧИТАВ ДА ЖИВЕЯТ ВЯРВАЩИТЕ
  • 24 Орнела мути

    12 2 Отговор
    Ачкова кмета трябва да е в затвора тя е на най голямата далавера в центъра на София !!!До кога ще гледаме препълнените кофи за смет мръсните улици ,липса на правила за паркиране множество нарушители !!!Огромни проекти за който никой не и търси отговорност примерно Графа ,тротоарите където са ремонтирани и са по криви плочките от преди ремонта .Липса на зеленина в центъра мръсен въздух ,обслужва бизнеса като раздава разрешителни на места където е абсолютно забранено по Закон !!!С тази нейната диплома по право сигурно добре заплатена в чуждите университети някой я слага да работи това за което тя не е учила и не разбира управленските функции на общината !!!Оставка и затвор за този кмет който НЕ НАПРАВИ НИЩО .
  • 25 629

    3 7 Отговор
    Шеф на протестиращи строители. Други решили да вземат взятката и сега ги наказват. Пусти Сталин, Вълко Червенков и Антон Югов. Този заедно с кметицата на строеж на нов язовир с лопата в ръка. Ама и мечти - вече няма нито комунистическа, нито даже работническа партия. Няма да се учудя, ако Ваклин е даже и социалист.
  • 26 Бачо Киро

    16 6 Отговор

    До коментар #14 от "Драйвър":

    Светнал ти е мозъка, палячо. Тая мантра отдавна умря. Имала е съвсем малко по местата, където е пипана от полицайката. Те дори това 3х75 не нагласиха като хората ... "Подкупът" е 70000. Седем месеца и кусур некадърните калинки не можаха дори свястно управление да скалъпят. Аз съм абсолютно ЗА всички миндили да са по затворите, което означава 90% от ВСЯКАКВА администрация евентуално... Но тая я сготвиха, при това некадърно. Некадърници работят на всички равнища... Тоя пуяк даже трябва да му забранят да ходи по каналите и да се оплита постоянно в лъжите си, че хептен ги прави за смях.
  • 27 Дембо

    10 14 Отговор
    Била сготвена - ама тя сама си е сложила тенджерата на тигана и е скочила вътре. Как може да държиш една преписка 7-8 месеца и да не я придвижиш. Без никакъв отговор. Типично поведение на нагъл чиновник. Помислила се е за господ, вместо да спазва закона и задълженията си. За мен няма никакво оправдание за това забавяне. До момента не съм чул никакво смислено обяснение на този факт. За това трябва да си понесе наказанието. А иначе и аз не одобрявам начина по който я арестуваха.

    Коментиран от #32

  • 28 Онзи

    14 5 Отговор
    Този хубав господин се омотава все повече в лъжите си а поръчковите медии само изпълняват.
  • 29 Хахаха

    12 4 Отговор
    Бизнесмен. Хахаха... Жалка история.
  • 30 Холмс

    13 0 Отговор
    Може да се провери дали наистина се е обадила в общината да пускат преписката 10мин. след вземането на подкупа. Ако това вярно се доказва че Иванчева е вътре. Ако не е значи Ваклин лъже.

    Коментиран от #42, #43

  • 31 ТОЧКАТА

    4 3 Отговор
    стана ли ви ясно????>>>>>ТОВА Е БИЗНЕСЪТ В българия!!!!ПРЕЦАКВАНЕ......и натопяване на невинния...АЗ опрях до услуга от бизнесмен и той ми ОБЕЩА!!!>>>>Разбира се ,,СПОДЕЛИХ ОБЕЩАНОТО....И всички ми казаха ТОЙ Е СЕРИОЗЕН И ...ДЪРЖИ!!!!на думата си!!!!!ТОВА Е БИЗЗИ/ЗАЕТ!!!!/ МЕН/ЧОВЕК/бизнесмен.....Е ,А ваклин ..такъв ли е!!!?????
  • 32 ТОЧКАТА

    3 2 Отговор

    До коментар #27 от "Дембо":

    ВЯРВАЛА Е В ДЕМОКРАЦИЯТА!!!///демос-народ/кратос-власт/Като ...ОБЩЕСТВО!!!ГЛУПАКО....НЕ Е ПОИСКАЛА ЗА СЕБЕ СИ/НЕ Е ДОКАЗАНО/ ..... ИМАЛО Е ЯСНИ УСЛОВИЯ---правиш нещо за ОБЩИНАТА!!!/получаваш разрешение за ТЕБ.....

    Коментиран от #40

  • 33 ТОЧКАТА

    4 2 Отговор
    Ма СТРОИТЕЛНИЯТ БИЗНЕС е чист като ,,момина сълза,,!!!!!ТОЗИ ГО ДОКАЗВА СЪС СВОИ ДУМИ......!!!!!Пък ,,били употребени политически,,,!!!!и вдигат валянка СРЕЩУ ОПОЗИЦИЯТА политическа!!!!дехуй де....
  • 34 Подстрекател

    9 4 Отговор
    Много неприятна фигура е този Ваклин. Ще ме изкефи един ден да влезне в същата килия, където е Иванчева.
  • 35 РОБИН ХУУД

    4 0 Отговор
    Че това е всеобща практика в БГ се знае и от децата.
    Тук няма изненада , въпросът е да се докаже което е много трудно.
    Другите които си и плащали трябва да я изобличат тази май..а нагла .
    Сигурно за сефте взима подкупи и бакшиши, хайде холан .
    За мен е интересно къде човек може да се оправи без подкуп и бакшиш ?
    Всичко така е устроено у нас няма как да не дадеш , правилата са такива.
    А колко е лесно ако въведеш европейски или скандинавски модел, най добре е електронно управление на всякъде.
    Изборите също да са електронни, няма как да въведеш мъртви души и да смениш изборни урни .
    Или да подкупиш изборната комисия както правеха досега в провинцията.
    И ТОГАВА КАРТИНКАТА ЩЕ Е ДРУГА НО ПО РЕАЛНА.
    Най после да се оттървем от тези тюфлеци че само кадруват и крадат
  • 36 Диди

    5 2 Отговор
    Грях ти на душата, не си читав,извини се
  • 37 сноу

    6 3 Отговор
    Тоя подъл мазник, още ли не си е намерил майстора.От времето на казармата ги ненавиждам такива отрепки, и по свинските им присвити очички ги познавам, що за долни гадове са.Само като им видиш ехидните физиономии и очаквай кален номер
  • 38 ТОЧКАТА

    3 1 Отговор
    ,,,...и макар от КАЛ да сме направени господиии,не искам в кал да прекарам живота си...,,.....НООО , то от ТОЗИ само кал....бе господииии..../по Кирил Маричков,,реката,,/
  • 39 qwerty

    5 3 Отговор
    Много вероятно е,че Ваклин е евреин=ДАЛАВЕРА
  • 40 Дембо

    3 2 Отговор

    До коментар #32 от "ТОЧКАТА":

    Ако имаше ясни правила, Иванчева щеше да му отговори официално на преписката, че трябва да дари пари за площадка за да му придвижи документите. Всичко останало е корупция. Набий си го в дебелата тиква. Повръща ми се от чиновници да ти искат пари за доброто на общината. Каква е Ивачева, че да определя какви пари трябва да се дадат. Че чак била изнервена. Плюс това правилата казват, че има банкови сметки и касиер за да дадеш пари, а не куфарчета, кафенета и други глупости.

    Коментиран от #41

  • 41 ТОЧКАТА

    1 3 Отговор

    До коментар #40 от "Дембо":

    Това е НЕГОВАТА версия!!!На Иванчева -чул ли си я,видял ли си я???И в КОЙ закон са предвидени посочените от теб,,...че трябва дарение...,,....А си напълно прав когато ти се повръща от......и т.н....и не само на теб.

    Коментиран от #45

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Гого

    0 4 Отговор

    До коментар #30 от "Холмс":

    Секретарката е потвърдила в съдебна зала. В кауша.
  • 44 Капитан Петко войвода

    6 1 Отговор
    Другаря ваклин типичен "мишок" и подлизурко.
  • 45 Запетаята

    0 2 Отговор

    До коментар #41 от "ТОЧКАТА":

    Точка, нейната версия я гледам всеки ден по няколко пъти. Адвокати, майки, ПиАри, самите обвиняеми, Зелени и ДеСеБари, Боец и всяка измет, която на черното вика бяло. Колко ли минути има да поживее коментарът ми, преди да бъде затрит този път? Така е, право на мнение имам, ако е правилното мнение.
  • 46 Мария

    2 1 Отговор
    ТРЯБВА ДА СИ ПРИСТРАСТЕН ,ЗА ДА СЕ УСЪМНИШ ВЪВ ВИНАТА НА ИВАНЧЕВА.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове