Last news in Fakti

17 Декември, 2018 09:20 2 681 15

Харчим най-много за храна в ЕС

  • храна-
  • алкохол-
  • цигари-
  • разходи-
  • харчене

На второ място в Европа сме по разходи за алкохол и цигари

Харчим най-много за храна в ЕС - 1

България заема незавидното 35-o място по разходи, които средностатистическият нашенец харчи за хранителни продукти, предаде репортер на БГНЕС. Общо в класацията са включени 40 европейски държави.

Българинът отделя над една трета от своите доходи, за да нареди трапезата си. В процентно отношение това прави 36,7% от парите му. Това е най-високият процент сред държавите от Европейския съюз. Зад нас няма нито една страна-членка на ЕС.

Българинът е лидер и в една негативна класация. Той е на второ място на Стария континент по разходи за алкохол и цигари. Той отделя средно 5,1% за тези свои нужди. Тук сме изпреварени от своя вечен побратим във всички подобни изследвания – Румъния. Нашите северни съседи харчат за тютюн и напитки 8,2%. Самата Румъния също не се представя добре в класацията. Тя ни изпреварва само с две места и е 33. Разходите на румънците за храни са 34,3%.

България е заобиколена от своите балкански посестрими в рейтинга. Пред нас са сърбите, които отделят 34,5% от доходите си за храна, а зад нас македонците, чийто разходи са 37,8%.

От балканските държави по-напред са Турция, нареждаща се на 20 място с 19,7% разходи за храна, и Гърция – съответно 23 място и 20,4%. Словения, Хърватия и Черна гора също могат да се похвалят с по-висок стандарт на живот от нас.

Най-малко пари за трапезата отделят в Люксембург /8,7%/, Великобритания /10%/ и Холандия /10,6%/. В първата десетка на благополучните държави с високи доходи са: Ирландия, Финландия, Австрия, Норвегия, Швейцария, Дания и Германия. В най-силната икономика на ЕС за храна се харчат средно 12,1%, а за алкохол и цигари – 1,7% от парите на домакинствата.

В последната тройка Молдова, Казахстан и Украйна /50,9%/, където приблизително половината от парите отиват за храна.

При съставянето на класацията са анализирани бюджетите на домакинствата през последните години. Като правило колкото по-нисък е делът на разходите за храна, толкова е по-висок жизненият стандарт, толкова по-големи са разходите свързани с удовлетворяване на други потребности – посещение на ресторанти, образование, развлечение, пътешествия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Коментар

    26 0 Отговор
    Ако Нещо се Розубедите Пусннете си Телевизора,там ще кзват ,че сте Добре
  • 3 Карай наред

    18 0 Отговор
    Кофти, страните в първите места по този показател като правило са на последните места, по показатели като жизнен стандарт, продължителност на живота и др., които правят живота на човека живот, а не борба за оцеляване.
  • 4 нервен

    10 6 Отговор
    Тази статистика е манипулативна и невярна българина харчи повече пари за алкохол и цигари от колкото за храна !!!
  • 5 Голям Слон

    28 2 Отговор
    Нали все ви опявам за паритета на покупателната способност :-) Бедните нации, като българската, харчат почти целия си доход за храна и битови сметки. Така е в този рай неземен.
  • 6 JkJ

    4 18 Отговор
    Както и да го въртите, България е в първата четвърт на най-богатите страни в света. И по БВП и по стандарт на живот и по всичко. Па нека за някои неща да е последна в Европа.

    Коментиран от #13

  • 7 DDDDDD

    13 1 Отговор
    Българинът отделя над една трета от своите доходи, за да нареди трапезата си. В процентно отношение това прави 36,7% от парите му.....При заплата от 600лв това е 220лв на месец. Хората на право се угояват. ...

    Коментиран от #9

  • 8 Истинския Рикардо

    1 12 Отговор
    Доста средства съм харчил за храна,за което сега съжалявам.....!Просто е излишно да се мисли толкова много за храна...!!!!!Сега щях да имам поне една хубава кола....!!!!
  • 9 Българин

    2 10 Отговор

    До коментар #7 от "DDDDDD":

    Не гледаи умно българино ами спри цигарите, алкохола и яденето на мазгочи по празниците, че то колко се тръшхаха от инфаркти и инсулти. И за това ли ви е винивен Борисов или пък Путин.

    Коментиран от #10

  • 10 Балканджия

    8 1 Отговор

    До коментар #9 от "Българин":

    Сутри със ставането кат опъна 100 сливова със сланинка и ми идват сили
  • 11 ванката

    6 1 Отговор
    еми на тия цени е съвсем нормално...
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Колю

    7 2 Отговор
    Това е така защото заплатите са ... и хората харчат 40% и все си е с икономии. Ми иначе ще умреш от глад. Парите на всички на основна заплата стигат за билетче за рейс и храна боклук от веригите ,за данъци ,ток с икономии зверски и вода.Това за да можеш да си жив и отново да отидеш на работа. Абсурдистан и пълно безсмислие.
  • 15 ДОКО

    0 0 Отговор
    ВДИГАЙ ЦЕНАТА НА ХЛЕБА..КАЗА ГЕНЕРАЛ БОКО ТЪПОКО..
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове