17 Декември, 2018 20:10 3 069 38

И през 2019 г.: Ремонтите в София са приоритет (ВИДЕО)

  • софия-
  • бюджет-
  • ремонт-
  • йорданка фандъкова-
  • бсп

Бюджетът нa Столична община за 2019 г. е 1,6 млрд. лв.

И през 2019 г.: Ремонтите в София са приоритет (ВИДЕО) - 1
Снимка: бТВ

Днес кметът на столицата Йорданка Фандъкова и заместниците ѝ представиха официално проекта за бюджет на Столична община за 2019 г. заедно с отчет за направеното през 2018 г, съобщи БГНЕС.

Приоритет ще бъде модернизацията на подземния и наземен градски транспорт в София, очаква се линията на метрото да бъде удължена с 12 км да стане 48 км. 306 млн. лв. са отделени за строителството на първия и втория участък от третата линия на метрото.

1,6 млрд. лв. ще похарчи София през изборната 2019 г.

90% от автобусите на София догодина ще са нови и с най-високия екологичен стандарт ЕВРО6. през 2019 г. Средната възраст на автобусите ще е под 6 г., съобщават от Столична община.

В плана си за следващата година Столична община залага и върху възстановяването на големите паркове на София и изграждането на нови. През 2019 г. Се очаква да бъде завършен първият етап на Западен парк и да се изгради първият публичен аквапарк в парк „Възраждане”.

Третата ключова задача на общината за следващата година е цялостната реконструкция на улици и булеварди, като фокусът ще бъде върху кварталите. Очаква се 15 големи обекта да бъдат реконструирани - разширението на бул. „Филип Кутев“, последният участък от бул. „Монтевидео”, южното платно на бул. „Тодор Каблешков“, пробива на бул. „Петър Дертлиев“, Източната тангента от бул. „Ботевградско шосе“ до Северна скоростна тангента, както и локална улична мрежа, която обслужва тангентата, бул. „Първа българска армия“, бул. „Президент Линкълн“, ул. „Народно хоро“ в район „Овча купел“, ул. „Житница“,бул. „Скобелев и транспортния тунел на НДК, основен ремонт на ул. „Кукуш“, ул. „Йосиф Щросмайер“, ул. „Коперник“, ул. „Атанас Узунов“ и основен ремонт на зоните на централна градска част.

„Целта, която си поставихме – да няма чакащи деца за детски градини – реално ще бъде изпълнена със строителството на заложените в Бюджет 2019 – 15 нови сгради. Това е рекорден брой нови сгради, с чието завършване ще осигурим места за всички деца над 3 годишна възраст. Догодина ще завършим първата цялостна модернизация на 13 училища и 13 детски градини със средства по ОПРР. В районите „Илинден“, „Надежда“, „Красна поляна“, „Връбница“ – ние в действителност преизграждаме 26 училища и детски градини”, коментира кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

Администрацията на София се похвалиха, че без да вдигат данъците в периода от 2012 г. до 2017 г. са събрани почти 184 млн. лв. и допълниха, че през следващата година не са заложени увеличения на таксите извън променените от Народното събрание.

Бюджетът на Фандъкова за 2019-а е безцелен и безидеен. Липсват политики за хората.Диспропорциите ще продължат да се задълбочават, градът ще продължи да се задъхва. Необходимо е да се промени философията за развитието на София. А това, което ни предлагат за следващата година е още от същото.

Това каза лидерът на столичните социалисти и председател на групата на БСП в СОС Калоян Паргов по време на семинара за представяне на проектобюджета на Столична община.

"Бюджетът трябва да бъде на Столичния общински съвет, а оттам на столичани, а за поредна година сме свидетели на бюджет на общинската администрация“, обясни Калоян Паргов. „Както много други, така и обещанието, че за следващата година ще направим програмен бюджет, във формирането, на който ще участват всички общински съветници, се изпари. Остана само мирисът на мръсен въздух“, посочи председателят на БСП-София.

„Предложеният бюджет за 2019-а на Столична община няма програмен характер“, категоричен е Паргов. Според него това трябваше да бъде бюджет на изравняване на стандартите между центъра и крайните квартали.

„Очаквахме да чуем, че през следващата година ще има ясни приоритети в развитието на столицата, с конкретно заявена грижа и внимание към хората, които живеят в крайните квартали и жилищните комплекси. София освен административен център на държавата е и град, в който живеят и работят хора, които плащат данъци. Те очакват да получат добра градска среда, която гарантира качество на живот. Столичани искат да видят как парите от техните данъци и такси се връщат при тях“, коментира Паргов и допълни: „Европейски проекти може да бъдат реализирани в централната част, а приходите от данъци да бъдат насочени приоритетно към крайните квартали, които чакат вече 30 години общината да обърне внимание на проблемите им“.

„През тази година хората поставиха ново изискване - не искат само количество, а искат и качество. Именно качеството на извършените строително-ремонтни дейности се превърна в основен проблем и предизвика вълната от недоволство на гражданите - ремонтите на „Дондуков“ и „Граф Игнатиев“, неудачните решения с велоалеята по „Раковска“ и „островите“ на „Константин Величков“, които стесниха платната, затрудниха движението по тези улици и допринесоха за замърсяването на въздуха. Ето защо днес очаквахме да чуем анализ на свършеното и на това, което не е свършено и защо. Но нямаше нито дума за качеството на изпълнение на инвестиционната програма“, обясни Калоян Паргов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кмета на Симитли

    21 7 Отговор
    Ебах тиквата и се насраХаХаХа!!!!Слава РОССИИ!!!анално податливи гербави сороспийййй!!!!!

    Коментиран от #25, #26

  • 2 Антигробар

    20 1 Отговор
    Е нали някой все пак трябва да лапа пари от това упс да "усвоява".
  • 3 999

    22 4 Отговор
    Нека някой ми посочи град в страната, в който се изсипват приоритетно парите на страната. Чудя се колко пари е вложил селянина от Банкя в Кричим, Лом, Кубрат, Свищов, Кнежа и още един куп малки градчета, които не са виждали нещо да се прави в тях от държавата от времето на Соц-а. Да изливаш всяка година толкова пари в тъпият град на търтеите е меко казано нагло! Не Ви ли стигнаха повече от 130 години да наливаме пари само в тъпият град?

    Коментиран от #11, #19

  • 4 Бойко ефенди

    27 0 Отговор
    Ремонтите в София и в цяла България , никога няма да свършат , до като има крадливи управници и политици ,, минимум 50% от парите се крадат , от упрвляващите
  • 5 .....

    8 0 Отговор
    Идват избори, но стандартът на живот съвсем не е само “количеството” ремонт. Въпреки това пак ще има 50% негласували, а за мнозинството от останалите кметовете вече лично благодариха, на КОЙТО “ трябва”
  • 6 Вожда БОЙКО

    14 0 Отговор
    Ще правим ремонти на ремонтите и ще усвояваме евро средства ударно,а вие бъдете с най ниския стандарт на живот.
  • 7 РАМБО

    9 1 Отговор
    А другите градове ? Там не живеят ли хора ? Дори и прогнозата за времето е - " За София и за България " ! Предлагам да ги оставим да си живеят отделно - бюджетът им да е каквото си изкарат а не да цицат от всички !

    Коментиран от #29

  • 8 Mорук

    9 0 Отговор
    Докато тиквите ни управляват ремонтите винаги ще са приоритет
  • 9 възмутен

    9 2 Отговор
    ПРИОРИТЕТ Я! От ремонтите и строителството са най- яките комисиони, а че се извършват лошо, какво ли ФАНДЪКОВИЦА Я ИНТЕРЕСУВА. НАЛИ ИМА ЗА ГЕПВАНЕ. МРЪСНА, ПОДЛА ТВАР!
  • 10 Тва в гащите да ми оправят

    1 1 Отговор
    Да побарст голия
  • 11 Фандък Йорданов

    3 6 Отговор

    До коментар #3 от "999":

    Докато видните ти съселяни окупират СофияТа, но си плащат данъците в Горно Уйно, ще бъде така, а също така дневно приходящите аграри от дълбокия прованс, карат Столицата да бъде изпълнена от почти 50% от населението на страната, спящи по 4-18 души един върху друг във една стая под наем, но плюещи че е мръсно, гадно, пълно със сволач. Когато търтеите като теб кажат че искат работа в региона си и покажат че не са просто едни оплакващи се мързеливци, тогава ще е хубаво да се коментира темата.

    Коментиран от #16, #31

  • 12 Drittes Reich

    6 2 Отговор
    Градовете се делят на ваши/техни, което е глупаво. Бай Ганьо има уникалната способност да подклажда и пази насадена омраза с поколения. Към фенове на друг отбор, партия. До като успешно разделяш овците на лагери ще ги доиш безпроблемно. Разделението дава възможност за манипулации. А овчедушието е епидемия.
  • 13 Благодря ти Данче!

    3 4 Отговор
    Хора радвайте се, на постигнатото, не е малко. Има две сериозни забележки - относно качеството, което зависи от качеството на фирмата. Другото е за грижата за останалите населени места, така е и там трябва същата грижа. Но по-добре Данчето, отколкото "идейните ". И погледнете Баку, Азърбейджан. За едни 20 години този град е превърнат в един от най-модерните и най-чистите в света. А до обезлюделите селища на Азърбейджан -за същото време са прокарани нови модерни пътища, ток, вода, държавата щедро субсидира ремонтът на всяка стара къща и строеж на нови в подобен стил.... Създава туризъм или поддържа мини предприятия... И хората се завръщат. Това се постига благодарение на огромните петролни залежи там, на това че нито външни, нито вътрешни ги крадът или дори и да крадът, това което остава за народа е разумно и щедро влагано. Иначе златните залежи на България могат да я направят първа в света по благоденствие на народа и, но вместо това е това, което е. Дано.
  • 14 Той. Е

    4 1 Отговор
    КАКВО ще се строй А КОЛКО ЩЕ СЕ КРАДЕ ..........ДОКОГА.....
  • 15 Анонимен

    6 1 Отговор
    И през 2019-та година ремонтите в София ще се планират от невежи, ще се финансират от алчни, ще се изпълняват от неграмотни и ще се амортизират от вечно недоволни.
  • 16 Morgoth

    4 7 Отговор

    До коментар #11 от "Фандък Йорданов":

    Всъщност и двамата сте доста в грешка. Първо София не само се издържа сама, но и от хората работещи тук се пълни хазната и се раздават пари на други общини, вероятно и на Кричим, Лом, Кубрат, Свищов и Кнежа. Второ София е толкова богата именно, защото тук се плащат много данъци. Данъците на тази дошли от провинцията да работят и да живеят тук, както и данъците на бизнеса който живее на техен гръб. Без постоянния приток, особено на висококвалифицирана работна ръка от цялата страна София не би била това което е, а без София останалите градове щяха да са още по-бедни.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 filo

    3 4 Отговор
    Браво на плювачите, заработиха и тоя път, но има и мрънкачи все от нещо недоволни, недоволни,затова че в София непрекъснато се прави, ремонтира или обновяват обекти, които не са пипани с десетилетия, освен това и се строят нови дълготрайни активи в полза на обществото. Оценявам това, защото съм живял в София и във времето, в което нищо не се пипаше, но пак се плащаха данъци и мога с река на сърцето да кажа, че наистина в последните 10 години в града се направи много. Може и да се е крало, но къде не се краде. Преди само се крадеше. Може и качеството да не е на най-високо ниво и да има какво да се желае в това отношение, но постигнатите резултати с факт и който ги отрича или е болен мозък или е потънал в зависимости.

    Коментиран от #30

  • 19 Софиян Бибиян

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "999":

    Наистина милиардите привидно се изливат в София, но те всъщност се прибират от политическата олигархична класа, която в момента се състои основно от кариеристи от провинцията. Трудно ще откриете виден софийски политик или бизнесмен (от онези, които прибират чувалите с пари), който е роден в София. Ако щете вярвайте, но от изсипвания върху София дъжд от мангизи почти нищо не остава за благото на жителите на София. Стремежът на всяко едно софийско парвеню е да награби колкото може повече, и с награбеното, налегнат от носталгията, да построи дворец в родното си място, мечтаейки там да прекара старините си. Така че, драги ми господине/госпожо, тея пари всъщност се изразходват за да ви е хубаво на вас, в малките населени места, докато гледате и се радвате как някой ваш земляк пристига с новата си луксозна германска лимузина за почивните дни в новопостроения си палат.

    Коментиран от #20

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Софиян Бибиян

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "Значи":

    Ако имате такъв земляк който подхвърля и на вас по някоя троха няма ли да се гордеете? Ако уреди да се поправи пътя до населеното ви място за да не му друса, няма ли и вие да се возите на хубаво?
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ГосТ

    3 1 Отговор
    Принципно, автобусите в София трябва да бъдат сведени до минимум и да се наблегне на електротранспорта-тролеи,трамваи и метро. За което в София има прекрасна инфраструктура. Отделен е въпросът,дали някога ще видим трамваи и тролеи българско производство....
  • 24 ГосТ

    4 2 Отговор
    Няма как да не плюя отново,при положение че отново чета за автобуси с ДВГ, евро 5, евро 6....начална учителка и мутра...кво да очакваш
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Хрис

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "РАМБО":

    Рамбо, към другите градчета трябва да добавим и софийските крайни и не само крайни квартали, като Люлин, Младост, Надежда и т.н. Девиза на Фънди е "Всичко за центъра, всичко за лустрото, останалите' кучета ги яли"
  • 30 Реалист

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "filo":

    Абсолютно реална оценка. През последните 10 години се направи много повече от предишните 20 години. Не бива с лека ръка да се плюе по труда на хората. София се преобразява към подобро с всяка изминала година. Не бива заради лошия избор на архитект и фирма за ремонт на една улицаа да отричаме всичко направено. Като недостатък се очертава само липсата на контрол за качеството на ремонтите. Не може ремонт на улица включващ ВИК, ТЕЦ, асфалт тротоари, който би следвало да издържи 50г., да се прави отново след 5 години само и само да се усвоят отпуснатите за това пари. Печалбата е за фирмите а прахоляка за гражданите ето това трябва да се промени.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Софянец

    1 1 Отговор
    Еми нормално е да се наливат много пари в София,цяла БГ дойде тука ,стойте си по родните места тогава и не мрънкайте
  • 33 Кмето

    1 0 Отговор
    ЧЕ какво лошо има? Нека да си стане още по-хубав града и да ни се пооправи инфраструктурата малко
  • 34 Лелинчо

    0 0 Отговор
    Това са все хубави новини! Колкот повече инвестиции се правят в града ни, толкова по-хубава ни става инфраструктурата
  • 35 Минчо

    1 0 Отговор
    Супер новини за София, нека да се инвестира, а не да се краде! Фандъкова е добър кмет
  • 36 Троко

    1 0 Отговор
    Евала! ТАКА ТРЯБВА, да се инвестира, а не да се краде ...
  • 37 Големио

    1 1 Отговор
    Това са чудесни новини! Хубави е да има инвестиции в един град
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове