19 Декември, 2018 16:10 2 239 22

Нинова: Борисов вкара България в европейски скандал

  • корнелия нинова-
  • бех-
  • европейски скандал

ЕК не е искала приватизация на БЕХ

Нинова: Борисов вкара България в европейски скандал - 1
Снимка: БСП

Корнелия Нинова прочете декларация от името на ПГ на „БСП за България“:

Европейската комисия наложи глоба на Българския енергиен холдинг за 77 млн. евро., приблизително 150 млн. лв. БЕХ е държавно дружество и неговото управление се осъществява от екип, излъчен и назначен от правителството. Наложената глоба е за злоупотреби с господстващо положение. Заключението на комисията и препоръките към България са да се премахнат пречките пред навлизане на конкуренти и това да позволи на българския пазар на газ на едро да функционира по-ефективно с повече продавачи и купувачи и може би най-важното, ще осигури на българските граждани по-добри цени и възможност за избор на доставчици на газ.

Реакциите не закъсняха, премиерът Борисов каза: „Нашето усещане за собствеността на газопреносната система е, че ако не е собственост на българските граждани и на българската държава, би било предателство“. И нашето усещане е такова, г-н премиер и затова ПГ на „БСП за България“ подкрепи в Народното събрание решение да не се приватизира Булгартрансгаз. По думите на премиера, ЕК е изискала от България Булгартрансгаз да бъде приватизиран, да дойдат "най-големите руски, турски и какви ли не компании и да излезе, че той е дал тръбите на България". Г-н Борисов заема позата на един патриот, отговорен държавник, който брани националния интерес. Да, ама не.

Вчера попитахме ЕК, вярно ли е, че са си позволили да поставят условия на България: „Или приватизирате, или ви глобяваме“. Отговорът дойде светкавично, в рамките на деня. Изрази го еврокомисарят по конкуренция Маргрете Вестагер. Тя опроверга твърдението на българският премиер Бойко Борисов и каза:“ЕК не е искала приватизацията на Булгартрансгаз“. ЕК е настоявала за преструктуриране чрез изваждане на шапката, на доставчика на газ и оператора на газовата мрежа. Как да се направи това е било оставено за решение на българското правителство. За ЕК е било важно, цитирам: „ Да спрат незаконните действия на БЕХ“.

Какви са изводите от тази ситуация? БЕХ е извършил незаконни действия, ЕК е реагирала, българското правителство- не. В резултат на това, на България е наложена глоба от близо 150 млн. лв. За да оправдае бездействието, некадърността, нарушаването на европейските и българските закони, премиерът на държавата Бойко Борисов си позволи да излъже, че му е поставено условие за приватизация. Както е видно от изявлението на еврокомисаря, такова условие не е имало. Резултатите от това положение за България - Бойко Борисов, гражданите за европейско развитие на България и тяхното правителство вкараха България в европейски скандал.

Уважаеми колеги, понеже много често сме спорили за настоящето и бъдещето на Европа, много често сме се противопоставяли на това, че вие чертаете бъдещето на Европа, а едва ли не БСП е антиевроепейска партия, бих искала да ви кажа, че да критикуваш ЕС не е антиевропейско, а нормално. Така направихме с Истанбулската конвенция, по въпроса за миграцията, двойните стандарти в храните. Това не е антиевропейско. Но да набеждаваш ЕК в нещо, което не е искала от България, за да си спасиш собствената кожа, това е антиевропейско и ще носите отговорност за този скандал, в който вкарвате България на терена на ЕС.

Вторият резултат - България ще трябва да плати тези 150 млн. лв., дори и да се продължи с наказателно дело и съдебна процедура. Ето тук дойде втората лъжа от г-н премиера, който каза: „Няма да я плащат българските граждани, ще плати БЕХ”. Добре, но БЕХ от къде ще вземе тези пари? От собствени приходи? От какво са тези приходи – от услуги на граждани и фирми, а кой плаща тези услуги - гражданите и фирмите. Правителството не е защитник на националния интерес, а са хора неспособни, некомпетентни да управляват икономиката, енергетиката и страната. Но за това плащаме ние, всеки български гражданин, от джоба си, през цената на газ, ток и парно, при цялата бедност и неравенство, които има в страната.

Тук искам да поставя един въпрос към управляващите, макар да няма конкретно отношение към този казус, но има по темата. Знаете ли, уважаеми управляващи, за колко пари е осъдена България по време на вашето управление и колко е платил всеки български гражданин, защото тези глоби за нарушения от страна на правителството ги плащат всички. Сигурно не знаете. Ние поискахме справка от Министерство на финансите. Български граждани са осъдили представители на правителството за нарушаване на техните права за 15 563 961 лв. Тези пари са платени. Ще бъдат платени сега и тези 150 млн. лв. Въпросът ми е кога, уважаеми г-н премиер, ще започнете да изпълнявате законите на България. В тях пише следното: „Държавен служител отговаря за вредите, които е причинил умишлено или при груба небрежност на държавата или на гражданите, чрез незаконосъобразни действия или бездействие, при или по повод изпълнение на служебните му задължения”. Попитахме министър Горанов – „колко регресни искове сте завели към държавни служители и управляващи, които с действията си са причинили вреди за държавата и народът е платил тази безотговорност”. Отговор: „Министерство на финансите не е предявило нито един иск срещу държавни служители, заемащи длъжности в неговата администрация, на основание на този текст за реализиране на регресни права”. Кога, г-н Борисов, ще изпълните закона и ще заведете регресни искове срещу онези ваши министри и служители, които причиняват това на страната и за което плаща целият български народ.

Призоваваме ви да го направите много бързо, както за тези, вече платени 15 млн. лв., част от които вероятно са по делата срещу Цветанов, така и за тези бъдещи. Ако не го направите в най-скоро време – рано или късно ще дойде времето да носите отговорност за това. Докато поне един не си плати от джоба своята некомпетентност и некадърност, с която е причинил вреди на държавата и гражданите, това ще продължава. Рано или късно, всеки един такъв държавен служител ще носи лична отговорност, защото така казва законът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 антрашпиц

    42 2 Отговор
    Кво да кажа?Не съм привърженик на Курнела,ама като е права за лъжльото...

    Коментиран от #5

  • 2 Оставка

    28 1 Отговор
    Цацаров да се самосезира!!!
  • 3 волен сидеров

    24 2 Отговор
    свърши се с ерата цвък цвък и б.б. сега и домуза в едно с псевдопатриотите да си оди -И- да идва новият -а не бсп щото и тях ги видяхме кво струват.Нека дойде новото време с младите хора -Амин.

    Коментиран от #19

  • 4 566гг67

    29 2 Отговор
    То да е сефте Боко да излъже и да се възмутиш.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Олимпийска надежда

    20 1 Отговор
    ББ ни направи абонат на Европейската комисия.Тази година 77 млн. евро , догодина 177млн. евро и т.н.
  • 7 onq s konq

    4 31 Отговор
    НЕ МИ ПУКА какво ще плаща България-важното е НИНОВА ДА СЕ ЗАПЕНВА В БЕЗСИЛНА ЗЛОБА ЧЕ НЕ Е ВЪВ ВЛАСТТА!:)
  • 8 Сатаната

    12 2 Отговор
    Демократи, дето се гласите да привлечете нас десните избиратели не ви ли е срам комунист да ви върши работата или просто се гласите за патерици / подлоги / на тази измет.

    Коментиран от #15

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 А БЕ

    7 12 Отговор
    Като прочетох всичко внимателно точно това разбрах, че ЕС искат някой да се намеси и в газопреносната мрежа , както в ТЕЦОВЕТЕ И ЕНЕРГОДРУЖЕСТВАТА ! МА КУРНЕЛО ЗА РУСИЯ ЛИ ЛОБИРАШ , ПРОДАЖНА ДУШИЦЕ ?!

    Коментиран от #12

  • 11 Усмивката

    4 1 Отговор
    А къде е онзи креслив източносибирски пудел .Къде е онази телевизия с разстърсващо критикарските правителството предавания.....Тишинаааа...тишинаааа....само тя ми остана след тееб....Ей на това му викат предателство гн.Симеонов.Да продадеш родината си за пост .Вашите имена ,като изменници, са написани и такива ще останат в историята
  • 12 Усмивката

    6 1 Отговор

    До коментар #10 от "А БЕ":

    По добре не чети.Това не ти се отдава.
  • 13 ормв

    8 1 Отговор
    пожарникаро учеше английски с картончета той човека не го разбира какво го пита та да ти отговори с цв.цв са за панделата

    Коментиран от #18

  • 14 злия

    2 4 Отговор
    усмивката е най гадната гримаса
  • 15 Усмивката

    5 2 Отговор

    До коментар #8 от "Сатаната":

    Какви десни ,какви демократи са тия.Те не влизат в никакви класации.Тия са по лоши от телефонни измамници.Щото са в костюми и са ги избрали на власт.Утре паднат ли ,ще са по жалка картинка от Бай ти Тошо.В момвнта цялата държавна машина работи за тях.Щот сме народ страхлив и без самочувствие.Показа го и Слави Трифонов.
  • 16 ГосТ

    3 0 Отговор
    Ама то е така и за Южен поток и за АЕЦа и за много други неща. Да има определени правила в този съюз, иначе нямаше да е съюз,и като не им изнася нещо на готованците и не разбират какво трябва да направят и се почва съчинения по картинка...
  • 17 СТАРОТО

    1 3 Отговор
    кой левичар е пердашил Кора Ментата-Госпожа Лъжа ,че я е разкрасил вече седмица!!!

    Коментиран от #20

  • 18 СТАРОТО

    1 3 Отговор

    До коментар #13 от "ормв":

    ормв, и като идат там -кого ще намерят-Фатмака -генерал "шестотин и шесет хиляди" и някои по-дребни плазмодии ,ли???

    Коментиран от #21

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Усмивката

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "СТАРОТО":

    Сложи си очилата и прочети какво губи България и какви мошенници ни управляват .Не се виждаш къв гол х.й си ,тръгнал елита да заглежда.
  • 21 Усмивката

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "СТАРОТО":

    Кат та гледам ,с какво разполагат гробарите ,какви третокладни тролове е пуснал ,значи иде им края.
  • 22 чичо

    0 0 Отговор
    Аз помня, как един Жан я вкара тая държава на 2 метра под земята, само преди 20год.А познайте кой я съжеви.Рапорт дадох.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове