19 Декември, 2018 18:26, обновена 19 Декември, 2018 18:40 4 352 15

Бюрото за контрол на СРС не е за хора от НСА и Лесотехническия

  • бойко рашков-
  • срс-
  • бюро за контрол на срс

Не завиждам на тези членове, които ще бъдат избрани без юридическо образование, коментира сегашният председател Бойко Рашков

Бюрото за контрол на СРС не е за хора от НСА и Лесотехническия - 1
Снимка: БГНЕС

Бюрото за контрол на Специалните разузнавателни средства от година не действа ефективно, а с гласуването на новия му състав функцията му ще стане напълно „камуфлажна”. За това предупреди в предаването "Лице в лице" по bTV председателят на структурата Бойко Рашков.

„Като че ли погрешно се създава убеждението, че някой желае бюрото да работи (…) Според мен истината е коренно противоположна – не се желае да се осъществява реален контрол върху законосъобразното прилагане на СРС”, подчерта той.

Рашков припомни, че препоръката на съда в Страсбург е в този орган да работят юристи с висока квалификация – еквивалент на съдия във върховен съд. По думите му бюрото е започнало съществуването си със състав само от юристи, като в момента са останали трима, а в същото време има лесничей (Илия Ганев, номинация на БСП-б.р.) и борец, завършил ВИФ (днешната НСА) (Огнян Атанасов, ГЕРБ-б.р.). В следващия състав пък се очаква да има само един член с юридическо образование, коментира Рашков.

"В най-добрия случай ще има един юрист. Към тези, които не са юристи, се добавя един психолог и един юрист. Тъй като проблематиката е правна, възниква елементарен въпрос - ще могат ли тези хора да обсъждат всяка една процедура така, както би я обсъдил един юрист. Това е абсурдно", възмути се Рашков.

Той очаква на гласуването в петък да НЕ бъде избран.

„Не завиждам на тези членове, които ще бъдат избрани без юридическо образование – не могат да намерят общ език с юристите по тази проблематика”, посочи той.

Шефът на бюрото посочи, че на последното заседание на ресорната парламентарна комисия е станало ясно, че парламентарните групи не се интересуват от проявените качества на кандидатите за нов мандат. Така никой не видял проблем в това, че „някой не си върши работата през тези 5 г., не идва на работа” и същият получил подкрепа за преизбиране.

Рашков допълни, че някои от казаните на заседанието неща не са влезли в протокола, на основата на който в пленарната зала ще се взема решението за новия състав на бюрото. На този фон той призна, че в последно време има „директен отказ” да се правят проверки.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1235

    17 0 Отговор
    А тоя от университета във Вършец става ли
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ventura

    19 0 Отговор
    Калинки повсеместно,
    това е целта на управляващите!
  • 4 Иванов

    4 11 Отговор
    Рашков не е много прав. Искам да го попитам имал ли е Никола Гешев диплом като юрист? Нямал е, това обаче не му е пречело самото произнасяне на името му да кара тогавашните терористи шумкарите да пълнят гащите. Та си до човека. Разбира се лесничеи и борци нямат място в това бюро, но като знам как се взима диплом в днешната ни страна то и юридическата диплома не бива да бъде критерии.

    Коментиран от #6, #13

  • 5 Простак

    14 0 Отговор
    Трудно ше се живее в тази комунистическа и диктаторска държава ,България, то преди 1989 година бяхме по спокойни
  • 6 Иванова

    8 1 Отговор

    До коментар #4 от "Иванов":

    А Дан Колов не е завършил ВИФ

    Коментиран от #8

  • 7 гнида

    13 0 Отговор
    Явно доста хрантутници има в държавата .... То по зле и от комунизма и дс .... Инак той и валката не е за енергийна комисия , но е там .... Истината е , че баце разпределя калинките !
  • 8 Иванов

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "Иванова":

    Иванова, ти знаеш ли, че имаш страхотни очи?!
  • 9 Турски поток

    8 0 Отговор
    Прав е, както и дипломацията, аман от горски
  • 10 Ама разбира се

    4 1 Отговор
    Само тук юристите не са достатъчно, иначе в цялата държава са като мрежа и пак сме на последно място по правосъдие и всички други класации, касаещи нормалния живот. И всичко обикновенно е законно и администрирано правилно. Вие познавате ли морални юристи, като имате предвид че всички далавери минават през тях за съгласуване?
  • 11 Чичо Тони

    3 2 Отговор
    Що бе? Горския може да каже законни ли са СРС-тата показващи как някой води жената на съседа на пикник в гората.
  • 12 Следователят

    0 1 Отговор
    Рашков, то пък и един следовател беше, не се е занимавАл с оперативна дейност, когата следствието бе към ДС. Селянче, си е Бойко
  • 13 Факт

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Иванов":

    Много тъпо сравнение с времето !
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Голям Слон

    2 0 Отговор
    И политиката не е за физкултурници, пожарникари и всякакъв род случайни и неслучайни нагаждачи, измекяри и откровени некадърници, но ФАКТ! България се управлява от най-неподходящите хора и резултатите са видими. Разбира се, един вижда едно, а друг друго. Говоря за онези образовани, откровени
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове