20 Декември, 2018 15:50 1 050 3

БСП сезира Конституционния съд заради Закона за бюджета на НЗОК

  • бсп-
  • конституционен съд-
  • нзок-
  • здравеопазване

Не може чрез бюджета на здравната каса да се променят закони, които нямат нищо общо с него, категорични са от левицата

БСП сезира Конституционния съд заради Закона за бюджета на НЗОК - 1
Снимка: БСП

БСП сезира Конституционния съд за Закона за бюджета на НЗОК. Причината е, че с него в преходните и заключителните разпоредби се променят 17 структуроопределящи закона, предаде БНР. Депутатът Филип Попов, който е един от вносителите, коментира, че не може чрез бюджета на здравната каса да се променят закони, които нямат нищо общо с него.

"Единият от промените закони, да речем, е Изборния кодекс. Това е прецедент в практиката! Искаме да спрем издевателството над законодателния процес, което се случва постоянно в тази легислатура в това Народно събрание".

Депутатът от БСП, проф. Георги Михайлов, коментира, че много от предложенията в закона уреждат форми на организация на дейността на Министерството на здравеопазването, което няма нищо общо с НЗОК и отбеляза, че със закона се закрива Фондът за лечение на деца и неговият Обществен съвет, както и че се създава мегаагенция за медицински надзор "която вкарва в себе си дейности, които са абсолютно противоречиви и нямащи нищо общо едно с друго – одита, трансплантационните проблеми, регистрацията на лечебните заведения. Този агенция тепърва трябва да се структурира. Тя ще създаде много проблеми в нейните действия, тъй като много от проблемите, които тя вкарва в себе си, изобщо не са решени до момента, реално".

В отговор министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обясни пред "Хоризонт", че промените в няколко закона през Бюджета на Здравната каса целят да се ускори преструктурирането на здравния сектор:

"Направихме измененията, с цел да ускорим условията, при които е необходимо да се извърши реформирането и преструктурирането на здравния сектор. Всички тези промени водят до повишаване ефективността в разходването на средства и контрола. Ако ние не създадем тази основа, какъвто и модел да въведем от 2020 година, той няма да успее".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тези искаха да продадат България

    0 0 Отговор
    В дъното на всичко е плачевното икономическо състояние на НРБ след първия фалит на държавата в края на 50-те години на XX век, категоричен е Стоянов. Златният резерв на страната е предаден на Москва за погасяване на съветските кредити, отпуснати на София за изграждането на тежка индустрия по сталински образец. След разбиването на частното селско стопанство в страната цари недостиг на храни и основни продукти. Официалните данни сочат, че в началото на 60-те години дори гражданите на СССР, които постоянно живеят в недоимък, са консумирали средно два пъти повече месо от българите. Самият Живков признава, че изходът от това положение е пълна двустранна интеграция, която да приключи с безвъзвратно сливане със СССР
  • 2 Тези искаха да продадат България

    0 0 Отговор
    Според експерта, най-интересна за историците е петата глава в документа: как БКП трябва да възпитава българския народ с оглед на предстоящото му включване в редовете на изграждащата се единна съветска нация. Там се посочва, че владеенето на руски език става вече задължително за гражданите на НРБ. Превъзпитанието им трябва да протича в „дух на любов и преданост към СССР и в синовна признателност и вярност към съветския народ“, пише в строго секретната стратегия от лятото на 1973 година.

    „Съдържанието на този документ е толкова скандално, че се налага дори шофьорите и секретарките на партийните велможи да подписват специални декларации, че няма да разгласят дочутото по време на разискванията“, посочва Стоянов
  • 3 Тези искаха да продадат България

    0 0 Отговор
    Но една от причините за плачевното състояние на българската икономика е именно пълната ѝ зависимост от Съветския съюз. Москва купува българските храни, тютюн и рудни концентрати два и половина пъти по-евтино в относително изражение в сравнение с цените, които налага при вноса на съветски нефт, става ясно от разискванията на пленума през 1963 година. Освен това България вече не е в състояние да връща съветските кредити. На този фон Живков и БКП смятат, че единственият изход е присъединяването към СССР
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове