21 Декември, 2018 16:30 3 130 29

"Форбс" за България: Корупция, слаб съд, зависимост от Русия

  • форбс-
  • корупция-
  • енергийна зависимост

България има най-слаб резултат в регулациите за бизнес - 86-а държава в света

Въпреки благоприятния инвестиционен режим, включващ нисък плосък корпоративен данък, пред страната остават значителни предизвикателства. Инвестиционният климат и икономическите перспективи страдат от корупция в администрацията, слабо правораздаване, ниска производителност, липса на прозрачност в обществените поръчки и присъствие на организираната престъпност."

Така описва американското списание "Форбс" България в публикуваната тази седмица годишна класация, цитирана от "Дневник", за това кои са най-добрите страни за бизнес.

От 161 държави в нея на България е отделено 46-о място. По-зле от страните в ЕС е само Хърватия (52), а от българските съседи по-напред са Румъния (41) и Гърция (42), а изостават Сърбия (56), Турция (57) и Македония (68).

В десет от показателите, определящи подреждането в класацията, България има най-слаб резултат в регулациите за бизнес - 86-а държава в света. Приблизително в същата категория е и оценката за данъчната тежест на държавата върху предприемачите и служителите им - 81-о място.

Най-добрият показател (21-о място) е по свобода за търговия, което в значителна степен произтича от членството в единния пазар от 500 млн. души на Европейския съюз и ползата от споразуменията за свободна търговия, които съюзът договори с редица държави напоследък.

Сравнително добра е оценката и за технологично състояние (30) и защита на инвеститорите (32). Прилични - но е и в контекста на Европа - са и показателите за монетарна свобода (44), иновации (48) и лични свободи (41). Но едва ли е привлекателен за бизнеса резултатът по други два - защита правото на собственост (68) и корупция (64).

В краткото представяне на бизнес климата в България от "Форбс" посочват още, че икономиката ѝ демонстрира силен растеж, но пак си остава с най-ниския БВП на глава от населението в ЕС - 8000 долара. Макар да се казват добри думи за разумното управление на обществените финанси, списанието допълва, че "енергийната ѝ зависимост и разчитането продукцията ѝ да се търси в чужбина правят растежа чувствителен към външни за страната пазарни условия".

Значителна част от текста е посветена на проблемите с енергетиката, като изрично се изтъква, че е потенциална слабост зависимостта от Русия. Припомня се, че преди две години държавата е дала почти 700 млн. долара на НЕК да плати на "Атомстройекспорт" оборудване за АЕЦ "Белене", спряна от правителството четири години по-рано и сега възродена като идея от кабинета на Бойко Борисов. Почти пълна е зависимостта от Русия и на българския газов пазар, а проекти за връзки с Гърция и Сърбия, които биха могли да я намалят, са замразени или едва кретат, пише още изданието.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Bubbles

    45 16 Отговор
    БАХАХАХАХАХА зависимост има ама тя е от скапаните чифути не от Русия!
  • 2 Джигит

    68 15 Отговор
    По - скоро, корупция, слаб съд, зависимост от САЩ!

    Коментиран от #11

  • 3 позор

    53 6 Отговор
    Това не е България, а територията Герберастия
  • 4 Blaze

    36 5 Отговор
    След като зависимостта от някого е недостатък, как биха определили за висимостта от САЩ, която си е реална, явна и задълбочаваща се, а ??
  • 5 Злия

    41 5 Отговор
    Форбс направо си зове- НЕ ИНВЕСТИРАЙТЕ В БЪЛГАРИЯ! ТОВА Е СИГНАЛ ЧЕ НЯКОЙ СКОРО ЩЕ СИ ХОДИ!
  • 6 Мършата

    15 8 Отговор
    Кво ми пука тия кво викат??? Чалга, казино, компаньонки ми треват да има!!!
  • 7 Гербераси долни

    20 4 Отговор
    Явно не са се разбрали нещо с "баце Бойко" всичко това бледнее на фона на некачествения асвалт с който се хвали вожда , а нас пак ни затрупа зимата и така "индианците от Европа" продължаваме да си събираме дръвца,чакайки инвестициите дето баце ги чака да се завърнат.
  • 8 321

    22 8 Отговор
    Хе, кой го казва. Форбс: Корупция, слаби журналисти, зависимост от САЩ.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 гост

    13 8 Отговор
    А кои бяха форбс,че не се сещам?
  • 11 Borislav Popov

    4 13 Отговор

    До коментар #2 от "Джигит":

    Как ми се искаше да си прав... За съжаление обаче, руската кочина толкова силно ни е оплела и пипалата си, че няма оттърване. Трябва да се реже а големия нож.
  • 12 Срам ме е

    9 1 Отговор
    Но е казано много точно ! Добавям _ огромна бедност и нещастни възрастни хора !
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Леворезбари

    4 1 Отговор
    Сте ве ! На слабият Х, вълната му пречи! Един завод не построихте, дори сте толкоз Анемични, че и за саниране сила нямате ! Е ТЕ ТОВА Е КОЧИНА пълна със свени дръгливи ! А за такива свини - коледни изненади с бензинови лампи !
  • 15 Времето ви изтича

    6 0 Отговор
    Ще беретя ядове ! Народа пръснал се по света за хляб, ще се ВЪРНЕ а вие ще ИМИГРИРАТЕ за да оцелеете ! Разговорите ще са излишни !
  • 16 Марони

    7 7 Отговор
    Прави са от списание "Форбс". Проблема на българина е ,че често не разпознава доброто и правилното от неправилното и вредното!Това се дължи на невежеството му!Още по-трагично е,че дори да знае,че нещо е лошо,той би застанал на страната на злото,щом вижда лична облага от това!Без да твърдя,че са ангели,Американците са носители на по- добри и прогресивни цености и идеи!А как ще си подредим българската" къща"зависи само от нас-Българите!И никой не ни е виновен,ако грешим!

    Коментиран от #17, #25

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Марони

    2 7 Отговор

    До коментар #17 от "no name no face no number":

    Как ще ги стигнем,Американците,като в БГ е пълно с полуграмотни недоразумения...че и злобни!

    Коментиран от #19

  • 19 Ти за грамотен ли се имаш бе троскут ?

    8 1 Отговор

    До коментар #18 от "Марони":

    Американеца не знае къде е България и те счита за аборигени а ти мисиш че си до тях на равно нареден ! ТАХТАБА. Кому си нужен бе, оръфлек наивен ?!

    Коментиран от #22

  • 20 ТОЧКАТА

    2 0 Отговор
    Хммм,той Доган го каза,,....натрапена матрица...,,...Точно от америчка...Всичко е ,,made in ISA,,....И води до утвърдена тиквокрация,модифицирана днес до Ф16.....И ПАК НЕДОВОЛНИ!!!!!
  • 21 Хахаха

    3 0 Отговор
    Корупция, слаб съд, зависимост от Русия, СЛУГИ НА ЕС И САЩ. хахаха
  • 22 Марони

    0 4 Отговор

    До коментар #19 от "Ти за грамотен ли се имаш бе троскут ?":

    Не само,че съм нужен,но съм и щастлив...пожелавам го и на теб!
  • 23 българин

    0 1 Отговор
    меко казано....
  • 24 гост

    8 0 Отговор
    НЕ СЛАБ СЪД , А НИКАКЪВ СЪД .
    Срастване на номенклатурна мафия с държава .
    Корупция , рекет , геноцид .
    Иии от тъпия и забит народ - никаква реакция .
    Няма по малоумен и страхлив народ .
  • 25 Наблюдател

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "Марони":

    Или се шегуваш , или си куку ! Няма друг вариант .
  • 26 Пак от същото списание

    3 0 Отговор
    "Бойко Борисов е името на този премиер – дълбоко посредствен, дори тъпоумен интригант-сървайвър, съвсем в политическите традиции на региона. Той излезе за първи път на преден план като бодигард на последния комунистически сатрап в България. Това би трябвало да ви даде представа за качествата му." Всичко е ясно, резултатите го доказват, мизерия до шия!
  • 27 Според същото списание

    4 0 Отговор
    "Ако България беше нормална страна в добро здраве, премиерът й сега щеше да е подал оставка и правителството да е паднало." - Българино, на какъв език да ти се каже?
  • 28 Усмивката

    0 0 Отговор
    И това нарича стабилност Цвето Цветарника.
  • 29 Ясо

    0 0 Отговор
    Утре 17.00 пред мин.съвет с жълти жилетки на протест.Който дойде на протеста ще получи безплатни билети за концерт на Тони Стораро .
    Айде софиянци от селата и от центъра чакаме ви...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове