Last news in Fakti

23 Декември, 2018 21:01 10 603 99

Производителят на „Грипен”: Предлаганият F-16 съществува само на хартия

  • грипен-
  • ф-16

„Грипен” не са лобирали пред президента Румен Радев

След посещението на Джон Съливан в България, министрите на отбраната и на икономиката препоръчаха да се преговаря с „Lockheed Martin” за покупката на самолети F-16. Без да очакват това – от другия основен кандидат „СААБ”, производители на изтребители „Грипен”, поискаха право на отговор, пише .

В предаването „120 минути” по bTV вицепрезидентът на СААБ за Централна и Източна Европа – българката Красимира Стоянова посочи, че са засегнати от становището и репликите на американския зам.-главен секретар, че сравнението между „Грипен” и F-16 е като да сравняваш ябълки и портокали.

„Кое е по-добро, ябълките или портокалите са по-здравословни? Всеки човек има вкус. Не знам за кои технологии г-н Съливан намеква, защото самолетът F-16V, който се предлага на България в момента, не съществува. Даже заводът, който ще го произвежда в Южна Каролина – не съществува. Може само да предполагаме какви технологии ще има включени в този самолет”, каза Стоянова.

Българката каза, че „Грипен” е една забележителна оръжейна система, която е доказана в международни участия и мисии на НАТО.

„Самолетът, който ние предлагаме е на въоръжение в момента, самолетът, който предлагат конкурентите не е на въоръжение в нито една страна. Той е само на хартия”, допълни вицепрезидентът на „СААБ”.

Красимира Стоянова заяви, че от преди 15 години производителите на „Грипен” преговарят с България за въоръжение с изтребители, а предложението на българските министри ги е изненадало.

„България обяви конкурента процедура преди две години. 2017 г. процедурата беше прекратена, за да могат да бъдат поканени повече участници и да се разшири листата, за да има повече конкурентоспособност. Сега изведнъж се оказва, че не трябва да има процедура, защото една страните участнички – САЩ не биха могли да проведат прегори в конкурентна среда, а трябва да бъдат избрани. Това е съвсем различна процедура. Аз не искам да съм на мястото на г-н Каракачанов, за да обясни как от една конкурентна процедура, с широк кръг от представители – от САЩ и Европа, как сега ще продължим”, коментира Стоянова.

Вицепрезидентът на компанията, производител на „Грипен” беше категорична, че не са лобирали пред президента Румен Радев да бъде избран техният самолет. Такова съмнение изрази председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в ефира на bTV.

„Аз работя по този проект от 15 години, никой досега не ме е обвинил в лобизъм и категорично отказвам становище, че има лобизъм или, че предварителната процедура е била непрозрачна. Както първата, така и втората до сега, бяха професионално изработени и прозрачни. Има методология, на която ние сме отговорили. Неслучайно печелим два пъти. В доклада на Министерство на отбраната може да видите, че най-добрата оферта по основния параметър „оперативна ефективност” е нашата оферта, по отношение на цената – пак е нашата оферта. Това, което служебното правителство избра и това, което излиза от оценката на втората процедура е едно и също”, заяви Стоянова.

Красимира Стоянова посочи, че тяхната оферта е била значително по-евтина и призова Министерството на отбраната да отвори процедурата и да покаже истинските цени. „И ако тогава, ако работната група е оценила нашето предложение като по-лошо, ние ще си тръгнем без никакъв друг коментар. Нашата цена е значително под 1,5 млрд лв., защото ние не искаме да обвързваме България с конкретно въоръжение, както прави другата страна. На нашия самолет е интегрирано американско, европейско и израелско въоръжение”, добави Стоянова.

Вицепрезидентът на „СААБ” заяви, че американската оферта отговаря на четири от седемте изисквания на страната ни. Според нея, те не могат да изпълнят заложените срокове, предлаганият модел не е на въоръжение в момента никъде по света и изискват 100-процентово заплащане след сключване на сделката, въпреки че страната ни държи на разсрочено плащане.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Злия

    259 11 Отговор
    Цялата история около тия Ф мирише като всичко свършено от ГЕРБ последните 10г.!!

    Коментиран от #49

  • 2 Щайнер

    204 9 Отговор
    Добре бе за кой век се купуват тия самолети като даже и завод нямало ?

    Коментиран от #9, #42

  • 3 НАТО ВЕЦ

    184 6 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Предлаганият F-16 съществува само на хартия - А добро утро ;))))))

    Коментиран от #33

  • 4 Anonim

    136 6 Отговор
    Принуждават ни като членки на НАТО да купуваме самолети за милярди срамот
  • 5 Чичо Тони

    103 5 Отговор
    "... че американската оферта отговаря на четири от седемте изисквания на страната ни." Това, което г-жа Стоянова каза беше "... че американската оферта НЕ отговаря на четири от седемте изисквания на страната ни." А иначе, както е казал поета, всичко е ясно - да влезе убития.
  • 6 Румбата Р

    21 151 Отговор
    Към днешна дата има произведени над 4000 ф16 и около 250 Грипен. ТТ данните са публикувани в интернет пространството. Извода лесно се прави и без обществена поръчка. Преценете сами.

    Коментиран от #10, #32, #37, #53, #99

  • 7 Николай

    27 122 Отговор
    За да ти го произведат и доставят трябва първо да го поръчаш, после да платиш капарото и след това ще ти го доставят. Това не са голфове да те чакат на склад върнати от лизинг. Оплакването е от конкурента който е изгубил сделката и е ощетен с няколко милиарда, а въпросния мениджър за България ще си изтърве новогодишния бонус.

    Коментиран от #16, #58

  • 8 реалист

    20 111 Отговор
    Не съществува в главите на някои личнности тази я гледах и буквално ревеше за изгубените комисионни

    Коментиран от #34, #60

  • 9 Швайнщайгер

    38 1 Отговор

    До коментар #2 от "Щайнер":

    За след ТСВ.

    Коментиран от #25

  • 10 НАТО ВЕЦ

    76 2 Отговор

    До коментар #6 от "Румбата Р":

    И нито един от тях не е F-16 Block 70л
  • 11 Яшко

    103 6 Отговор
    И нека цирка започне сега,Боко надупи се на Сорос,тоз нов завод дето го няма е модел ф16незнам къв си от чифутите пак или накой издухан от Афганистан или Ирак затуй е последен модел Боко вече може да си има и казино в лас Вегас ай честито ни увеличение на данъци малуса за нас бонуса за туквите
  • 12 човек

    124 4 Отговор
    ГЕРБ е банда престъпници!
  • 13 ЖОРО ПАВЕТО

    108 7 Отговор
    Тиквата и господарите му ще ни набутат със стари, пребоядисани бангии от Турция! Затвор за националните предатели Боко Тиквата, Цецо Ухото и Красьо Свинята!

    Коментиран от #61

  • 14 Димов

    70 4 Отговор
    Ето ви НАТО и ЕС .Не всичко е така розово както всичко живо си мислеше.Има правила и изисквания който трябва да се спазват.За всички развити държави няма проблеми но за нас е ужас.Да не говорим че с 8 самолета ще цъфнем и ще вържем.
  • 15 Има и нещо друго

    111 4 Отговор
    Първите Грипен идват в България само до две години. Това е много важно не само, защото по-скоро ще имаме нов самолет, но и защото ще спестим пари за поддръжката на сегашните ни самолети. Напротив, докато Ф-16 се произведе и пристигне в България ще минат поне 6-7, ако не и повече от 10 години. Дотогава другите страни ще имат много по-модерни самолети от това, което сега е на хартия този Ф-16.
  • 16 НАТО ВЕЦ

    106 2 Отговор

    До коментар #7 от "Николай":

    Никой не ти иска "капаро". Искат цялата сума сега и веднага. Самолети - друг път.

    Коментиран от #19

  • 17 прост народ слаба държава

    80 5 Отговор
    Всички се отдръпват от едни натрапници,а ВМРО И ГЕРБ им се натискат.
    Защо ли?Стотици години българите ще плащат за глупостите на евроинтеграторите.
  • 18 Голям прос

    86 5 Отговор
    Тая работа намирисва още като включиха и офертата на Ф16. А Грипен е по-добър по всички показатели. Ама Цвък Цвък ходи скоро някъде и му навиха пружините. Следва офертата за Ф16 че стана най - добра и единствена. Ами да ви е честита технологията от миналия век, "изпитана" все срещу нискотехнологични армии
  • 19 Гост

    68 3 Отговор

    До коментар #16 от "НАТО ВЕЦ":

    Това е стара изпипана практика . Също като американските тецове първо парите а ток ако има.
  • 20 Ако имахме

    51 4 Отговор
    умни и независими политици, а не подкупни и зависими мекерета, можеше да станем член на ЕС, без да ставаме член на нато.

    Коментиран от #23, #84

  • 21 Бай Миле

    24 5 Отговор
    Колеги, изчакайте МО да мине през НС. Още нищо не се знае ; )
  • 22 Бла бла

    44 4 Отговор
    И след като се похарчат милиардите за Ф16, после ще ги гледаме не във въздуха,а на земята,защото предполагам няма да има пари за гориво. А бе ,важното алъш вериш да има. Време е България да се включи и в проучванията и експедиции за търсене на живот извън нашата галактика.

    Коментиран от #30

  • 23 човече

    49 7 Отговор

    До коментар #20 от "Ако имахме":

    ако не си разбрал- нато е застрахователната компания на крадците от 30 годишният преход!Гаранцията ,че няма да им бъде потърсена сметка за откраднатото,за насажданите политики на малоумие,педерастия,циганолюбие отказ он национална гордост и патриотизъм!ЕвроГейският съюз е просто административната форма на управление- отказ от национален суверенитет,отказ от национално съдопроизводство/виж как действат в Полша/,отказ от национални норми за зравословна среда,храни и пр. ..абе въобще откз от всичко,срещу възможност да работиш някъде там...като кенефочистач!
  • 24 Варна

    79 4 Отговор
    Мисля, че е повече от ясно, че ГЕРБ в ущърб на държавният интерес и против въведените правила изпълняват чужди поръчки. Който е ходил по обществени поръчки знае какво се случва ако някой не отговаря на условията. Тук Ф16 и американците не отговарят на 4-ри от поставените условия. Обикновено дори и на едно когато не отговаряш те изхвърлят от процедурата! И да! Който е чел протокола на комисията там пише че на първо място е Грипен с най- голяма тежест. И изведнъж без да се споменава нищо за Ф16 и че не отговаря на изискванията препоръчват да се водят преговори с американците. Тоест като видяха, че не могат да се справят с офертата на шведите, против правилата нарушават процедурата и за да не се развихри скандал, в края на работният ден и преди празниците набързо хвърлиха информацията и избягаха. Целта е да се покрият и да чакат да отшуми гнева на обществото. Надявам се Шведите да повдигнат въпроса пред европейските съдилища и да го "набият" в задният двор на физкултурника и тъпият пожарникар
  • 25 Щайнер

    31 1 Отговор

    До коментар #9 от "Швайнщайгер":

    Не се и съмнявам , тия направо ни се подиграват у тоя парламент , тия старите дето сега ги имаме не могат ли да се рециклират барем да имаме нещо под ръка като за последен отпор
  • 26 има просто решение

    67 10 Отговор
    излизаме от Нато и с тези пари си купуваме два-три комплеска С-400 и една ескадрила Су-57. Защо? Защото Нато никога не би ни помогнало, ако утре турция или някой друг член на Нато реши да ни нападне, а Русия никога не би ни нападнала, ако сме независима държава и не я застрашаваме.

    Коментиран от #70, #76

  • 27 5555

    58 3 Отговор
    ГЕРБ отново ни вкараха в сериозен международен скандал.
  • 28 българина

    52 3 Отговор
    СА купува ф16 за 1,1 млд долара, НО 16 БРОЯ! НИЕ 10! сащ имаст да ни дават за златните безплатни концесии, за безплатните бази, измамата тец 1 и 3

    Коментиран от #35

  • 29 Стоян

    11 70 Отговор
    Въпросс!!!. Може ли някой който до сега е карал Лада и Москвич , да оценява BMW.Ауди.и Мерцедес. Малко комунягата президент прекалява

    Коментиран от #56, #62, #65

  • 30 НАТО ВЕЦ

    32 4 Отговор

    До коментар #22 от "Бла бла":

    Дори по някакви "чудни" обстоятелства да се появят, български летци няма да летят на тях. Ще имаме "честта" да изградим инфраструктурата, да заплатим закупуването и поддръжката, както и въоръжението на самолетите, а с тях ще оперират янките, както и когато сметнат за необходимо. Също като с "базите на НАТО" в България.
  • 31 Batushka

    36 3 Отговор
    Тиквите ке паднат!(Ванга -баба)
  • 32 АБЕ БАСТУН ТРЯА И ЗАВОД ДА ИМ

    24 3 Отговор

    До коментар #6 от "Румбата Р":

    СТРОИМ ЩОТ ТОА Ф Е САМО ПРОЕКТ. НИ МОИШ ЛИ ДА ПРОУМЕЕШ ....

    Коментиран от #52

  • 33 Голем смях

    8 33 Отговор

    До коментар #3 от "НАТО ВЕЦ":

    Бах мама му,на кого да вярваш.До сега ватенките ревяха,че бил старо корито на 40 години,а се оказва ,че ще е съвсем нов.Даже още не е боядисан .Нещо като Су 57.Хем има две бройки от него,хем няма още нищо.Хем пето поколение,хем четвърто и половина.Да скачаме направо на ф 35 и да се свършва вече.

    Коментиран от #41

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 5555

    24 2 Отговор

    До коментар #28 от "българина":

    Не купуваме 10бр,а 8 бр.
  • 36 Куче в чекмедже

    40 4 Отговор
    Нормалнооо! Стандартна сделка на ГЕРБ ! То така си е откак гения от Банкя яхна тази държава ! Бати Боко каза, че ще ми купи самолети..... ама дуг път !
  • 37 Ало

    46 4 Отговор

    До коментар #6 от "Румбата Р":

    Тъпият Т.да си видял нещо лошо произведено в швеция.Тиквата и рапона са слуги дявола ама ще си платят за всичко.Хем се борехме до сме европейци ,а същевременно се отричаме.По куропционна зделка с натиск и намесата отвън няма.
  • 38 Бате Бойко

    25 1 Отговор
    Е,нали ви казвам че всичко си е наред с държавните поръчки.Печелившите са ясни предварително,само отвреме на време объркваме изискванията.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Varna

    40 3 Отговор
    Ха ха то завод няма още Каракачанката самолети купува.Смях в залата .Егати тъпите дебели..Значи експертите са гледали анимационни филмчета.ЕКСПЕРТИ.То човек кола за 500 лв да купува и вижда и кара и пипа пък тез експерти //Става хубави параметри. //Изроди продажни бесило само за вас
  • 41 НАТО ВЕЦ

    39 3 Отговор

    До коментар #33 от "Голем смях":

    Тя, нашата, отдавна се е свършила, ма цирка е пълен. А, че F-16 е стар кошник, като концепция, е неоспорим факт.
  • 42 Джони

    9 50 Отговор

    До коментар #2 от "Щайнер":

    Не може да сте толкова задръстени. Д-р. Красимира Стоянова работи с България по този проект от 15 години. Раздавани са комисионни и изведнъж връщайте ги обратно.естествено че в дъното са БСП и Кремъл. Плачете другари Сащ не дават рушвети. Ф 16 го знаят целият свят. Това че се мести завода. От един щат в друг щат не никакъв проблем. Въздушната граница на България и ЕС ще бъде пазена перфектно от номер едно в света щатските изтребители руснаците да духат супата.

    Коментиран от #44, #46, #55, #97

  • 43 Дракуля

    21 4 Отговор
    Тези боклуци вече са ни продали на османския халифат. Бързат да вземат парите, а самолети няма да дадат, но така ще ни попречат да придобием изобщо бойни самолети. Те един ф35 не можаха 30 години да го направят със света, сега ни взимат парите за нещо надраскано на чертожната маса, което докато хвръкне може да минат и 100 години. Тръмп се оказа наистина руски агент и дано да се намери някой почтен американец, който да го изпрати където му е мястото. В Ада!
  • 44 НАТО ВЕЦ

    26 2 Отговор

    До коментар #42 от "Джони":

    Дреме им на руснаците. Духаме го българите. Пък любимците ти не дават рушвет на марионетките си. Просто ги стискат за "топките", до колкото ги имат.
  • 45 насран гербер

    21 0 Отговор
    Шъ са оплача на Бойко! Бацееее, тия жа та бесят!
  • 46 nnn

    25 2 Отговор

    До коментар #42 от "Джони":

    Охльо, ф16 не отговаря на нашите изисквания.Тия ги дрънкай на събранието на ГЕРБ.
  • 47 Alpha_Lone_Wolf

    16 4 Отговор
    Имаше един британски документален филм за цар Симеон ||. Там той каза единственото умно нещо, което съм чул от него, след като журналиста с удивление го попита - " вие сте се били на страната на нацистите?"
    Царя каза - " Ние сме малка държава, не може да избира ме партньорите си".
  • 48 CL500

    18 4 Отговор
    Абе то, че ще ги има тия Ф-ки 16, блок 70 е ясно, Бахрейн ще ги взема, Индия и те, Словакия също са ги предпочели пред Грипените и вземат 14 броя за 1.6 млрд евро с вкл. боеприпаси, обучение и логистика. Защо за нас цената като че ли е малко по-различна???

    Коментиран от #57

  • 49 СТАРОТО

    3 11 Отговор

    До коментар #1 от "Злия":

    Не ти е добре обонянието-иди на доктор
  • 50 СТАРОТО

    6 22 Отговор
    и каква е тази глупост,че и завод нямало хахаха този път нашите комунисти удариха ТЪПОМЕРА! Не сме чак толкова глупави че да повярваме на тази фалшива "новина" хахаха
  • 51 fermera

    27 1 Отговор
    Швеция има БВП около 450милиарда евро.Вноската и в ЕС е 4.5 милиарда на година и е донор на средства.След отпадането на Великобритания и нейните 12 милиарда ,разпределението на средствата за Концесия ще е много интересна.Загубихме един лобист и ще видим Шенген ама през крив макарон.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 СТАРОТО

    4 23 Отговор

    До коментар #6 от "Румбата Р":

    Румбата Р нали уж нямаше и завод за Ф16 а къде са произведени тези 4000 броя самолети. Големи тъпунгери има в този форум-хем големи ,хем платени!
  • 54 Историк

    19 3 Отговор
    Решението не го е взел нито Бойко нито Каракачанов. Обадили са се на Юнкер и той е избрал фирмата. Нашите само изпълняват. Добре е тези милиарди да се въртят в страни от Европейския съюз, но корупцията е ударила всички. Наблюдаваме повторение на упадъка на римската империя.
  • 55 Щайнер

    14 3 Отговор

    До коментар #42 от "Джони":

    Не ми дреме ни за руснаците ни за американците , европейска армия ще има и ще подчини мераците на нашествениците
  • 56 Равнец

    12 2 Отговор

    До коментар #29 от "Стоян":

    Карал е ф16 иФ 15
    в САЩ тъй че може да сравнява
  • 57 НКВД

    18 3 Отговор

    До коментар #48 от "CL500":

    Що лъжеш бе? Индия си купи Су 35!Бахрейн също както и Катар и С. Арабия!

    Коментиран от #71

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 МАКЕЙН

    19 2 Отговор
    "МЕРАЦИ" ЗА ЗАКУПУВАНЕ НА Ф-16 Е ПРОДУКТ ОТ ............БОЙ ПО ПРАЗНАТА ТИКВА !!!
  • 60 Пешо

    15 2 Отговор

    До коментар #8 от "реалист":

    За комисионни само ГЕРБ реват. Затова държавата ни се разпада.
  • 61 СТАРОТО

    5 4 Отговор

    До коментар #13 от "ЖОРО ПАВЕТО":

    затвор за Жоро павето-дъртия ,платен мошеник хахаха
  • 62 ГосТ

    10 0 Отговор

    До коментар #29 от "Стоян":

    стояне,стояне ти кое отделение си завършил бе бате? Като всички останали от твоята партия. Кви са тия сравнения, к'во е това чудо ?
  • 63 К.К.

    9 3 Отговор
    Никакъв завод няма да правят 20-30 бройки могат да ги сглобят и без завод за 5-6 години. Завода ще е за рециклиране на старите и м/у другото да сглобят някой друг планер с по-нова авионика бракувана от F-35 за третия свят.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 no name no face no number

    10 3 Отговор

    До коментар #29 от "Стоян":

    За времето си лада и волга бяха добри коли и разликата с БМВ у мерцедес не беше драстична. Какво толкова си мислитв, че са били повече западните бангии?.Коли като коли. Единствено народниъе приказки и прехласването правят от мухата слон за България това е национална черта примерно бънгията Ф 16
  • 66 Дракуля

    16 2 Отговор
    Денят в който свалим Мафията от власт ще се окаже денят на Истината. Тепърва ще научаваме, че всяко действие на Боко и Цоко е чиста корупция или кражба на национални и европейски средства и капитали. В този ден никой няма да иска да бъде на тяхно място. Гневът на народа ще ги изправи до стената и ще ги екзекутира пред слисаните очи на техните кукловоди. ВСИЧКО СЕ ВРЪЩА, РАНО ИЛИ КЪСНО!!!
  • 67 Бугаристан, най изчезващата нация

    11 4 Отговор
    в света, в София 2милиона не могат да дишат от мръсен въздух, те самолети ми купуват. Пълна шизофрения.

    Коментиран от #69

  • 68 Някой

    0 0 Отговор
    https://bg.m.wikipedia.org/wiki/F-16
  • 69 хахаха

    2 0 Отговор

    До коментар #67 от "Бугаристан, най изчезващата нация":

    Дишаи дишаи!!! просто ви в паника.
  • 70 Има прост и невеж глупак

    5 17 Отговор

    До коментар #26 от "има просто решение":

    Украйна с какво заплашваше Русия преди да бъде нападната,заблуден путинофил? Мужиците я атакуват тъкмо заради стремежа й към независимост,т.е. да не бъде част от руската кочина.
    А би ли обяснил защо Лукашенко реве че Русия иска да погълне Беларус? Виж БЕЛТА-беларуската телеграфна агенция.И те ли са заплаха за Руската федерация? Нали официално двете държави се водят "союзное государство".
  • 71 CL500

    8 16 Отговор

    До коментар #57 от "НКВД":

    Не знам дали Индия са купили и Су-та, както и Бахрейн и СА, но ако отвориш сайта на Локхиид Мартин или пък DefenseNews, ще видиш, че сделките за Ф-16, Блок 70 са активни и за Индия, и Бахрейн, както и за Словакия, които също са се чудили м/у тоя Ф-16 и Грипен. М/у другото и аз исках да са Грипени, но сега като се поразрових да го видя тоя Блок 70, май е по-добър. Няма нищо общо с първите Ф-16 и 50-годиншните технологии, както някои тука допускат. Дори го сравняват и дават предимство в бой с Юрофайтъра, а какво остава за Грипените. Ясно е, че на шведите им е бая тъпо, след като са изпуснали сделката със Словакия, а сега и с България, но ... Въпросът е основно за цената и целия пакет, както и ремонтите и обслужването за следващите 30-на години. И не винаги бройката е най-важна, така както да кажем 4-ка по-усъвършенствани изтребители могат без проблем да се справят с ескадрила 12-ка други изтребители. Примери колкото щеш. И също така при всяко сравнение на въоръжение има и сектор бойна история и доказаност. Ф-16 дори от старите поколения имат десетки победи в дог-файт, а Грипен освен на учения не знам дали имат друг опит. Може и да са ОК, но едно е да предполагаш, друго е да знаеш нещо, нали ;-)

    Коментиран от #79, #90

  • 72 ГАЛЕВ

    13 4 Отговор
    Престъпниците от ГЕРБ пак ще намажат за новата година като предишните 10 г.пак ще има лапане без край.Народен съд за извършеното от тези престъпници и депутати и до стената с калашников като чаушеску .Войната срещу тези изроди няма да е лесна.
  • 73 Бате Симо

    8 1 Отговор
    Ами какво има да го мислим вземаме сега грипените поне ги има и до 2 години ще са при нас. Пък като са готови новите ф16 да си вземем и от тях след 6-7 години
  • 74 незнайко

    13 0 Отговор
    Плащаш и после чакаш да получиш от ВОЛА ТЕЛЕ . За пореден път корупцията надделя ! Интересно кои сметки ще набъбнат
    неимоверно ? ЗА СЪЖАЛЕНИЕ НИЕ ПРОСТОЛЮДИЕТО НЯМА ДА РАЗБЕРЕМ !!!
  • 75 Borislav Popov

    4 18 Отговор
    Щом русофилнята заквича срещу избора на F-16, значи това е правилният избор.

    Коментиран от #80

  • 76 Преброяване на бесните язовци

    3 13 Отговор

    До коментар #26 от "има просто решение":

    Една ескадрила Су-57? Хахахах хубав виц. Тая ескадрила освен от мосьфилм да ни пратят някое клипче, не виждам как ще стане по друг начин. Русопитеците имат сделани 4-5 бройки за тестване и това е. За износ и дума не става. Какви ескадрили, нямам представа! 😂😂

    Коментиран от #77, #81, #82, #98

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Обикновен Бг

    15 1 Отговор
    Типично по български, националните предатели процъфтяват за сметка на МЕСТНОТО НАСЕЛЕНИЕ ОБИТАВАЩО ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ. Така е било ВИНАГИ, нашите деди са гинели безмислено по бойните полета, после при преговорите идва ред на продажниците, ВИНАГИ Е БИЛО ТАКА, И ТАКА ЩЕ Е ЗАНАПРЕД ДОКАТО НЕ ИЗЧЕЗНЕМ, А ТОВА ЩЕ СТАНЕ СЛЕД 12-13 ГОДИНИ. Цялата история на ТОВА МЕСНО НАСЕЛЕНИЕ, е изпълнена с предателства от българи към българи. Примери мога да посоча ХИЛЯДИ. Най-много сме си патили от "наши". Сега по официална статистика на година загиват по 78000 българи. КАЖЕТЕ МИ КОГА ЗАГИНАЛИТЕ СА БИЛИ ПОВЕЧЕ, ПРЕЗ КОИ РОБСТВА, ИЛИ ВОЙНИ? Даже турците масово са изпитвали повече жал към българите, отколкото българи, към българи. НИЕ ВИНАГИ СМЕ ПРЕДАВАЛИ НАШИТЕ АПОСТОЛИ. ЗАТОВА И ПОСЛЕДНОТО КОЕТО И ВАСИЛ ЛЕВСКИ Е НАПИСАЛ Е - НАРОДЕ ????. Атези наши продажници, които продават своите за свои лични интереси са ПРОЦЪФТЯВАЛИ И БОГАТЕЛИ. Винаги е било така в нашата история. ВИЩЕ ГИ, ЗНАЕТЕ ИМ БОГАТСВАТА. МАКАР, ЧЕ ПО ДОКУМЕНТИ ИМАТ СПЕСТЕНИ МААААКСИМУМ ПО 20-25000 лева. А иначе са МИЛИАРДЕРИ. НО ЗАКОНИТЕ НА ВРЕМЕТО НЕ ТЪРПЯТ ВАКУМ. НА НАШЕ МЯСТО ДАНО ДОЙДЕ ИСТИНСКИ НАРОД, С ЦЕННОСТИ ЗА СВОБОДА И НЕЗАВИСИМУСТ, КАТО ФРАНЦУЗИТЕ НАПРИМЕР. ТЕ С ГОРДОСТ СЕ НАРИЧАТ ФРЕНСКИ НАРОД С ИСТИНСКА ДЪРЖАВА ФРАНЦИЯ. А НИЕ СМЕ МЕСТНО НАСЕЛЕНИЕ НРЕЧЕНО БУЛГАРИ НА ЕДНА ТЕРИТОРИЯ КОЯТО Е ИЗВЕСТНА КАТО БЪЛГАРИЯ................ ЖАЛКО.

    Коментиран от #83, #85

  • 79 НКВД

    17 1 Отговор

    До коментар #71 от "CL500":

    И ккво му е доброто? Това самолет на хартия дори и завода който ще бъде уж в Южна Каролина го няма! това е евентуален самолет идея. България ще си купува идея на някакъв бъдещ изстребител. А дали ще си оправдае парите и очкванята???
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Инкогнито

    10 2 Отговор

    До коментар #76 от "Преброяване на бесните язовци":

    Тамън 20 - брики има от Су57, а от Ф 16 Блок 70 нито един, и прототип нямат, само идея на снимка как ще изглежда! Технология на 50г.е Ф16!!
  • 82 НАТО ВЕЦ

    14 1 Отговор

    До коментар #76 от "Преброяване на бесните язовци":

    Не знам дали "ескадрилата" Су-57 са само в "Мосфилм", но е сигурно, че даже единичната бройка на "митичния" F-16 Block 70 е "продукция" на "Marvel".
  • 83 ГосТ

    6 1 Отговор

    До коментар #78 от "Обикновен Бг":

    не знам какво да кажа,не знам хубаво ли е че има такива българи все още, които да търсят някаква справедливост срещу вятърните мелници. Със сигурност за тях не е хубаво,но това страдание и гняв е може би има някакъв дълбок смисъл. Емиграцията също не е изход от мъката, защото никой нормален човек не може да бъде равнодушен към родината си.
  • 84 Крали Марко

    6 0 Отговор

    До коментар #20 от "Ако имахме":

    Ако бяхме буден народ а не мърша!
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Иван

    8 0 Отговор
    Защо Турция купува F 35 а не остарелият морално F 16 ???.Може би техните политици са по-глупави??? Загробват ни пак а ние си траем.

    Коментиран от #88

  • 87 Стамат

    11 0 Отговор
    Васал (Бойко Борисов) е феодален владетел който получава земя от своя господар в замяна на задължението да му помага. Васалът полага васална клетва, че се задължава да се подчинява на сюзерена, да следва неговите указания по въпросите на външната и вътрешната политика, да му оказва военна подкрепа при нужда и да плаща предварително договорени данъци.

    В по-широк смисъл, васалитетът е зависимост на една държава от друга, при което съществува подчинение, а не равнопоставеност или доброволен съюз
  • 88 НАТО ВЕЦ

    3 0 Отговор

    До коментар #86 от "Иван":

    Турция произвежда F-16 и участва в разработката и производството на F-35. Не е обикновен купувач, а производител и съпроизводител.
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 333

    4 0 Отговор

    До коментар #71 от "CL500":

    Колкото и да е модернизиран F-16, което е безспорно, пак е 4+++ поколение. След него само F-35, който е абсурден. Предполагам шведите не са предложили Gripen E, защото той не е на въоръжение никъде, също като F16V, и не могат да го доставят за две години, също като F16. Обаче нищо не ни пречи в бъдеще да поръчаме Gripen E и ще имаме инфраструктура за него. Ако гледаме само кое е най-добро, аз щях да карам Porsche 911, не Шкода, а ВВС щяха да вземат Rafale. Между другото, да можеш да купуваш въоръжение от цял свят, буквално също е добре - Gripen работи с американски, френски, немски, английски и какви ли не още ракети.

    Коментиран от #94

  • 91 F16V

    11 0 Отговор
    Българите купувайки американски самолети "ще направям Америка отново велика"...

    Никой обаче не поставя въпроса за данъците и за правото на гражданите да спрат процедурата като откажат да заплащат данък за нещо, което не желаят.
  • 92 хитеp

    4 1 Отговор
    Разбрах само че 15г. са давани пари на някой и сделка няма !Еми кажете КОЙ вземаше парите и ви обещаваше сделка!

    Коментиран от #93

  • 93 Митер

    6 0 Отговор

    До коментар #92 от "хитеp":

    Искаш да кажеш, че 15 години са давани комисионни и изведнъж честността и неподкупността са взели връх и са победили, и то в бг? Наистина прекрасен сюжет за научно-фантастичен разказ.
  • 94 Иван

    1 4 Отговор

    До коментар #90 от "333":

    Почти си прав...Шведите предлагат модела С-Д, който е от скоро на изпитания и не са докай завършени.А точно техния следващ Е-Ф модел е точно на хартия и да на хартия като въздушно превъзходство се очаква да е доста добър, но около 30 процента по-скъп от Ф-16 блок 70. Блок 70 и във фаза на производство, а не е на харти
    я или на изпитания, както тази как е плакала. И е по-добър за поразавяна не наземни цели. Освен това шведите обещават до 2 години, ама те и на Бразилия общаваха за 2014 доставка но до края на 2016 не успяха. Освен това ни дават С-Д модела, за да влязат в цената, но той няма нито много ъпгрейдите планирани в Е-Ф, които го мачват с Ф-16 блок 70, а на всичкото отгоре ни го дават гол голеничък. Верно 10 такива, но голички..без въоръжение и много от оборудването се купува от половин европа на отделни договори. И най-важното - ако стане нещо на кого на рамото ще плачем--на шведите ли..дето са неутрални и не щат да са в НАТО? Те ли ще дойдат да ни помагат дето не искат да ни пуснат в шенген даже? Айде другите да мислят малко като пишат, а да не гледат само от призмата на празната си паница и безкрайна хейтарщине. То затава и паницнта им е празна и затава се кефят и на руското....
  • 95 269

    1 0 Отговор
    Както преди и сега идва едни американци и ни казаха да спрем южен поток .... вземайте грипен ф16 са блъф ... да не казвам че Бойко и Цветанов са Лобисти на Американците .
  • 96 Грую

    0 1 Отговор
    Вий пък сега значи! Че да не би на КТБ печалбите и те да не бяха само на хартия? Ама продаваха акции, че и дивиденти изплащаха чак докато да фалират и после народът плаща разбира се. Белене не е ли и то така? Нашите политици вече са спецове по тези неща - да плащат милиарди народни пари за ..... скрап или пък още по лошо за няма нищо. Та вероятно и един ф16 ще преживеем. От едната страна вече се издокарахме. Време е и от другата пак така, а пък КТБ -то беше самостоятелно издокарване, така че нищо ново.
  • 97 Димов

    0 1 Отговор

    До коментар #42 от "Джони":

    Точно в това е проблемът с Ф16 - че го знаят в целият свят. Когато копуваш боен самолет, хубаво е да не е отлично познат на потенциалните ти противници.
  • 98 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #76 от "Преброяване на бесните язовци":

    А дали е само една ,,кой,кой ще ни каже- ПУТИН замълча пред света и подсмихна се даже,,
    В един трактат на древен китайски мъдрец е написано че да се подценява врага е равно на загуба.В никакъв случай не съм руски фен ,но ми прави за N-ти път впечатление липстващи номерации в сериите на самолетите на Русия А и някак изведнъж ли 5то поколение СТЕЛТ Интересно какво оше ше извадят от ръкава на Ватенката си?Каквото и да си говорим Никога няма да повторят грешката на Сталин да вярва на западняци
  • 99 антика

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Румбата Р":

    Ако гледаме бройката, то Москвичи има повече произведени от Поршета и Ламборджинита. Самолет - технология 1970 г. с малко козметични нововъведения - това е F16 blok70. А цената му за България е като на F-35 за другите "братски" страни!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове