Last news in Fakti

24 Декември, 2018 17:04 4 998 40

Наши граничари били и изгонили афганистански момчета в Гърция

  • граничари-
  • побой-
  • афганистанци

Въпреки значителния спад в притока на мигранти и бежанци, децата все още са изправени пред прекомерно полицейско насилие по границите на Европейския съюз и за тях е изключително трудно да получат убежище и да се съберат със семействата си, съобщи международната правозащитната организация "Сейв дъ чилдрън" ("Спасете децата") в свой доклад, цитиран от dir.bg.

В него се посочва, че докато рисковете, свързани със спасяването на хора, пристигащи по море, са добре известни, отношението и поведението на граничарите по сухопътните граници не е добре документирано.

Държавите имат право да контролират кой влиза на тяхна територия, но нямат право да извършват систематични и брутални актове на насилие срещу хора, които се опитват да се възползват от правото си да получат убежище, срещу деца и уязвими семейства, подчертава правозащитната организация.

Обръщайки специално внимание на Западните Балкани, организацията посочва, че отношението към бежанци и мигранти, които се опитват да достигнат Гърция, Хърватия, Унгария, Румъния, България, Сърбия, Албания, Косово и Македония, за да подадат молби за убежище, нерядко е грубо и те често са насилствено връщани от границата.

Партньорска организация на "Сейв дъ чилдрън" в Белград е събрала 1376 свидетелства за връщани хора, между които и деца, през 2018 г., 934 от които са били непридружени и разделени от семействата си. За прекомерна употреба на сила от полицаи/граничари се съобщава при 515 случая, в които са били засегнати и деца, като 436 са били с деца, които пътуват сами.

Най-голям брой връщани хора, сред които и деца, през 2018 г. е имало на границата между Сърбия и Хърватия (274), докато най-големият брой на насилствени връщания е бил на границите между България и Турция (154), Македония и Гърция (87), Гърция и Турция (85), Хърватия и Сърбия (48), пише в доклада.

Деца, пътуващи със семействата си или сами, съобщават за това, че са били заплашвани, в някои случаи с оръжие, и са били бити от граничари, които ги удряли и ритали, често с палки. Те свидетелстват, че са били преследвани и хапани от кучета и са били унижавани, понякога са ги принуждавали да съблекат дрехите си и да свалят обувките си.

Според свидетелствата, някои граничари използвали лютив газ, отнемали телефоните на бежанците и мигрантите и ги чупели или отнемали пари и други ценни вещи. Деца и семействата им свидетелстват, че са ги държали затворени, понякога без храна и вода.

В рамките на ЕС, поради липса на вътрешни безопасни начини за придвижване, за настаняване и на бързи процедури за събиране на семейства, продължава да има необезопасено придвижване на семейства и деца, посочва "Сейв дъ чилдрън".

На гранични пунктове във Франция непридружени деца на възраст 15-17 г.се опитват да избегнат граничния контрол и се крият във влакове и камиони. Известно е, че вървят по железопътните линии и преминават по опасни планински маршрути. Децата трябва да бъдат защитени, където и да се намират, за да се избегнат непоправими вреди, като миналогодишната трагична смърт на афганистанско момиченце, блъснато от влак близо до граничен пункт между Хърватия и Сърбия, след като било върнато от хърватската полиция.

Свидетелствало е и десетгодишно момче от Афганистан, пътувало за Хърватия с група от 19 души - голямото си семейство, в което имало и деца, непълнолетни момичета и две възрастни жени. То разказва, че пресичали границата през нощта в пълна тъмнина и той и другите деца били уплашени. Тогава се появил полицейски патрул, казал им да спрат и ги претърсил. Афганистанците имали малко пари и телефони. Полицаите ги откраднали. Единият казал: "Сега няма да ви бием, но ако се върнете - и тогава показа с ръка как ще ни бие, ако дойдем отново. Мисля, че те са лоши хора", казва афганистанското момче.

Две 17-годишни момчета от Афганистан свидетелстват: "Пристигнахме в Гърция от Турция през сухопътната граница и останахме там около година, за да работим в овощни градини. На границата с България граничарите ни биха, преследваха ни с кучета и ни изблъскваха обратно в Гърция".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 5555

    162 4 Отговор
    Браво на наште граничари!Циг.ни си имаме достатъчно.

    Коментиран от #12

  • 2 Димов

    144 6 Отговор
    По една заплата бонус на тия момчета, дето са защитили страната ни от нашественици.

    Коментиран от #4

  • 3 nnn

    100 1 Отговор
    Добре са ги били....и добре че не са ги .бали,щото ще им хареса на мангустите и няма да искат да си тръгнат.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 1234

    107 1 Отговор
    Какви са тези деца дето тръгнали да минават държавните граници?На колко години са?Къде са тръгнали без родителите си?Ако са на 18/20год. те не са деца,а талибанска армия която се придвижва свободно през границите на Европа така по незабелязано.Всяка граница може да се пресича на точно определени места до които има изградени пътища и контролно пропускателни пунктове,и всяко преминаване на границата на друго място се счита за нарушение и се наказва от законите на държавата.В близкото минало дори се стреляше по нарушителите.Това което се случва сега е неприемливо и нарушителите трябва да бъдът връщани обратно от където са преминали границата.При отказ да изпълнят нареждането на граничните патрули може и дори е задължително да бъдат връщани насилствено.Има КПП където могат да преминават само с редовни документи,иначе да се връщат от където са дошли,на нас анонимни хора не са ни необходими,имаме си достатъчно цигани които нямат документи.Така,че БРАВО НА НАШИТЕ ГРАНИЧАРИ.

    Коментиран от #10

  • 7 Иванов

    66 0 Отговор
    Просто няма друг начин, а сороснята да се такова отзад!
  • 8 балама

    94 1 Отговор
    Да бе, "деца" на по 20 и кусур години, с боен опит. С мазол на показалеца, от калашника. Доста изнасилвания има в Швеция, от такива "деца".
  • 9 Бачо Киро

    83 1 Отговор
    Дрън, дрън, приказки без никакви доказателства... Туй е граница, дейба, не е на баба им оградата на идиотите в организацията. И без това е разграден двор...
    Всички да ги връщат! От Турция въобще нямат право на влизане, а от Гърция щяха да имат вече документи! Значи пак са нелегални. В Афганистан плюс това нали цари демокрация САЩ оправи всичко.
  • 10 соросоидни кърлежи

    77 1 Отговор

    До коментар #6 от "1234":

    Тези деца утре ще убиват нашите деца,само чакат сигнал от Идил, факти са много ,само последен идиот може да вярва на мюслимански талибански терористи.Вижте Европа, тези хора вече станали граждани на континента ,родени са там, и пак не успяха да ги интегрират .Последно терор във Франция.Да бягат в мюслимано-талибански държави,тук не са добре дошли тези нашественици.Безделници,искат само социални помощи.
  • 11 чалма тв

    75 1 Отговор
    Я вижте на снимката каква голяма уста отворил този мним бежанец, иска да пътува из Европа и да убива на воля.Мръсна гад, отгоре ще му плащат социални помощи.
  • 12 пак ли

    53 1 Отговор

    До коментар #1 от "5555":

    Публикувано във факти.бг: На границата с България граничарите ни биха.......а трябваше да ви нахранят ,да ви прекарат през границата, да ви снабдят с бомби и да ви построят джамия..Егати посрещането, сега соросоидни свине ще ни съдят...
  • 13 браво краво

    58 0 Отговор
    деца пътуват сами, те пък имат по 8-10деца и ги пускат на воля като на пасище,един потъна, другия ще стигне, а през това време раждат ли...Как в тези кочини ,когато няма хляб,раждат по толкова чавета,като нашите фад-роми..а ни ще ги храним,докато сорос и неговите гризачи агитират за повече имигранти.
  • 14 Адолф

    55 0 Отговор
    Интересното е,че никой от тия мангусти не си носи документ за самоличност-как по дяволите ще докаже че е дете?!Сороското БХК е за трепане!
  • 15 Усмивката

    37 3 Отговор
    Явно ООН се нуждае от нови закони правила по миграцията.Това е някванов вид война или нашествие или агресия със не икономически и не военни средства ,а залогът е човешка маса .Жени ,деца и прочие.По тази логика защо е нужен такъв воене потенциал на Русия.Ракети ,ядрени ,танкове.Само трябва да възприемат ,се възползват от това недоразумение.Да залеят омразния запад със бягащи по икономически причини и след 20 години във франция руския езикще е втория официален език
  • 16 хитеp

    49 0 Отговор
    БОЙ БОЙ И ОЩЕ БОЙ!Тая паплач трябва да се научи че се ходи там където си добре дошъл а не да се натрапваш и паразитираш!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Ко рече

    6 13 Отговор
    Това заслужават тези които не плащат.Бежанците трябва да знаят тарифата.
  • 19 Бай хой

    45 0 Отговор
    Извинете автора радикален джахидист ли е? Престъпни нарушители на държавната граница нарича момчета. А граничарите престъпници защото са предотвратили нахлуване на вероятна клетка на ал кайда.
  • 20 Шойгу

    43 0 Отговор
    Малкото талибанче от 10та година знае устройството на АК-47 и е стреляло. На 14 може да убива с него, а на 17 вече е завършен войник с боен опит. Та разни те организации да не се обаждат.
  • 21 Преминаващ

    36 0 Отговор
    Нито един от тия не притежава документи за самоличност.Вярно е че има и такива граничари ,които грабят ,,нелегалните".Но по-вечето служители си вършат съвестно работата.Ако не се връщат обратно в Турция или Гърция само за една година ще бъдат армия.Говорим за хора на възраст между 17-24 години,и всичките мъже.
  • 22 Еди кой си..

    24 2 Отговор
    Съединените американски щати да си ги вземат при тях тези арабски бежанци, защото те са бежанци благодарение на тях и тяхната алчност.Арабската пролет се превърна в арабският кошмар за тези хора а в последствие и за цяла европа.Какво им беше на тези хора преди това ,имаха семейства ,домове ,работа ,държава а сега нямат нищо .Америка е най голямото зло...
  • 23 JPower

    29 0 Отговор
    Тези граничари трябва да бъдат наградени!!!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Случайно минаващ

    2 1 Отговор
    А някой виждал ли е веско маринов

    Коментиран от #32

  • 26 Sky-blue

    20 0 Отговор
    Браво момчета само така другият път повечко бой да им хвърлите
  • 27 Изроди

    1 24 Отговор
    В този сайт болшинството са червени идиoти!Нямате ли съвест, Днес е “Бъдни вечер” а вие сте освирепели животни!

    Коментиран от #30, #39

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Хайл

    18 0 Отговор
    Тия маймуни що отричат нашите ценности а се натискат да идват в европа ??? Що не си идат в саудитска арабия,катар,оае...щото там тези золуми дето ги правят в европа ще им струват тиквите,щото няма хелзински комитети,няма меркел да им дава социални...бой да ядат до откат...няма документи-кютек...браво на Тръм дето прави огради за да спре паплачта мързелива
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Отвлечения

    12 1 Отговор
    Това са бъдещи терористи, аз предлагам за всеки отнет живот от имигрант, да бъде убивани дете на някой от тези организации и тогава да видим дали ще ги защитават.
  • 32 Хайл

    4 0 Отговор

    До коментар #25 от "Случайно минаващ":

    Да,тръгна да търси баба ти
  • 33 ХанкоБрат

    16 0 Отговор
    Абе тези деца талибанчета на по 20 г., защо бягат от аФганистан? Нали там същите краварски НПО-та им сътвориха невиждана демокрация и я поръсиха с евро-атлантически ценности. Иначе за инфо на НПО-то. Да по границите се бие, но трябва да се стреля, те затова са граници.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Гладна Турция

    3 0 Отговор
    Тъй като Турция е земя на обещание, много работни места, напреднали технологии, хората живеят като цар, рая на земята, защо не са останали там и са искали да работят в Гърция и България, за които нашите "приятели" от Турция ни казват, че сме завършени?!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 гост

    8 0 Отговор
    Връщайте обратно тези примати не ги пускайте в Европа ! Това са паразити и терористи нямащи място в Европа ! Това не са хора дощли да работят а са хора лапащи и изцеждащи социалната система !Това са хора от друг свят ,хора живеещи сред закони на 2000 години ! Това са хора застрашаващи живота и националната ни сигурност ! Тази измет няма място в Европа !!!
  • 38 Хаха

    6 0 Отговор
    Браво на нашите граничари.Трябва повече бой с палки и джобене на орките,за да разберат,че не са поканени и никой не ги иска
  • 39 Димов

    7 0 Отговор

    До коментар #27 от "Изроди":

    Не сме червени, нито сме идиоти. А благодарение на такива граничари, все още празнуваме Бъдни вечер.
  • 40 Гост

    1 0 Отговор
    Орден Стара Планина и по 2000 лв. бонус на калпак за празниците заслужават!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове