29 Декември, 2018 04:00 15 700 8

От януари започва приемът за безплатни винетки

  • винетка-
  • тол система-
  • инвалиди-
  • хора с увреждания

Препоръчително е лицата с увреждания да проверят срока на валидност на предоставения им винетен стикер

От януари започва приемът за безплатни винетки - 1
Снимка: БГНЕС

Приемът на заявления за безплатни електронни винетки за хората с трайни увреждания започва от януари 2019 г.

Това предвижда Наредбата за изменение и допълнение на Наредба №Н-19 от 2.12.2008 г., издадена от министъра на транспорта и министъра на труда и социалната политика, която предстои да бъде обнародвана в Държавен вестник.

Това уточняват от Агенцията за социално подпомагане.

Наредбата не предвижда промяна в условията за освобождаване от заплащане на винетна такса. Правоимащи са хората с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност или вид и степен на увреждане и лица или семейства, отглеждащи деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до завършване на средно образование, но не по-късно от 20-годишна възраст. Тези групи хора имат право да получат безплатно една годишна винетна такса за един собствен или съпружеска имуществена общност лек автомобил с обем на двигателя до 2000 куб. см и мощност до 117,64 kW (160 к.с.).

Дирекциите „Социално подпомагане“ (ДСП) в цялата страна имат готовност да приемат заявления за получаване на безплатна електронна винетка от 2 януари 2019 г. До отпечатването на новия формуляр ще се ползва действащият образец на заявление-декларация. Документите може да се подават лично в ДСП по настоящ адрес, по електронен път или с универсална пощенска услуга с известие за доставяне – обратна разписка.

До 1 април 2019 г. към заявленията лицата прилагат:

1. Копие на ЕР на ТЕЛК/НЕЛК в случаите, в които същото не е налично в ДСП и оригинал за справка;

2. Копие на пълномощно (когато заявлението се подава чрез пълномощник);

3. Копие от свидетелството за регистрация на лекия автомобил част I – лице и гръб и оригинал за справка;

До 1 април 2019 г., при постъпване на заявление-декларация с приложени копия от посочените документи чрез лицензиран пощенски оператор или по електронен път, справка за достоверност на документите ще се извършва отново по служебен път.

От 1 април 2019 г. няма да се изискват копия от ЕР на ТЕЛК/НЕЛК и от свидетелството за регистрация на лекия автомобил, като проверката на тези документи ще се извършва по служебен път.

Предоставените винетни стикери на лица с увреждания чрез ДСП през 2018 г. са валидни за срок от една година, считано от датата на валидизирането им. Препоръчително е лицата с увреждания да проверят срока на валидност на предоставения им винетен стикер и да подадат заявление-декларация в ДСП по настоящия си адрес около 10 дни преди изтичането му. В случай, че винетният стикер е със срок на валидност до месец февруари, март и т. н., не е необходимо да се подава заявление през месец януари 2019 г.

В Наредбата е предвиден 7-дневен срок за обработване и одобрение на документите, считано от датата на подаването им. Когато са констатирани пропуски в изискуемите документи, срокът, който се дава на заявителя за отстраняването им, е 3-дневен. Агенцията за социално подпомагане (АСП) ще изготвя и изпраща в Агенция „Пътна инфраструктура“ дневна заявка с всички одобрени лица за съответния ден. В срок до края на работния ден, следващ този на изпращане на заявката, Агенция „Пътна инфраструктура“ издава безплатна годишна електронна винетка със срок на валидност 1 (една) година и до края на работния ден, следващ издаването на винетките, връща в АСП информация по електронен път.

Лицата могат да извършват проверка за издадената електронна винетка на място в ДСП, в Областните пътни управления, в пунктовете за продажба, по електронен път – чрез електронната страница на „Национално тол управление“ и мобилно приложение, както и по телефон на Центъра за обслужване на клиенти на „Национално тол управление“.

В случаите на подадени заявления-декларации, в които се установи, че едно лице има предоставен винетен стикер с неизтекъл срок на валидност за същия автомобил, на лицето няма да се отказва издаването на електронна винетка. В деня на одобряване на документите, лицето ще бъде включвано в заявка до Агенция „Пътна инфраструктура“, която ще издава електронна винетка с валидност една година, до края на следващия ден.

До влизане сила на Наредбата от 1 януари 2019 г. заявленията-декларации се обработват по стария ред и на всички правоимащи лица се издават винетки със срок до 31 декември 2019 г. През 2018 г. АСП е предоставила над 228 хиляди безплатни винетки на хора с трайни увреждания.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 qwerty

    10 4 Отговор
    Тия с луксозните коли пак ще се облажат. На-готината гледка в центъра на София е автомобил за 150К и от него слиза засукана красавица-инвалид и с горда походка тръгва към Старбък за кафенце, примерно
  • 3 Трънчев

    13 1 Отговор
    Защо новите Свинетки ще са до 31.12.2019? Нали старата ще започне от края на Януари?! Пак има нещо сбъркано.
    И ако Наредбата е от 02.12, какво чакат цял месец, да я обнародват?!

    Коментиран от #5

  • 4 Киро

    1 9 Отговор
    В последните години доста се прекалява с правата и привилегиите..!
    Инвалиди гейове цигани,майки с недъгави деца...!!
    До кога..?!!

    Коментиран от #7

  • 5 Никъде

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Трънчев":

    Никъде не пише, че ще са влидни до 31.12.2019г. Всяка винетка е валидна до датата и месеца, когато е издадена, за 1 година!
  • 6 Кузмов

    3 2 Отговор
    Новата винетка е дискриминационна спрямо всички граждани които са на смени и облагодетеста работищите на пет дневна работна седмица . Измислина е за по горният слой от обществото . Такава демокрация ни докараха лицимерите които ни управляват в ”служба” на Народа . Честита Нова Година !
  • 7 никси

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Киро":

    ти по добре се крьсти това дето го говориш да не те стигне ,защото не си препатил да знаеш това , хората които имат тия мьки ,те си знаят какво им е, аиде живи и здрави всички и честита нова година на всички бьлгари ; бьдете живи и здрави , нека на всички да им се збьднат мечтите през 2019 и та да носи кьсмет ,радост и щастие вьв всички бьлгарски домове , и помалко заядлицди в саита
  • 8 Бари

    2 0 Отговор
    Киро, бъди жив и здрав и никога не завиждай на инвалид
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове