Last news in Fakti

29 Декември, 2018 20:47 3 743

Защо кариерното консултиране набира все по-голяма популярност?

  • тест-
  • образование-
  • едланта-
  • студенти

Идеята е да се отхвърлят някои специалности, към които кандидатът е имал интерес, но не е имал правилна представа за тях

Защо кариерното консултиране набира все по-голяма популярност? - 1

Напоследък се наблюдава тенденцията все повече български ученици да посещават консултации за кариерно ориентиране. Тяхната цел е да бъде избрана възможно най-подходящата специалност за младия човек, той да научи повече за своите способности, нагласи и личностни характеристики и най-вече да му бъде предоставена информация за перспективите за неговото професионално развитие. Това заявява в интервю за ФАКТИ Олга Христова, консултант по кариерно ориентиране в "Едланта".

Разкажете ни какво представлява кариерното консултиране?

Изборът на специалност е първата крачка в процеса на кандидатстване за висше образование.

Кариерното консултиране е изключително полезно за всички, които искат да научат повече за своите способности и личностни характеристики, които имат много разностранни интереси и умения и не знаят кое да превърнат в своя бъдеща професия, които са избрали специалност и искат да разберат какви са перспективите за професионалното им развитие.

Консултацията за кариерно ориентиране на ЕДЛАНТА включва подробен тест за самооценка на английски език, който прави връзка между качествата, уменията и предпочитанията на кандидатите и това как те биха могли да бъдат приложени в различни професии.

В резултат на попълнения тест се генерира подробен доклад от 20-25 стр., който очертава психологическия профил на кандидатите и едновременно с това предлага списъци с най-подходящите за него специалности и професии в различни области. Всяка професия е представена с основните ѝдейности и задължения, както и с различните позиции и възможности за кариерна реализиция и развитие, които предлага.

Оттук нататък започва основната част от консултацията. Това е разговорът с кариерния консултант, който анализира заедно с кандидата резултатите, като внимателно се коментират всички подходящи специалности и особено подробно се разглеждат тези, които са свързани с областта, в която той има желание да се развива.

Идеята е да се отхвърлят някои специалности, към които кандидатът е имал интерес, но не е имал правилна представа за тях или към този момент няма необходимите данни и качества, подходящи за специалността. По този начин мислите му вече ще се насочат към един много по-тесен кръг от професии, от които той ще избере специалността, предмет на негово бъдещо професионално развитие.

В общи линии това представлява кариерната консултация. Безспорно е колко е важна и необходима - всеки кандидат трябва да е избрал специалност, за да може да пристъпи към избора на университет, на страна, в която да учи и съответно - да може да стартира процеса на кандидатстване.

Може ли да се каже, че напоследък има по-засилен интерес от страна и на ученици, и на студенти, да посещават такива консултации за кариерно ориентиране?

Да. Смятам, че напоследък кандидатите на ЕДЛАНТА осъзнават колко е важно за тях да бъдат добре информирани, когато правят този избор, да са наясно с конкретните специалности, подходящи за тях. Тяхната представа за различните професии в много случаи е доста схематична, непълна, а понякога и създадена единствено от различни сериали или филми, вдъхновена от художествени образи, и много често не отговаря на реалността. Затова пък все по-често и деца, и родители смятат, че е добре да се обърнат към професионалист, който не само да работи индивидуално с кандидата по отношение на неговите личностни качества, но и да и да му даде по-точна представа за различните професии.

Определено има тенденция сред младите хора да се интересуват и кои са професиите на бъдещето, кои специалности ще бъдат най-търсени и актуални след няколко години. Наред с класическите специалности - медицина, бизнес, право и т.н., кандидатите все повече се насочват към комбинирани специалности със съвременно звучене, в които е добре да се инвестира сега.

От какво се влияят повече младите хора – от собствените си интереси или от това какви специалности ще бъдат най-търсени след няколко години?

Бих казала - и от двете, но факторите всъщност са много повече. Едно е ясно със сигурност – никой не може да направи успешна дългосрочна кариера в област, към която няма интерес, само защото е престижна, очаква се добро заплащане или защото е казано, че тази професия е „професия на бъдещето“. Личностните качества, талантите, уменията, които трябва да развие и изгради кандидатът, съчетани с интелекта му, са винаги в основата на една успешна бъдеща реализация.

Често ли се случва студент, които е посетил консултация за кариерно ориентиране, да си е наумил да следва определена специалност и след това да се окаже, че тя не е никак подходяща за него?

Разбира се, понякога се случва младежите вече да са си създали определена представа за някоя специалност и в края на краищата да изберат нея, независимо от резултатите на теста. Но дори и тогава има полза от кариерната консултация. След теста и разговора с кариерния консултант кандидатите вече знаят много повече за различните професиите и перспективите им в бъдеще. Така изборът, който правят, е по-информиран, а кандидатите се чувстват по-отговорни, по-уверени в себе си и по-спокойни от взетото решение. Това със сигурност повлиява добре на самочувствието им и на успешното им справяне с учебния процес и живота в новата среда.



Свързани новини


Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове