Last news in Fakti

29 Декември, 2018 16:38 2 238 17

Иван Нейков: Внасянето на работници е грешка

  • заплати-
  • работници-
  • иван нейков

Натиск за задържане заплатите в страната

Иван Нейков: Внасянето на работници е грешка - 1
Снимка: БГНЕС

В България има резерв на пазара на труда от минимум 500 000 работници, а работодателите настояват за внос на работници от трети страни, коментира директорът на Балканския институт по труда и социалната политика и бивш социален министър Иван Нейков.

Той посочи, че сред тези 500 000 работници са хората с увреждания в трудоспособна възраст, както и тези, за които се твърди, че нито учат, нито работят, а според експертите на Балканския институт по труда и социалната политика работят много здраво, но в сивата икономика. В резерва влизат и около 200 хиляди млади пенсионери, които няколко години след пенсионирането имат абсолютно запазена трудоспособност, каза още Нейков пред БТА.

Експертът смята, че искането на бизнеса за внасяне на работници от трети страни е в грешна посока, защото внасянето на големи групи хора, макар и с благородната идея да се запълни дефицита на пазара на труда, има минуси. Нейков е на мнение, че това може да породи социални и културни проблеми, както и проблеми, свързани с личния живот на тези хора - необходимост от уреждане на жилища, здравеопазване, насочено към тях.

Много български работници смятат, че вносът на работници от трети страни се ползва и като натиск за задържане на заплатите в страната, коментира още Иван Нейков. По думите му работодателите не си дават сметка, че това е улица без изход,тъй като ще доведе до много допълнителни разходи за тях. "Защото предстои навлизането на големи групи хора, а не на по десет камериерки, които да бъдат настанени в хотела, в който работят и да им се поемат разходите за храна", аргументира се експертът.

Според директора на Балканския институт по труда и социалната политика през 2019 година е задължително да бъдат направени промени в трудовото законодателство. Написаното за последните близо 40 години трудово законодателство е за големите фирми, необходим е анализ кое от действащото законодателство може да се спазва от микрофирмите и кое не, каза Нейков.

В България по данни на НАП има малко над 300 000 работещи фирми, а по данни на Националната агенция за малки и средни предприятия 93 процента от всички тези фирми са микропредприятия - с по-малко от девет работника. Ако искаме този гръбнак на българската икономика - микропредприятията, да функционират съобразно закона, да направим такъв закон, който те да могат да спазват, заяви Нейков.

Иван Нейков каза, че трябва да се реши и проблемът с признаването на знания, придобити по неформален начин. Голяма част от хората, които формално са без квалификация, имат умения и то немалки, каза Нейков и допълни, че е необходимо да се направи така, че с достъпен и бърз механизъм да се официализират тези знания.

Илюзия е, че ще върнем хората на белия пазар, като не им признаваме знанията и уменията, а ги връщаме обратно за по четири години в училище, допълни експертът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дедо1

    53 0 Отговор
    Гадни робовладелци,изгонихте младите, са хора ще ми внасят,да ми ядете ма..де..те кисели
  • 2 до кога

    55 0 Отговор
    Не е грешка а престъпление,да изгониш собствените си работници и да внасяш отвън вместо да повишиш заплатите и да ги запържиш е престъпление.В едни други времена тези така наречени работодатели щяха да чукат камъни в кариерите.
  • 3 Миризлив Пор

    17 2 Отговор
    Внасянето на "евтини работници" не е лошо като идея. Лошото в случая е, че идеята им е да работят като нашите, в случая ще трябва да се спазва нормирано работно време и всичко над него е "овъртайм", заплатите ще трябва да се изплащат без закъснение и т.н. Реално ще могат да се възползват само големите фирми които и без това плащат така, малките тарикати ще се сдобият с купчина глоби и загубени дела.
  • 4 Димов

    28 1 Отговор
    За да е изгодно това, тия внесени работници трябва да бачкат за не по-голям надник, от нашите работници. Кои са тия хора? - Африкански и сирийски бежанци. Значи, не да впрегнем в работа нашите 1 млн цигани, дето само чакат на помощи, а да си внесем още такива. Страхотно решение. Гениално! Който го е измислил - да се награди с медал за неимоверен принос в развитието на икономиката ни.
  • 5 Ханко от село Осеня

    7 19 Отговор
    Българина действа по инерция от соца , бега навън да слугува. заплатите в БГ в много свери са равни да не кажа по високи от страни като Испания , Португалия , За гърция няма какво да говорим , като сложим квартири и манджи си на загуба , ама друго си е да си роб навън , пустиняци

    Коментиран от #14

  • 6 Иван М

    10 0 Отговор
    Никой не казва,че тези работници ще изнасят парите си в своите страни,а тук ще карат на минимум.Така правим и ние,но това става в мощните държави където работим на минимално без език и квалификация ,независимо ,че работиш наравно с другите.така е като няма пазар на труда!
  • 7 ЖороЧ

    10 0 Отговор
    От къде ще дойдат работници за 300евро заплата сигурно от африка и като платат квартира тока водата какво ще ядат смешна работа
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Кукуригу

    6 0 Отговор
    Ами изнасяйте производството в чужбина щот тука нема хора всичко живо бега,мн убо тука откак ни ръководи символа на Хелоуин и животните взеха да бегат,африканци азиатци нещат да чуят за бегето
  • 10 Хайл

    8 0 Отговор
    Бърз и болезнен фалит на тези "работодатели" начело с домуса дето мисли че е най-великия бос...смешник
  • 11 Бенкс

    7 0 Отговор
    Заглавието и името на автора са ми достатъчни да се съглася с написаното.А цяло правителство и някакви организации на бизнеса им трябва просветление за да го проумеят. Няма Такава Държава!
  • 12 999

    10 0 Отговор
    Това са пълни тъпотии на властта за да заблудят обществеността, как виждате ли икономиката върви с такива темпове, че даже не стига работната ръка! Истината е обаче друга! В страната извън София се затварят работни места понеже това, което е останало като бизнес колабира буквално. София все още стои добре просто защото харчат умишлено парите на страната там. Само си помислете какво се случва: - Всяка година емигрират по 50 000 души. Това са хора, които спират да внасят пари в икономиката на мястото където са живели. Това са пари, които са извадени от оборота на местната икономика. Тоест потреблението намалява! За какъв растеж и необходимост на персонала говорим, след като потреблението намалява? - Може ли да кажеш, че безработицата в едно обезлюдено село е намаляла? Там няма безработица просто защото селото е празно! Масово страната се обезлюдява и икономиката там спира. - Какви работници от чужбина? Това са същите тъпотии като увеличеният БВП. - Той е увеличен но заради по- високите цени а не заради повишен производствен индекс и положително търговско салдо... Всичко това са брътвежи на властта и дилетанти, които се опитват да разсъждават за да се правят на интересни по телевизията
  • 13 патриотъ

    4 0 Отговор
    Грешка е и недоумение как все още съществува такава държава България!
  • 14 300

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ханко от село Осеня":

    До коментираащия с ника...Ханко от село Осеня...Коментар №5
    https://youtu.be/HAaXt1HMX3o гледай от 1:10 до 1:51 Недей да коментираш повече,защото си Тъпо парче...
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 патриот

    3 0 Отговор
    това е голямата простотия на криб и гадните работодатели няма да плащат прослужено време,ще ги режат както им отърва към това се стремят
  • 17 1234

    0 0 Отговор
    Работодателите трябва да се ЗАДЪЛЖАТ докато не вземат и последния българин на работа да не им се разрешава да наемат чужденци на работа.Държавата с лека ръка затвори почти всички техникуми които подготвяха кадри за промишленоста,работодателите спаха до сега и се ослушваха не даваха нормални заплати на хората сега плачат за работници.ВИЖТЕ ЕДНА РУМЪНИЯ КАКВО ПРАВИ!Още при влизането и в ЕС заплати и пенсии скочиха двойно,на скоро пак държавата вдигна заплати и пенсии двойно,а на нашите работодатели все им свиди да плащат,сигурно от другите държави хората са БУДАЛИ да им работят на минимална заплата.Защо не обърнат на почасово заплащане,защото и тия дето работят сега и те ще напуснат.На запад държавата оставя на работодателя от3 зо 5 процента печалба,останалото го взема държавата ,а тук държавата взема 10% данък останалото е за работодателя и пак им свиди да плащат на работниците.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове