Last news in Fakti

2 Януари, 2019 18:30 6 106 15

Заложничката от Охрид и преди губила пари

  • македонец-
  • туристи-
  • елизабет мечкарска

През 2004-а КЗП запечатала офис на Мечкарска

Българката, чиито лични документи са прибрани от собственика на местен хотел в Охрид до уреждането на плащанията на 65-членна туристическа група, е екскурзоводката от "Комфорт Травел" Елизабет Мечкарска, съобщава "Монитор".

Както вече е известно, автобусът с българските туристи отпътувал на 1 януари без водач, тъй като жената била оставена в Охрид като гарант, че ще бъдат заплатени в пълен размер нощувките, закуските и празничната вечеря на българската група. Представителката на туристическата агенция обявила на място, че е изгубила парите, които носела на ръка.

От Министерството на туризма и Министерството на външните работи са започнали работа по изясняване на случая с Елизабет Мечкарова, а контакт с нея е установил български дипломат в Македония.

65 души са купили от новогодишните екскурзии на "Комфорт травел", които са предлагани в различни сайтове на цени от 155 до 250 лева. Празничното пътуване предвиждало 2 нощувки, две закуски, обиколка на Охрид с местен екскурзовод и празнична новогодишна вечеря в ресторант "Европа". И с екскурзоводско обслужване по целия маршрут - то било поверено на Мечкарска.

При пристигането обаче се оказало, че Мечкарска е изгубила парите за доплащане на нощувки и празничната вечеря - общо около 3500 евро. Собственикът на вила "Александър" приел да настани групата и дори станал гарант пред ресторанта, за да бъде сервирана празнична вечеря на българите, но взел като гаранция личните документи на Мечкарска, за да не може да напусне страната, докато не уреди плащанията.

Тъй като нямало подготвен предварително списък с разпределение на стаите, се оказало, че за 10 души няма място във вила "Александър". Водачката тръгнала да им търси легла по съседни вили и едва в 21:30 часа, след като премръзнали туристите били разквартирувани в друга вила на 2 километра от "Александър" и от основната група, нещата се подредили, разказаха участници в злополучното пътешествие.

Оказва се обаче, че подобен инцидент не е първи за Елизабет Мечкарова, която чукнала 59 години миналата събота в Охрид. Справка показва, че "губенето" на пари е повтаряща се практика, от която са страдали туристи на различни агенции.

Според материал от 2004 година в края на октомври тогавашната Комисия по търговия и защита на потребителите е запечатала офиса на туристическата фирма "Елизабет 3", собственост на съпруга на Елизабет - Димитър Атанасов Мечкарски. Тогава представената за собственичка на фирмата Елизабет Мечкарска изоставила 60 души в Сърбия под предлог, че е ограбена и нямала пари да плати за автобуса.

Това, според публикацията, бил втори сигнал в КТЗП срещу Мечкарска. Тя дължала и 3000 евро на туристи, които завела организирано до Италия, но на място им поискала да платят още, защото й били откраднали парите и нямала с какво да плати за нощувки и път. Друга жена, потърпевша от екскурзия до Кушадасъ, пък разказала, че Мечкарска дължи 2 хиляди евро за нощувки на туристи през 2002-а.

През 2010 г. ЕТ "Елизабет-3- Димитър Атанасов Мечкарски" светва във файл на Комисията за защита на потребителите с информация, че прилага нелоялна заблуждаваща търговска практика като пише в сайт на фирмата, че тя има документи за извършване на туроператорска дейност и нарежда да бъде премахнат текстът: "Елизабет-3" притежава лиценз за Туроператор и турагент № 04004 и Туроператор и туристическа агенция "Елизабет-3".

През 2011 Мечкарска вече е "екскурзовод" в "Темпо тур". Тогава гръмва историята, че 35 деца и 10 възрастни са зарязани в Истанбул без да имат къде да спят и с какво да се хранят, а издание твърди, че екскурзоводката е откраднала парите. Групата е с танцьори от Костинброд и Сливница, които трябвало да участват във фестивал. Тръгнали от България в 6 ч. сутринта с 20-годишен автобус с 1 шофьор. В 18 ч. били в Истанбул. Вечеряли в ресторант в центъра на мегаполиса, после от 20 до 22 обикаляли града, за да се окаже за ужас на възрастните, че няма резервации за нощувки.

Настанили танцьорите в мизерен хотел в центъра на Истанбул, но на другия ден ги изхвърлили, защото екскурзоводката не платила. Задържани са паспортите на групата, а документите са върнати след намесата на българското посолство в Турция. При завръщането си в България екскурзоводката Мечкарска подписала запис на заповед, че дължи на членовете на групата сумата от 10 200 лева. Твърдяла, че с техните пари финансирала пътуването на друг състав до Черна гора, защото "общината й дължала 11 хиляди лева".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 666666

    28 0 Отговор
    Изтъркани йадушки номера

    Коментиран от #11

  • 2 694

    22 0 Отговор
    Ясно, патология.
  • 3 Гост

    16 0 Отговор
    Българска работа. Има booking, airbnb, trivago и кой знае още колко. Явно не са се напарили достатъчно от български фирмета.
  • 4 Alpha_Lone_Wolf

    21 0 Отговор
    Ми щом е така, да ѝ остави една стая в хотела да заработи парите.
  • 5 Зайко Байко многознайко

    19 0 Отговор
    От такива некоректни " туроператори" страда целият бранш. Да стои в Македония докато върне парите.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Истината

    14 0 Отговор
    Доказана измамница..нито я съдят нито нищо даже продължава да си работи..щом са я взели в друга фирма няма как да не знаят и заедно продължават измамата
  • 8 #БСТ#

    1 7 Отговор

    До коментар #6 от "Зайко Байко многознайко":

    Такава дума "презумция" в българския език няма. Може би имаш предвид думата-приумица?!!...

    Коментиран от #9

  • 9 Пешо

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "#БСТ#":

    Поредното доказателство, че чиновниците - калинки и Цацаратурата не си вършат работата.
  • 10 Гост

    5 0 Отговор
    Да я пуснат по "пързалката" да изкара парите с голо дупе, повече сигурно няма да ги губи повече. Но с това голямо дупе, доста време и "труд" ще и трябва да набави откраднатите пари на хората!
  • 11 .....

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "666666":

    Очевидно този номер минава още
  • 12 Ганчо си е жив гявол

    4 0 Отговор
    Няма равен в гяволлъка балканският дивак.
  • 13 Цецо

    3 0 Отговор
    Евтина измамница.
  • 14 стоян георгиев

    1 2 Отговор
    къв е тоя народ тъп.да ходиш в македония през туристическа агенция!!!!ненормални ненормалници!!!!малко са къщи за гости у нас и възможност за директно договаряне .ще ходиш при индианците на охридското езеро с посредник български мошенник.добре че са се разминали само с по 150- 200 лева.преди години се издави цяла група женички на същото езеро със същите идиоти като организатори.хора,не ходете в сърбия ,македония ,албания и босна на почивка опасно е!!!!може да е евтино ,но е опасно!!!!
  • 15 Ооооопс

    0 1 Отговор
    Тази не е от маалата, гаранция .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове