Last news in Fakti

4 Януари, 2019 12:12 5 185 29

Никой не знае колко ще струва поддръжката на винетната система

  • винетка-
  • тол система

До средата на следващата седмица по граничните пунктове ще бъдат инсталирани 37 терминали за закупуване на електронни винетки

Никой не знае колко ще струва поддръжката на винетната система - 1

От Министерството на транспорта не са изчислявали колко ще струва поддръжката на винетната система, след като мине гаранционния период на поддръжка. Нямаме отчисления и плащане, каза заместник-министърът на регионалното развитие Радослав Николов пред Нова телевизия.

Той се опита да омаловажи проблема като запита: "Какво означава поддръжка на една информационна система, тя включва много компоненти. Всяка една от грешките, която се идентифицира, се изчиства".

По думите на Николов два дни след началото на използването на електронните винетки спира конвертиране на винетки от хартиени на електронни. Причината - може да се конвертират допълнителни винетки.

За един и същи автомобил 168 пъти е конвертирана една винетка, даде пример Николов. В отговор водещият заяви: "Измама не можеш да направиш, но може да натовариш системата".

Междувременно директорът на Националното тол управление Антон Антонов коментира пред БНТ, че конвертирането по няколкостотин пъти на хартиена винетка в електронна, засечено от системата, не се дължи на някаква грешка. В момента кол центърът не работи, но ще започне работа от следващата седмица. До тогава, шофьорите могат да звънят на телефоните на АПИ, отбеляза той.

Относно липсващите уреди за продажба на електронна винетка, зам.-министърът заяви, че има над 100 разположени машини. Пътуващите могат да купят винетка през мобилното приложение и през уеб сайтовете.

В понеделник да бъдат пуснати в пощенски клонове, бензиностанции и касови за плащане - това ще облекчи натоварването, което имаме на самите терминали, каза Николов и призна, че има пропуски. Следващата седмица ще може и на каса да се купи винетка, каза Николов в отговор на критиките, че не се намират машини за закупуване на електронни винетки.

При някои случаи е грешка на самите потребители, които въвеждат грешно данни. След плащане на електронна винетка за даден автомобил до 5 мин. се отразява плащане, но това не пречи за един и същи автомобил да бъдат продадени няколко винетки.

"Имаше технически проблем, който беше отстранен първите 24 часа", каза зам.-министърът.

Индивидуално ще бъдат разгледани случаите на многократно закупуване на винетка за една и съща кола, каза Николов.

Проверка на медията показа, че при купуване на винетка понякога апаратите блокират и се губи връзка с интернет.

Пред БНТ директорът на Националното тол управление в АПИ Антон Антонов заяви, че няма проблем със системата за електронните винетки.

По думите му единственият констатиран проблем са терминалите за закупуване.

Антонов призна, че сайтът bgtoll.bg, от който се закупуват електронни винетки, е имал проблеми в началото, но те са изчистени. 54 души работят с IT системите.

До средата на следващата седмица по граничните пунктове ще бъдат инсталирани 37 терминали за закупуване на електронни винетки, увери той и допълни, че с въвеждането на всяка нова система е нормално да има известни грешки.

Чрез Министерството на външните работи (МВнР) чуждите превозвачи са уведомени как могат да си купят електронна винетка през интернет, обясни той.

Антонов призна, че единственият констатиран от АПИ проблем с електронните винетки е бил с терминалите за закупуване.

Антон Антонов също увери, че шофьорите, които са купили електронни винетки по няколко пъти за един и същ автомобил, ще бъдат компенсирани, припомня news.bg.

"Полагаме всички усилия системата да работи", допълни Антонов.

По думите на Антонов не се очаква сериозна загуба от гратисния период, даден до 15 януари, до който липсата на винетка няма да се санкционира. По малките населени места от понеделник винетки ще разпространяват клоновете на Българските пощи и в по-големите бензиностанции.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нищо

    75 2 Отговор
    "Шъ съ опраим" ама друг път.
    В България някой може ли да ми каже какво работи нормално, освен мафията?
  • 2 Винетко

    55 2 Отговор
    Ежедневна практика на любимите ни управници - да направят нещо,ефекта от което е в пъти по-малък от поддръжката му.Писна ми да се "грижат" за мен и да правят идиотщини с думите-"така е в Европа".
  • 3 Пръцко

    47 2 Отговор
    Тия са толкова некадърни, че и задника не могат да си обършат като хората, ама - калинки, кво да ги прайш! Ха сега да видим кой и как ще плаща нанесените щети на гражданите и държавата...
  • 4 ссср

    44 2 Отговор
    Опаа - ето причина за увеличение на цената на винетките- твърде скъпата им система за поддръжка!!!!!!
  • 5 бръмбар

    28 1 Отговор
    Какви са тия глупости? Нали уж ги бяха "консултирали" преди да почнат с разчети колко ще са приходите и разходите? Я "консултантът" да си довърши работата.
  • 6 гост шофер

    20 1 Отговор
    То от европа даже давали сигналите на светофарите.Каза мо го служител от поддръжката на светофарните уредби.
    Извод—европа ще ти казва колко пъти ще си отваряш хладилника.
  • 7 Тодоров

    25 1 Отговор
    Да си компетентен - това значи да знаеш: КАКВО, КЪДЕ, КОГА И КАК ЩЕ СТАНЕ!...…….….Друго е непрофесионализъм, а той ни излиза твърде скъпо.....Не ви ли писна от дилетанти...…НАВСЯКЪДЕ...???
  • 8 Симов

    25 2 Отговор
    Всички ангажирани с тази система незабавно да подават оставки. А пряко виновните - дисциплинарно уволнени! До кога ще търпим разни партийни калинки да се правят на много важни!
  • 9 onq s konq

    9 3 Отговор
    "Никой не знае колко ще струва поддръжката на системата"...Е за това има бедни и богати в БГ/пък и по целия свят/-ЗАЩОТО ИМА УМНИ И ГЛУПАВИ!"Никой не знаел"...НЕ ЗНАЕТЕ ВИЕ ДРАСКАЧИТЕ,ЗАЩОТО НЯМАТЕ ПРАВО ДА ЗНАЕТЕ!А "който трябва" си е направил 10 пъти сметката със сметалото,разиграл е различни варианти доколко може "да се опъва ластика" така,че да не се скъса,на кой-колко по веригата ТР. СЕ ПЛАТИ и накрая ...КОЛКО Е ПЕЧАЛБАТА ТОТАЛ!

    Коментиран от #12

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 БКП

    16 2 Отговор
    Оставка и съд за герберските некадърни калинки. Заради гафовете с ,,избора" на изтребител и сега с винетките, гробаджиите трябва да бъдат свалени от власт и съдени.
  • 12 Иван Гешев

    22 1 Отговор

    До коментар #9 от "onq s konq":

    И накрая печалбата ще е в нечий джоб, а бюджета ще поеме загубите! Такава е идеята.

    Коментиран от #14

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 onq s konq

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "Иван Гешев":

    Ха!Ама естествено...кога ли пък не е било така, ОЩЕ ОТ РОБОВЛАДЕЛСКИЯ СТРОЙ?
  • 15 НKС

    7 1 Отговор
    Няма страшно , колко струвала. Догодина след изборите може тихомълком както ГО за колите да ни вдигнат и винетките. Не е за практикува се и даже е запазена марка вече.
  • 16 Кольо

    10 0 Отговор
    За поддръжка на тол системата ще се харчат незнайно колко пари и пак няма да има за ремонт на дупките по пътищата. Още една хранилка!
  • 17 аспарух

    6 0 Отговор
    ааа това нее циганска работа това се нарича БЪЛГАРСКИ ПРОВИСИОНАЛНИ ДЕЙНОСТИ.
  • 18 Помните ли

    9 0 Отговор
    Нали оня министър на МРРБ дето след катастрофата го направиха зам.министър защото бил голям спец и само той можел да реализира ТОЛ системата. Сега при тези гафове не се чува нищо за неговата експертиза вито за ОТГОВОРНОСТ-УВОЛНЕНИЕ БЕЗ ДА МУ СЕ ИСКА ОСТАВКАТА И СЪД.
    КЪДЕ СА БДИТЕЛНИТЕ ЖУРНАЛЯ И ЗАЩО НЕ ПИТАТ КОГОТО ТРЯБВА ПО СЛУЧАЯ.
  • 19 боко

    5 0 Отговор
    знаят много добре пак ще е човек от кръга и колкото поиска му се отпуска
  • 20 нафто

    9 0 Отговор
    От 01.01.2019 ще заработи "прекрасната" тол система,тръбяха Бойко и Бойковци.Сега пък ЩЕ поставим,ЩЕ оправим и т.н. ЩЕ. Може би цялата 2019г. ще изтече в ЩЕ.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Гост

    10 0 Отговор
    Кой го ебе Българина плаща и плаща и плаща ама май трябва да започне да мушка да мушка да мушка на Бойко и Цветанов мазните дупенца защто не се издържа не се издържа не се издържа вече и ще хвърчат главички като Ф16 ще хвърчат не се усещат ма.....ка им алчна.
  • 23 Айхман

    6 0 Отговор
    Защо се захващат като Никой не знае колко ще струва поддръжката на винетната система ? Да я караме по стария начин.
  • 24 групен фюрер

    5 0 Отговор
    Е сега за похарчените близо 200 000 000 лв.,за неефективната тол система,главните виновници да ги облекат в раирани костюми.
  • 25 ТОЧКАТА

    6 0 Отговор
    Такааа,това за пореден път показва какво е държавно устроиство по амерички модел....Гръмки реклами и ГОТОВ РЕПРЕСИВЕН АПАРАТ за действие...Нищо чудно да метнат вината и върху потребителите ,само и само да започната глобите....
  • 26 Осветлен

    6 0 Отговор
    Няма значение кое колко ше струва и кои ше вземе винетка важно е колко ше откратнат преди да свърши мандата
  • 27 Новата винетка

    4 0 Отговор
    В конкретнивят случай да не се приема електронното гласуване защото то не е надеждно. Гражданите сами видяха провала с винетките . МНОГО МАЙСТОРСКИ И ИНДЕРЕКТНО ПОДГОТВЯТ ОБЩЕСТВОТО ЗА БЪДЕЩИ ПРОВАЛИ С ЕЛЕКТРОННОТО ГЛАСУВАНЕ. МНОГО УДОБЕН ПОДХОД НА ПРАВИТЕЛСТВОТО. ИМАМ ЧУВСТВОТО ЧЕ ИЗПЕЧЕНИ РЕЦИДИВИСТИ МЕ МАМЯТ ПО ВСИЧКИ НАПРАВЛЕНИЯ ОТ СОЦИАЛНАТА СФЕРА .
  • 28 snail

    3 0 Отговор
    На кой му пука! Нали ние ще шлащаме всичко.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове