5 Януари, 2019 13:42 9 562 20

Мъж, катастрофирал пиян, си отмени глобата - "non bis in idem"

  • пиян-
  • глоба-
  • non bis in idem

Любопитният казус на пловдивчанин

Мъж, катастрофирал пиян, си отмени глобата - "non bis in idem" - 1
Снимка: БГНЕС

Да катастрофираш пил, да създадеш реална опасност за живота на десетки, да нарушиш общинско имущество, да си без документи и пак да опитваш да се отървеш от глоба 220 лева, че и да ти я отменят - всичко това са факти от житейската биография на един пловдивчанин.

Инцидентът се случва на 14 октомври 2018, в раните часове на деня на ул. Димитър Талев. Мъжът подкарал джипа си Mercedes след като употребил алкохол. Чашките му дали мотивация да натисне педала, вследствие на което не успява да вземе завой и се качва върху кръгово кръстовище, блъскайки се в пътни знака, след което удря разделителна ограда вдясно от платното, разказват от TrafficNews.

Пробата му с дрегер "чуква" 1.6 промила, отделно мъжът не представя шофьорска книжка, нито регистрационен талон на колата. Тъй като извършеното от него е инкриминирано в Наказателния кодекс, срещу него се води дело, в което той сключва споразумение за условна присъда под законовия размер - 6 месеца лишаване от свобода, отложено с 3 години изпитателен срок и 100 лева глоба.

Парадоксално, административните глоби обаче са в размер на 220 лева - 200 за несъобразена скорост и по 10 за липсващите два документа. Пловдивчанинът обаче наема адвокат, който да оспори санкцията от КАТ, позовавайки се на принципа "non bis in idem" - или никой не може да бъде наказван два пъти за едно и също нещо.

Така глобите му, освен тази за липса на регистрационен талон на джипа, падат. Финансовите санкции, които ще понесе са 110 лева, което изглежда в абсолютно противоречие с наказанията на водачи, превишили скорост или употребили алкохол в по-малко количество, без да произведат катастрофа.

Така, според Закона за движение по пътищата 500 лева е глобата за хващане с промили над 0,5 на хиляда до 0,8 на хиляда включително, а 1000 лева при граници 0,8 до 1,2.

Глобите за скорост също да далеч по съществени по размер. В населено място - за превишаване с 10 km/h - с глоба 20 лв, за превишаване от 11 до 20 km/h - с глоба 50 лв, за превишаване от 21 до 30 km/h - с глоба 100 лв, за превишаване от 31 до 40 km/h - с глоба 400 лв, за превишаване над 40 km/h - с глоба 600 лв, за превишаване над 50 km/h - с глоба 700 лв. и три месеца лишаване от право да управлява моторно превозно средство, като за всеки следващи 5 km/h превишаване над 50 km/h глобата се увеличава с 50 лв.

Е, ясно не може да се разчита на съотношение между нарушение и наказание, но колизиите между глобите определено създават чувство за несправедливост.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А стига бе

    77 0 Отговор
    Абсурдистан...е НЕМА такава държава..

    Коментиран от #7

  • 2 Шпек Салам Народен

    34 0 Отговор
    ..."Глобите за скорост също да далеч по съществени по размер"...
    ..."блъскайки се в пътни знака"...
    Марийо,явно крещящата липсата на по-образовани от теб,все още те спасява от титаничен шут отзад! В парцалите на Пеевски ще си вървежна-там ще си най-грамотната!Бегай бърже!
  • 3 ужас

    39 1 Отговор
    А защо тогава не преотворят делото и не го вкарат в затвора? Аман от "наши" хора! Условната присъда трябва да се забрани за тежки престъпления, каквото определено е карането пиян.
  • 4 Миризлив Пор

    31 3 Отговор
    Този който е писал акта не си е свършил работата, този който го е парафирал и съда също и накрая и журналиста описал статията. Това че е хванахт с алкохол за 1.6 май за затвор ми се чини. Отделно това че скоростта е несъобразена не означава че е превишена.
  • 5 Патриот

    39 4 Отговор
    В демогратична мутро-герберастка България е така - имаш пари, получаваш "справедливост", нямаш пари - клатят те тотално.

    Нали искахме, демокрация, равенство и справедливост. Ето ни я Джип с доста пиян водач и нанесени щети на общинско/държавно имущество - 100лв глоба. А пробвайте с жигулката на дядо на превишите с 30км разрешената скорост - ще ви съдерат задника.
    България е устроина да живеят добре малкото богати и крадливи плъхове, дУпетати и обклужанията им. Останалите духаме супата.

    Благодарим Ви да това, приятели от САЩ! Благодарим ти за това ЕС!

    Коментиран от #9, #10

  • 6 софиянец

    21 0 Отговор
    Имам наблюдения, че напоследък все повече пияници и дрогирани отказват дрегер и кръвен тест по съвет на адвокати. Причинате е, че при отказ от даване на проба, наказанието е само административно - лишаване от управление за 2 години и глоба 2500 лв. За много хора 2500 лв са жълти стотинки в сравнение с разправиите със съд, адвокати и т.н. ако дадат кръвна проба или духнат в дрегера.
  • 7 onq s konq

    14 8 Отговор

    До коментар #1 от "А стига бе":

    Ха ха-"нямало такава държава"-АМИ НЯМА РАЗБИРА СЕ,аз закво и през ум не ми минавам да се устройвам на друго място?!Въпросът е ТИ какво правиш тук ОЩЕ ,след като не ти харесва?Мислиш че ще промениш нещата както на теб ти се иска ли?Не само че никой няма да ти позволи,ами ще си прецакаш целия живот в безсмислена битка с обречено поражение.И ще повторя:България е рай,но НЕ ЗА ВСЕКИ-разберете го!

    Коментиран от #11

  • 8 гост

    7 1 Отговор
    КВО СЕ ЧУДИШ? ГАРВАН НА ГАРВАН ОКО НЕ ВАДИ!
  • 9 Георги

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "Патриот":

    Едно голямо браво за коментара!!
  • 10 хахаха

    4 4 Отговор

    До коментар #5 от "Патриот":

    Русия са направили машина на времето,която връща до 1945-та година.89-та се рестартира и те връща пак на 45-та,и така до безкрай,попадаш в някакъв затворен кръг на вечното щастие!
  • 11 стоян

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "onq s konq":

    Браво така е - и пак ме разсмя =продължавай да твориш
  • 12 Бай Тошо

    4 0 Отговор
    За една чашка толкова проблеми си докарал на главата, адвокати ,съдилища = простотия
  • 13 Хасанчо

    8 0 Отговор
    Това което ни готвят със застрахователите също е двойно -тройно наказание за едно нарушение. Важното е да плащаш.Така и имота Ви, погледнат в данъчната оценка, стана двойно по-голям. От там обаче и промилите за смет. А застрахователи ,сметоизвозване ,синдикати , адвокати ,счетоводства , съд ,прокуратура и партийци разни са основните интереси на Мафията от зараждането и . В цял свят е така.
  • 14 патриот

    8 0 Отговор
    няма такава държава освен България мафията управлява
  • 15 Gost

    5 0 Отговор
    Чадър като имаш дъж не,те вали
  • 16 bmw

    3 10 Отговор
    Трябва до 1.8 промила да можеш да си караш.Реално под 2 промила не ти нарушава реакциите и видимоста.Ама тук в бг искат само да ни дерът като агнета.
  • 17 Нетрол

    0 0 Отговор
    Пак опираме до власт имащите.
    Съд за всички като в Китай, на стадиона и куршум в главата.
    Смърт за комунистите от всички цветове!!!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Ардино

    0 0 Отговор
    За богата,шите няма закони това е България
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове