7 Януари, 2019 10:00 3 524 59

Ангел Найденов: Ф-16 е добър избор, с някои резерви

  • ангел найденов-
  • ф-16-
  • изтребител

За да се подготвят Грипен за бойни самолети и за да бъдат многофункционални, трябва да се заплатят допълнителни средства и да се закупи допълнително оборудване

"Ф-16 е добър избор за нов изтребител", заяви по телевизия "България он ер" бившият военен министър Ангел Найденов. Но даде да се разбере, че има някои резерви.

„Според мен изборът, който е направен е добър избор. Който обаче трябва да разглеждаме с известни резерви, свързани с хода на преговорите, по отношение на които трябва да бъде ясна цената, разходите за неговия жизнен цикъл, както и срокът за доставка на първите самолети“, посочва Ангел Найденов.

Бившият военен министър даде да се разбере, че има резерви и към този вариант.

Найденов отчита, че офертата за шведските самолети Грипен е с пакет на способност и функционално оборудване, което ги прави годни основно за ер полисинг. Но за да се подготвят Грипен за бойни самолети и за да бъдат многофункционални, трябва да се заплатят допълнителни средства и да се закупи допълнително оборудване.

Само тогава шведските самолети могат да бъдат ефективни по отношение на наземни, морски цели и радио-електронна борба, допълни бившият военен министър.

Той предупреждава, че в хода на преговорите за Ф-16 трябва да се изясни окончателно цената, разходите за жизнен цикъл на този самолет и сроковете за доставка на първите бойни машини.

Ангел Найденов обяви още, че подкрепя идеята четирима министри - на финансите, на външните работи, на отбраната и на икономиката да участват в преговорите за придобиването на Ф-16.

Той изрази увереност, че на 9 януари на заседание на Министерски съвет ще бъде разгледан проектът за закупуване на натовските самолети и внесен за ратифициране в Народното събрание.

Бившият военен министър бе призован и за коментар на думите на президента Румен Радев за лобизъм, свързан със сделката за самолетите.

„Не знам какви са аргументите на президента да говори за лобизъм, при всички случаи има повече информация. Но да, ако разглеждаме различните мнения, изказвани в хода на обсъждане на офертите, и от двете страни имаше, да кажем така – лобизъм“, е отговорът на Найденов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 отегчен

    26 9 Отговор
    Бе, ко ще ф 155 да са, 8 самолета стават само за далавера. Е, и за една маааалка братоубийствена войничка с Македония, ако са ни я замислили "великите" тъмни сили.
  • 2 Всички сте за гилотината

    40 17 Отговор
    Поредния глупак дето се е возил само на пътнически самолет и дава акъли за непонятни на него неща
  • 3 Коментар📝

    30 11 Отговор
    Какво ми ги Пускате Тия.Палячовци.
    Дай му на Българския Псевдо Политик Само да Констатира.
  • 4 Уикипедия

    27 7 Отговор
    „Триумф“ (С-400, по класификация на САЩ и НАТО – SA-21 Growler) е руски зенитно-ракетен комплекс с голям и среден обсег на действие, предназначен за противоракетна отбрана срещу атака от ядрена триада, ново поколение, без аналог при сходно въоръжение в други страни по света. Проектиран е с възможност да унищожава всички възможни (на въоръжение и в процес на разработка) космически и въздушни средства за нападение на потенциалния противник – разузнавателни самолети, самолети със стратегическо и тактическо предназначение (в това число – и „невидими“ самолети, разработени по технологията „Стелт“), оперативно-тактически балистични ракети, балистични ракети със среден радиус, свръхзвукови цели, самолети на радиолокационното разузнаване. С- 400 ползва три вида ракети за да покрие целия си обсег на действие, като всяка е с различни възможности. Всяка оперативна система на комплекса позволява едновременна стрелба до 36 цели с до 72 управляеми ракетни боекомплекта.

    На 28 април 2007 г. с решение на руското правителство ЗРК С-400 Триумф е приет на въоръжение в руската армия[1]. Понастоящем Русия е единственият оператор на „Триумф“.

    Комплексът може да поразява ефективно аеродинамични цели на разстояние от 2 km до 240 km[2]a на тактически балистични цели на разстояние от 7 km до 60 km като максималната скорост на поразяване е до 4,8 km/s.[3] Откриването на целите е възможно на разстояние от 600 km. Ракетите могат да улавят и унищожават и ниско летящи цели на височ

    Коментиран от #5

  • 5 допълнение

    26 5 Отговор

    До коментар #4 от "Уикипедия":

    Един дивизион С-400 има осем ракетни установки и струва 500млн. долара
  • 6 Пеньо

    19 23 Отговор
    Този постоянно го критикувах, когато бе шеф на МО, но конкретно по казуса той говори с факти и аргументи, за разлика от фатмака. Тези, които го плюят, дори не са му чули интервюто.
  • 7 Българин

    22 47 Отговор
    Битката срещу F-16 , която руснаците чрез своите проксита като Радев и другите русоиди водят, е на финалната си права. От това какъв изстребител ще се избере ще зависи дали България все още ще остане свързана с руската кочина или ще скъса още от веригите, с които русия ни държи. Всичко ще се реши в парламента. Атака и Марешки вече обявиха, че ще са против. така ДПС отново ще реши съдбата на България-дали ще продължим да стоим разкрачени между цивилизацията /Европа/ и средновековието /Русия/. Руските гниди и безродните продажници са готови и на провокации, които да предизвикат предсрочни избори, само и само едно ново служебно правителство на проруския президент да отхвърли избора на F-16 и да посочи Грипен.

    Коментиран от #10, #12, #13

  • 8 Излишен самолет

    26 8 Отговор
    И кво ше защитава новия истребител?на мангавите копторите ли?или ндк или новопостроените кооперации или какао биич или парламента или кво?ето сега от десетилетия няма самолети е некои да ни е нападнал?не нема и да ни нападне никои щот тука нема кво да се напада нема нищо ценно що ганьо дава дупе срещу шепа хартиики и нема нужда от военни операции
  • 9 Възмутен

    25 11 Отговор
    Може ли да ми обясни някой, защо този "инженер-навигатор" от Военно-морско училище КОМЕНТИРА РЕШЕНИЯ ПО ВОЕННО-ВЪЗДУШНА ТЕХНИКА? Или разликата между кораб и самолет е много малка и той се станал специалист и по тях? А пък, че по тази техника се изказват и разни физкултурници, историци и пожарникари.....за това вече нямам думи! То и затова дереджето ни е такова, защото политиците са ни абсолютни профани!

    Коментиран от #26

  • 10 Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н

    28 6 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    Кво е общото на грипена с руснаците че ги мешиш

    Коментиран от #15, #33, #58

  • 11 Като Гост

    24 6 Отговор
    Грипена с допълните оборудвания и лицензи е по-евтин от Ф16 при дадените оферти на търга. Друг плюс е, че става дума за 10 броя, а не за 8. Съвсем друг е въпроса какво правим само с 8 или 10 самолета. САЩ играят к*рвенската не само в България за тези изтребители. В Хърватска според АП извъртяха Израел и за пръв път в историята двете страни стигнаха до конфликт на оръжейния пазар. И то за 12 изтребителя :). Явно всеки изтребител Ф16 (които е в края на търговския си живот) е важен за големия брат и играта загрубява без значение дали става дума за Израел или Швеция.
  • 12 гостенин

    28 7 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    Грипен и Швеция нямат нищо общо с Русия или тяхната политика. Тука става дума за едни пари които трябва да се дадат, но тея пари трябва да се увеличат за да получат управляващите подкрепа от САЩ. И това на фона на средна заплата в страна, която е равна на 1/2 от социалната помощ в САЩ.

    Коментиран от #16, #27

  • 13 Възмутен

    25 9 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    Слушай, не знам дали го разбираш, но СРЕДНОВЕКОВИЕТО ВЕЧЕ се завръща не в Русия, която още от създаването си е многонационална, многокултурна и многоконфесионална и толерантна към всички религии и народи, а еуропката! Може и в Русия да е имало изкривявания, ама Инквизицията и "гилотината" не са руско изобретение! А сега в еуропката се развива бълно беззаконие, мракобесие, незачитане на човешките права (Франция в момента защо "гори"!!), налагане на бюрокрация от брюксел по-страшна от тоталитаризъм! Нас ни третират по-зле и от някаква си Сомалия....А ако не го забелязвате.....това си е чист ваш проблем!

    Коментиран от #17, #54

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Опечален

    17 7 Отговор

    До коментар #10 от "Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н":

    Е, ти пък.........какво общо!!! Нищо разбира се, но нали ТАКАВА Е ЗАДАЧКАТА на тролчетата и джендърчетата - по всеки повод и всеки факт да се ТЪРСИ "ръката на Кремъл"!!! Това им е оправданието за всяка подлост, гадост, лъжа и измама! Не разбираш ли, че нашето правителство си е вече напълно един краварски агент и нищо не може да ги отклони от пътя надолу! Така, както преди Втората световна ни вкарват в нацисткия "проект"! НИЩО НОВО ПОД СЛЪНЦЕТО!
  • 16 Българин

    15 26 Отговор

    До коментар #12 от "гостенин":

    Русофилчета, ще ви обясня с думи прости. Избора на самолет не е като Нашите съседи от НАТО Румъния, Гърция, Турция, /Македония и Хърватия, са с F-16. Летищата и наземния персонал са пригодени да приемат и обслужват натовски тип самолети, каквито са F-16. От съществена важност е и ние да се впишем в тази инфраструктура и да не бъдем като бяла сврака сред цялото ято. След това "загрижеността" на всички русоиди начело с Радев за по-високата цена са привидни, защото по-ниската цена на Грипена е единствено за самолета, докато в привидно-по-високата цена на F-16 е включено обучението на пилоти и наземен персонал, въоръжение, запасни двигатели и наземно оборудване. Така, че националната сигурност на България изисква избор на F-16 , а не на Грипен. Но както е известно родината на русофилите е Русия и те мислят за нейната сигурност. Отделен въпрос е дали радев е получил някакви стимули за лобиране срещу американските самолети.

    Коментиран от #21, #56

  • 17 Българин

    12 19 Отговор

    До коментар #13 от "Възмутен":

    Крепостничеството, нагайката, ГУЛАГ, колхозниците без паспорт, психушките, чии изобретения са отворко? В по мек вариант това продължава и до днес в русаката ти родина.

    Коментиран от #19

  • 18 гост

    14 7 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    Точно купуват се самолети, които в края на жизнения си цикъл ще бъдат на 63-65 години. Каква е тая лудост при положение, че режем 30 годишни самолети за скраб. Според сайта на производителя : има подписани договори за 28 самолета Ф16 (познайте за къде и на какви пари) и 62 поръчки за самолети Ф35. Нито 10, нито 8 вършат работа. Така, че по-добре да се вземат 4 Ф35 и да се приключва въпроса за следващите 40+ години .
  • 19 ДаТигонасирем

    11 5 Отговор

    До коментар #17 от "Българин":

    Смени си доставчика. Яко прободен народ :)))))))))
  • 20 Опорни точки от Макаров

    24 4 Отговор
    1. Самолета е по-стар от сегашните руски Миг-ове 2. Завода, в който ще се правят самолетите все още не е построен. 3. Преди нашите самолети ще правят тези за Словакия и Бахрейн и ние ще получим самолетите едва след 10 години. 4. Цената на самолетите е много висока. На други страни ги продават няколко пъти по-евтино. 5. Американците искат да ги тестват първо на българите. 6. Самолета е много капризен към пистите за излитане и трябва да удължаваме старите. 7 Самолета е само с един двигател 8. Ще се плащат много високи мита за резервни части и ще чакаме разрешение от американската комисия, която заседава само два пъти годишно. 9. Самолета го има само на хартия и никой, досега не го е изпитвал. , 10 и така нататък... Все в същия стил важното е да се внесе хаос и дезинформация и да се размие границата между истина и лъжа.
  • 21 Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н

    18 6 Отговор

    До коментар #16 от "Българин":

    Сега без ф 16 по национално несигурен ли се чустваш?щото аз не .... с покупката на тез фърчила политиците ше откраднат още милиарди и ше се абонират за кражби на още стотици милиарди напред във времето като ползата от фърчилата реално ше е никакава а само ще се тръбят гръмки патриотични лозунги

    Коментиран от #23, #36

  • 22 M. A. G. A.

    9 3 Отговор
    Ако бяхме избрали Грипен, американците щяха да ни създават проблеми, най-малко заради лиценз на двигателя. А що се отнася до ракетите, първо те са консумативи и второ европейските, Метеор, IRIST и Мика са по-добри от американските AIM-120, AIM-9 и,,, Врабчето". В Южна Корея стана същото, корейците избраха Еврофайтър, но след посещението на няколко щатски сенатори, решиха че Ф-15 е по добър избор.
  • 23 Българин

    10 15 Отговор

    До коментар #21 от "Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н":

    За покупка на F-16 досега няма никакви съмнения за дадени подкупи, докато при сделките за Грипен и в Чехия и в Унгария избухнаха големи скандали за дадени на политици подкупи от шведите. За националната сигурност, ще бъдем по-сигурни като си изпълняваме задълженията като член на отбранителния съюз НАТО. А това означава натовско въоръжение а не такова от съветско време.

    Коментиран от #50, #52

  • 24 мирише

    10 10 Отговор
    ще е Ф16 рускоближищите гъзове и това ла.но ще преглътнат
  • 25 Варна

    17 5 Отговор
    Всички на заплата на американското правителство се надпреварват по медиите, кой да даде най- добра оценка. Само, че има процедура по търга! Ако Грипен не отговаряха на условията поставени в процедурата да го бяха дисквалифицирали! - Е да! - А ма не! Сега всички се надпреварват да ни обясняват, че трябва да игнорираме процедурните правила! Това само по себе си говори, че всички васали са впрегнати да ни обясняват как ще ни изхарчат парите на практика неправомерно и ние трябва да се съгласим. Не чувам да вземат мнението на летците. Изказват се само хора, които са вързани политически. Нелепо е хора без подходящото образование и опит в случая да обясняват на пилот, кой самолет бил по- добрия! Не е работа нито на физкултурници, нито на пожарникари, нито на историци, литератори, учители, ако ще и математици и всякакви други да се изказват по въпрос, който е извън тяхната компетенция! Този въпрос трябва да се реши от летци и офицери с тактико -специална подготовка ( За незнаещите има такава военна дисциплина )

    Коментиран от #30, #35

  • 26 гост

    7 4 Отговор

    До коментар #9 от "Възмутен":

    Да,защото беше министър на отбраната и докато е бил на този пост може и да е прихванал нещо,за разлика от всички останали,влючая и форумците,дето разбират от всичко!
  • 27 гост

    4 6 Отговор

    До коментар #12 от "гостенин":

    Много си зле човече,само като си представя,че минималната заплата в Русия е на половината на българската.
  • 28 Borislav Popov

    9 9 Отговор
    Хахах русофилската биомаса е в шах-шех. Червен руски кадър каза, че F-16 е по-добрият избор. Чакат се инструкции от моцква.
  • 29 БИБИ

    12 8 Отговор
    Кога от моряк г-н Найденов стана и летец. Най добре е да купят руски Су или МиГ от новите модели пък руснаците може и още некой самолет бонус да ни дадат, щом в Румъния, Чехия дори и в Германия ги има още на въоръжение .

    Коментиран от #32, #53

  • 30 гост

    8 9 Отговор

    До коментар #25 от "Варна":

    Имаше мнение на летците /не визирам другаря Радев/ и то беше,че от така подадените оферти, по добрия боен самолет е Ф 16 и с това свърши тяхното мнение под формата на доклад,без да настояват за закупуване.Другото е лаене по форумите,опорни точки и обиди.

    Коментиран от #34, #37

  • 31 дядо мраз

    5 4 Отговор
    москвич срещу мерцедес това е
  • 32 Д-р Ох пърди

    3 3 Отговор

    До коментар #29 от "БИБИ":

    Простете, на какво лечение сте? Май не дава резултат.
  • 33 Валери

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н":

    Общото е, че и в двата случея той пак не може да събере две мозъчни клетки.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Валери

    5 2 Отговор

    До коментар #25 от "Варна":

    Интересно ми е, как са ти нацъкали минуси американските гъзолизци без дори да разберат какво си написал. На тях все Русия им е в устата без дори да разберат, че Русия тук няма нищо общо. имат общо САЩ и тяхните васали у нас и как се опорочава тръжна процедура официално!

    Коментиран от #40

  • 36 Лупи

    5 5 Отговор

    До коментар #21 от "Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н":

    Доктора тоя път е прав. По-добре без самолети или със старите мигове отколкото с тая далавера.
  • 37 Варна

    8 4 Отговор

    До коментар #30 от "гост":

    Аз такова мнение не видях от бойната ни авиация! - И освен Радев видях и още едни летци, които нарекоха комисията лакеи. Други такива не видях а следя темата внимателно! А освен това както споменах има процедура и правила! Факт е че процедурата е нарушена и решението е взето в противоречие с условията! И в протоколът на комисията пише, че по така зададените правила и оценки с най- голяма тежест е Грипен! А моето мнение като бивш офицер, е че Ф16 е некачествен самолет, на който са сменили радара и са и сложили нова навигация. - Нищо друго няма по него. Конструкцията и концепцията му са от 1974 година. Този самолет има проблеми от неговото създаване и авариите с него са многобройни. А и не мисля, че от пълна руска зависимост да минеш в пълна американска зависимост е решение. - За това мисля, че някой ще яде шамарите след като падне от власт. Никой не обича лакеите!
  • 38 баш майстор

    4 7 Отговор
    Ангеле, Ангеле, кога стана калайджия, че ти почерня задника, забрави какви ги натвори със семейството си, падна толкова ниско....ама нали си партиен ЧЛЕН, парите не миришат, нали !?
  • 39 гост

    4 3 Отговор
    Кой са тия летци и ако може поименно колега ,но не ми давайте линк от факти.Мнението на Радев не го искам ,четох го сбито с ФАКТИ и ДОКУМЕНТИ към него от 2012 до 2017г,но не мога да разбера ,защо си го промени.

    Коментиран от #41

  • 40 Варна

    9 2 Отговор

    До коментар #35 от "Валери":

    Това са хора назначени с такава задача. - Да формират мнение удобно за властта. Лесно се разпознават по това, че сами оценяват мнението си винаги и незабавно с "+". После явно им проверяват рейтингите. Миналата година попаднах на запис от обучение на това как да се сформира обществено мнение през интернет. ГЕРБ си бяха докарали лектори от чужбина за да им обясняват как да манипулират по форумите за да е резултатът в тяхна полза

    Коментиран от #42

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Валери

    5 3 Отговор

    До коментар #40 от "Варна":

    Напълно съм съгласен. поведението на Боко още от идването му е американски патент. Те ползват медиите за "реклама" на управлението си още от тяхното създаване. Всички показни акции по телевизията още от изгряването на Боко са американски патент. Най-тъчното от цялата работа е, че от едното послушничество преминахме в другото и послушници и лизачи и за двете явно тук има достатъчно. Т.е. надежда тука всяка оставете.

    Коментиран от #46

  • 43 Ужас

    6 2 Отговор
    Още един соросоид !
  • 44 НАТО ВЕЦ

    4 3 Отговор
    От кога господин Манолов започна да разбира от авиация?!
  • 45 Неразбиращ

    3 2 Отговор
    Защо се надпреварвате да се хулите и обиждате не ми ясно много.Който и изтребител да вземе правителството той ще е негоден и абсолютно неефикасен. На фона на днешните конфликти влагането на пари за няколко изтребителя е глупост и си е схема по която ще се източат пари. Истината дами и господа е че ние си унищожихме и по скоро разпродадохме армията за жълти стотинки , така че тези или онези изтребителя си глупост. Ние никога сме нямали и няма да имаме ефективно военно въздушно крило дори и при комунизма пак беше така. Да ще кажете тогава имахме повече изтребителя вярно е но в сравнение с Турция или Гърция (които бяха и си остават основна заплаха) пак бяха малко Това което реално ги възпираше беше ракетно зенитния ни комплекс виж тук ние бяхме сила.България разполагаше с достатъчно възпираща мощ а и с доста голяма ударна мощ( ракетите Скъд със среден обсег) и те бяха истинската причина да се съобразяват и дори страхуват от нас, а не изтребителите втора ръка които СССР ни беше дало.Реално ние имаме необходимост от прехващачи от втора линия и новите руски зенитни установки както и от новите им ракети с наземно базиране за отбраната ни. В крайна сметка говорим за стратегия която да отблъсква нападение/я а не да водим офанзиви.
  • 46 Варна

    4 2 Отговор

    До коментар #42 от "Валери":

    Съжалявам за забавеният отговор , но днес все пак е работен ден и трябва и да се поработва :-)). Така е лизачи много! - Аз въпреки всичко все още имам някаква надежда, че има шанс да разкараме онези, които изпълняват чужди поръчки- платено. - На заплата! Виждам, че колкото повече се говори толкова хората трупат обществено мнение, което е залог за нетърпимост. Говоренето винаги, рано или късно приема друга и по то-но казано не вербална форма. - Тя много прилича на онези които обикалят по нова година със сурвакници. -Разликата е в това, че вместо сурвакница и нечленоразделна реч има сап я от брадва, я от мотика. - Ще се случи приятелю това, което искаме! Може да е бавно, но ще се случи! Недосегаеми няма! И Борисов и Цветанов и Доган и Пеевски ... - Всичките ще си го получат под една или друга форма!
  • 47 Язе

    5 4 Отговор
    Може да му вярвам на Ангелов. Вероятно няма да вземе комисионна нито за Ф-овете, ното за грипените. Единият лагер на ГЕРБ вероятно имат финансов интерес за Ф-16, а хората на президента ще се облажат от Грипените. Та тук Ангелов можеби е безпристрастен.

    Коментиран от #49

  • 48 Токо

    4 4 Отговор
    Той Ангел Найденов да помисли нещо за автомобил на Майчето ,че завалийката по тия влакове ... ще се съсипе тази булка! За самолетите- каквито такива ,важното е комисионни да има....
  • 49 Варна

    3 3 Отговор

    До коментар #47 от "Язе":

    Взех да ровя какво ад жаба работи Ангелов... Стигнах до едно НПО "Център за изследване на отбраната и сигурността. - Кой го финансира обаче е пълна тайна... - От тази гледна точка почти съм убеден защо му е такава позицията
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Чичо Тони

    3 0 Отговор
    До #16 Българин. Явно не си разбрал, че 3/4 от Европа са "бели свраки", и че става въпрос за пари, за много пари, за нашите пари.
  • 52 Авер

    1 1 Отговор

    До коментар #23 от "Българин":

    Брат не се хаби тук,да им наливаш на тези акъл.Безнадеждно е,те са зомбирани русосифилистици.
  • 53 ВТХ

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "БИБИ":

    БСП къде сте ? това си е вашо кадърче. Направихне го областен управител на област Хасково, направихте го депутат от БСП, направихте го говорител на БСП, направихте го и военен министър е сиге сърбайте си му попарата. Утре може да стане и депутат от ГЕРБ.
  • 54 Apple

    1 2 Отговор

    До коментар #13 от "Възмутен":

    Да, руско изобретение е голодомора. Ако не знаеш какво е, потърси в нета.

    Коментиран от #57

  • 55 Бай Благой

    2 0 Отговор
    Най-голямата трагикомедия в България е как пожарникар и физкултурник обясняват на ЛЕТЕЦ кой самолет е по-добър !!
    Купуваме стари залежали/реновирани самолети на безсрамно висока цена.
    Самолети, които са били консервирани в Аризона и сега тепърва ще ги изкарват от прахта и ще ги доставят в България!
    Това само показва колко разни хора са зависими от ул."Козяк"!!
    По времето на най-тежкия комунизъм и зависимост от СССР никога България не е била толкова окупирана и зависима от разни "иностранци".
  • 56 Бай Благой

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "Българин":

    Пич, вземи си пий хапчетата (или смени дилъра си), че на фона на тежка корупция и лобизъм ти се привиждат русофили!
    Вземи прочети малко кога е създаден Ф-16 и кога е създаден Грипен.
    Вземи сравни малко ТТ-данни на Ф16, МиГ-29, Грипен дори и Еурофайтер и ако си напълно обективен а не кон с капаци ще разбереш, че става въпрос за тежка корупция и зависимост от ул."Козяк"!!
  • 57 НАТО ВЕЦ

    1 0 Отговор

    До коментар #54 от "Apple":

    Ми, не. Голодоморът също е "изобретение" на любимците ти, които същата година изхвърлят зърно в океана, но искат от СССР да заплати в зърно закупените машини, отлично знаейки, че за Съюза земеделската година е лоша. СССР е предлагал заплащане в злата, което категорично е отказано. Та, като четеш, чети внимателно.
  • 58 Джони

    1 2 Отговор

    До коментар #10 от "Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н":

    Лесничко стига да се знае. Ако Кремъл реши да се намесва в полза на Сърбия, руските изтребители трябва да прелетят над България, която е външна въздушна граница на ЕС и НаТО. Плюс факта, че руснаците са обявили НАТО за враг. Не е трудно човек да се досети откъде биха се опитали да прелетят. По тази основна причина е пределно ясно, че Кремъл има интерес в България ВВС да има невзрачни самолети като грипен, а не мощният и мултифункционален и чисто нов ф 16. При правителството на Иван Костов не беше разрешено на Кремъл да прелетят руски бойни самолети над България посока Сърбия. Ясно ли е защо президента Радев, БСП, Атака и воля не искат България да има ф16. Всички те обслужват руските интереси, което е национално предателство, когато се касае за националната и европейска сигурност на България.

    Коментиран от #59

  • 59 НАТО ВЕЦ

    1 0 Отговор

    До коментар #58 от "Джони":

    Джонка, ако руснаците решат да прелетят от тук, "мощните ти" Ф-ки няма да могат дори да "припалят".
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове