7 Януари, 2019 12:12 2 155 12

Български изобретател предлага нов вид машини за гласуване

  • машини за гласуване-
  • инж. александър чобанов-
  • изобретател

Няма нищо страшно изборите да станат най-накрая честни, коментира инж. Чобанов

Нов тип машини за гласуване предлага българският изобретател инж. Александър Чобанов. В студиото на предаването ”120 минути” по БТВ той показа как устройствата се справят сами с опитите за манипулации и призова политиците да не пречат на използването на технологии във вота.

След дълга кариера в България и Чили и даже участие в местната власт в Пловдив в началото на 90-те, Чобанов се връща у нас, за да види влошаване на демократичните процеси: "Разбрах, че тук вотът не е честен, защото има голям процент недействителни бюлетини, които стават недействителни не защото този, който гласува, е задраскал две квадратчета, две партии, двама кандидати, а защото в момента на броенето става така, че бюлетината става недействителна".

Чобанов и негови колеги изучили целия световен опит в областта на машинното гласуване и в рамките на 2 години разработили 3 модела устройства. Според инженера всички други машини имат един общ недостатък – имат непрекъсната връзка с външния свят и така дават шанс на хакери да ги "пробият".

Българските устройства изискват удостоверяване с карта, която се дава от председателя на секционната комисия. На чувствителен на допир екран избирателят посочва, за кого иска да гласува и получава разпечатана бюлетина, която след това се пуска в урна.

В края на деня с друга карта председателят разпечатва протокола от машината, отключва флаш паметта на устройството и двете отиват в районната избирателна комисия. Машината има и акумулатор, който позволява 16 часа автономия.

Ще стигне ли времето за машинно гласуване на изборите през 2019 г.

Цената към момента е около 1900 евро на машина, като инж. Чобанов посочи, че най-скъпият компонент е екранът и се работи той да се произвежда у нас, което би свалило цената.

Изобретателят се обърна към председателя на групата на Обединени патриоти в парламента Волен Сидеров заради внесеното от националистите предложение за промени в Избирателния кодекс, с които, по думите на инж. Чобанов, се смачква машинното гласуване:

"Г-н Сидеров, Вашето желание да станете евродепутат не може да мине без машинно гласуване, вече българите сме достатъчно грамотни и разбираме, че тези, които са против машинното гласуване, те не са за частния вот, който трябва да се прави на всички избори – независимо какви", категоричен беше инженерът.

Няма нищо страшно изборите да станат най-накрая честни, подчерта инж. Александър Чобанов.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    16 1 Отговор
    Браво другарю
  • 2 Да ама не

    25 1 Отговор
    Това което предлага инженера няма да стане.Гробарите и пишман патриотите знаят ,че ако това стане те ще изчезнат.Ръбестата глава колко и да обикаля вече никой не му вярва и трябва да е доволен че още не са го набили.На тиквите времето им изтече .

    Коментиран от #3

  • 3 ДА БЕ ДА

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "Да ама не":

    СЕТИ СЕ КОЙ ДЕПУТАТ ОТ КОЯ ПАРТИЯ ГО ХВАНАХА ДА КУПУВА ЦИГАНСКИ ГЛАСОВЕ, И В В КОЯ ПАРТИЯ СЕ КРИЕ С ИМУНИТЕТА СИ НА ДЕПУТАТ ДА НЕ БЪДЕ СЪДЕН ?!

    Коментиран от #6

  • 4 Яшко

    4 1 Отговор
    Демек резултата ще е без проблем ,70/50 за тоз който плати повече
  • 5 Чичо Тони

    7 2 Отговор
    Това не е точно "машинно" гласуване. В случая машината помага на избирателя да не допусне грешка, а не на СИК за броенето и резултата. Но иначе идеята е добра. Стига резултата да се определя с броене на бюлетините и сравняване с резултата във флашката.

    Коментиран от #12

  • 6 Да ама не

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "ДА БЕ ДА":

    Сещам се кой депутат беше осъден на втора истанция и след това заминаха случая от цацаратурата.
  • 7 Русенец

    6 0 Отговор
    Много по лесно е пропорционално на недействителните бюлетини да се намалява броя на народните представители. Така например ако недействителните бюлетини са 500хиляди и това отговаря на 30 депутатски мандата, то парламента да има 240-30=210 депутати. Така недействителните гласове няма да помагат на големите партии, а ще намаляват техните мандати и ГЕРБ няма да са заинтересовани да има недействителни бюлетини !

    Коментиран от #9

  • 8 3333

    3 0 Отговор
    Стига да не става някаква шашма с тези карти. Кой ще раздава картите ако има две карти за една машина какво става. Каква е гаранцията, че няма да има вкарана предварителна информация в машината, кой ще провери това? Иначе при всички положения ще е много по добре.
  • 9 Сатаната

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Русенец":

    И на не гласувалите за никой, тогава ще изчезнат всички мъртви души.
  • 10 Варна

    5 0 Отговор
    От 2013 година властта целокупно се опитва да избяга от машинното гласуване. - Ха познайте защо?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Чичо Тони":

    Не е така. Има двойно сверяване. Хартиен носител и готов електронен протокол, извлечен с втората карта от машината.
    Няма да трябва да се броят хартиените бюлетини. Те са за архив. Нали е написано, че при броенето бюлетините стават недействителни и инж.са се стремяли да премахнат това както и ел. връзка с външния свят. затова после с 2ра карта се сваля данните от
    паметта и ръчно се носят към комисията. не знам как се защитава обаче това. Но при поискване може да се преброят и хартиените носители ако има съмнение за манипулацията на ел.данните.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове