7 Януари, 2019 14:09 9 515 27

Либия плаши: Ще задържим всеки български кораб

  • либия-
  • атака-
  • кораб

От "Морска администрация - Бургас" и "Гранична полиция" твърдят, че са съдействали за смяна на екипажа на либийския танкер, както е по закон

Либия плаши: Ще задържим всеки български кораб - 1

Името на България бе замесено в международен скандал в корабоплаването след задържане на либийски танкер на пристанище Бургас.

Случаят е от края на 2017 г., а в края на 2018-а началникът на Либийската морска администрация инж. Омар Абделла Джауши е разпоредил да бъде задържан всеки кораб, плаващ под български флаг или собственост на българска компания, който влезе в териториалните води на Либия, разкрива "24 часа".

Копие на заповедта е публикувано в арабски медии. Инструкциите са разпратени до всички търговски, промишлени и нефтени пристанища в Либия.

Предприетите мерки са "в отговор на действията на българските власти" спрямо либийския танкер "Бадр", се посочва в разпореждането на инж. Джауши.

Сагата с кораба започва през ноември 2017 г., когато е арестуван на пристанище Бургас, след като фирмата „Булгаргеомин Лтд.“ ДЗЗД предявява морска ипотека върху плавателния съд за обезпечаване на вземания на фалиралата държавна компания „Булгаргеомин“ ЕАД.

Документът за морската ипотека е изповядан от гръцкия нотариус Йоана Андреадаки от Атина. През февруари 2018 г. обаче тя пише жалба до гръцката прокуратурата, в която твърди, че такава ипотека не съществува, а самата тя е станала обект на груба злоупотреба.

"Действително съм съставила проект на ипотечен договор за въпросния кораб, обаче страните в крайна сметка не са се явили за подписването му, и следователно ипотечният договор е останал в проект, не е бил подписан, нито е вписан в книгата на договорите", твърди нотариус Андреадаки в своята жалба, цитирана от сайта специализирания сайт Maritime.bg.

На 29 януари 2018 г. Върховният касационен съд отменя ареста и разпоредява либийският танкер "Бадр" да бъде освободен. Два дни по-късно обаче частен съдебен изпълнител от Бургас представя заповед за принудително изпълнение, издадена от съда.

Заповедта е във връзка с разпоредба на Кодекса на търговско корабоплаване, позволяваща на капитана на пристанището да задържа кораб при закононарушение. В нея не се посочва нарушение от страна на кораба, но се предвижда евентуално такова, ако корабът отплава преди да се предприемат стъпки от страна на частния съдебен изпълнител. Фактически корабът е арестуван, за да не извърши нарушение в бъдеще.

Оттогава танкерът стои на пристанището в Бургас. На 21 декември 2018 г. Бургаският окръжен съд отменя постановлението на ЧСИ Тотко Колев като незаконно. В същия ден обаче охранители от частната фирма на Ивайло Борисов-Ториното и служители на „Гранична полиция“ и „Морска администрация“ се качили на борда на либийския кораб и принудили екипажа му да слезе. Те са сменили флага, след което корабът е бил изведен в открито море.

Капитанът на кораба Абдулла Абдул Джалил е бил малтретиран едновременно от охранителите и от офицер на „Гранична полиция“, твърди той в нотариално заверена жалба, цитирана от сайта "Биволъ".

На 2 януари 2019 г. Върховният административен съд окончателно постановява корабът "Бадр" да бъде освободен от наложения му от "Морска администрация" арест.

Въпреки това на следващия ден танкерът отплава към Турция, сочи навигационната система Marine Traffic, където маршрутът на плавателния съд може да бъде проследен в реално време. Около 6 часа сутринта (UTC) на 4 януари "Бадр" спира вече в турски води срещу Инеада, след което се връща отново в България.

От "Морска администрация - Бургас" и "Гранична полиция" твърдят, че са съдействали за смяна на екипажа на либийския танкер, както е по закон. От там са категорични, че нито са заплашвали, нито са използвали сила. "Ако някой твърди това, то е тотална лъжа и измама", заявяват от "Гранична полиция".

"МВнР не може да се намеси, но не сме стояли безучастни. Информирали сме всички възможни институции за проблема", посочва шефът на консулския отдел във Външно министерство Николай Ванчев пред "24 часа".

По негови думи Министерство на външните работи е сезирало Върховната касационна прокуратура, инспектората на ВСС, както и Министерството на транспорта и Министерството на правосъдието.

Заради разразилия се скандал, миналата седмица в Ню Йорк Либия е инициирала среща на ниво постоянни представители в ООН. Тъй като принудителната смяна на флага се тълкува като посегателство срещу националния суверенитет, Либия има правото да сезира Съвета за сигурност на ООН, което да доведе до санкция по чл. 7 от устава на международната организация.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 куку руку ку

    130 0 Отговор
    "Прославихме" се... ЧСИ вече са и пирати!
  • 2 1234

    62 19 Отговор
    Айде айде помним медиците 10 г номера въртяха и дълг за 100 млн долара опростихме, тия фесове да мълчат

    Коментиран от #11, #15

  • 3 S7ALK3R

    90 0 Отговор
    ХАха тия ЧСИ са над държавата бе. Кво ги интересува че бил Либийски кораб. Частни Съдебни пИрати :))
  • 4 въпрос

    48 3 Отговор
    Кога и ние ще имаме по-агресивно правителство, което да издава подобни заповеди срещу държави, които са направили нещо на наши граждани? Дори и да са неизпълними факт е че трябва да имаме по-агресивен държавен език а ние сме станали страшно мекушави последните 10-20 години
  • 5 66хх432

    53 2 Отговор
    Простотията българска на администрацията докара беди на търговския флот! Според кой закон частни охранителчета имат право да бият чужди екипажи на борда на кораба?
  • 6 Будалата

    64 3 Отговор
    Що не се учудвам на наглостта на мутрите. Имат си Държава и Вожд.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 КДП

    28 1 Отговор
    И кой подкара кораба до Босфора - Ториното и бяичите ли, и аз сматях да ходя да си подновявам правоспособността за WKO, щом мутрягите могат да го карат туй желязо, нямам проблем да се кача и без документи
  • 10 ДДРОнег

    45 0 Отговор
    Няма да се учудя, ако "наш'те" правораздавателни органи наистина са сгафили, почти всички Българи нямаме вяра на институциите ни !!!
  • 11 Продажника

    30 3 Отговор

    До коментар #2 от "1234":

    Ако се сещаш навремето Иван Костов каза пред журналистите: "Не се занимавайте с това, МОЖЕ И ДА СА ВИНОВНИ!" - има го пред камерите!!!
  • 12 гост

    37 0 Отговор
    От кога бандита Ториното е дупе и гащи с гранична полиция а?
  • 13 Гост

    23 1 Отговор
    Ганио крадеш до насиране
  • 14 Боковеца

    20 1 Отговор
    Мутриии, мутри - като ви вкарат в Дахау, да не плачат после наследниците ви!
  • 15 стойността само на морските концесии

    22 1 Отговор

    До коментар #2 от "1234":

    които Драгалевският Ци..ин и специалист по политикономика и ...грабежи хариза ,по тогавашни цени се определя на над 250 милиона долара!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Бачо Киро

    27 0 Отговор
    Всичко в държавното е от идиот нагоре... Или поне така искат да вярваме... Отишли мафиоти и взели кораба, а униформените били действали по закон... Как е по закон, като и кьорав вижда, че е врътка, а и съдът е отменил тъпотиите на мошеника ЧСИ, само те си знаят... Създали фирма с подобно име и хоп, наследявала старата... Всичко в държавното е за процес и наказания от публичен бой с тояги (минимум) до обесване.
  • 18 Иван

    18 0 Отговор
    Четете Биволъ за цялата схема.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 както винаги

    10 0 Отговор
    АМА ША СИ ПЛАТИМ ПАК УДОВОЛСТВИЕТО И ТО НЕ МАЛКО МЪНИ
  • 21 Бат Боко

    8 1 Отговор
    Либия да внимават, че ще се оплача на Ердоган и ще видят какво ще им се случи!
  • 22 страдалец

    9 0 Отговор
    Е заради такива като тези сега някои наследници дирят под вола теле-бах ти простаците
  • 23 пирати политици

    12 1 Отговор
    Не ЧСИ !
    Пирати са, ПП ГЕРБ и МВР! ТЕ УПРАВЛЯВАТ И СЕГА.
    Бойко Борисов , Цветан Цветанов, минаха на Пиратски бандитизъм, в Български, териториални води.
    Тези двамата , ще определят , лицата за Евро- депутати!
    Във Интерпол, наясно ли са, кой е Цветан Цветанов?
    Човека от ГЕРБ, с пилотния проект" Аферата Ф-16"!
  • 24 Све

    11 0 Отговор
    В държавата на Мутрите закони няма.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 лабути

    4 0 Отговор
    Да задъжат кораби е нормално.Има вероятност либийците да пускат котвата в гъзленцата на екипажа
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове