Last news in Fakti

8 Януари, 2019 15:39 2 040 21

В Закона за горивата са заложени абсурдни изисквания

  • омбудсман-
  • закон за горивата-
  • мая манолова

Омбудсманът с жалба до Конституционния съд

В Закона за горивата са заложени абсурдни изисквания - 1
Снимка: БГНЕС

Омбудсманът Мая Манолова внесе днес жалба до Конституционния съд днес срещу изискванията в новия Закон за горивата.

Общественият защитник е категоричен, че те не само нанасят тежък удар върху малките търговци и превозвачи на горива, но са и удар срещу българските граждани в качеството им на потребители, тъй като фалитът на малките бензиностанции ще доведе до ограничаване на конкуренцията и засилването на монополизма.

„В закона са заложени непосилни изисквания за висок уставен капитал - 20 000 лв. за малка бензиностанция, 1 млн. лв. за условно наречения „търговец на едро“, абсурдни изисквания за големина на складовете, за вместимост на съдовете, за брой бутилки за втечнен газ. Това е закон, който притиска в ъгъла малките търговци на горива“, е позицията на омбудсмана.

В жалбата си до КС Манолова пише, че „с поставянето на трудно изпълними и несъразмерно високи във финансово изражение прагове и изисквания под формата на рестрикции при административното регулиране на дейностите, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, законодателят на практика ограничава кръга от икономически субекти, които могат да извършват тези дейности и по такъв начин „естествено“ се създават условия за ограничаване на конкуренцията и за монополизъм“.

Манолова е категорична, че промените ще доведат до увеличение на цената на горивата, както и че ще се затрудни достъпа на българските граждани в малките и отдалечени населени места, тъй като големите вериги нямат икономически интерес да правят там свои обекти.

В следващите дни омбудсманът ще атакува още два закона пред Конституционния съд - текстове в Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационните услуги, които се отнасят за единната цена на ВиК услуга в рамките на една обособена територия и в Закона за държавния бюджет, с които се отряза правото на пенсионирани държавни служители да заемат държавна служба.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хайл

    15 5 Отговор
    Браво на Мая
  • 2 NikNay

    10 3 Отговор
    Целта е генерално с.нас да няма средна класа и заченките на такава да се смачква безмилостно. Другото е ала бала.
  • 3 висок

    4 0 Отговор
    Единственото абсурдно е изискването за 10 000 бутилки битова газ за да я търгуваш! Всичко останало е точно и правилно! И за образователния ценз... да не се водят фирми на неграмотни цигани. Капиталовия праг.. да не се въртят милиони с фирми с 2 лв капитал.
  • 4 олигарх

    15 2 Отговор
    В страната на тримата шишковци Борисов, Пеевски и Цацаров, трябва да бъде ликвидиран всякакъв дребен и среден бизнес! Останалите ще спазват правилата, за да може те да лапат все повече и повече.
  • 5 Тях червеното знаме роди ги

    8 3 Отговор
    Картечарката е нашата гордост-другари......Да ви е честит бъдещия червен кмет на София.

    Коментиран от #10

  • 6 Сашо

    15 1 Отговор
    Ама тя не може да им насмогне на законодателните простащини. Най добре да го закрием това Народно събрание. То работи против интересите на народа!!!
  • 7 ПЕЕВ

    4 4 Отговор
    ТАЗИ КОЯТО ПРЕДЛОЖИ ПЕЕВСКИ ЗА ШЕФ НА ДАНС,СЕ ИЗТЪКВА КАТО ДЕМОКРАТКА. КОМУНИСТИТЕ КОЛКО ЛИЦА ИМАТ.

    Коментиран от #9

  • 8 Townboy

    6 3 Отговор
    Единствените политици представители на народа в България са Мая Манолова и Румен Радев!
  • 9 ха ха

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "ПЕЕВ":

    Това ли можа да измислиш
  • 10 Бегай бързо към москва

    4 4 Отговор

    До коментар #5 от "Тях червеното знаме роди ги":

    Петка докладва на Чапаев, че Мая се опитва да мине на страната на белогвардейците и пита дали да я застреля.
    - Недей - отговаря Чапаев - тя е нашето бактериологично оръжие.

    Коментиран от #12

  • 11 Vojda

    3 1 Отговор
    Значи един пенсиониран военен дето е взел 20 брутни заплати и после тавана на пенсията, може да продължи да работи на държавна служба и държавата да му плаща висока заплата, а един млад специалист не го вземат в държавната администрация. И като се пенсионира вече по възраст да му дадат нови 10 брутни заплати обезщетения. Така ли ма омбудсманката. Ми аз ще ти заведа едно дело за това, че лобираш за дъртите комунисти с който е пълно Министерство на отбраната. Това си е чиста дискриминация. На тая не само колата трябваше да й вземат а и сградата от която бълва само глупости.

    Коментиран от #13

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 реалист

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Vojda":

    Напълно съм съгласен с вашите разсъждения с изключение на последното изречение.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 1234

    2 0 Отговор
    Мая Манолова е ПРАВА! Вече за трети път някои подлизурковци се мъчат да угодят на големите,на мошениците и т.н.Започват по един и същи начин:първо забраняват да се пълнят бутилки газ по бензиностанциите,защото било опасно??!?!.Накараха ни да купуваме от ТОПЛИВО.Те обаче казаха ,че ще пълнят само нови бутилки.Добре,купих нова бутилка,но още при първото зареждане ми дадоха стара бутилка,като казаха,че другия път ще ми дадат нова?!?Да ама тогава ми отказаха да ми дадат пълна бутилка,защото вземали само нови.По вече и не отидох на топливо,защото разбрах,че в момента те се снабдяват с нови бутилки за сметка на гражданите.Втория път пак същата работа,но ми дадоха стара срещу стара,пълна,запечатана и на цена 36 лв.,която свърши за около месец и половина, /когато зареждах на бензиностанцията за двадесет лева ,ми стигаше за три месеца/.Тогава излезе заповед да се зарежда на бензиностанции които имат специален пункт за бутилки,добре,започнахме там да зареждаме.Така ни е удобно,защото и за пет лева можеш да заредиш и да си свършиш работа,защото не винаги може човек да извади 36 лева,а му трябва за домакинството за готвене.Сега какво става пак,на някого не му харесва изглежда да зареждаме за по 5,10,или 20 лв,иска да печели по на едро ,пък и като не си там да видиш колко газ има в бутилката ти, е още по добре за него,няма да я пълнят колкото трябва и ето ще налагат големи глоби,ще затварят бензиностанции ...питам ЗАЩО? ТАКА ЛИ СЕ ПРАВЯТ УСЛУГИ НА ХОРАТА,ТЕ ВМЕСТО ДА Н
  • 16 бат Вал

    2 1 Отговор
    Този закон е в угода на Валентин Златев, собственик на "Лукойл", както и на другите "големи" в този бизнес - ОМВ, Петрол....! Ние, българите, ако сме стока, щяхме да бойкотираме тези вериги бензиностанции, за да подпомогнем дребните търговци, които де факто задържат, до колкото могат, цените на горивата ниски! Но не сме стока.....
  • 17 Нищо лошо

    1 0 Отговор
    Даже е отлично, да им се вдигне капиталът, Т.е. Размерът на отговорност ! Да ни цакат и да отговарят за два лева капитал? Манолова не е никакъв юрист! Що ли се чудя като е завършила право? В УНСС!
  • 18 Керкела

    0 2 Отговор
    Майче ако знаеш как съм го навирил........
    .

    Коментиран от #19

  • 19 панагюрския бик

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Керкела":

    а па я сьм го надьрвил за тебе ,що недоидеш да ми го погалиш ,цьрвул,,вместо да защитавате ората ,авие го обьрнахте на политика ,така ако се расьждава няма да има резултати никакви ,щото народа е раздвоен и мисли тьпо , между другото има и умни хора ,те си личьт по плюсовете в форума, станахме за посмешиште пред комшиите и другите дьржави у Европа , краино време да се осьзнаят някои
  • 20 годечанин

    1 0 Отговор
    в нашия град има две бензиностанции ,едната е на петрол а другата е частна , да обаче на петрол няма колонка за газ ,и противен случаи затвори ли кепенците часната бензиностанция ,ще трябва на всяко зяареждане с газ трябва да се ходи наи близо до Костинброд които е на 30 километра от нашия град това са излишни разходи ,просто защото закона е за едрите риби ,нас бедните мишки ни яли по скоро трябва да се вземе решение някькво ,защото това кьсае всички бьлгари, неможе само дьржавата да работи за едрия бизнес ,тоест да има яко лапане на пари .
  • 21 ЧЕРВЕН БОКЛУК

    1 0 Отговор
    БРАВО НА МАЯ,ЗАСЛУЖАВА ДА И ИЗЛИЖА П.ТКАТА
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове