Last news in Fakti

10 Януари, 2019 08:09 7 399 97

„Локхийд Мартин“: България ще има модерен изтребител

  • f-16-
  • ф-16-
  • локхийд мартин

Ф-16 са най-добрата възможност от гледна точка на комбинацията бойни възможности

„Локхийд Мартин“: България ще има модерен изтребител - 1

Ф-16 е най-модерният в конкурса на България за нов изтребител и има доказани бойни способности от над 40 години, заяви днес пред БНР Джим Робинсън от „Локхийд Мартин“ – американската компания, производител на самолетите.

„За нас е много важна офертата в България и сме положително настроени към сключването на договор и офертата“, каза той в предаването „Нещо повече“ на програма „Хоризонт“ в деня, когато българското правителство реши да поиска от парламента мандат за водене на преговори за придобиване на американски изтребители.

България е предвидила 1,8 млрд. лв. за 8 изтребителя, като първите два трябва да бъдат доставени до 2 години след сключването на договора.

„Подробности за програмата и цената ще се уточнят в преговорите между българското правителство и това на САЩ. „Локхийд Мартин“ е готова да работи с правителството на САЩ, за да отговорим на изискванията на българските ВВС“, каза Робинсън. Той е мениджър в US компанията за международното бизнес развитие на Ф-16 блок 70, какъвто се предлага на България.

Робинсън отхвърли твърдения на критици, че Ф-16 блок 70 е толкова модерен, защото съществува само като проект на хартия.

„Те не са прави. Обновената версия на Ф-16, наричана Ви (F-16V) в момента лети в Азия, а много от нашите клиенти, които използват Ф-16, използват и Ви. Той има радар, компютри за мисии и модерна пилотска кабина, като Ф-16 блок 70 за България. От производствената линия за Ф-16 са излезли хиляди изтребители, а сега тя е преместена в много модерна база в Южна Каролина и ние ще започнем производството на тези самолети през 2019 г.“, каза той.

Робинсън отказа да коментира възможности за намаляване на цената, но посочи, че „тази оферта е цялостен пакет“.

„Това включва не само самите изтребители, а и военно оборудване, оръжия „въздух-въздух“ и „въздух-земя“, системи за насочване, помощно оборудване, обучение на пилоти, на хора от поддръжката. Когато пристигна Ф-16 в България, българските ВВС ще бъдат готови да управляват Ф-16 веднага“, обясни мениджърът.

Според него правителствата трябва да обсъдят варианти за изключване на нещо от пакета, ако той излиза извън цената.

„Ф-16 са най-добрата възможност от гледна точка на комбинацията бойни възможности и цена и са с най-ниска цена за България за целия жизнен цикъл на тези изтребители. Той е 50% по-дълъг от жизнения цикъл на някои наши конкуренти. Те ще се поддържат тук в България с ниски разходи“, посочи Робинсън.

Той допусна, че в бъдеще, ако се наложи, може да бъде модернизиран и удължен ресурсът на Ф-16 от 12 000 летателни часа с нови технологии, които са използвани в най-новия самолет на „Локхийд Мартин“ Ф-35 и стелт-изтребителя Ф-22.

На въпрос за офсетната програма Робинсън каза, че „Локхийд Мартин“ е поела ангажимент да участва в производство в България с българския военно-промишлен комплекс. „Имаме доказана история по света с такива ангажименти. Веднага ще започнем да търсим възможности за участие, ако договорът бъде одобрен“.

Той посочи, че това би довело до откриване на нови работни места в България, но бе предпазлив за детайлите, тъй като възможностите се проучват.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДОКО

    106 42 Отговор
    Ф-16 Е НОМЕР 1 ТОВА Е САМОЛЕТА НА ИЗВЪНЗЕМНИТЕ НЕМА ДРУГ АНАЛОГ..САМО ЧЕ ТОЗИ САМОЛЕТ ОЩЕ НЕ Е СПЕЧЕЛИЛ НИТО ЕДНА БИТКА И ЗАПОМНИ БЪЛГАРИНО ТОЗИ САМОЛЕТ СЕ Е ДОКАЗАЛ САМО НА ХАРТИЯ И НИЩО ПОВЕЧЕ..

    Коментиран от #24, #60

  • 2 Невидим

    54 15 Отговор
    Публикувано във факти.бг: България е предвидила 1,8 млрд. лв. за 8 изтребителя, като първите два трябва да бъдат доставени до 2 години след сключването на договора.
    АМИ АКО НИ НАПАДНАТ ДОТОГАВА?!?

    Коментиран от #15, #18, #20, #30

  • 3 75689

    59 12 Отговор
    Подобни действия само може да те накарат да емигрираш!
  • 4 Без име

    74 13 Отговор
    България и модерен самолет?! Хаха, армия няма ама 8 кирливи самолета ще има, нищо поне Бойко да изпере едни пари за УЖ самолети и за УЖ държава.

    Коментиран от #76

  • 5 вартоломей

    51 7 Отговор
    Пак добре че не ни предложиха Ф4 Фантом, той още повече се е доказал :))
  • 6 Роги

    67 12 Отговор
    Не ни трябват самолети и 20 да имаме който не е решил не е минал оттук.1,8 милиарда лв. за глупости а не за социални пакети.С тия пари много добро може да се направи.А ако има световен или даже балкански конфликт тия самолети няма да ни помогнат.То няма армия те пари на вятъра ще хвърлят.Или трябва да се нагушат всички по веригата.И наистина защо имаме министерство на отбраната при липса на войска.Не ка да се наблегне на жандармерия и национална гвардия за извънредни ситуации и по евтино и няма да дразнят хората с тия милитаристични глупости които слушаме всеки дае.

    Коментиран от #91

  • 7 ДОКО

    69 8 Отговор
    НИКОЙ НЕМА ДА НИ НАПАДА..ОГРАДАТА КОЯТО НАПРАВИ ВАЛЕРИ ТАРИКАТА Е МНОГО ТРУДНА ЗА ПРЕОДОЛЯВАНЕ И ПО НЕЯ БИЕ ТОК..ДАНО ОТ АМЕРИКА ВСЕ ПАК ПРЕДВИДЯТ САМОЛЕТИТЕ Ф-16 ДА МОГАТ ДА СЕ ИЗПОЗВАТ И ЗА СЕЛСКОСТОПАНСКИ ЦЕЛИ ПРЪСКАНЕ ТОРЕНЕ И ТАКА НАТАТЪКА..ВСЕ ПАК И ДА ИМА СМИСЪЛ ОТ ЗАКУПУВАНЕТО ИМ..
  • 8 БИВШ ГРОБОР

    71 15 Отговор
    Боко се надупи за пореден път на американските си господари,амин ,бог да пази БЪЛГАРИЯ ОТ ТАКИВА ПРОДАЖНИЦИ И ЧУЖДОПОКЛОННИЦИ.

    Коментиран от #49

  • 9 Иво

    58 10 Отговор
    1,8 млрд. лв за тези пари такива братми ще купуваме, Евала на турците 120 изтребителя пето поколение Ф-35 и точка по въпроса, България те първа ще купува Ф16, когато цивилизация ги бракиват..

    Коментиран от #22, #77

  • 10 куку руку ку

    45 7 Отговор
    На тия от ЛМ им е умряла циганката, дето им хвали фърчилетите, че сами си ги хвалят. Принципа им е: не ме гледай какво правя, а слушай какво ти говоря!
  • 11 Яшко

    40 6 Отговор
    Тези самолетчета ше ни гарантират сигурност на 100 процента ,ша завладеем сета със тях,вай вай кой ше ги кара аджеба то хора не останаха камо ли пилоти,и има ли вече какво да пазят

    Коментиран от #47

  • 12 ДОН ГУЦИ

    56 10 Отговор
    няма такъв мазохист като българина оби4а все да му е вътре ,отделихме се от русия за да обре4ем на геноцид населението ,дедите ни се обръщат в гроба а ние си мъл4им ,събудете се хора да из4истим гадовете,да затворим границите да се отделим от нато и европа ,да възродим селата и фермите ,преди вси4ко си имахме по татово време и хората бяха спокоини и добри ,да се свържем и обединим с русия това е моят призив . земята ни е плодородна ,да възродим селото ,туризма ,баба ванга лека и пръст това казваше -българино там ти е силата .господ това ти е дал .просто се 4удя къде са ви умовете

    Коментиран от #32

  • 13 Хисторик

    56 8 Отговор
    50 годишна техноногия, доказали се уж 70 г на миналия век! И Месершмит 109 се е доказа, да си поръчаме от наго тогава!
  • 14 Стрелата

    34 6 Отговор
    Тва с самолетите е поредната пушилка на боко тиквуна ти ела аше дойда джендари...
  • 15 Денислав

    6 2 Отговор

    До коментар #2 от "Невидим":

    Ще вземем под наем. :D :D
  • 16 558нн90

    53 4 Отговор
    Добре дошли в светът на - пожарникар, мутра, бивш комунист, кучкар, охранител, каратист, тенесист, футболист, фото модел!
  • 17 Радо

    41 5 Отговор
    То се е видяло, че ще се изхарчат едни луди пари за Ф16, ами поне правителството да се спазари с американците за затваряне на американските централи, които генерират безумно скъп ток срещу сделката със самолетите.
  • 18 JEEP

    35 5 Отговор

    До коментар #2 от "Невидим":

    Където с два, там и без тях. На където и да се обърнеш всичките ни съседи разполагат с минимум треицифрена бройка. Тия 8 самолета кого ще спрът? Турция ли?
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Само питам

    27 5 Отговор

    До коментар #2 от "Невидим":

    А не трябва ли така подробно да се разгледа и публикува и мениджъра от Швеция или конкурса си го правим по българския начин.
  • 21 СЕВАР

    29 3 Отговор
    България вече си има 239 свръхмодерни изтребители , които са действащи и още стотици по партийните хангари на трупчета....
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Гост

    41 5 Отговор
    Нещо не ми се връзва в едно изречение модерен самолет и 40 години доказани способности.
  • 24 Пешо

    8 12 Отговор

    До коментар #1 от "ДОКО":

    Не ми крещи бе. Живееш с представите за авиация от втората световна война. Внимавай някой да не ти влезе в задната полусфера.Още тогава това беше опасно. Сега боят започва когато целта още е под хоризонта...
  • 25 SAAB

    35 4 Отговор
    .. " Ф-16 е най-модерният в конкурса на България за нов изтребител и има доказани бойни способности от над 40 години ".......

    Жигулито на US авиацията .........а честито !
  • 26 Иво

    24 3 Отговор

    До коментар #22 от "Boris":

    Глупости на простотии. Най - модерният и най - Добър изтребител е Ф-35, и ме е яд, че Турция поръча 120 броя, а България ще купува Ф16, Турция гледа по бързо да смени Ф16 със Ф-35 сигурно щото са " глупава" нали...

    Коментиран от #83, #96

  • 27 Хааааа ха ха

    29 3 Отговор
    Хааааа ха ха ха хааааахх ! България ще има най модерния самолет който ще бъде свален за секунди от сърбите с ракета С300

    Коментиран от #36, #67

  • 28 гост

    20 2 Отговор
    Тва ф16 не беше ли с перките дето? Той май дядо е летял на такъв.
  • 29 Не се знае

    30 1 Отговор
    На гол тумбак, чифте пищови!? Краварите ни принудиха да си нарежем въоръжението, сега искат да си пробутат боклуците! За тези пари да се купят 5-6 установки С400, и тогава самолети няма да са ни нужни!

    Коментиран от #42

  • 30 ще стане язък за парите

    17 1 Отговор

    До коментар #2 от "Невидим":

    А какво ще направят, даже и да имат 8 самолета, най много гарги да плашат!?
  • 31 той

    11 8 Отговор
    Самолета си е хубав ама материала е лош.
  • 32 Русия ни беше най големият пазар

    17 7 Отговор

    До коментар #12 от "ДОН ГУЦИ":

    Затова преди имаше и села, и деца, и качествена храна, и заводи в градовете, и още много много все добри неща. Джендърите ни плилапаха в ЕС и всичко добро ни убиха!
  • 33 Българин

    20 1 Отговор
    На гол тумбак чифте пищови, най бедния народ в Европа купува най скъпите самолети, всъщност това го правят "честните" ни политици.За морал няма нужда да говорим, ама за другите неща има прокуратура и съд, за национално предателство и нанасяне на щети на български народ в особено голям размер, защото тези авиони и децата ни ще ги плащат.Абе сопата трябва да играе и да измете някои в политическата морга.Тези същите толкова ли са тъпи , че не виждат идиотщинити които правят или са на принципа след мен и потоп ?Каквото могат да вземат и да бягат.
  • 34 Джудже

    14 2 Отговор
    Всеки ден статии във възхвала на F-16, аман. Добре де, много е хубав, ама е скъп и капризен. Има еда поговорка, че "прехвалено млеко мачки го не лочат", но когато става въпрос за пари и то много, явно това не важи, защото политиците ще облажат, пилотите ще трябва да " го лочат, а данъкоплатците...(че кой го еня за тях?)
  • 35 Мафа Низакура

    18 2 Отговор
    Грешно изхарчени народни пари. С тия самолети и без тях е все тая. Нищо не може да ни помогне ако се наложи да се бием. То и армия няма.
  • 36 CL500

    7 17 Отговор

    До коментар #27 от "Хааааа ха ха":

    Защо си помисли, че сърбите ще ни ги свалят със С-300? Ще ги нападаме ли, че нещо не съм разбрал? Изтребителите са за охрана и отбрана на нашето въздушно пространство, а може би и аз общи мисии в НАТО. Изтребителите ни трябва да могат да водят въздушен бой в нашето небе, да поддържат наземните сили и т.н.. Те НЕ са за атака, преодоляване на чужди наземни ПВО-та и прочие. А всички, които тук заявяват, че изтребителите са пари на вятъра, са чисто и просто един вид родоизменници. Армията е необходимост не само за пряката защита, но и за международен авторитет.

    Коментиран от #41

  • 37 999

    16 2 Отговор
    Въпросът е ясен! - След падане от власт едни хора ще лежат в затвора за нарушение на процедурата, злоупотреба с власт и национално предателство. Молитвените закуски ще са не в Белия Дом а ми в някои от заведенията за лишаване от свобода. - Рано или късно ще паднат от власт и тогава никаква прошка!
  • 38 хахахаха

    7 2 Отговор
    като е толкова хубав,защо го продавате?и още нещо-защо са ми забранени коментарите?-цензура?Я публикувайта коментара ми ,заради което ми е забранено да пиша
  • 39 Радо

    15 2 Отговор
    С покупката на тия Ф16 - стари или не, или че Грипените били по-добри - няма никакво значение, ние внасяме нашият данък като членове на НАТО, и затова тази поръчка и тези пари ще ги лапнат американците и никой друг, това е политика, а не търг за нещо си там. Чичко Дони натиска всички членки на НАТО да си повишат процента за отбрана спрямо БВП, явно американците са пресметнали, че трябва да закупим 8 броя Ф16 за определената сума и край на всякакви разсъждения по-нататък - за мен това е истината.
  • 40 Мнение

    6 0 Отговор
    На страна, каквато сме, без армия, а с 23ооо наемници и 10 F-ове са и много. Дали сме с толко "военни" наемници и 10 F-ове сме си готови да ни издухат за минути като ПЛЯВА. Положително от обикновен патриотизъм и за самочуствието ви написаното от мен няма да ви хареса. Но това са ФАКТИТЕ!
  • 41 само отговарям

    15 3 Отговор

    До коментар #36 от "CL500":

    каква армия,какви пет лева?чуваш ли се какво говориш?кой ще ни нападне така,че да можем да МУ отговорим и....да се защитим?от Русия?или Турция?Гърция може би?или Румъния или Сърбия?От кого?
    всички имат такова превъзходство,че ТРЯБВА да направим аналогия с индианците-с лъкове и стрели срещу пушки и пистолети

    Коментиран от #43, #48

  • 42 Георги

    12 1 Отговор

    До коментар #29 от "Не се знае":

    Добре си го писал С-400 за отбрана и въпроса е решен .
  • 43 само отговарям

    6 2 Отговор

    До коментар #41 от "само отговарям":

    и още нещо-ако тези самолети са за защита,сърбите ли ще ни нападат и защо?Ако ни нападнат евентуално,имаш ли представа с какво?Хайде спри да пишеш глупостите на САЩ и Сорос и помисли със собствената си глава...ако има нещо в нея,освен центове

    PS.админа или който отговаря там-трий по-бързо,да не те накажат

    Коментиран от #45

  • 44 Townboy

    10 3 Отговор
    Ако ще ползваме самолети от 40г, бих предпочел МиГ21!
  • 45 само отговарям

    8 0 Отговор

    До коментар #43 от "само отговарям":

    извинявай,пропуснах....та какъв авторитет имаме ние пред света?....
    ....усвоени еврофондове?..."високи"пенсии и заплати?...сигурност?...свобода,може би?....или свободно пътуване в чужди държави?....ама с какво?
  • 46 Batushka

    4 7 Отговор
    Хихихи антиамериканските настроения на българите са видни ....ама ВИПА е проамерикански на къса каишка....иначе самолета е добър ...ама друго щеше да е от братушките с подпис на Путин на опашката ... ха-ха-ха....
  • 47 mdamda

    5 1 Отговор

    До коментар #11 от "Яшко":

    за сега циганите хвърлиха око на снайперистите, а пилотите после ще ги трепят, щот трудно ги намират и са дефицит

    Коментиран от #51

  • 48 CL500

    5 2 Отговор

    До коментар #41 от "само отговарям":

    Какви Сороси, какви пет лева??? Аз съм БЪЛГАРИН, не ме интересуват нито САЩ, нито Русия!!! Защо да ми трият коментарите? По същата логика мога да кажа, че ти си продажен българин русофил, който пише против БЪЛГАРИЯ и 'действа' някакси в насока да имаме слаба армия и слаб суверинитет!!! И какво говориш за сърбите, защо си мислиш, че нашата армия е по-слаба, какъв малодушец трябва да си, че да си сваляш гащите още като чуеш, че някой може да е по-силен от теб, от НАС! Наскоро имаше класация на силата на армиите, нашата беше 60 и някоя в света, сърбите са ЗАД НАС с около 10-на места.

    Коментиран от #52

  • 49 Коста

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "БИВШ ГРОБОР":

    Никой не те спира ти да се надупиш Путин или на Ердоган.
  • 50 гост

    7 4 Отговор
    Кое му е модерното , самолен на 40 години.Пълни глупости.За какво изобщо ни трябват самолети.
  • 51 Морук

    5 3 Отговор

    До коментар #47 от "mdamda":

    Аз още не мога да разбера що за командос трябва да си,за да те набият двама сиганина,тва ако е някой тюлен или от спецназ какво ли щеше да се м се случи

    Коментиран от #78

  • 52 Ти изобщо нямаш армия

    9 5 Отговор

    До коментар #48 от "CL500":

    къде се слагаш при големите? Да си русофил не значи, че мразиш България, а това, че й мислиш доброто! Сега нали сме под крилото на запада, до къде я докарахте, България агонизира! С Русия поне мърдахме, сега само приритваме!

    Коментиран от #58

  • 53 Viktor

    0 0 Отговор
    Ще има, ама кога тате ми купи колело.
  • 54 ГАЛЕВ

    8 3 Отговор
    самолетите ф-16 са се доказали по безпорен начин по убиването на мирни жители деца ,жени и стари хора.Само като се чуе за тази марка и трябва да се бяга далече от нея.Тя е опорочена.България ще купи два самолета а парите за другите 6 ще бъдат откраднати от ГЕРБ и пак ще има скандал със следващото правителство.Кой гепи парите също като КТБ.Във времето ще се забрави всичко и след 10 г пак ще купуваме два самолета но този път от Русия и пак същата далавера само,че с хора като Р.Овчаров.р.овч.КОРУПЦИЯТА И УБИИСТВАТА СА ХРАНА ЗА ДЕМОКРАЦИЯТА.
  • 55 смях

    8 2 Отговор
    Ама така се смях на тази новина, ама така се смях, че ми се насълзиха очите. Кражбите на политижите достигат невероятна наглост а 80% товите де..ли блеят
  • 56 майкъл джексън

    6 5 Отговор
    Браво добра новина за България След самолетите искаме и пехотата със Щатски машини и танкове Флота също с Американски бойни кораби и Самоварите да си Духат чая
  • 57 капитан Ф 16

    9 6 Отговор
    Стига глупости стари били ами то и Порше911 е от 63г. ама има и от 2018г. Пишат разни мижатурки ( разбирачи) и членове от клуба на БСП (платени) и се мъчат да ни убеждават.Тези Ф16 са не да се бият с комшиите а да изпълняват мисии на НАТО а ние сме в НАТО
  • 58 CL500

    5 4 Отговор

    До коментар #52 от "Ти изобщо нямаш армия":

    Не съм слагал никъде България, още повече при такта наречените големи. Сравнявах армията ни със сръбската. И стига с тези излишни спомени по съветския комунизъм. Няма да отварям тема за това, на база на какво се държаха икономиките на СИВ и прочие. Няма да отварям тая тема, защото и няма смисъл. Живеем сега и решенията ни се съобразяват с днешната ситуация. Ясно е, че комунистите окрадоха държавата веднага след промените, предприятията се приватизираха и фалираха, икономиката трябваше да се гради почти от нула... И в тази ситуация, като неголяма и почти фалирала държава, изборът ни е само в инвестиции и пазари, а това значи поглед към Европа, Русия може да помага само с ресурси (газ и нефт), но не и инвестиции, предприятия и пазар. Харесва ли се или, трябва да гледаме към Европа. НАТО и ЕС са помощни срдства, но и за припознаването ни за еврпейската обща интеграция. Ще ги видим сърбите, искат да тъкат на два стана, хем Русия не иска да ги изпуска и загуби тотално Балканите и им подарява стари Миг-ове и газови връзки, но онея искат и ЕС. Ама нещо колкото повече се приближават към единия лагер, толкова повече ще се отдалечават от другия. Ще го разберат ...
  • 59 Смятат ни за глупаци

    6 1 Отговор
    Искат да кажат, че Америка ще има най-модерните самолети, които ще разположи в България и ще бъдат платени от българите,! Не успяха да построят стената по южната граница с пари от Мексико, но ще компенсират като ограбят българите! Наздраве и честита новата 2019!
  • 60 Груз 200

    2 9 Отговор

    До коментар #1 от "ДОКО":

    Съвсем не е Ф16 на хартия хахах. Много съвеЦки тенекии е свалил. Израелците с по-стария вариант (Хърватия ще купи на старо от тях) постоянно правят смешно руското ПВО в Сирия. Какви С400, С300 хахах, те и гарга не уцелват. Все нещо им е криво. Я с пътнически самолети се оправдават или че земята е кръгла... Ф16 е бойна машина и затова вият на умряло русофилистиците. Повече им харесва маломощния и лошо въоръжен Грипен...
  • 61 незнайко

    6 6 Отговор
    10 години по един самолет за година. След тази дата F-16 ще са на 50 години !!! ТОВА ЛИ ИСКАМЕ ??? ТОВА ИСКАТ ДА НИ ПРОБУТАТ КАТО МОДЕРНИЗИРАТ 8 СТАРИ САМОЛЕТА !!! След 10 години няма да има нужда от тях както стана с БЕЛЕНЕ !!!
  • 62 Баш Гост

    6 1 Отговор
    Чета една статия от 2006 година - "САЩ ни предлагат 16 нови изтребителя Ф18 за 1 млд. долара." Хайде сега да сравним и новата оферта от тази година. Или на още непорастналият и неслужил военен министър Каракочанов му се играе на войници? Обаче - малоумниците в НС ще му дадат разрешение да ги купи, а БГ робите да плащат като са прости!
  • 63 Олег

    6 5 Отговор
    Настоявам да купим МИГ-29М2 от Русия веднага вместо тези консерви на 40 години!

    Коментиран от #65, #73

  • 64 Коментара

    3 2 Отговор
    Хм-м-ммм, добра логика! Що не си взехме МИГ 21...евтин, с доказани бойни способности, над 65 години стаж, най-продаваният изтребител евър! С лека модернизацийка и още 20г служба. Ама сме си едрахти и марионетната държавичка!
  • 65 НЛО

    0 3 Отговор

    До коментар #63 от "Олег":

    ще ходиш да им се радваш и гледаш в Расия
  • 66 хаха

    5 0 Отговор
    УМРЕ ЦИГАНКАТА КЪДЕТО ГИ ХВАЛЕШЕ И КРАВАРИТЕ САМИ ПОЧНАХА С ЛЪЖИТЕ СИ.
  • 67 Пешо

    1 2 Отговор

    До коментар #27 от "Хааааа ха ха":

    Ха ха ха сърбите що несвалиха 1999 а ми ги биха както хората си небият кучетата.
  • 68 1222

    4 1 Отговор
    Аз също продавам самолет несъм го измислил още ама ви казвам че ще е супермодерен и няма да има по добър от него само ми дайте няколко милярда и чакайте
  • 69 Булгар ама истински булгар

    1 0 Отговор
    Забравете всичко което знаете за изтребителите.Всички натовски изтребители са програмирани и различават самолети на свои и враг с Ф-16 пилота се доближава до целта на около 20-60 км светват му лампичките пилота истрелва ракетата и на обсега има вражески самолет пак посъщият начин пилота много пъти даже не знае на какво стреля тия изтребители можеш да ги ползваш само с/у Русия,Сърбия и др ненатовски държави но и за парад стават.
  • 70 NATO

    8 6 Отговор
    Тука руските подлоги газ пикаят и пяна им излиза на устите а на мен Мед ми капе - безценно :)

    Коментиран от #72

  • 71 наивник

    10 1 Отговор
    Платена дезинформация от Герб, те да си вземат 30% комосион и оближат газът на Сорос, а това че ще падат и чупят- на кой му пука, нали това е мотото на герберасткото правителство в БГ.
  • 72 Ботев

    3 5 Отговор

    До коментар #70 от "NATO":

    Името ти би трябвало да бъде: Соросоиден Дебил

    Коментиран от #75

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Киро

    4 3 Отговор
    Супер ще бъдем мощна сила на балканите.
  • 75 NATO

    4 3 Отговор

    До коментар #72 от "Ботев":

    А на теб руска антибългарска подлога ...
  • 76 Велика България

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "Без име":

    Имаме 66 самолета, тъй че...За територия като нашата си е добре
  • 77 M. A. G. A.

    2 3 Отговор

    До коментар #9 от "Иво":

    Ф-16 е по-добър за въздушен бой от Ф-35, защото Ф-35 няма все още интегрирани ракети за далечен бой, а на средна и близка дистанция Ф-16 редовно го бие на ученията. На Ф-35 му е друго предназначението

    Коментиран от #84

  • 78 Велин

    3 0 Отговор

    До коментар #51 от "Морук":

    При изненада е без значение дали си командос. Явно циганите са го изненадали. Колкото до спецназ и тюлените, дали си спомняте за едни двама командоси, френски!?

    Коментиран от #89

  • 79 someone

    5 3 Отговор
    Модерен .... от времената на Миг-29, колкото и техника да са му сложили пак си остава стар за много пари.Все едно да си реновирам Москвича и да го продам за 20 хил. евро.
  • 80 ЦРУ

    4 7 Отговор
    БРАВО …..БЪЛ.ГА.РИ......Ю.НА.ЦИ !!!! Решетников и русофилите - българофоби в нокалд ! ….защото Ф-16 НЯМА ЗАГУБЕН БОЙ...и е НАТРЪШКАЛ НЯКОЛКОСТОТИН съветски - руски самальоти ….ФАКТ !
  • 81 Borislav Popov

    1 3 Отговор
    От къде ще ги вземат първите два след две години ? Нали тоя който ни го предлагат още не се произвежда ? Или ще ремонтират някой стар таралясник на 40-50 години?

    Коментиран от #85

  • 82 Диалогът

    2 5 Отговор
    "Локхийд Мартин“: "България ще има модерен изтребител!" България: Кога?!" "Локхийд Мартин“: "Не знаем, ние доставяме Ф-16..."
  • 83 Хитър Петър

    4 1 Отговор

    До коментар #26 от "Иво":

    Ф-35 не е точно изстребител, но това е друга тема, Турция поръча Ф-35 за да замени остарялите Ф-4 а не Ф-16.
  • 84 Николай

    2 1 Отговор

    До коментар #77 от "M. A. G. A.":

    Кое е това учение ? Няма такова . Последното учение Red Wind 8 бр. Ф 35 е трябвало да преминат през зона охранявана от изтребители Ф 15 Страйк игъл и те са изпълнили успешно задачата си . Няма нито един "свален" Ф 35 . И не е вярно ,че нямат далекобойно оръжие -още от създаването си работят и с Метеор и с AMRAAM 120 D.

    Коментиран от #87

  • 85 M. A. G. A.

    3 1 Отговор

    До коментар #81 от "Borislav Popov":

    Завода в Южна Каролина ще произвежда по два F-16V block70 на месец - 24 на година, 48 за две години. При поръчани до момента 38 с нашите, дори да трябва да изчакаме Бахрейн и Словакия, което не е сигурно, ще могат да доставят не два, а всичките 8.

    Коментиран от #88

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 M. A. G. A.

    1 1 Отговор

    До коментар #84 от "Николай":

    AMRAAM 120 е интегриран от самото начало, но на пилон(подвеска) защото не може да се побере вътре, а това нарушава стелта. Модифициран Метеор (с по-малки стабилизатори) интегрират в момента.

    Коментиран от #93

  • 88 guest

    5 0 Отговор

    До коментар #85 от "M. A. G. A.":

    Заявки за Ф-16 блок 70 също така има и от Колумбия,Индонезия и 200 броя за Индия.

    Коментиран от #90

  • 89 Морук

    0 0 Отговор

    До коментар #78 от "Велин":

    Да бе сигурно, имал време карали са се ,то ако е така да правим всички цигани командоси тогава мн си умен нема що ,
  • 90 M. A. G. A.

    1 1 Отговор

    До коментар #88 от "guest":

    Индия се отказа от Ф-16 миналата година, Индонезия доколкото знам също, за Колумбия не знам но никой не е казал че доставките ще са държава след държава. Може да бъдат паралелно, два за едните, два за другите и така, само Бахрейн и Словакия са започнали преговори.

    Коментиран от #94

  • 91 Димитър

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Роги":

    България вече е дала на Кремъл над 240 милиона лева за ремонт на старите руски баркми миг и су. Хем стари, хем скъпи, хем немощни, стават само за скрап. Никой не обърна на факта колко са полетните часове на ф-16, а те са 12 хиляди часа. Плюс факта, че този изтребител има 50% по дълъг жизнен цикъл. Дори руснак да е човек ще му се прииска да си купи този уникален самолет. България ако закупи тези самолети ф-16. Те най успешно ще пазят въздушната граница на България, ЕС и НАТО, което ще бъде най големият успех на България, въпреки, че не съм фен на премиера Борисов. Ще му призная успеха, ако успее. В края на краищата аз съм българин и се надявам, че България ще е малък фактор, с които дори Русия ще се съобразява, не жалки техни рубладжии и подлоги. Ние трябва като народ със стар тракийски корен да защитаваме нашата и европейска сигурност и националните си интереси. Да живее велика и европейска България.
  • 92 Димитър

    1 0 Отговор
    България вече е дала на Кремъл над 240 милиона лева за ремонт на старите руски баркми миг и су. Хем стари, хем скъпи, хем немощни, стават само за скрап. Никой не обърна на факта колко са полетните часове на ф-16, а те са 12 хиляди часа. Плюс факта, че този изтребител има 50% по дълъг жизнен цикъл. Дори руснак да е човек ще му се прииска да си купи този уникален самолет. България ако закупи тези самолети ф-16. Те най успешно ще пазят въздушната граница на България, ЕС и НАТО, което ще бъде най големият успех на България, въпреки, че не съм фен на премиера Борисов. Ще му призная успеха, ако успее. В края на краищата аз съм българин и се надявам, че България ще е малък фактор, с които дори Русия ще се съобразява, не жалки техни рубладжии и подлоги. Ние трябва като народ със стар тракийски корен да защитаваме нашата и европейска сигурност и националните си интереси. Да живее велика и европейска България.
  • 93 Николай

    0 0 Отговор

    До коментар #87 от "M. A. G. A.":

    Ама ти си пишеш небивалиците врели некипели ,сам дали си вярваш не знам . Има десетки видео в ютюб как F 35 изстрелва AMRAAM . Десетки са . Хайде погледни дали са на конзоли или са в оръжейния отсек .

    И за Meteor не е вярно ,че тепърва ще се интегрира ,тя е напълно съвместима от самото начало .Напълно. И в САЩ я въведоха на въоръжение ,също Израел купи и други . Даже не знам дали не върви и в оръжейния пакет на Локхийд Мартин -няма значение ,че не е тяхно производство .
  • 94 Николай

    0 0 Отговор

    До коментар #90 от "M. A. G. A.":

    Индия никога не е заявявала Ф 16 та да се отказва. На тях много спешно им трябват палубни изтребители -Ф 16 никога не е бил палубен ,такъв е Ф 18 и сега версията на Ф 35 В за която обаче едва ли ще ги огрее.
  • 95 Боне Крайненеца

    3 0 Отговор
    Боже, Божееее, колко руска мъка има в България!
  • 96 Team 1

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Иво":

    Ф35 не може да се купува с пари, трябва да участват в проекта
  • 97 Яро

    0 0 Отговор
    Като по Граф Игнатиев-хубаво е ама не е готово. Като направит този ъпгрейд ще видим, дано не е късно. И друго не е ли скъпичко $ 131 милиона за самолет от 1970 г. па макар и лъснат ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове