Last news in Fakti

10 Януари, 2019 20:51 6 932 14

Протест в психиатрията в София (ВИДЕО)

  • психиатрия-
  • протест-
  • болни

Управителят на центъра д-р Емил Грашнов обясни, че подкрепя част от исканията на служителите си

Протест в психиатрията в София (ВИДЕО) - 1
Снимка: БГНЕС

„Психиатрията да стане видима!” - под този надслов служители на Центъра за психично здраве - София протестират срещу лошите битови условия и ниските заплати, съобщи БГНЕС.

„Протестираме заради недостатъчното финансиране в психиатричната област, унизително ниските заплати, условията, в които се лекуват пациентите и условията, в които работи персонала”, каза за БГНЕС Зорница Тонева, която е старша сестра в центъра и отговаря за 60 пациенти в отделение.

По думите ѝ в лекарския кабинет работят по петима доктори и често се налага пациентите да чакат докато бъдат разпитани, а всеки един от тях е в различно състояние и не е препоръчително да чака. Зорница Тонева подчерта, че целта на протеста, който в момента е символичен и не предвижда медиците да връщат пациенти, е Министерството на здравеопазването да обърне внимание на проблемите на центъра, както и темата да стане чувствителна за обществото.

„Независимо от условията, в които работим, пациентите искат да дойдат при нас. Много често се случва лекари и сестри, за своя сметка, да купуват лекарства на пациенти, превръзки и всякакви други неща, от които имат нужда”, обясни старшата сестра.

Тонева каза, че възнагражденията им са изключително ниски. „Основната залата на сестра е 740 лв., а на санитар е 560 лв. Възнагражденията на лекарите са под 1000 лв.”, заяви Тонева.

На въпрос какво я мотивира да ходи на работа, старшата сестра коментира, че това е отговорността и това, че пациентите са абсолютно потърпевши и нямат вина за случващото се в здравеопазването в момента.

Управителят на центъра д-р Емил Грашнов обясни, че подкрепя част от исканията на служителите си и увери, че досега не е имало забавяне в изплащането на заплатите.

„Сега чакаме здравното министерство да изработи новата методика за субсидиране на лечебните заведения, по която ние се финансираме и очакваме то да е по-добро, така че да може да повишим трудовите възнаграждения на персонала по един или друг начин, защото такова сме правили последно преди 2 години”, коментира Грашнов и обясни, че заплатите няма да бъдат повишени с 10% през тази година както е в бюджетния сектор, защото те са търговско дружество и на тях им се заплаща само за преминал и обслужен пациент.

Управителят обясни, че годишно получават около 1 млн. лева за обслужени около 1100 болни. Центърът приема пациенти от цялата Софийска област.

Грашнов продължи, че служителите искат и заплащането за извънреден труд да се увеличи. „Ако трябва ще се допитаме до експерти, счетоводители, така че това да се случи. Служителите имат възможност тези часове да им се заплащат или да получават свободни дни като техният брой не може да надвишава 150 часа”, уточни управителят.

Той коментира още, че най-вероятно ще бъде подписан и Колективен трудов договор и, че не става дума за отказ от подписването му, а по-скоро за забавяне.

Управителят добави, че от около година и половина водят диалог със здравното министерство ЦПЗ-София ЕООД да бъде преместен в съседна сграда, където проблемите с битовите условия ще бъдат решени.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Медик

    14 1 Отговор
    Обаче пари за фиктивни санаториуми има!
  • 2 Borislav Popov

    9 2 Отговор
    Аз и El comandante също се включихме в протеста. И ние пациентите трябва да имаме повече права.

    Коментиран от #11

  • 3 Бойо

    6 6 Отговор
    Ама и вие така ги лекувате, че стават още по- луди. По цял ден пишат по сайтовете. И това дето ви давам не заслужавате.
  • 4 Преди шест години

    7 1 Отговор
    Ми се наложи няколко пъти да ходя при роднина, в Курило! Мизерия е там... като в гето! Арабия та ! Не като в лъскавите столични болници.... не обичам медиците, но тези в психиатрията в Курило са у-ни-же-ни! Несправедливо , за тежкият си труд! Направо гавра! Един касапин, хирург взима за месец, без гаранция за резултат, повече от един психиатър за година! Алоо , Бойко....

    Коментиран от #5

  • 5 Курило

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Преди шест години":

    То тоя Бойко и партията му правят българите луди, а тихичко прибират парата.
  • 6 Мария

    2 0 Отговор
    ПОДКРЕПЯМ "МЕДИК"САНАТОРИУМИТЕ СЛУЖАТ ЗА ДА ПЪЛНЯТ НЕЧИИ ЛОБИСТКИ ИНТЕРЕСИ .РЕХАБИЛИТАЦИЯ ТАМ НЯМА,"МИЖИ ДА ТЕ ЛАЖИМ" ,НО С СОЦИАЛНИ ПРОГРАМИ,ДАВАЩИ ИМ ИЗКЛЮЧИТЕЛНИ ПРАВА ПРАВЯТ ОПРЕДЕЛЕНИ ХОРА БОГАТИ.А ЛИПСАТА НА НЕ СЪПРИЧАСТНОСТ КЪМ МЕНТАЛНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ ГОВОРИ ЛОШО ЗА ОБЩЕСТВОТО,БРОЯ НА ТАКИВА ПАЦИЕНТИ РАСТЕ,КОЕТО НАЛАГА ОТГОВОРНИТЕ ФАКТОРИ ДА СЕ ЗА ДЕЙСТВУВАТ И НЕЩО НАИСТИНА ДА СЕ ЗАПОЧНЕ.
  • 7 Mорук

    0 0 Отговор
    Айдаааа и откачалки те вече стачкуват,ако ги пуснете о те сигурно директно ше одят на терминал 2
  • 8 Антоанета

    2 0 Отговор
    Права е жената
  • 9 Робот

    0 0 Отговор
    Ненормалната жена, дето я дават по телевизиите и се бара шеф на лудниците в България каза , че лудите трябва да са по улиците и така им е по добре!!! Първо я вържете нея и след това искайте кинти, психопати ненормални (доооктори)!
  • 10 Фют

    0 0 Отговор
    Искам да съм луд!
  • 11 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Borislav Popov":

    Да, но защо се криете под одеялата?
  • 12 Мария.

    5 0 Отговор
    Невероятно лоши условия в Психиатрите. Ще за плачете, ако посетите няколко и то само за малко. Не зная как не са пуснати материали до Европейския съд. Унижения за болните души. Много тъжно.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Матей

    3 0 Отговор
    Там е яко крадене
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове