10 Януари, 2019 19:12 4 891 15

Защо не пада цената на застраховка „Гражданска отговорност“?

  • гражданска отговорност-
  • цени-
  • шофьори

Ще се самосезира ли прокуратурата за загубите в бюджета около ситуацията с електроните винетки?

Защо не пада цената на застраховка „Гражданска отговорност“? - 1
Снимка: БГНЕС

Политическа партия „Волт“ настоява изпълнителната власт да обясни на обществото защо сумата за „Гражданска отговорност“ не намалява, след като обезщетенията за широкия кръг от близки на пострадали при пътни инциденти беше фиксирана до 5000 лв. чрез закон. Този въпрос зададе лидерът на „Волт“ – Настимир Ананиев, пред „Нощен Хоризонт“ по БНР.

По думите му промените, които бяха гласувани в парламента, би трябвало да намалят цената на застраховката с поне 100 лв. Това обаче така и не се случи, което налага намесата на Комисията за финансов надзор, категоричен е председателят на единствената паневропейска партия в България.

Настимир Ананиев, председател на транспортната комисия в 43-то Народно събрание, настоява правителството да гарантира прозрачност в изразходването на парите, които се събират от „Гражданска отговорност“, тъй като тя е задължителна за всички собствениците на автомобили.

Той добави, че целта на всеки бизнес е да бъде печеливш, но в подобен общественозначим сектор, които засяга милиони българи, отговорността на контролните органи да гарантират прозрачност е още по-голяма.

От „Волт“ настояват и прокуратурата да се самосезира за неуспешния старт на електронните винетки, заради което държавата беше ощетена с между 10 и 30 млн. лв.

“Някой трябва да поеме отговорност. Не става въпрос само за оставката”, посочи Ананиев.

От Европейска партия „Волт“ са категорични, че виновните в подобни случаи трябва да носят наказателна и материална отговорност, защото нанасят огромни щети на държавния бюджет.

Въвеждането на новата система е трябвало да бъде тествано паралелно с работеща хартиена винетка, за да се гарантира безпроблемното й въвеждане от 1 януари 2019 г., добави Ананиев.

От „Волт“ настояват и Агенция “Пътна инфрструктура” (АПИ) да кажат дали имат база данни за хартиените винетките, които са закупени през 2018г. И ако да, защо се наложи хората сами да преобразуват тези винетки, а не беше направено автоматично от АПИ.

Настимир Ананиев се опасява, че проблеми могат да възникнат и при въвеждането на ТОЛ системата, която засега ще е само за автомобилите над 3,5 т. По думите му най-вероятно системата ще обхване и всички останали коли, които преминават през планински проходи, тунели, мостове и магистрали, за които обаче държавата трябва да е осигурила безплатна алтернатива, както е по европейските стандарти.

Лидерът на „Волт“ коментира и протестите на превозвачите в Брюксел. Ананиев смята, че планът на френския президент Еманюел Макрон цели да удари конкурентноспособността на бизнеса в т.н. Източен блок и всъщност работи за модела „Европа на две скорости“.

“Имаме нарушени основни свободи и принципи на Европейския съюз”, категоричен е Настимир Ананиев.

Според него сега е моментът евродепутатите и правителството да защитят българските интереси. Има опасения обаче, че срокът за това е “проспан” или пропуснат от българските представители в Европа. Това е станало за сметка на по-добър доклад от Еврокомисията и вечните обещания за Шенген.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър

    57 1 Отговор
    Защото мутрите и политици те определят цената,те затова не пада.
  • 2 антрашпиц

    46 4 Отговор
    Цената на ГО не пада,а се повишава,защото има много балъци дето не протестират ,ами само кат пият ракия и са мислят за мъже..

    Коментиран от #10

  • 3 Петър

    26 0 Отговор
    И мъка не може да ми мине защо трябва да давам по 6 лева на година за безсмислени стикери за ГО.
  • 4 Ампера

    26 2 Отговор
    Щото требе да ни скубят!
  • 5 Коментар📝

    0 4 Отговор
    Коментара на Иванов той е Компетентен.
    Той ще Каже.
  • 6 Meganoob BG

    21 0 Отговор
    Защото е задължителна, ако не беше задължителна щеше да е по евтина от кутия Нескуйк.
  • 7 стоян

    31 0 Отговор
    Тия много лъжат че са на загуба Защо има толкова много застрахователи като са на загуба Въпрос на който не дават отговори Кой се натиска да работи без печалба и защо
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 NKНТ

    11 1 Отговор

    До коментар #2 от "антрашпиц":

    Да, така си е балъците си пият ракията , нема вой и от догодина ще е добре ГО да я вдигнат с още поне 100 - 200%. Пак ще са доволни и ще си пият ракията. Иначе подкрепям лично изцяло г-н Н. Ананиев. Отдалече личи , че това си е правителствена политика, още по зле, че КАТ и застрахователи работят за застрахователи.
  • 11 стоян

    7 3 Отговор

    До коментар #8 от "гошо":

    Гошо знаеш ли приказката за потъващите кораби как първо МИШКИТЕ бягат и явно и ти си от тези мишоци НЯКЪДЕ ИЗБЯГЪЛ В ЧУЖБИНА И ДАВАШ АКЪЛ
  • 12 Много е просто

    1 12 Отговор
    Повишава се, защото се внасят много боклуци, които лесно се трошат. И така всички са доволни!
  • 13 Я.Петров

    11 0 Отговор
    Има 19 застр. компании и някой им е дал лиценз и трябва да ги храни.
  • 14 еДНА

    6 0 Отговор
    Мутро - разбойническата държава е съюз на мутри, застрахователи - полиция и олигарси.Ние не сме ли там.
  • 15 1235

    10 0 Отговор
    На мой приятел му удариха джипа щетите са за 3500 лева и знаете ли колко му дадоха от Левинс точно 750 лева егати ти и крадците
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове