11 Януари, 2019 10:45 24 873 67

Шоково поскъпва „Гражданската отговорност“

  • гражданска отговорност-
  • застраховка-
  • шофьори

По данни на застрахователите 250 лева средно е била цената

Шоково поскъпва „Гражданската отговорност“ - 1

Средно с 30% е поскъпнала застраховката "Гражданска отговорност" за шофьорите през последната година. Увеличението в цената на полицата е резултат от процесите на застрахователния пазар през 2018-та, но се усеща едва сега, твърдят застрахователи. Справка на съсловната асоциация показва, че през декември задължителната автозастраховка дори е поевтиняла.

Слушатели са сигнализирали на БНР, че сега плащат със 100 до 140 лева повече за "Гражданската отговорност", отколкото през миналата година.

По данни на застрахователите 250 лева средно е била цената на задължителната автозастраховка през миналата година, като е растяла поетапно, но увеличението шофьорите усещат масово едва сега. Главният секретар на Асоциацията на застрахователите Нина Колчакова обясни:

"Хората, които в момента установяват повишената цена, за последен път са си купували в края на декември - началото на януари миналата година. За една година действително има повишение на цената на "Гражданската отговорност". То не се е случило този месец или миналия месец".

Причините Колчакова обобщи така: "В началото на миналата година застрахователните дружества завършиха с 55 милиона загуба от застраховка "Гражданска отговорност" през 2017-та година. Това се дължи на много високата щетимост на застраховка "Гражданска отговорност". Застрахователите нямаха друг избор, освен постепенно да започват да повишават цената. През миналата година тя тръгна осезаемо нагоре".

Застрахователните дружества по собствени формули отчитат и фактори като възрастта и мощността на автомобила, техническото състояние, опита на водача и редица други, които всеки засттраховател сам залага. Тези фактори не са единни за пазара и влияят върху индивидуалните тарифи, защото придобилата вече скандална слава система "бонус-малус", която трябваше да взима под внимание и тези обстоятелства, отбеляза поредния си фалстарт. За причините дори застрахователите гадаят. След общественото обсъждане в началото на декември наредбата отново потъна, коментира Колчакова. Според нея тя е изключително важна на пазар като българския, където имаме най-високата смъртност от ПТП-та в целия ЕС.

"Надяваме се институциите бързо да стигнат до някакъв балансиран подход по този въпрос", каза още тя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бббббб

    139 5 Отговор
    А, Раята на топло стои

    Коментиран от #66

  • 2 Боко страхувателя

    199 18 Отговор
    Боко ни го слага ежедневно, гласувайте за ГЕРБ !

    Коментиран от #8, #33, #61

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 smile

    70 2 Отговор
    Нали ви го написах преди нова година че яко са поскъпнали!
  • 5 Яшко

    69 6 Отговор
    Малко ми е искам по голямо увеличение ,да има за чифутите и крадливите политици,мн ми гот чудя се вече какво да правя с толкова голяма заплата
  • 6 Borislav Popov

    112 0 Отговор
    Към 30 юни 2016 г. в България са регистрирани 4 130 195 превозни средства. Средно 250 лева да е застраховката / като се има предвид че на камионите е доста по голяма/ - това са 1 032 548 750 лева !!.....Колко щети плащат че са на загуба ? То всичките автомобили ако ги продадат - не струват толкова !..50% от автомобилите са под 2 000 лева съдейки по сайтовете за продажба.

    Коментиран от #27

  • 7 Гост

    118 0 Отговор
    Октомври 2017 сключена застраховка 200лв.Октомври 2018 подновена 310лв.за периода от една година няма актове или нарушения.Така ,че да не ми обясняеат как дори поевтинява то се вижда какво става.
  • 8 onq s konq

    17 50 Отговор

    До коментар #2 от "Боко страхувателя":

    След като до сега нито веднъж не пуснахте бюлетинка за Боко,нормално е да ви го слага.Сега обаче като усетихте че ви стигна до джигера,кандисахте и почнахте да се самоагитирате да гласувате за него...Е късно е чадо,мандалото падна и ГЕРБ нямат нужда от гласовете ви,щото си имат вече достатъчно електорат!

    Коментиран от #12, #43

  • 9 Мимо

    64 2 Отговор
    Случайно или не - поскъпването стана ВЕДНАГА - от порядъка на десетина дни след фалита и оттеглянето от България на ЕДИНСТВЕНАТА не българска застрахователна компания Олимпик. Това беше някъде Юни месец ако не ме лъже паметта! Поскъпването е от тогава - 168 миналата година - 275 лв. сега - нямам нарушения, над 30 годишен съм .
  • 10 Тиквата

    54 2 Отговор
    Трябва да спасим Трактора и нашата мутренска Лев Инс.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 коня с оня

    61 3 Отговор

    До коментар #8 от "onq s konq":

    Ако гласуването можеше да промени нещо,то щеше да бъде забранено !

    Коментиран от #16

  • 13 Гост

    12 2 Отговор

    До коментар #3 от "Емил":

    Подкрепям! Елементарен начин за набиране на аудитория! А сега сигурно и ще изтриете коментара, нали?! Колко сте предвидими... :))
  • 14 ДОКО

    69 2 Отговор
    ГЕНЕРАЛ БОКО И ЦЕЦКО УШКО НАПРАВИХА ДЪРЖАВА КОЯТО СЪЩЕСТВУВА И ОЦЕЛЯВА САМО ОТ ДАНЪЦИ ТАКСИ И ТАКА НАТАТЪКА..И ЗАПОМНЕТЕ ГЕНЕРАЛ БОКО Е ДОБЪР ЛЮБОВНИК ЛЕКО ТЕ ОМАЙВА ЗАМАЙВА И СЛЕД ТОВА СЛЕДВА НЕЖНОТО ПОДАВАНЕ ОТЗАД..ТАКА ЧЕ БЪЛГАРИНО ТЪРСИ СИ ВТОРА РАБОТА А ЗА ДРУГИ ПО РАБОТЛИВИ ДА ТЪРСЯТ И ТРЕТА..

    Коментиран от #59

  • 15 Водач

    76 0 Отговор
    ГО хранилка за застрахователите (бивши мутри). Били на загуба, а колите им "скромни малолитражки". Лъскави офиси, високи заплати, всякакви бонуси, командировки, .... Аз плащам всичко, наливам в бездънната им каца.
  • 16 onq s konq

    15 7 Отговор

    До коментар #12 от "коня с оня":

    Ако наистина изповядваш подобни "дълбокомислия", чудно как си обясняваш неистовото КУПУВАНЕ НА ГЛАСОВЕ от Партиите и колосалните средства които се заделят с тая цел.Според мене -НИКАК,но ...ти си знаеш:)

    Коментиран от #22

  • 17 ДДРОнег

    15 1 Отговор
    Българската държавна машина отдавна се скапа и ние плащаме цената за това !!!
    Нищо не могат да направят калинките и криминалинките, герб, БСП и сие ни сложиха да ни управляват !!!
  • 18 Бай Хой

    38 2 Отговор
    Идат избори и Гербуните трябва да напълнят партийната хазна та да раздават не бедните и кафевите ни съграждани и демокрацията да победи още веднъж. Боковите схеми са изпитани и един ден ще се преподават в еврейските школа - вдигаш всичко с 2,3,5 % и след 1 година като си купиш изборите ги намаляваш ама тоя път по-показно да те снемат всичките родни журнале ! Чифутизъм от всякъде !
  • 19 Майор Костов

    65 1 Отговор
    Стойте и страдайте в Интернет и нещата ще се оправят!
    Ще се оправят, ама друг път.
    100 000човека на жълтите павета и застраховката ще
    падне под миналогодишната.
  • 20 АзГост

    26 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Хората, които в момента установяват повишената цена, за последен път са си купували в края на декември - началото на януари миналата година."
    Е точно - началото на януари сключвам ГО за една година напред. След една година отивам да подновя и хоп 40% отгоре! Значи е трябвало да сключа за половин година и после лятото за една, за да ги усетя тези 40% на два пъти? То крайния резултат е един и същ - в рамките на една година поскъпване с 40%, за човек с 20 годишен стаж без нито едно ПТП! Какво значение има, дали е поскъпнала поетапно в рамките на тази една година или всеки месец по малко?
  • 21 Лудия Макс

    54 1 Отговор
    Чудя се, защо налагат задължителна ГО, на национално ниво, а застраховките и парите съответно, отиват в джобовете на частни компании? Ако ще е задължителна и държавната машина ще го контролира, защо тогава това не става чрез държавна застрахователна структура? Очаквам и Автокаското да стане задължително!
    Значи, аз карам кола в София постоянно, вече 40 години, старая се да карам безопасно, доколкото ми позволяват другите, карам сравнително мощна и скъпа кола. През този период, до този момент имам само три фиша за неправилно паркиране, като единият беше по Татово време. ГО през 2017 год ми беше 220 лв. 2018 год вече стана 260 лв, сега 2019 год 340 лв най евтината!???
    Не съм съгласен да плащам за чужди нарушения. Някакви селски бекове, плъзнали из София, избиват комплекси с разни скрапове, не признават или по скоро изобщо не знаят за ЗДП. И не само в София, правят золуми, а тези които се стараят да спазват някакви правила за безопастност ще им плащат щетите. Айде стига!
    Вече за какво ли не плащаме!? На циганите помощи, на партиите субсидии, на ТЕЦ-ове, на франсетата за водата и т.н

    Коментиран от #28

  • 22 кона е оня

    14 2 Отговор

    До коментар #16 от "onq s konq":

    Играта е такава !Да се създаде илюзия,че всичко е реално !Живеете във виртуален свят !
  • 23 България

    50 2 Отговор
    ЗАЩОТО СИ ТРАЕМ ПРОСТ НАРОД КОИТО ГО Е СТРАХ ДА ИЗКАЖЕ И УТВЪРДИ ИСКАНИЯТА СИ !! ДОКАТО НЕ СЕ ВДИГНЕМ ВСИЧКИ И НЕ ДОКАЖЕМ ЧЕ МОЖЕ ДА НЕ Е ТАКА ЩЕ НИ МАЧКАТ , ТОВА Е САМАТА ИСТИНА
  • 24 James

    13 3 Отговор
    "По данни на застрахователите 250 лева средно е била цената"
    Язък ти за основното образование, грамотнико!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Владо Вр

    29 0 Отговор
    Застраховка 2017г - 164лв,застраховка 2018 - 254лв.Смятайте сами %. Кола 954куб/см,37 kw(53. кс)
  • 27 Ввв

    30 0 Отговор

    До коментар #6 от "Borislav Popov":

    И това дава отговор , защо ГО не е върху физическо лице , както е по целия свят , а е върху купчина тенекии. Шофьорите в Абсурдистан са близо 2 500 000. Това ще рече ....плащате роби. Да ви е.а майката и скапана държава. Само атомна бомба ще спаси нас простосмъртните. Амин

    Коментиран от #52

  • 28 Бай Хой

    25 0 Отговор

    До коментар #21 от "Лудия Макс":

    Отговорът е че всяко ЗАДЪЛЖИТЕЛНО нещо носи МНОГО печалби на държавата и администрацията й. По простата причина че във всеки един момент може да стане не задължително :) Ако ме разбираш

    Коментиран от #31

  • 29 Дончо

    32 1 Отговор
    Врвме е да изгоним с шутове тези лапачи!
  • 30 Аоо

    26 0 Отговор
    Всички журналисти и политици сте за в затвора. Политиците застрохователите грабят народа а вие пишете глупост.
  • 31 Лудия Макс

    13 0 Отговор

    До коментар #28 от "Бай Хой":

    От твоите уста , в Божите уши! Едва ли скоро ще се случи, при това мълчание което ни е обхванало.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Ура другари

    6 5 Отговор

    До коментар #2 от "Боко страхувателя":

    Станишев- президент...Корнелия-вице
  • 34 Driving pleasure

    17 0 Отговор
    Абе тия застрахователи ми обясняват какво съм си купил все едно не аз съм броил парите... много нагло племе поне малко по скромно бе!
  • 35 Гого

    15 0 Отговор
    На която ЗК не и отърва да напуска бранша ама кокал лесно се не дава мамицата им!
  • 36 Бай Благой

    17 0 Отговор
    Гражданската е е поскъпнала с 30% а с 50% за последната 1 година!!!
  • 37 Бай хойДД

    20 2 Отговор
    ТАЯ КРАДЛИВА ТИКВА ДОКАТО НЕ СЪСИПЕ И ПОСЛЕДНИЯТ БЪЛГАРИН НЯМА ДА СЕ МАХНЕ ОТ ГЬОЛА С ПАРИ ОТ КОЙТО ЛАПА ЯКО И ОТГОРЕ НА ТОВА И 50 МЛРД НИ ЗАГЛОБИ САМО МАСОВО НЕПОДЧИНЕНИЕ ЩЕ ГО ИЗХВЪРЛИ ОТ ВЛАСТА НО НИЕ СМЕ ОВЦИ ПОКОРНИ
  • 38 иванов

    23 0 Отговор
    Всички застрахователи били на загуба.Затваряйте тогава и си вземете да гледате бройлери-ще имате месо, яйца,перушина за възглавници...
  • 39 grozen

    16 0 Отговор
    дружества завършиха с 55 милиона загуба от застраховка "Гражданска отговорност"да дадат стъкмените отчети да видим:) мошенници>
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Идиотщина

    17 1 Отговор
    Бойкоооооо! Само увеличения, а Бонус - Малуса за кога остава??? Губиш българи и оставаш с циганите!
  • 42 жожо

    5 0 Отговор
    Всичко е компот от - дуди !
  • 43 бмв е39

    8 1 Отговор

    До коментар #8 от "onq s konq":

    много жалко че електората на боко е цецо са такива като тебе кретени откровени жалко цяла страна мълчи пред някъкъв си там
  • 44 Чочо

    4 0 Отговор
    Иначе няма увеличение кой лъжат тези алчни измикяри е това да измамници защитени от държавата.
  • 45 Ventura

    13 0 Отговор
    Искам да има Г.О. и за каруците.Както и винетка.
    Не плащаш: каруцата за скраб, коня на суджук или
    за лъвовете в зоопарка.
  • 46 гост

    11 0 Отговор
    На алчните застрахователни к....чки като не им върви бизнеса-затварят магазините и да почнат друг-като нормалните хора.Може да направят градини за чушки и домати примерно.Но там трябва да се работи-и-и!
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н

    11 0 Отговор
    Като не им отърва застраховането да закриват
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    8 1 Отговор

    До коментар #27 от "Ввв":

    Както казвам тука оправията ше е или тежка ядрена експлозия в аеца или метеорит да падне или Ердоган да си прибере територията
  • 53 Другия с коня

    5 8 Отговор
    Когато ви се увеличават Разходите си увеличете Приходите,но като псувате Правителството,защото не дава заплати....Има Профсъюзи,Работодатели ....притискайте ТЯХ...Останалото е Червена Пропаганда преди избори
  • 54 Луд с кирка

    10 0 Отговор
    Уйдисаха на мутрите и си затраяха. За нищо дигнаха застраховките двойно и и хвърлиха прах на кален завой. Така е като има "задължителни застраховки". Нали пазара е определящ уж. Изхвърлиха Олимпик зад борда, другите дето са по-зле от него останаха, ама те си шарят където трябва. Колумбия братя ряпа да яде. Вива ла мафия, ша влезем у учебниците със сигурност като най мафиотската държава на планетата.
  • 55 krasen

    3 0 Отговор
    tapi sme mal4im to tuk ostanaha samo rentieri
  • 56 Vlad cepesh

    6 0 Отговор
    Застрахователите да прекратят бизнеса ,и да се захванат с нещо друго,
    по-печелившо!
  • 57 Исо

    0 5 Отговор
    Ей се му е скъпо на българина ей никога няма се чуе без пара е :)
  • 58 kral

    8 0 Отговор
    ако нямат печалби щяха отдавна да са закрили сергиите без разходи
  • 59 hater

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "ДОКО":

    по -добре терменал 2
  • 60 гилямата лъжа

    5 0 Отговор
    Застрахователите в България са най-големите мошеници. Изкарват се само по документи на загуба, за да не плащат данък печалба, както и почти всички чужди монополисти в България, като лукойл, водните монополи, енергийните мониполи и т.н. Ако една фирма няма печалба , тя трябва да фалира и да приключи работа, обаче всички продължават да си работят на "загуба".Това не е възможно без политически чадър. Корупцията е много висико.
  • 61 Енгелс

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Боко страхувателя":

    Така е, друже. Но утехата ни е, че след 2020 г, когато няма да има евросубсидии, герб ще се разпусне и никой никога няма да чуе нищо за сегашните идоли на заспалия народ.
  • 62 Bai brader

    0 0 Отговор
    Абе тая учила ли е математика като ги говори тия глупости
  • 63 Пламен

    0 0 Отговор
    Готина статия. Поредната безсмислена...
  • 64 Пак аз

    0 0 Отговор
    Спираме да плащаме рекета,като ни пишат акт ще обжалваме на основание че е незаконна застраховката и да си търсят вещи лица да докажат че е законна и на какво основание трябва да плащаме
  • 65 емо73канар

    0 0 Отговор
    Свещи да си купят с тия пари, алчните застраховате ли.
  • 66 гнида

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "бббббб":

    Обличат кафявите жилетки и са готови .....
  • 67 психолог

    0 0 Отговор
    Глупост ЗАГУБИ Нямаше да работят офисите им тогава Големи сме тъпаци ако не бойкотираме закона за задължително застраховане НЕ ПЛАЩАЙТЕ БЪЛГАРИ И ЩЕ ВИДИТЕ РЕЗУЛТАТА
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове