11 Януари, 2019 20:40 2 175 10

Адвокатът на Цветан Василев: Репресират свидетели за КТБ

  • цветан василев-
  • ктб-
  • константин симеонов

Опасенията му са, че ще бъде направено всичко възможно те да останат в ареста

Защитникът на Цветан Василев адвокат Константин Симеонов алармира медиите, че прокуратурата е задържала свидетели по делото ”КТБ”. Опасенията му са, че ще бъде направено всичко възможно те да останат в ареста. Мерките им за неотклонение ще се гледат утре в Специализирания наказателен съд. Симеонов призовава за обществено внимание към опита за репресии на свидетели.

Информацията от адвокат Симеонов:

Бях уведомен, че днес, 11 януари 2019 г., на свидетели, които предстои да бъдат разпитани в съдебно заседание по делото КТБ, са повдигнати обвинения, като впоследствие са задържани в Следствения арест на Г. М. Димитров.

С настоящото съобщение Ви уведомявам, че утре - 12.01.2019 г., в Специализирания наказателен съд ще се разглежда искането на Специализираната прокуратура за постоянното задържане на тези лица.

В качеството си на защитник на Цветан Василев, подсъдим по горепосоченото дело, се чувствам задължен да присъствам, за да не се допуска по подобен репресивен начин незаконно влияние върху свидетелите чрез сплашване и лишаване от свобода.

Призовавам представители на всички медии да присъстват и да отразят пред обществото този казус, т.к. чрез действията на прокуратурата сериозно се застрашават правата на българските граждани и е необходим широк обществен дебат за случващото се в Специализираната прокуратура и Специализирания съд.

Арестите са извършени по показания на главния свидетел по делото Бисер Лазов, твърдят защитници на задържаните. Според тях Лазов е предоставил неверни сведения, а прокуратурата веднага се е задействала, като по този начин се оказва драстичен натиск върху свидетелите.

Адвокат Симеонов съобщи за Фрогнюз, че по негова информация са задържани 7 души. В постановлението за привличане е записано, че всеки един от тях е бил част от ОПГ и те са участвали в изпиране на пари. От постановлението става ясно още, че не били всички задържани в момента в едно общо ОПГ, а са част от друго (обвинените в "делото КТБ"), за които пък няма повдигнато обвинение за пране на пари. Един от задържаните е бил управител на дружеството „Бромак“, с което Цветан Василев имаше мажоритарния дял от акциите в КТБ.

Защитникът на Цветан Василев обясни, че по негова информация, става въпрос за предоставени на прокуратурата от касиерката на основния свидетел на обвинението Бисер Лазов, разходни касови ордери от края на 2013 година. Общата сума е около 2 милиона лева. Всички документи са подписани от Бисер Лазов, но подписите на получателите не са положени от хората, обвинени в изпирането на тези пари.

„Никой не пита и не проверява дали е имало такива наличности, за да могат да бъдат раздавани. Възможно е Бисер Лазов да е присвоил тези пари, това не се проверява. В случая ситуацията е идентична с тази, за която зам. прокурорът Иван Гешев попита защо всички се занимават с въпроса кой е снимал Ценко Чоков, а никой не пита защо той не е в дома си, след като е с мярка „домашен арест“, заяви адвокат Симеонов.

По думите му, журналисти са потърсили информация от прокуратурата, но от там категорично им е отказан какъвто и да било коментар, въпреки че, когато се касае за това дело, те дават нарочни пресконференции.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Alpha_Lone_Wolf

    3 18 Отговор
    Тъй няма кой го отвлече тоя и да го докарат в чувал да даде обяснение?
    Трябват 2-3 отличната охрана да се вербуват и ще го върнат през някой от каналите дет прекарват мигранти.

    Коментиран от #3, #7

  • 2 Гост

    4 0 Отговор
    Без коментар
  • 3 Мунчо

    23 2 Отговор

    До коментар #1 от "Alpha_Lone_Wolf":

    Ти май си с интелект на гербераст(или на амеба-все тая).Какво обяснение чакаш?-Колко е дал на Боко?Как забогатя Шиши?Какво очакваш?

    Коментиран от #5

  • 4 Бойко да каже

    21 3 Отговор
    къде са 4-те милиарда от КТБ!!!!!!
  • 5 Alpha_Lone_Wolf

    2 14 Отговор

    До коментар #3 от "Мунчо":

    Тоя лаф с гербераста може да се пръкне само от някой от лявата партия - сетуи се?
  • 6 Шшът

    1 4 Отговор
    Пак Ромите са виновни..
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Mirko

    11 0 Отговор
    Вече пета година съдът отказва да разпита Василев в Белград !?! Както всички виждаме какво става и с фарса Иванчева, съвсем правилно Василев отказва да се върне в България. Той за разлика от кметицата на район Младост, много добре знае с какви хора си има работа.
  • 9 Токин

    1 1 Отговор
    Явно се задава поне доживотен затвор за Цветан Василев и неговите подставени лица, с които заедно източваха КТБ!
  • 10 Милен

    0 0 Отговор
    Василев остави куп поразии след себе си и обира на всички времена за 4 милиарда.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове