1 773 10

Адвокатът на Цветан Василев: Репресират свидетели за КТБ

Опасенията му са, че ще бъде направено всичко възможно те да останат в ареста

Защитникът на Цветан Василев адвокат Константин Симеонов алармира медиите, че прокуратурата е задържала свидетели по делото ”КТБ”. Опасенията му са, че ще бъде направено всичко възможно те да останат в ареста. Мерките им за неотклонение ще се гледат утре в Специализирания наказателен съд. Симеонов призовава за обществено внимание към опита за репресии на свидетели.

Информацията от адвокат Симеонов:

Бях уведомен, че днес, 11 януари 2019 г., на свидетели, които предстои да бъдат разпитани в съдебно заседание по делото КТБ, са повдигнати обвинения, като впоследствие са задържани в Следствения арест на Г. М. Димитров.

С настоящото съобщение Ви уведомявам, че утре - 12.01.2019 г., в Специализирания наказателен съд ще се разглежда искането на Специализираната прокуратура за постоянното задържане на тези лица.

В качеството си на защитник на Цветан Василев, подсъдим по горепосоченото дело, се чувствам задължен да присъствам, за да не се допуска по подобен репресивен начин незаконно влияние върху свидетелите чрез сплашване и лишаване от свобода.

Призовавам представители на всички медии да присъстват и да отразят пред обществото този казус, т.к. чрез действията на прокуратурата сериозно се застрашават правата на българските граждани и е необходим широк обществен дебат за случващото се в Специализираната прокуратура и Специализирания съд.

Арестите са извършени по показания на главния свидетел по делото Бисер Лазов, твърдят защитници на задържаните. Според тях Лазов е предоставил неверни сведения, а прокуратурата веднага се е задействала, като по този начин се оказва драстичен натиск върху свидетелите.

Адвокат Симеонов съобщи за Фрогнюз, че по негова информация са задържани 7 души. В постановлението за привличане е записано, че всеки един от тях е бил част от ОПГ и те са участвали в изпиране на пари. От постановлението става ясно още, че не били всички задържани в момента в едно общо ОПГ, а са част от друго (обвинените в "делото КТБ"), за които пък няма повдигнато обвинение за пране на пари. Един от задържаните е бил управител на дружеството „Бромак“, с което Цветан Василев имаше мажоритарния дял от акциите в КТБ.

Защитникът на Цветан Василев обясни, че по негова информация, става въпрос за предоставени на прокуратурата от касиерката на основния свидетел на обвинението Бисер Лазов, разходни касови ордери от края на 2013 година. Общата сума е около 2 милиона лева. Всички документи са подписани от Бисер Лазов, но подписите на получателите не са положени от хората, обвинени в изпирането на тези пари.

„Никой не пита и не проверява дали е имало такива наличности, за да могат да бъдат раздавани. Възможно е Бисер Лазов да е присвоил тези пари, това не се проверява. В случая ситуацията е идентична с тази, за която зам. прокурорът Иван Гешев попита защо всички се занимават с въпроса кой е снимал Ценко Чоков, а никой не пита защо той не е в дома си, след като е с мярка „домашен арест“, заяви адвокат Симеонов.

По думите му, журналисти са потърсили информация от прокуратурата, но от там категорично им е отказан какъвто и да било коментар, въпреки че, когато се касае за това дело, те дават нарочни пресконференции.

България
Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Alpha_Lone_Wolf
  Отговор
  1 20:48  11.01.19
  Тъй няма кой го отвлече тоя и да го докарат в чувал да даде обяснение? Трябват 2-3 отличната охрана да се вербуват и ще го върнат през някой от каналите дет прекарват мигранти.

  Коментиран от #3, #7

 • Гост
  Отговор
  2 20:51  11.01.19
  Без коментар
 • Мунчо
  Отговор
  3 21:01  11.01.19

  До коментар #1 от "Alpha_Lone_Wolf":

  Ти май си с интелект на гербераст(или на амеба-все тая).Какво обяснение чакаш?-Колко е дал на Боко?Как забогатя Шиши?Какво очакваш?

  Коментиран от #5


 • Бойко да каже
  Отговор
  4 21:09  11.01.19
  къде са 4-те милиарда от КТБ!!!!!!
 • Alpha_Lone_Wolf
  Отговор
  5 22:14  11.01.19

  До коментар #3 от "Мунчо":

  Тоя лаф с гербераста може да се пръкне само от някой от лявата партия - сетуи се?
 • Шшът
  Отговор
  6 22:29  11.01.19
  Пак Ромите са виновни..
 • 7 00:55  12.01.19
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Mirko
  Отговор
  8 02:55  12.01.19
  Вече пета година съдът отказва да разпита Василев в Белград !?! Както всички виждаме какво става и с фарса Иванчева, съвсем правилно Василев отказва да се върне в България. Той за разлика от кметицата на район Младост, много добре знае с какви хора си има работа.
 • Токин
  Отговор
  9 17:36  14.01.19
  Явно се задава поне доживотен затвор за Цветан Василев и неговите подставени лица, с които заедно източваха КТБ!
 • Милен
  Отговор
  10 23:50  14.01.19
  Василев остави куп поразии след себе си и обира на всички времена за 4 милиарда.

Напиши коментар:


Публикувай