12 Януари, 2019 21:06 3 468 30

България с най-висока смъртност в ЕС от неправилно хранене

  • хранене-
  • неправилно хранене-
  • смъртност

Първите 10 държави с най-висока смъртност са все бивши съветски републики

България е в първата четвъртина на Европа по смъртност, предизвикани от неправилно хранене. Тя е на 12-то място от общо 51 държави, включени в изследването на университета "Фридрих Шилер” в Йена, Германия, за което съобщи "Дейли мейл", цитира Канал 3. Неговото проучване обхваща данни от 1990 до 2016 година.

Първите 10 държави с най-висока смъртност са все бивши съветски републики, 4 от които се намират в Азия. Най-отгоре е Узбекистан, където починалите от неправилното хранене са 396 лица на 100 000 души. Следват Туркменистан, Киргизстан, Украйна, Молдова, Азербайджан, Беларус, Таджикистан и Казахстан. Последна в десетката е Русия с 291 жертви на 100 000 души. Единадесета е пак бивша съветска република - Грузия.

И веднага след нея е България с 260 починали от болести на съдовата система, породени от вредните хранителни навици. Фактически без бившите съветски републики ние се оказваме с най-вредно хранене в ЕС.

Най-здравословно се хранят жителите на Испания, Израел и Франция, където починалите от вредното хранене съответно са 43 души (в първите две) и 46 във Франция.

По оценки на учените през 2016 г. неправилното хранене е станало причина за около половината от смъртните случаи в Европа. Над два милиона жители на региона са станали жертва на болести, свързани с високо съдържание на сол в храната и слаба консумация на плодове, зеленчуци, ядки и пълнозърнести продукти.

Учените откриха също, че мъжете са по уязвими на сърдечно-съдови заболявания поради нездравословно хранене. Жените попадат в рисковата група след 50-годишна възраст, докато на мъжете храненето оказва негативно влияние и в по-ранна възраст.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Луката

    48 0 Отговор
    Правилното и балансирано хранене си е цяла наука,но когато оцеляваш това е последното нещо за което мислиш! Нашите баби и дядовци не са яли всичката тази химия !

    Коментиран от #8

  • 4 ММММММ

    28 3 Отговор
    ЧЕ ВКУСНОО ! ГЕРБЕРАСТКО ИЗХРАНВАНЕ НА ОЦЕЛЕЛИТЕ С ПАЛМИЧКА, РАЗНИ ЖИВОТИНСКИ ИЗРЕЗКИ, ГМО ФРУКТОЗЕН СИРОП, ГМО СОЯ И ДРУГИ ДЕЛИКАТЕСИ !
  • 5 no name no face no number

    35 2 Отговор
    Като са вредни храните, защо ги продавате??? Забранете ги! Иначе статии от този вид изглеждат меко казано цинични. Само човекоподобни могат да водят подобни статистики при положение, че е ясно кое трябва да се забрани.
  • 6 Борислав Попов

    34 2 Отговор
    До кога ще ни пробутват вредните промишлени храни чипс, бургери, пепси, шоколади. Даже и кетчупа е пълен със захар. Натресоха ни американски отрови
  • 7 КГБ Териер

    12 4 Отговор
    САЩ са номер 1 по смъртност от свинска болест!
  • 8 гост

    4 11 Отговор

    До коментар #3 от "Луката":

    Те нашите баби и дядовци и месо много не са яли,брашното също е било лукс.

    Коментиран от #9, #10

  • 9 1234

    15 0 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Баба ти и дядо ти , да не са пасли по поляните?
  • 10 КГБ Териер

    12 12 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Така е, баба ти и дято ти сеща се нахранили чак слеь 1945г.!социалузма нахрани изстрадалия български народ! ТКЗ бълва продукция за всички. Не само за алчните селяни които са искали с 1 крава да се пенсионират преди 9 Септември! Само нацонализаци и сит народ след това!
  • 11 999

    29 0 Отговор
    Статията трябваше да бъде нещо от типа: " В България се продават най- вредните храни от целият ЕС". А отговорът е: - Дядовците ми ядяха сланина и пиеха ракия всяка вечер доживяха до 90. От както дойдоха пластмасите, маргарините, подобрителите, овкусителите и всякакви химии, сложени в храните ни жизненият цикъл на Българина спадна рязко. Какво е решението? - А ми връщането на старите стандарти БДС и премахването на всички пластмаси от бита ни. Естествено не трябва и да подминаваме тиганите и тенджерите с незалепващо покритие, особено тези на тефлонова основа. Старата неръждавейка или казано по друг начин алпаката са за предпочитане.
  • 12 Комуниста

    13 1 Отговор
    Лошата храна върви ръка за ръка с капитализма!
    Карл Маркс
  • 13 ДДД

    3 0 Отговор
    все пак умират от ХРАНЕНЕ с усмивка а ние кво?
  • 14 Диетолога

    10 1 Отговор
    Правилното хранебе изобщо не означава да се ограничавате от към различни храни! Правилното хранене е да да се ограничавате от към количество от тези храни! Аз се натрових преди години от портокалов СОК! От количеството портокалов СОК! Станах като жаба краства!
  • 15 Обърнете внимание

    12 1 Отговор
    Колко хора в големите вериги магазини четат етикетите на стоките, които купуват - на 100 човека 1. Колко хора избягват продуктите с хидрогенирани мазнини и колбасите с натриев нитрит? Колко хора предпочитат пълнозърнест хляб без консерванти и с жива закваска пред бял, пухкав и пълен с подобрители? Именно защото у нас липсва всякаква култура на хранене, затова големите вериги магазини пробутват тук най-скапаните си и долнопробни стоки, които на запад почти никой не купува - пълни с консерватни, оцветители, подобрители на вкуса, глюкозо-фруктозни сиропи, подсладители, нитрити и т.н.
    И не е въпрос само до парите, защото, когато на една цена например има два вида вафли или бисквити на различни производители и едните са с хидрогенирани мазнини и изкуствени подсладители, а другите - без, народът отново взима което му падне. Ами, дакото се купуват боклуци, ще се продават боклуци.
  • 16 Не ме изненадва

    5 4 Отговор
    Нормално банички боза сланинка плюс мега ниско качество на продуктите =смърти другия полюс Испания първо място не ем изнендва морска храна големи количества и високо качество на храната в магазините им .Просто нямате идея колко сме изостанали!!
  • 17 Eee

    11 3 Отговор
    Пълни глупости,я вървете на запад да ги видите какви прасета са станали от бързото хранене;отврат са.

    Коментиран от #19

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ало

    4 1 Отговор

    До коментар #17 от "Eee":

    Брато явно за теб запад е само Сащ И Англия за еазлика от ъеб ни е сме походили доста
  • 20 ю бре

    4 1 Отговор
    Бат Бойко ще управи рабтата , на сите месни храни двойни и тройни данъци и такси всички да станат вегетарианци за да се вталят и скоропостижно отпътуват за един по добър свят.
  • 21 Предложение да СЗО

    10 0 Отговор
    Много добре се знаят причините. Главните причини в храната за болести на съдовата система и онкологични заболявания са две - хидрогенираните мазнини и натриевия нитрит. Ако СЗО и агенциите по храните забранят хидрогенирането на растителни мазнини и употребата на канцерогенния натриев нитрит в солта за колбасите, тези болести ще намалеят значително. За съжаление никога няма да го направят, защото никога няма да получат политическа подкрепа. В условията на съвременния пазарен либерализъм, интересите на производителите са по-важни от здравето и живота на хората.
  • 22 Коко

    11 2 Отговор
    Ние сме най бедни и обираме всички хранителни боклуци от европа и америка вече нямаме селско стопанство.
  • 23 Киро Гела

    11 0 Отговор
    Всичко това се дължи на ненормално високите заплати и пенсии! Плюскат и умират, а може да умират гладни , с по ниски доходи! Трябва да го обсъдим с Бойко,....ааа .. да не забравя и работното време!!! Много почиват и малко работят!
  • 24 Вили

    5 2 Отговор
    Тровят барода с химия да печели бизнеса. и да няма България всички да умират. Затова всичко си ориготвяме вкъщи от хляба с квас. ядене като майинеза горчица боза до сладка и лютеници. Бойкот на отрвните им храни на тези цени.
  • 25 Uflaf

    4 1 Отговор
    Всеки дом има място за изхвърляне на боклук. Европа си има България за тази цел .Благодарение на алчни търговци и политици. Често един е с двете роли. Като знаят каква е покупателната неспособност ,ами орентирайте се към богати държави .За какво ,освен за обир и унищожение ми набутваш същия етикет , с променени и ниски качества от оригинала. Така лъжат и родните богаташи , а аз много съм загрижена за тяхното здраве и бъднини чрез отрочетата им . Културни ,внимателни ,загрижени за работниците си новобогаташи родни и политици. Милите те -папкайте и то повечко ,доволно на корем...Боклук има за всички ,а вий може да си го позволите в големи количества.
  • 26 име

    2 2 Отговор
    глупост. важно е да сме правилно евро ориентирани. всичко друго е анти европейско говорене и език на омразата.
  • 27 Хасан

    4 1 Отговор
    Това за Русия и другите републики може да е пропаганда но за България е вярно..никакъв контрол ,навсякъде вериги които заливат с хранителния боклук...не случайно в Турция не закриват махленските пазари и субсидират екологично чисти продукти
  • 28 Borislav Popov

    1 3 Отговор
    Въх, ти да видиш, Русия и тук е по зле от нас и не само Русия, а цялото сесесере с изключение на по цивилизованите прибалтийски страни !
  • 29 СЕВАР

    3 0 Отговор
    Това емалка брънка от геноцида над Българския Народ .
  • 30 шампиони

    2 0 Отговор
    Първо се казва, че "България е в първата четвъртина на Европа по смъртност....", а след това се изброяват страни от ...Азия!? На кое място сме всъщност - първо или 12-то? Храненето ни не е "неправилно", а понеже сме бедни, ни пробутват всякакви вредни боклуци в магазините за храна. Това беше доказвано много пъти, но понеже нямаме нормална държава, нищо не се променя.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове