2 754 16

„Джи Пи Груп“ ще строи тунел „Железница“

Това реши окончателно Върховният административен съд

„Джи Пи Груп“ ще строи тунел „Железница“
Снимка: БГНЕС
Тихомир Шумов

Обединение с водещ партньор “Джи Пи Груп” печели поръчката за строителството на тунел “Железница”, който е част от магистрала “Струма” за над 200 млн. лв.

Това реши окончателно Върховният административен съд, съобщава Mediapool. Компанията публично каза, че се отказва от поръчката, но до този момент това не е заявено официално в Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ), каза неотдавна бившият вече шеф на АПИ Светослав Глосов.

“Джи Пи Груп” обяви отказа си от поръчката, след като премиерът Бойко Борисов нареди изваждането ѝ от всички търгове с европейско и държавно финансиране, заради разследване на ОЛАФ за корупция по скандала “Джи Пи Гейт”, разкриващ схеми, осигуряващи европейско финансиране за компанията. Последва и разследване от страна на прокуратурата, като на двама от началниците на компанията бяха повдигнати обвинения за пране на 14 млн. евро.

В петък от “Джи Пи Груп” не отговориха на запитването дали ще се откажат от поръчката, както обявиха, или ще подпишат договор, ако бъдат поканени от АПИ.

Обединението ДЗЗД “АМ Струма тунел 2018” с участници “Джи Пи Груп”, “Глобал Кънстръкшън” и “Виа-План” беше избрано да строи тунел “Железница” срещу 185 млн. лв. без ДДС през август 2018 г.

Решението на АПИ обаче беше обжалвано от отстранената гръцка компания “Актор”. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши да се подпише договора с изпълнителя. Агенцията реши да изчака съдебното решение по случая, а малко след това се разгоря скандалът “Джи Пи Гейт”, свързан с други обществени поръчки с еврофинансиране, разкрити от сайта “Биволъ”.

Последва нареждането на премиера Борисов компанията да бъде извадена от всички търгове, а “Джи Пи Груп” официално обяви, че се отказва от търга. Сега обаче Върховният административен съд (ВАС) посочва в решението си, че няма никакви данни и доказателства за това.

“По отношение на твърдението, че публично е бил заявен отказ от страна на определения за победител във въпросната обществена поръчка, настоящият състав намира, че същото не се подкрепя от никакви данни или доказателства в тази насока, поради което не следва да бъде коментирано, а дори и да съществува такъв отказ, то той няма правно значение на този етап от производството”, пише в съдебното решение.

В него е посочено още, че решението на КЗК, с което е отхвърлена жалбата на “Актор” като неоснователна, е правилно. В техническата документация на “Актор” са установени не един, а шест пропуска и отстраняването на компанията е правилно, констатира ВАС. “Актор” ще трябва да плати и 19 800 лв. хонорар на адвокатите на обединението, начело с “Джи Пи Груп”, както и 200 лв. възнаграждение на юрисконсулта на АПИ.

Сега на ход е пътната агенция, която в момента на практика е без ръководство, след като по нареждане на премиера Бойко Борисов оставки подадоха председателят на Управителния съвет Светослав Глосов и членът Веселин Давидов заради хаоса с е-винетките. Така единствено бившият шеф Дончо Атанасов остана в директорския борд, който бе оглавяван от него до преди половин година.

Ако “Джи Пи Груп” изпълни обещанието си и откаже да подпише договор, тогава АПИ трябва да покани втория класиран в процедурата – “ГБС Инфраструктурно строителство”. От компанията обаче обявиха че категорично ще откажат поръчката, ако бъдат поканени за подписване на договор. Те обаче не обосноваха това свое решение.

Това поставя в патова ситуация пътната агенция и премиера Бойко Борисов и в риск изграждането на тунела. Той се намира по средата на строящия се в момента участък между Благоевград и Крупник на магистрала “Струма”. Забавянето на изграждането на съоръжението, което трябва да е готово до края на 2023 г., поставя под риск и европейското финансиране магистралата, която се строи със средства от оперативна програма “Транспорт”.

България
Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Гост
  Отговор
  1 18:35  12.01.19
  Е няма по нагли от тия.
 • бял
  Отговор
  2 18:45  12.01.19
  Бойко строи,да ви е честито

  Коментиран от #3

 • ДАААА
  Отговор
  3 18:58  12.01.19

  До коментар #2 от "бял":

  САМО ЧЕ ФИРМАТА Е КОМУНИСТИЧЕСКА , БАЙ ТИ КОЛЬО КОЙТО И СЕ ВОДИ ШЕФ Е БИВШ ПАРТИЕН СЕКРЕТАР !

  Коментиран от #4, #15


 • Западните Балкани
  Отговор
  4 19:05  12.01.19

  До коментар #3 от "ДАААА":

  Че то и Борисов е комунист. Даже университетът му е комунистически - единият е комунистически тарикат, а другия агент на КГБ.

  Коментиран от #12

 • Живите мъртви на България
  Отговор
  5 19:06  12.01.19
  Още 200-300 жертви на качественото строителство
 • onq s konq
  Отговор
  6 19:31  12.01.19
  Бат Бойко трябваше да покани и ВЪНШНИ СТРОИТЕЛИ,а не сега да се гърчи притиснат от сроковете за Еврофинансирането от една страна и курвачката на БГ-строителната мафия!
 • Стига бе
  Отговор
  7 19:38  12.01.19
  Е ово е новина. Никога нямаше да се досетя. Бооже......
 • Присмехулка
  Отговор
  8 19:43  12.01.19
  Това е предупреждение.На който му стиска-да мине през тунела.
 • нема отърване
  Отговор
  9 19:44  12.01.19
  от гейберастки фирми-само усвояване!
 • Тръмп
  Отговор
  10 19:50  12.01.19
  Георги Първанов груп е силен в Съда,но слаб при влизане в Тъмния Тунел!!!:):):)Светла му памет в Тунела!!!:):):)
 • Вили
  Отговор
  11 21:08  12.01.19
  По време на предизборната кампания на новостроящата се база на Джи Пи Груп при северния обход на София, на най високото място беше поставен предизборния плакат на ГЕРБ с благия поглед на Борисов.

  Коментиран от #13


 • ДАААА
  Отговор
  12 21:34  12.01.19

  До коментар #4 от "Западните Балкани":

  И аз това казвам , че всички са от едно котило !
 • Мииии
  Отговор
  13 21:36  12.01.19

  До коментар #11 от "Вили":

  Който плаща на него му се целува ръка !
 • Булгар
  Отговор
  14 23:19  12.01.19
  Нищо нека заслужаваме си го заради овчия ни характер една шепа хора прибраха всичко фондове, и нямаме един имфраструктурен проект ,който да мяза на нещо ,западнала посткомунистичка страна това сме и никога няма да се промени
 • КРИБ
  Отговор
  15 10:39  13.01.19

  До коментар #3 от "ДАААА":

  Фирмата е на Пеевски и Бойко, прочети малко стига с тия кумунистии след 100 години пак те ли ще са виновни.Народа спи а политиците си крадат държавата чрез разни фирмички на Гинки
 • дженко
  Отговор
  16 16:40  13.01.19
  изобщо не се съмнявах че няма да са те

Напиши коментар:


Публикувай