14 Януари, 2019 22:30 6 737 81

Сега е времето да придобием ескадрила от 14/16 бойни самолети F-16 блок 70

  • атлантически съвет-
  • ф-16-
  • ескадрила

Позиция на Атлантическия съвет на България

Атлантическият съвет на България /АСБ/ вече приветства решението на правителството да започне преговори със САЩ за доставка на 8 самолета F-16 блок 70, Viper. Очаква се до дни Народното събрание да одобри това решение и преговорите да стартират възможно най-бързо.

С тази позиция напомняме на взимащите решения и българските граждани, че през 2016 и 2018 г. Народното събрание одобри варианти на Проект за инвестиционен разход (ПИР) за придобиване на нов тип боен самолет, предвиждащи придобиване на 16 бойни самолета и утвърждаващи финансова рамка за първите 8 от тях, с хипотезата, че получаването на втората партида самолети ще започне 6-8 години след сключването на първия договор.
И двата документа определят разделянето на проекта на две части като рисково.

Атлантическият съвет на България споделя оценката за високия риск, съпътстващ разделянето на проекта за придобиване на нови бойни самолети на две части и счита, че сключването на договор за придобиване на ескадрила самолети (14 или 16), по примера на Словакия, макар и разсрочено във времето, има редица предимства.

По този начин придобиваме с една процедура ескадрила самолети*, като се избягва рискът закупуването на втората партида да се забави във времето, коeто ще има неблагоприятно отражение върху способностите на бойната ни авиация в перспектива. Това ще позволи решаване на въпроса с придобиването на нов тип боен самолет и по-нататъшното насочване на фокуса върху придобиването на другите необходими способности в процеса на превъоръжаването на българските въоръжени сили с нова и модерна бойна техника.

Придобиването с една процедура на ескадрила самолети ще доведе и до по-бързо снемане от въоръжение на старите съветски самолети МиГ-29 и Су-25 и следователно – до минимизиране на разходите за техния ремонт и поддръжка.

Таблицата по-долу сравнява предимствата и недостатъците на двата варианта.

Имайки предвид преобладаващите предимства на втория вариант и фазата, в която се намира процедурата за придобиване на бойни самолети,

Атлантическият съвет на България призовава народните представители в своето решение да изискат от правителството да представи два алтернативни варианта на договор, съответно за придобиване на 8 и на 14 самолета F-16V, след което да ги обсъди и да приеме по-добрия в дългосрочен план вариант.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 абе най добре

    110 14 Отговор
    700-800 45 годишни хвърчила,пък ще повдигнем тока до 2лв,водата до 20лв, бензина ще е добре на 5-6 лева!!!
    Аааа,и без пенсии повече!!!И задължително- поне 364 дни в годината безплатен извънреден труд!!!

    Коментиран от #56

  • 2 КОЮ

    110 12 Отговор
    Интересно ми е след като купят тези кофи ,какво ще стане с миг 29 , дали и тях ще подарим на СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ ?????
  • 3 Ястреб

    117 11 Отговор
    Как ще ги получиме на една снимка или всеки на отделна? И това ако не е позиция на НПО което обслужва чужди национални интереси здреве му кажи!

    Коментиран от #8, #22

  • 4 Инкогнито

    104 11 Отговор
    Абсолютни лакеи на Козяк! И кал само се кръстили Съвет! Съвета на лукавите сребролюбци!

    Коментиран от #19

  • 5 Б.МЕТОДИЕВ. Б.

    97 7 Отговор
    "Атлантически съвет на България "-Цецко, ти ли си бе моето момче?
  • 6 Домино

    70 7 Отговор
    Съвет от кифладжии и кифладжийки!
  • 7 Ужас

    77 8 Отговор
    Е не може да бъде....все се нядавах, че няма да се случи тази безумна покупка...и парте на българския народ няма да отидат за 40 годишна купчина желязо!!! Това е нелепо
    .....всички кражби и дране на народа го разбирам, но тжва предателство показно изсомандвано от американците е вповече!!!
  • 8 така е

    41 7 Отговор

    До коментар #3 от "Ястреб":

    в страна измислила/набедила/ националните си герои,за сметка на съществуването на съвсем истински национални предатели!!!
  • 9 КОЮ

    72 6 Отговор
    замислете и още нещо цялата ни техника е Руско производство : радари ,радиостанции ,дори АПА или КЗ (камион запуски ) е руско с каква техника ще се поддържа тая кофа че да литне ,после колко циганина трябва да наемат да чистят пистата преди излитане и кацане че тая прахосмукачка да не се повреди.
  • 10 Робот

    69 7 Отговор
    Трябва да побързаме, да не вземат да свършат! Нищо , че се продават 1 на цената на два .
  • 11 Баба Ванга Софийска

    76 3 Отговор
    Всичко е ок, само не мога да разбера защо всички използват тъпата дума ''да придобием'', а не да закупим?? Да придобием означава да ги отнемем от САЩ с военни действия и да ги конфискуваме, другото значение на думата е да ни ги подарят като облага ''за нещо си'', което сме дали на САЩ, нито едното е ВЪЗМОЖНО, нито другото. Тъпите военни използват тази дума и тъпите ни политици И МИНИСТРИ я повтарят всеки ден, а също и неграмотните ни журналисти.

    Коментиран от #79

  • 12 1234

    57 12 Отговор
    за 30 години тук няма нито една руска банка, съвет, фонд или нпо,т.е. Русия ни оставиха изцяло на сащ и турция, резултата е същия като 1444, предстои трагедия, към която ни водят ежедневни не малки такива...

    Коментиран от #13

  • 13 Ястреб

    50 6 Отговор

    До коментар #12 от "1234":

    Обаче козяците ще те обеждават в обратното, дори че плана,, Ран" е руски!
  • 14 БирникЪ

    84 4 Отговор
    Час полет на МиГ-29 струва под $4000, и пак летят от дъжд на вятър поради липса на пари. Час полет на ефката обаче струва...$12000! Което означава, че ще са само едни скъпоструващи паметници. Но явно тези куфендери от атлантическия съвет не могат да сметнат колко е 2+2 - важното е само да славим мириканското. Дебили, и то вредни.

    Коментиран от #17

  • 15 К.К.

    46 6 Отговор
    След 6-8год те може и да не се произвеждат, и отиваме пак на Грипен, но E/F.
  • 16 dynamo

    53 8 Отговор
    Тези самолети ще ги излагаме на антикварния пазар до Ал.Невски.
  • 17 Математика

    40 4 Отговор

    До коментар #14 от "БирникЪ":

    Много добре са си сметнали колко ще взенат за добра служба!!!
  • 18 Шопо

    57 6 Отговор
    Аз пък нямам нищо против. Но защо само 16, а не 160 да речем? Стига обаче тия тикви от Атлантическия съвет да ги платят от джоба си, както и поддръжката им. А Цвък и Суджук паша да плащат керосина, като са им толкова навити!
  • 19 реалист

    40 4 Отговор

    До коментар #4 от "Инкогнито":

    ПИТАХ СЕ КОИ СА ТИЯ УМНИЦИ от Атлантическият съвет на България
    КАТО ВИДЯХ ЧЛЕНОВЕТЕ, КОМЕНТАРА МИ Е ИЗЛИШЕН...
    СПИСЪК НА ЧЛЕНОВЕТЕ

    /по азбучен ред/

    Доц. д-р Александър Йорданов – Председател на 36-о Народно събрание /1992-1994/, политик, посланик, писател, издател, литературовед в БАН.
    Ангел Найденов – магистър богослов, IT – специалист.
    Андрей Анастасов – журналист, политолог.
    Проф. д-р Антоний Гълъбов – социолог, преподавател в Нов български университет, публицист.
    Асен Генов – журналист, блогър, общественик.
    Д-р Атанас Славов – преподавател по право в Софийски университет, юридически експерт, общественик.
    Бетина Жотева – журналист, медиен експерт.
    Бойко Станкушев – медиен експерт, телевизионен журналист, продуцент.
    Валентин Чиков – бизнес предприемач, общественик
    Валерия Кардашевска – комуникационен експерт, общественик.
    Кап. I ранг о.р. Васил Данов – военен публицист, медиен експерт, общественик.
    Васко Начев – геолог, енергиен експерт нефт и газ –добив, пренос, търговия.
    Доц. д-р Велизар Шаламанов – министър на отбраната на Република България /2014/, военен експерт в Българска академия на науките.
    Проф. д-р Велислав Минеков – скулптор, преподавател в български и чуждестранни академии по изкуствата, общественик
    Виолета Димитрова – икономист, общественик.
    Полк. о.р. Владимир Миленски – специалист по отбранителна политика, национална сигурност, демократични отбранителни институции.
    Георги Георгиев – юрист, блогър, общественик.
    Д-р

    Коментиран от #21, #25

  • 20 Borislav Popov

    44 5 Отговор
    Щом като Румъния от 10 ефки може да си позволи да летят само два, то на нас и един ф16 ни е предостатъчен. Не разбирам защо трябва да плащаме още седем самолета, които явно никога няма да бъдат вдигнати във въздуха поради липсата на пари????
  • 21 плевен

    46 5 Отговор

    До коментар #19 от "реалист":

    Коментарът не е излишен. Комитет съставен от всички разновидности на Киряк Стефчов. Овладели антибългарското до съвършенство.
  • 22 реалист

    11 17 Отговор

    До коментар #3 от "Ястреб":

    ПИТАХ СЕ КОИ СА ТИЯ УМНИЦИ от Атлантическият съвет на България,
    НПО от 2017 година, КОМЕНТАРА МИ Е ИЗЛИШЕН...

    МИСИЯ
    Атлантическият съвет на България е демократична общност от хора, които са обединени от вярата си във върховенството на закона, разделението на властите и правовата, демократична и суверенна държава.

    Отстояването на ценностите на демокрацията, свободата и справедливото общество, е неотменна морална отговорност и дълг на всеки български гражданин. Членовете на АСБ са убедени в необходимостта от реални, непосредствени и организирани действия на гражданското общество за защита на евроатлантическия избор на страната.

    Атлантическият съвет на България осъществява дейността си в обществена полза за развитие и утвърждаване на евроатлантическите ценности в българското общество.

    Атлантическият съвет на България осъществява своите цели съобразно Конституцията, законите на страната и международното право, а опора е авторитета, инициативността и професионалния опит на членовете и съмишлениците му. Подкрепата на гражданите на България, както и сътрудничеството със сродни български и чуждестранни неправителствени организации са стимул за работата на АСБ.

    Атлантическият съвет на България е гражданската гаранция за необратимостта на политическия избор на страната – членството в НАТО и Европейския съюз.

    ПРОГРАМНИ ЦЕЛИ
    Укрепване на ролята на България в НАТО и ЕС като достоен партньор и надежден съюзник.
    Пресичане на политическото влияние

    Коментиран от #23, #34, #75

  • 23 Г хин

    28 5 Отговор

    До коментар #22 от "реалист":

    Що пишете глупости
    Права на човека няма и във вашия рай фащ

    Коментиран от #24

  • 24 реалист

    30 2 Отговор

    До коментар #23 от "Г хин":

    Съжалявам бързаш ,в грешка си и,не си ме разбрал,ПРОСТО се поинтересувах и ИЗВАДИХ КОИ СА ЧЛЕНОВЕТЕ,КАКВА ИМ Е МИСИЯТА И ЦЕЛИТЕ НА ТЕЗИ Киряк Стефчовци...ГЛУПОСТИ СА НАПИСАЛИ тия от Атлантическият съвет на България...
  • 25 Инкогнито

    31 2 Отговор

    До коментар #19 от "реалист":

    Пропускаш главния Монката Паси! Случаен ли е пропуска ти?

    Коментиран от #28, #31

  • 26 Ястреб

    24 2 Отговор
    Всичко е ясно, вижда се ясно че България не се управлява от нашето правителство а отвън! Всичко друго е чешане на езици и подхвърляници! Има силно външно вмешателство!
  • 27 Другаря Живков

    43 3 Отговор
    Оставих ви армада от 450 бойни самолета с такъв брой машини бяхме способни да решаваме целия спектър от задачи Турция и Гърция трепереха от страх а сега продажници ще давате 2-3 милиарда за 40 годишни консерви които щеса 8 броя дето щеви пазят дупетата евреина Паси си постигна целта боклуци

    Коментиран от #29

  • 28 реалист

    15 1 Отговор

    До коментар #25 от "Инкогнито":

    И ти си в грешка,ПОНЕЖЕ СА МНОГО АТЛАНТИЦИ СИ ИМАТ И
    Атлантическият клуб в България И Атлантическият съвет на България...ДВЕТЕ СА РАЗЛИЧНИ,НО И ДВЕТЕ СА Киряк Стефчовци ЗА ПАРАТА...

    ЧЛЕНОВЕТЕ НА УПРАВИТЕЛНИЯ ОРГАН АБК СА:
    Основател и президент:
    Д-р Соломон Паси

    Заместник-председатели:
    Мадлена Маринова

    Максим Бехар

    Максим Минчев

    Здравко Попов

    Съветници:

    Калина Калоянова

    Марк Донфрид

    Мая Костова

    Меглена Плугчиева

    Тодор Варджиев

    Почетен съвет:

    Ейвис Боулън

    Боб Хънтър

    Бутрос Бутрос-Гали

    Брус Джаксън

    Лорд Карингтън

    Христо Стоичков

    Кристофър Дел

    Димитър Желев

    Елена Поптодорова

    Джордж Джулуан

    Георги Иванов

    Гергана Паси

    Лорд Гилбърт

    Ханс Бликс

    Ирина Бокова

    Иван Гарелов

    Иван Станчов

    Джеймс Пардю

    Джейн Ротербъл

    Хорхе Фуентес

    Йорис Воорхове

    Х. Кенет Хил

    Калуди Калудов

    Лъчезар Цоцорков

    Лоик Бувар

    Любомир Иванов

    Х. Мартин Ланкастър

    Майкъл Кристидис

    Михаил Горбачов

    Милчо Левиев

    Надежда Нейнски

    Олег Недялков

    Петър Стоянов

    Петър Странчевски

    Филип Димитров

    Ричард Лугар

    Ричард Стаг

    Род Мур

    Роландо Москини

    Шимон Перес

    Н. В. Симеон II

    Станислав Даскалов

    Коментиран от #30

  • 29 НКВД

    21 1 Отговор

    До коментар #27 от "Другаря Живков":

    Има комшия който е бил авиомеханик в Доброславци каза че българската военна авияция е притежавала до 1997г 370 изстребитела Миг 17,19,21,29 Су-24, 25,22 рязали са Миг29 след 1997г.!!!

    Коментиран от #41

  • 30 Инкогнито

    8 0 Отговор

    До коментар #28 от "реалист":

    Как не те мързи да ги преписваш? Разбрах!

    Коментиран от #33

  • 31 реалист

    12 1 Отговор

    До коментар #25 от "Инкогнито":

    НО ТЕ СИ ИМАТ ЕКИП:
    Екипът на Атлантическият клуб:

    Соломон Паси
    Президент

    Мадлена Маринова
    Вицепрезидент и Юрисконсулт

    Здравко Попов
    Вицепрезидент

    Гергана Паси
    Директор Европейски въпроси


    Мария Сапунджиева
    Старши експерт проекти, Член на Управителния съвет на АКБ, Генерален секретар на СМЕАД

    Елена Поптодорова
    Член на Борда на АКБ; Директор по евро-атлантическите въпроси


    Бисерка Бенишева
    Член на Борда на АКБ; Директор по европейските въпроси


    Ангел Апостолов
    Експерт програми и проекти


    Екатерина Димитрова
    Мениджър проекти


    Адриана Панайотова
    Мениджър проекти


    Антония Тренева
    Мениджър проекти


    Гергана Стоянчева
    Мениджър проекти
  • 32 Възмутен

    22 1 Отговор
    Абе, ама тия мръсници ще вземат наистина да ни вкарат в смръдливата сделка с тия фантомни фърчила!!! Леле........тогава боковото правителство нищо добро не го чака!!! То бива предателство, бива, ама тия вече задминаха всички национални предателства и катастрофи!
  • 33 реалист

    17 2 Отговор

    До коментар #30 от "Инкогнито":

    Не ги преписвам ,копирам ги...интересно мие да разбера как тия "ду.....ци" са си чисти Киряк Стефчовци ЗА ПАРАТА...
  • 34 Опечален

    13 2 Отговор

    До коментар #22 от "реалист":

    Дрън-дрън-дрън-дрън-дрън.................мислех си, че след 30 години народа ни все малко е поумнял, а то..........да повтаряш клишетата от онова време, дето ни купиха като индианци, за стъклени дрънкулки и огледалца.............е те това е вече истинско падение!

    Коментиран от #35

  • 35 реалист

    20 1 Отговор

    До коментар #34 от "Опечален":

    СЪГЛАСЕН СЪМ... ЗА СЪЖАЛЕНИЕ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД НЕ ПОУМНЯВА ,А НА ПРОТИВ ПРОДЪЛЖАВА ДА ОГЛУПЯВА ,ЯВНО ТИЯ 30 ГОДИНИ СА БИЛИ МАЛКО ...ДАНО СЛЕД 300 ДА ПОУМНЕЕМ,АКО НЕ Е КЪСНО ДО ТОГАВА...
  • 36 АзВечеСъмТе

    24 2 Отговор
    Казахме вече - никакви скъпи и прескъпи самолети. На България й трябва единствено два съвременни ЗРК да затвори небето на страната, като например новият 350Витяз или в краен случай с400. Като иска НАТО да ходим на мисии да ни подарят самолетите. Та ние сме най-бедните страна в Европа бе алоу, бастуни. Всеки един от сегашните ни самолети ще арестува нарушителите. Оня ден продаваха отремонтиран Миг29 за 5млиона на търг. Ко ша говорим, пореден пладнешки обир на страната

    Коментиран от #39

  • 37 Бай Шиле

    22 1 Отговор
    Тези "атлантически" организации се финансират от членски внос.Да не си помислите друго.
  • 38 бомбата

    22 1 Отговор
    продажните еврейчета се разшетаха да ги убие Господ изродите !
  • 39 Без аналог!!!

    14 2 Отговор

    До коментар #36 от "АзВечеСъмТе":

    То ако ставаше тоя номер със затварянето на небето , Русия отдавна щеше да е спряла да строи самолети , нали ? Въпреки нечуваните и невиждани характеристики , ПВО системите са всъщност доста уязвими от въздуха , особенно без въздушно прикритие , а досега няма случай С 300 или С 400да са сваляли маневрен самолет . Подобни системи биха допуснали ниско летящ Ф 16, СУ 24 или противоракетна крилата ракета изстреляна от кораб достатъчно близко за да бъдат унищожени без покритие от АУАКС и Панцир , например . Освен това с тях можеш ли да унищожиш танк или кораб , или пък да провериш отклонил се от курса пътнически самолет ?
  • 40 Бай Шиле

    27 1 Отговор
    Когато бяхме 16-та република на СССР,също имаше куп блюдолизци.Но пред сегашните "атлантици"бяха като пионерчета.И стига сте им оповестявали имената.Може да имате неприятности с ЦРУ,отдел "Санкции и майдани",сектор "Кучи синове ама наши".
  • 41 BG юнак

    8 0 Отговор

    До коментар #29 от "НКВД":

    А 2 ескадрили МиГ 23 на Доброславци , А 2 ескадрили 36 самолета МиГ 24 БН на Чешнигирово

    Коментиран от #43, #59

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 реалист

    19 0 Отговор

    До коментар #41 от "BG юнак":

    До 1989 г. българските ВВС са получили и експлоатирали общо:
    224бр. самолети МиГ-21,
    90бр. самолети МиГ-23,
    4бр. самолети МиГ-25,
    22бр. самолети МиГ-29,
    23бр. самолети Су-22,
    31бр. самолети Су-25,

    44бр.вертолети Ми-24,
    18бр.вертолети Ми-8s
    всичко 460 машини.
    През 1998 4 авиобази са затворени: Габровница, Балчик, Узунджово и След 2 години е затворена и авиобазата в Стара Загора. Следващата година са закрити още 3 бази: в Добрич, Равнец и Чешнегирово. През 2003 г. е закрита авиобаза Доброславци

    Коментиран от #48

  • 44 Каунь

    20 1 Отговор
    Тия продажни уруспии пак са ги назобили с зелени гущери.
  • 45 fermera

    16 2 Отговор
    Покупката на вторите 8 самолета показва защо Ф16 е лош избор При него няма еволюция и получаваш същия самолет със стара архитектура.При СААБ следва Грипен Е който може да лети със свръхзвукова без форсаж.Дори 6 броя ще ни стигнат и оперативно са по добри от 16 бр. Ф16.Турция няма да модернизира своите Ф16 а ще ги замени със собствения самолет TF-X който е от класа на ГРИПЕН Е.
  • 46 Животновъд

    6 27 Отговор
    Жалното русофилско квичене показва, че F-16 е правилният избор!
  • 47 Българин

    7 21 Отговор
    Русофилчета, да ви открехна, Варшавския договор се разпусна през 1991 година а от 2004 година България е член на НАТО. СССР също се разпадна а в Русия има капитализъм.

    Коментиран от #50, #63

  • 48 оз пол Димов

    17 2 Отговор

    До коментар #43 от "реалист":

    само да те светна ,че служих в авиобаза Стара Загора ние имахме 42 броя само при нас вертолети Ми-24 а имаше и в Безмер и в Графа вертолети Ми-24 така ,че бяха много повече

    Коментиран от #52

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 реалист

    3 0 Отговор

    До коментар #47 от "Българин":

    Абсолютно си прав...така е за добро или лошо...

    Коментиран от #55

  • 51 Шаран БГ

    7 0 Отговор
    Грешна формулировка !!! " По-бързо и управляемо освобождаване от зависимости и обвързаности със страни , които НИЕ СЧИТАМЕ ЗА ПРОТИВНИЦИ !! " А то иначе по-страшен противник от нас на тази планета , едва ли има - дори янките треперят от нас ! За това са на наша земя с някоя друга военна база.........
  • 52 реалист

    4 1 Отговор

    До коментар #48 от "оз пол Димов":

    Сигурно е така както казваш...вадих статистиката за да могат колеги като Животновъд №46 да разберат какво сме имали преди като ВВС...
  • 53 ДОКО

    4 2 Отговор
    ОЧЕРТАВА СЕ СЛЕДНОТО - БЪЛГАРИЯ ГУШВА 10 - НА САМОЛЕТА И СТАВА СУПЕР СИЛА,ГЕНЕРАЛ БОКО НАПЪЛНЯВА С 25 КИЛОГРАМА,А ЦЕЦКА УШКО КУПУВА ОЩЕ 2 АПАРТАМЕНТА ОПА ВСЕ ПАК КОМИСИОННИТЕ ДАВАТ ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ...МУУ
  • 54 Черноморски

    3 2 Отговор
    Я се скрийте, бе, жалка, долнопробна, слугинска банда продажници.
  • 55 Педант

    2 0 Отговор

    До коментар #50 от "реалист":

    Не за лошо..., а за отвратително.

    Коментиран от #60

  • 56 бл.134 в Зап. парк

    1 4 Отговор

    До коментар #1 от "абе най добре":

    Не ни трябват самллетити ; дайте ги на еомите да се интегрират или купете на българите по един билет за да емигрират.
    Долу Валутния борд
  • 57 aaa

    7 3 Отговор
    Спрете да ни рекламирате Ф16, Грипен или нещо подобно. Ще ни поробите с нови данъци. Стига измислици не ни трябват самолети. Дайте парите на болния и беден народ който страда. Помислете за него.

    Коментиран от #61

  • 58 стар

    3 4 Отговор
    Стари, НО с 3 гадини по-млади от "Новите".
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Българин

    5 6 Отговор

    До коментар #55 от "Педант":

    И какво ще направиш, освен да ти е отвратително? Социализма ли ще върнеш? Та нали днешния капитализъм го правят именно тези /и техните наследници/, които го строяха и най-силно го пропагандираха. СССР ли ще възстановиш? То е все едно да възкресиш мумията на Ленин. А без първите две няма и Варшавски договор. Сега сме 2019 година и сме в ЕС и НАТО. А Русия ни е обявила отдавна за враг.

    Коментиран от #65

  • 61 ббб

    3 6 Отговор

    До коментар #57 от "aaa":

    Ще отидат по предназначение, за бойната авиация. А тия приказки ще си ги говорите на Позитано 20.
  • 62 ПРОТЕИНИ

    6 2 Отговор
    ЩЕ ПРИВЕТСТВА,РАЗБИРАСЕ.НАЛИ СА НА АМЕРИКАНСКА ХРАНИЛКА.;МОГО ВАЖНО,ЧЕ БАБА ГИЧКА ВЕГИТИРА С 200 ЛЕВА ПЕНСИЯ И СЪБИРА ЗА ПОГРЕБЕНИЕ.ТАКИВА КАТО ПАСИ,РОСКО И МЛАДЕНОВ НА ДЕБЕЛА ЗАПЛАТА ЩЕ НИ ОПРЕДЕЛЯТ ЖИВОТА И СМЪРТТА.ЗАБРАВИХ БАНДАТА НА КОСТОВ,ЧЕРЕПИ И СОФИЙСКИ.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 наско

    6 2 Отговор
    с българските пари от американските самолети, Тръмп щял да си построи стената с Мексико Честито.
  • 65 Педант

    10 2 Отговор

    До коментар #60 от "Българин":

    Не става дума нито за възстановяване на Варшавския договор, нито за връщане на социализма (макар че някои отделни елементи не бяха толкова зле), а за неучастието в една организация служеща за прокарване на геополитическите интереси на една определена държава, и които рядко съвпадат с българските. А колкото до това дали сме враг на Русия-сами се направихме такъв, съвсем целенасочено, под външно влияние на големи "доброжелатели".

    Коментиран от #67

  • 66 Българин

    2 10 Отговор

    До коментар #63 от "белене за соросите":

    Знам, че мечтата на руската измет е да бъдат възстановени концлагерите и русофилите да хранят отново прасетата с българи. А ти явно си руски възпитаник. Личи ти веднага по изискания и културен стил на дискусия. потопил си се до шия в дълбоката и необятна руска култура.
  • 67 Българин

    1 8 Отговор

    До коментар #65 от "Педант":

    За вас руските подлоги винаги България е виновна, за влошаване на отношенията с Русия. Защото може би не продължаваме да лижем руски задници както в миналото. И си задай въпроса дали щеше да има анексия на Приднестровието, Абхазия, Южна Осетия, Крим и Източна Украйна ако молдова, Грузия и Украйна бяха членове на НАТО. Така, че българския интерес е да сме в НАТО и ЕС.

    Коментиран от #70

  • 68 Хрис

    7 1 Отговор
    Тези атлантически таралясници са, като онези които със своето роболепие, позволиха на двама Кобурги да вкарат България в първата и втората световни войни на страната на губещите. Питам ще се включат ли тези таралясници със свои средства в изплащането на глобата от няколко милиярда долара, ако Грипен ни осъди за неспазване на закона за обществените поръчки на Световната търговска организация?

    Коментиран от #69

  • 69 Само питам

    1 5 Отговор

    До коментар #68 от "Хрис":

    Радев, изпусна комисионата, поне не злобей.
  • 70 999

    9 1 Отговор

    До коментар #67 от "Българин":

    Наблюдавам те от известно време как дейно по всяка статия от сутрин до вечер обясняваш, кой е правилният задник за лизане. Тезата ти е близането на руски задници е вредно и дори архаично, а лизането на американски задни части е модерно, хранително и здравословно. Обясняваш как от американските екскременти си набавяш необходимите хранителни вещества и си в чудесна форма. Обясняваш красотата на кръглите задни части под които си застанал и как дупката от която се храниш е прекрасна... Само че за повечето от нас този начин на хранене не стои въобще като въпрос. Повечето мислим, че има друг начин на живот и друг начин на хранене. Ти не се различаваш по нищо от онези блюдолизци, които преди 89 година правеха същото. Явно си потомствен торен бръмбар.

    Коментиран от #72

  • 71 НКВД

    4 2 Отговор
    Само изтребителите са над 350 броя вертолетите отделно което общо надхвърля 500 еденици техника! Идеята е била да издържим 4 часа до пристигането на първите съветски изтребители!

    Коментиран от #74

  • 72 Българин

    2 5 Отговор

    До коментар #70 от "999":

    Напротив, обяснявам, че единственото занимание на русофилите е да лижете руски задници. И, че наричате всички, които не вършат това "русофоби". Никъде не съм славил нито САЩ, нито Тръмп, каквато практика имат коментаторите русофили, така, че изводите ти са напълно нелепи и погрешни. И съдейки по лиричните описания на задните части правя извода, че говориш като истински познавач на руските такива. И на 100% си пасивен джендър!

    Коментиран от #73

  • 73 999

    4 0 Отговор

    До коментар #72 от "Българин":

    Няма абсолютно никаква нужда да отричаш, защото всички са наясно. Не се прави на свенлив! - Всичко е абсолютно видно! Опитът за привидна скромност да прикриеш фалшиво любовта си към презокеански фецес няма как да те качи на по- високо стъпало. Тук няма нюанс а и няма такава възможност да бъде прието, че от торта отделяш само най- ценното за консумация. Изтънченост в понятието "скромна лайнарка" , с което правиш опит да дадеш благороден образ на себе си не съществува. Не се свени и отпусни душата си. Няма кой да изненадаш вярвай ми!
  • 74 реалист

    6 1 Отговор

    До коментар #71 от "НКВД":

    Неоспорим факт е че до 1996 година Българската армия беше боеспособна,съвременно и достатъчно въоръжена,беше правилно ешелонирана и организирана да издържи на нападение от тогавашните потенциални агресори,понастоящем наши съюзници...трябва да отбележа,че беше подчертано отбранителна за отблъскване на противника...вероятно е имало и други планове,за които не съм запознат... пиша тая реплика,защото не съм съгласен с твърдението,че : "Идеята е била да издържим 4 часа до пристигането на първите съветски изтребители!"-тотално не е вярно...разбира се при нападение от Турция или Гърция щяхме да получим бърза подкрепа от армиите на ВД,но преди всичко и разбираемо бърза подкрепа от армията на СССР... При нападение от Гърция - имаше достатъчни по количество и вид поделения,които биха спрели успешно настъплението на гръцката армия в Кресненското дефиле с минимална въздушна подкрепа...При масирано нападение от Турция-също щяхме да издържим доста време-виж колко и какви поделения като количество и вид се закриха в югоизточна България-виж само бившите бойните поделения от "триъгълника на смъртта"...да не говорим за ракетите,които безотговорно срязахме във Терем...да не забравя и бойния дух които имаше армията...за сегашното положение няма смисъл да говоря...
  • 75 Реалист1

    2 2 Отговор

    До коментар #22 от "реалист":

    Една купчина близачи, това са тия евроатлантици. Сподели ни, ти лично какво добро си видял от тяхното лобиране. Доходите ти ли са европейски, законите в страната ти ли се спазват? Цените по-ниски ли са от европейските, качествени са стоките които купуваш? Сигурно данъците са по-ниски и оръжията които купуваме за армията са по-евтини. Има и още, но ако отговориш с да, това значи, че България не ти е родината или най-малкото не живееш тук

    Коментиран от #76

  • 76 стоян

    0 4 Отговор

    До коментар #75 от "Реалист1":

    А кажи ти какво ще спечели България като лижите задника на Путин -НИЩО =освен вие някакви евтини рубли С какво може да ни помогне бедна Русия в която доходите на населението е по ниско от нашите

    Коментиран от #77, #78

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Трол

    5 0 Отговор

    До коментар #76 от "стоян":

    Стояне- Георгиев, Кое не схващаш бе? - Къде и кой говори за руснаците освен представителите на тъпите герберасти. Говорим за американската бракма модел 74 година, която Борисов е обещал да купи. Има процедура, чиито правила са писани именно от ГЕРБ и по собствената им процедура американската бракма не отговаря! Има нарушение на закона има и злоупотреба с власт и превръщането на страната в васал на американците. Няма никакви руснаци тук! Всеки бе се съгласил на всички останали вариянти. И Рафал и Грипен и Юрофайтър са по- добрият избор дори и стратегически. За това става въпрос. А на вас герберастите само русофилски чепове са ви главите
  • 79 ТОЧКАТА

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Баба Ванга Софийска":

    Наистина започнаха да употребяват терни,който будят учудване колко неясни и изврътливи са....Освен посоченото придобиване/закупуване,има вече и избор/конкурс/....единствено логично е да се ,,подготвят,, за някой арбитраж по линия на СТО от засегнати отхвърлени......Да не мислите ,че са балами и ще си заминат след 10 години разходи да подържат оферта....
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 9689

    0 0 Отговор
    Тарги за милиарди.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове