16 Януари, 2019 08:46 2 151 27

Депутатите обсъждат сделката за Ф-16

  • ф-16-
  • f-16-
  • парламент-
  • депутати

Другият важен акцент цената  - тепърва ще се уточнява детайлно

Депутатите обсъждат сделката за Ф-16 - 1
Снимка: БГНЕС

Докладът за закупуване на Ф-16 влиза в пленарната зала, след като вчера две парламентарни комисии - по отбрана и по бюджет и финанси, подкрепиха започването на преговори със САЩ.

Ако депутатите също дадат зелена светлина за започване на преговори, кабинетът ще създаде организация за закупуването на новия боен самолет. Тогава в преговорния екип ще участват четирима ключови министри - на отбраната Красимир Каракачанов, на икономиката Емил Караниколов, на външните работи Екатерина Захариева и на финансите Владислав Горанов.

След като поискаха да започнат преговори, миналата седмица управляващите отново мотивираха решението си да се спрат именно на американските Ф 16. Вицепремиерът Каракачанов обясни, че ако страната ни избере някоя от другите две оферти сделката отново трябва да мине през Вашингтон заради американското военно оборудване за тях, припомня „Канал 3“.

Другият важен акцент цената - тепърва ще се уточнява детайлно. Първоначалните 1,8 млрд. лева за 8 изтребителя може да бъдат предоговорени. Финансовото министерство у нас пък не е посочило таван на цената, която България може да плати. Най-високопоставените военни приветстваха решението на правителството, тъй като състоянието на военновъздушните ни сили изисквало спешни мерки.

Броени часове преди правителственото заседание Съединените щати потвърдиха ангажимента си да отговорят на българските изисквания около продажбата на изтребителите. Компанията "Локхийт Мартин", която трябва да произведе новият изтребител за България, го представи като най-добрата бойна машина по рода си.

Към момента има 3000 Ф-16 на активна служба от общо 4600 поръчани машини. Самолетите са изпълнили над 400 000 бойни задачи и има перспектива за производството на още около 400 машини от същия тип. Най-новият клиент на Ф-16 е Словакия, като Централна и Източна Европа вече са сред потенциалните пазари.

От американската компания–производител са направили съпоставка на предлаганата от тях машина спрямо конкурентите. Според техните данни, американският боен самолет има 40% по-дълго време за патрулиране, 45% по-голям боен товар, 50% по-добра скороподемност, 35% по-добра ускоряемост и 50% по-дълъг жизнен цикъл.

Сред новостите на последния модел Ф-16, които се предлагат и на България, са нов радар и система, която избягва автоматично сблъсък с терен, в случай че пилотът е изгубил съзнание. Новите бойни самолети ще излизат от завода с ресурс от 12 хиляди летателни часа, осигуряващи дълги години на служба.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НАТО ВЕЦ

    22 2 Отговор
    Ай споко бе. Всичко, дето Чичо Сам иска ще приемат и ще ни наведат за 1000 години напред. Стига с тези ялови "Радини вълнения".
  • 2 реалист

    24 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Боеспособна и силна армия имат богатите страни,бедна страна каквато в момента е България не може да има боеспособна и силна армия...Само диктаторските страни ,които са бедни подвържат многочислена армия,но с вътрешно политическа цел...писах коментар,че от всички съседни страни само Македония, по зле от нас във военно отношение,...в НАТО сме,следователно бившите противници са сегашни съюзници и не е възможна агресия от тях...остава Русия-но тя никога не ни е заплашвала,а и да мислим,че ще воюваме с Русия е нонсенс ...но за изтребителите-какво имахме преди като количество ,а сега се стремим за една ескадрила,па била и Ф-16...УБЕДЕН СЪМ,ЧЕ ЩЕ КУПИМ САМОЛЕТИ ОТ САЩ,ЗАЩОТО ТИЯ КОИТО ЩЕ ВЗЕМАТ РЕШЕНИЕТО НЕ МИСЛЯТ ДЪРЖАВНИЧЕСКИ ПРЕДИ ИМАХМЕ ЗАВИСИМОСТ,НО СЕГА НЕ Е ЗАВИСИМОСТ ,А СЛЯПО РОБОЛЕПИЕ...ЩЕ КУПИМ ИЗТРЕБИТЕЛИТЕ ОТ САЩ,НЕ ЧЕ ЩЕ РЕШАТ НЕЩО ВЪВ ВОЕННО ОТНОШЕНИЕ,А ДА МОЖЕ ЕДНА АНАБОЛНА МУТРА ДА ДОБАВИ В КОЛЕКЦИЯТА СИ СНИМКА ОТ СРЕЩА С ПРЕЗИДЕНТА НА АМЕРИКА...
  • 3 от чужбина

    5 7 Отговор
    Радвам се , че тия тсралясници струващи милиарди ще ги плащат д еб и ли те гласували в Бг. Аз съм в чужбина.

    Коментиран от #6

  • 4 смех

    15 1 Отговор
    С осем самолета, ако ще ф155 да са, можем да проведем единствено някоя "малка" братоубийствена война с Македония, в подкрепа на Косово и Албания, ако на Боко началниците са решили така.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Коментар📝

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "от чужбина":

    Браво Радвам се."ЧУЖДЕНЕЦО"
    ОТИДЕТЕ 2МЕС.В ГЕРМАНИЯ И ПОСЛЕ КАК БЕШЕ ТАЯ ДУМА НА БЪЛГАРСКИ

    Коментиран от #8

  • 7 Боила

    15 0 Отговор
    Шайката национални предатели е на финалната права да изпълни нареждането на господарите. Дано се намерят достъчно мислещи ненаведени българи, които да осуетят това долнопробно деяние.
  • 8 НАТО ВЕЦ

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Коментар📝":

    Истински бЪлгарин. Нали? Сигурно и той е гласувал за тия. Я тук, я в чужбина.
  • 9 Подтекст

    9 0 Отговор
    Тези приказки за F-16, ми напомнят за подтекст написан от: "Свален американски пилот (II-ра световна война) в германски концлагер получава право да изпрати писмо до блзките си в САЩ, което започва с: "Тук сме добре, отнасят се с нас добре. Разказвайте го на всички, ТЕЗИ ГИ РАЗПРАВЯЙТЕ НА БАБА МИ". Та и нищо трагично ако за 2 милиарда купим 8 броя F-16, след като сме имали над 100 бойно машини, но от други. Англичаните дори не показаха, кое е най-добро! Брекзит? Не брекзит? Но при нас, продажници много..о..о..о!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Куром

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Mорук":

    На цецка, "крачето".
  • 12 Гост

    14 0 Отговор
    Изведените данни не са коректно представени - процентите, които са дадени в статията са на база модела от преди 40 години. Нормално е да има подобрения за 40 години производство. Друга цифра също не е вярна - от 4600 произведени шасита в момента в строя са само 2100, като огромната част са на въоръжение на САЩ. Трябва да се отбележи, че редица членки на НАТО свалят от въоръжение този самолет (Германия, Белгия, Турция, Гърция и тн.). Последното което трябва да се знае, че 3 милиарда или 3% от брутния вътрешен продукт ще дадем за морално остаряла техника, която не е по джоба на министерството да я ползва. Цената на единица бройка е очаквано 4 пъти по-голяма от тази която е предложена на други държави. Това е огромен обир на населението от страна на управляващите. 40 години под робството на САЩ явно не ни стигат и поробването продължава с пълна сила. След енергетиката и добива на изкопаеми и армията ни е поробена от икономическите интересни на американските компании.
  • 13 Batushka

    12 1 Отговор
    За 30 години Миг 29 са летели по 3000 часа всеки....предлагат ни самолет който можел да лети 12 000 часа ...за следващите 120 години Хахахаха....ресурса на Грипен е само за 80 хихихи ....та ей такива" предимства " има американския курник
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 просто човек

    6 2 Отговор

    До коментар #14 от "МРАЗЯ ГЕРБЕРАСОПИТЕЦИ":

    Ама нали не мислиш, че ако бяха бсп, сценарият щеше да е друг. Спомни си Орешарски и ЮП. И не само.
  • 16 Хрис

    8 1 Отговор
    Гласуването да е поименно, за да се знае кой ще одговаря за евнтуално наложена глоба на България за нарушени закона за обществените поръчки на световната търговска организация.
  • 17 Димов

    9 0 Отговор
    Хора, докато ни занимават с Ф-16, брекзит и винетки, разни чиновнички дълбаят трап за семействата ни. В новият проектозакон за криминализиране на насилието над деца, определението за насилие над деца включва всяко поведение, с което детето бива унижавано или изолирано. Т.е. - дори да му се скараш или да го пратиш наказан в ъгъла, дава повод на соц службите да ти отнемат детето. НА ПРАГА СМЕ ДА ВЪВЕДАТ ЮВЕНАЛНАТА ЮСТИЦИЯ! ТОВА Е УЗАКОНЯВАНЕ НА ЕНИЧАРСТВОТО В БЪЛГАРИЯ!!! Ще го допуснем ли?

    Коментиран от #25

  • 18 неЕС

    8 0 Отговор
    Аз предлагам за да няма съмнение да направим няколко демонстративни въздушни двубой между F-16V
    Block 70 и Грипен и който победи - това е нашият!
    О, извинете, забравих че F-16V Block 70 все още е само на хартия... няма как да стане...
    Нищо де, да се спретнат и да произведат няколко и тогава.
    О, извинете, забравих че и заводът за F-16V Block 70 и той все още е само на хартия...

    Коментиран от #19

  • 19 Димов

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "неЕС":

    Вчера ми хрумна и на мен. Един фиктивен, демонстративен двубой ще реши кой е по-по-най. Като учебнотренировъчна демонстрация с рекламна цел.
  • 20 Въпроси от редови данъкоплатец

    6 1 Отговор
    В случая умишлено се измества акцента на дебата за покупка на нови самолети: 1. Кой ще плати тези близо 3 млрд. лева при пъреоначално заложени 1.8 млрд.лв.???? ; 2. Защо се игнорира обстоятелството, че тези милиарди ще се платят авансово, а самолети ще се получат най- рано след 5-6 години, когато модификацията ше е тотално остаряла???? Не прилича ли това на икономически рекет????Защо се заробва финансово БГ данъкоплатец ????
  • 21 сори сорос

    5 0 Отговор
    С такива ибрикчии в управлението , дето стават само за теляци в банята, ние няма да имаме уважението нито на Изток нито на Запад. Знаете ли колко самолети F-16 САЩ е подарил на Израел, на Египет, на Гърция безвъзмездно.И то без американците да имат на разположение безплатни военни бази в страните им?! Но понеже ние сме ибрикчии, ще платим най-високата цена.Ибрикчиите никой не ги уважава. Избърши задника на някого и толкоз. Такова ни е сега управлението.
  • 22 Питащ

    5 1 Отговор
    1.КОЙ ше плати обезщетението на SAAB , след вероятното осъдително решение за милиони???? 2. Има ли сключена сделка някъде по света за по скъпи самолети f16????

    Коментиран от #24

  • 23 Животновъд

    1 4 Отговор
    Ваксинирам безплатно русофили срещу бяс и свинска чума. За пенсионери безплатно!
  • 24 M. A. G. A.

    2 2 Отговор

    До коментар #22 от "Питащ":

    Обезщетение няма да има, защото от самото начало беше обявено че решението ще е ПОЛИТИЧЕСКО. И е тъпо журналист който хабер си няма от изстребители да пише за тях. Скороподемност на F-16V block70 /72 е 340 м/с. което е брутално, но не е с 50 %повече от тази на Gripen C която е 300 м/с. ако журналиста беше внимава в час по математика щеше да знае че това е 450м/с, което е фантастика. За сравнение на Су-35 е 280м/с-изчислена.
  • 25 НАТО ВЕЦ

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "Димов":

    И тук ще прехвърля отговора си от другата тема: При положение, че с твърда крачка вървим към диктатура, това е очаквано. В крайна сметка, ако не направят от децата ни еничари, ще трябва да плащат на чужди гавази. Скоро ще си имаме отново Член 1-ви в Конституцията.

    Коментиран от #26

  • 26 Димов

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "НАТО ВЕЦ":

    Аз, пари прежалвам, и себе си също. И свободата си и съвестта си ще прежаля, че и душата си дори. Ама за детето си ще коля наред. Заплаши ли ме някой, че ще ми вземе детето, щото съм му повишил тон - ще го намеря и нищо няма да го спаси. Ще го открият чак след 1000г, при археологически разкопки. Има над сто начина за това. И хич няма да съм единствен.
  • 27 хмммммммм

    0 0 Отговор
    Грипен е доказано 2 пъти по-добър, по-модерен, по-евтин и перфектен за работа в България! В момента се обслужват просто интереси заради НАТО! Пълна скрап са нашите политици и военни. Прочетете в интернет кое е по-доброто.. Ф-16 е нищо сравнение с грипен.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове